Může nedostatek zinku způsobit vypadávání vlasů?

Published:

Vypadávání vlasů je běžný problém, který postihuje muže i ženy. Hlavní roli hraje genetika, ale k řídnutí a vypadávání vlasů může přispívat i nedostatek živin, například zinku.

Zinek je esenciální minerál, který se podílí na mnoha aspektech buněčného metabolismu. Hraje klíčovou roli při růstu a obnově vlasové tkáně.

Může nedostatek zinku způsobit vypadávání vlasů

V tomto článku se budeme zabývat souvislostí mezi zinkem a vypadáváním vlasů. Budeme se také zabývat příznaky nedostatku zinku, potravinovými zdroji zinku a tím, zda mohou doplňky zinku pomoci při vypadávání vlasů.

Co je zinek a proč je důležitý?

Zinek je stopový minerál, který je přirozeně obsažen v některých potravinách a je k dispozici jako doplněk stravy. Je k dispozici také jako lokální léčba.

Tento minerál je nezbytný pro funkci imunitního systému, syntézu bílkovin, reprodukci DNA a buněk a růst a obnovu tkání. Zinek má také antioxidační vlastnosti, které pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály.

Z hlediska zdraví vlasů hraje zinek zásadní roli v:

  • Růst a obnova vlasové tkáně
  • Produkce vlasových proteinů, jako je keratin
  • Regulace hladin hormonů
  • Údržba žláz vylučujících olej v pokožce hlavy

Jaké jsou příznaky nedostatku zinku?

Nedostatek zinku je poměrně častý, zejména v rozvojových zemích. Odhaduje se, že až 2 miliardy lidí na světě mají nedostatečný příjem zinku.

Mezi příznaky mírného až středního nedostatku zinku patří:

  • Ztráta chuti k jídlu
  • Snížený smysl pro chuť a čich
  • Časté nachlazení a infekce
  • Vypadávání vlasů
  • Kožní léze a dermatitida
  • Průjem
  • Duševní letargie

Závažný a dlouhodobý nedostatek zinku může také způsobit zpomalení růstu a poruchy endokrinního systému.

Jak vidíte, jedním z hlavních příznaků nízké hladiny zinku je nadměrné vypadávání a řídnutí vlasů. Pojďme tuto souvislost prozkoumat dále.

Jak zinek souvisí s vypadáváním vlasů?

Výzkum ukazuje, že zinek je nesmírně důležitý pro udržení zdravých vlasů a prevenci jejich vypadávání. Zde jsou některé ze způsobů, kterými zinek ovlivňuje růst vlasů:

Zinek reguluje hladinu hormonů

Zinek je potřebný pro tvorbu hormonů, jako je testosteron a prolaktin. Mnohé hormonální nerovnováhy mohou vyvolat telogenní efluvium, což je forma dočasného vypadávání vlasů.

Zinek udržuje zdraví vlasových folikulů

Buňky vlasových folikulů se rychle obměňují a jejich dělení a metabolismus závisí na dostatečném množství zinku. Nedostatek zinku tento cyklus narušuje a oslabuje vlasové folikuly.

Zinek umožňuje syntézu bílkovin

Zinek je potřebný pro tvorbu bílkovinných stavebních prvků, z nichž se skládají vlasy. Nedostatek zinku může snížit příjem aminokyselin a syntézu keratinu.

Zinek má antioxidační účinky

Pomáhá chránit vlasové buňky před poškozením volnými radikály. To je důležité, protože oxidační stres může urychlit stárnutí vlasů.

Zinek podporuje funkci imunitního systému a zdraví pokožky hlavy

Zabraňuje tvorbě lupů a zánětům pokožky hlavy, které mohou negativně ovlivnit růst vlasů.

Pokud tedy dlouhodobě nepřijímáte dostatečné množství zinku, může to narušit mnoho biologických procesů, které jsou pro zdravé a plné vlasy klíčové.

Jaké jsou nejlepší zdroje zinku v potravinách?

Doporučená denní dávka zinku pro dospělé je 8-11 mg. Mezi nejlepší zdroje v potravě patří:

  • Ústřice - tříuncová porce obsahuje 74 mg zinku, což je více než 500 % RDI.
  • Hovězí, jehněčí a kuřecímaso. Tříuncová porce hovězího roštěnce obsahuje 7 mg zinku.
  • Fazole jako cizrna, čočka a pečené fazole. 1 šálek vařené čočky obsahuje 3 mg.
  • Ořechy a semínka, jako jsou kešu, mandle, dýňová a konopná semínka. Jedna unce suchých pražených kešu obsahuje 1,6 mg.
  • Mléčné výrobky jako jogurt, sýr a mléko. Jeden kelímek obyčejného jogurtu poskytuje asi 1-3 mg.
  • Celozrnné obiloviny, jako jsou pšeničné klíčky, oves, hnědá rýže a quinoa.
  • Mořské plody jako humr, krab a losos.

Jak vidíte, živočišné potraviny, jako je maso a mořské plody, obsahují nejvyšší množství zinku v jedné porci. Vegetariáni tedy mohou potřebovat 1,5krát vyšší příjem zinku.

Mohou doplňky zinku pomoci při vypadávání vlasů?

Nově se objevují výzkumy, které ukazují, že doplňování zinku může přispět ke zvýšení růstu vlasů, zejména u osob s jeho nedostatkem.

V jedné studii užívalo 66 pacientů s alopecií po dobu 12 týdnů denně glukonát zinečnatý. U alopecie areata, telogenního efluvia a androgenní alopecie byl pozorován opětovný růst vlasů.

Jiná studie zjistila, že perorální léčba zinkem je účinná při léčbě telogenního efluvia z nedostatku zinku u žen před menopauzou. Vypadávání vlasů se po několika měsících podávání snížilo.

Ačkoli je výzkum omezený, zdá se, že doplňky zinku pomáhají při některých typech vypadávání vlasů. Není však jasné, jaká dávka je ideální a jak dlouho by měla léčba trvat.

Než začnete užívat jakýkoli doplněk zinku, poraďte se se svým lékařem, zvláště pokud se jedná o dávky vyšší než 40 mg denně. Příliš mnoho zinku může způsobit příznaky toxicity, jako jsou nevolnost, bolesti hlavy a změny imunitního systému.

Namísto doplňků stravy se zaměřte především na příjem dostatečného množství zinku z plnohodnotných potravin, jako jsou ústřice, maso, ořechy a luštěniny. To umožňuje jeho stabilní vstřebávání spolu s dalšími živinami, které jsou pro vlasy zdravé.

7 tipů, jak zabránit vypadávání vlasů z nedostatku zinku

Pokud zaznamenáte náhlé zvýšené vypadávání vlasů, může být příčinou nedostatek zinku. Vyzkoušejte tyto praktické tipy na zlepšení stavu zinku:

1. Jezte více potravin bohatých na zinek

Denně se zaměřte na potraviny, jako jsou ústřice, červené maso, drůbež, ořechy, semínka, luštěniny, mléčné výrobky a celozrnné výrobky.

2. Namáčení a klíčení luštěnin

Tím se sníží obsah kyseliny fytové, která může blokovat vstřebávání zinku z rostlin.

3. Omezte cukr, alkohol a kofein

Ty mohou snižovat biologickou dostupnost zinku a vést ke ztrátám močí.

4. Zvládání úrovně stresu

Chronický stres způsobuje nadměrné vylučování zinku a vyčerpává jeho zásoby v těle.

5. Zkontrolujte, zda nemáte zažívací potíže

Špatný stav střev snižuje vstřebávání zinku. Nechte se vyšetřit na děravá střeva, IBS nebo SIBO.

6. Zvýšení žaludeční kyseliny přirozeně

Nízká hladina HCl zhoršuje vstřebávání zinku. Zkuste jablečný ocet při jídle.

7. Prodiskutujte doplňky stravy se svým lékařem

Pokud strava nestačí, vyzkoušejte glukonát zinečnatý v biologicky dostupné formě.

Podtrženo, sečteno

Zinek je nezbytný minerál pro normální růst vlasů a prevenci jejich nadměrného vypadávání. Jeho nedostatek ovlivňuje mnoho metabolických procesů, které se podílejí na zdraví vlasových folikulů.

Příznaky, jako je vypadávání vlasů, průjem, kožní problémy a špatná imunita, mohou naznačovat, že potřebujete více zinku. Největší množství zinku obsahují živočišné potraviny. Vegani a vegetariáni by měli věnovat zvláštní pozornost tomu, aby splnili svou denní potřebu.

V první řadě byste měli zvýšit příjem zinku stravou. Doplňky stravy však mohou také pomoci zvrátit nedostatek zinku, zejména pokud je problémem jeho špatné vstřebávání.

Obraťte se na svého lékaře, aby zjistil, zda může být příčinou vypadávání vlasů nedostatek zinku. Správnou diagnózou a léčebným plánem lze hladinu zinku obnovit a podpořit tak opětovný růst silných a zdravých vlasů.

Často kladené otázky týkající se nedostatku zinku a vypadávání vlasů

Co je to zinek a proč je důležitý pro zdraví vlasů?

Zinek je stopový minerál, který je nezbytný pro mnoho tělesných funkcí včetně růstu vlasů. Pomáhá při tvorbě keratinu, reguluje hladinu hormonů, udržuje zdraví vlasových folikulů, umožňuje syntézu bílkovin a chrání vlasové buňky před oxidačním poškozením.

Co způsobuje nedostatek zinku?

Nejčastějšími příčinami jsou nedostatečný příjem potravy, problémy s malabsorpcí, chronická onemocnění, vegetariánská/veganská strava, gastrointestinální poruchy, léky a vyšší věk.

Jaké jsou příznaky nedostatku zinku?

Mezi příznaky patří vypadávání vlasů, průjem, ztráta chuti k jídlu a změny chuti, kožní léze, časté infekce, duševní letargie, změny imunity a problémy s hojením ran.

Jak může nedostatek zinku vést k vypadávání vlasů?

Nedostatek zinku narušuje hormonální rovnováhu, syntézu bílkovin a zdraví folikulů, což může vyvolat telogenní efluvium. Způsobuje také oxidační poškození vlasových buněk a záněty vlasové pokožky, které narušují zdravý růst vlasů.

Jaké typy vypadávání vlasů jsou spojeny s nedostatkem zinku?

Výzkum ukazuje souvislosti mezi nedostatkem zinku a alopecií areata, telogenním efluviem, ženským vypadáváním vlasů a androgenní alopecií.

Kolik zinku denně se doporučuje pro zdravé vlasy?

RDI pro zinek je 8-11 mg denně pro dospělé. Některé studie naznačují, že pro růst vlasů může být optimální až 30 mg denně. Vysoké dávky nad 40 mg denně však mohou způsobit toxicitu.

Jaké jsou nejlepší zdroje zinku ve stravě?

Výborným zdrojem jsou ústřice, červené maso, drůbež, fazole, ořechy, semena, celozrnné výrobky, mléčné výrobky a mořské plody. Luštěniny namočte a nechte naklíčit, abyste zvýšili biologickou dostupnost zinku.

Měl bych užívat zinek jako prevenci vypadávání vlasů?

Studie ukazují, že doplňky glukonátu zinečnatého mohou u osob s jeho nedostatkem podpořit růst vlasů. V první řadě byste se však měli zaměřit na potraviny. Před doplněním se poraďte se svým lékařem.

Jak mohu zabránit vypadávání vlasů při nedostatku zinku pomocí stravy?

Jezte denně potraviny bohaté na zinek, omezte cukr/kofein/alkohol, zvládejte stres, léčte zažívací problémy a používejte jablečný ocet ke zlepšení vstřebávání zinku z jídla.

Jak dlouho trvá, než dojde ke zvrácení vypadávání vlasů při nedostatku zinku?

Studie ukazují, že po 3 až 4 měsících užívání zinku dochází ke znatelnému snížení vypadávání a opětovnému růstu vlasů. Klíčová je však důslednost.

Kdy bych měl/a navštívit lékaře kvůli zinku a vypadávání vlasů?

Pokud máte příznaky nedostatku zinku spolu s nevysvětlitelným vypadáváním vlasů, navštivte lékaře. Krevní testy mohou potvrdit, zda je příčinou nízká hladina zinku.

Existují nějaká rizika nebo vedlejší účinky přílišného množství zinku?

Ano, vysoké dávky zinku nad 40 mg denně mohou dlouhodobě způsobovat nevolnost, bolesti hlavy, nedostatek mědi, zhoršení imunity a další problémy.

Může nedostatek zinku přispívat k vypadávání vlasů u žen a mužů?

Ano, výzkum ukazuje, že nedostatek zinku může způsobit vypadávání vlasů u žen i mužů. Mezi rizikové skupiny patří vegetariáni, starší dospělí a lidé s poruchami vstřebávání.

Jaké další živiny mohou pomoci zabránit vypadávání vlasů?

Pro zdraví vlasů a prevenci jejich nadměrného vypadávání jsou důležité bílkoviny, železo, vitamin D, omega-3, vitaminy skupiny B, vitamin C, selen a oxid křemičitý.

Mám zinek aplikovat přímo na pokožku hlavy nebo na vlasy?

Lokální zinkové přípravky, jako jsou šampony, mohou pomoci omezit tvorbu lupů, ale je třeba provést další výzkum jejich účinků na růst vlasů. Ústní podání zinku je pravděpodobně účinnější.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?