Jakých je 8 fází jógy?

Published:

Jóga je starobylá praxe, která se v posledních letech stala velmi populární. Díky svému zaměření na práci s dechem, meditaci a fyzické pozice poskytuje jóga holistický přístup ke cvičení a pohodě.

Jakých je 8 fází jógy?

Pro začátečníky se však jóga může zdát složitá a dokonce mystická. Možná jste slyšeli pokročilé jogíny mluvit o čakrách, praně nebo osmi údech jógy a zajímalo vás, co to všechno znamená.

Osm končetin popisuje fáze, kterými cvičící jógy prochází na své cestě k duchovnímu osvícení a vnitřnímu klidu. Pochopení těchto osmi stupňů poskytuje užitečné informace o skutečném významu jógy.

V této příručce pro začátečníky vám jednoduše rozebereme osm údů jógy, abychom vám pomohli pochopit cestu jógy.

Jakých je 8 končetin jógy?

Osm údů jógy představuje postupný plán, který vede jogína od nevědomosti k osvícení. Tyto stupně poprvé popsal mudrc Pataňdžali v Jóga sútrách, sbírce 196 aforismů o teorii a praxi jógy.

Těchto osm končetin je:

  1. Yama
  2. Niyama
  3. Asana
  4. Pránájáma
  5. Pratyahara
  6. Dharana
  7. Dhyana
  8. Samádhi

Podívejme se na jednotlivé fáze podrobněji.

Fáze 1: Jama - Sociální disciplíny

Jama označuje soubor sociálních disciplín, které mají řídit naše chování a interakce s ostatními. Pět jám je následujících:

  • Ahimsa (nenásilí ) - praktikování soucitu a neubližování všem živým bytostem, včetně sebe sama.
  • Satja (pravdomluvnost ) - Žijte čestně a pravdivě, včetně toho, že nebudete přehánět nebo klamat druhé.
  • Asteya (nekrádež ) - Nebrat a nepoužívat bez dovolení nic, co nám nepatří. Respektování toho, co patří druhým.
  • Brahmačárja (umírněnost) - cvičení v sebeovládání a vyhýbání se nadměrnosti ve všech oblastech života. Střídmost v požitcích.
  • Aparigraha (nevlastnění ) - vyhýbání se chamtivosti a nadměrnému hromadění majetku nebo bohatství. Zbavení se připoutanosti k hmotným předmětům.

Jamy nám připomínají, abychom ve vztazích s ostatními pěstovali ctnosti, jako je soucit, poctivost, úcta, zdrženlivost a odstup.

Fáze 2: Niyama - Osobní disciplína

Po společenském zaměření jamy následuje nijama, která se zabývá našimi osobními návyky a životním stylem. Pět nijám je následujících:

  • Saucha (čistota ) - Udržování čistoty těla, mysli a prostředí.
  • Santosha (spokojenost ) - pěstování spokojenosti a přijetí toho, kde se nacházíme v přítomném okamžiku.
  • Tapas (disciplína) - cvičení sebekázně, přísnosti a oddanosti józe. Podstupování výzev k posílení vůle.
  • Svadhjaja (samostudium ) - studium duchovních textů, introspekce a hledání hlubšího sebepoznání.
  • Íšvarapranidhana (odevzdání se ) - Opuštění ega a odevzdání se božské vůli spíše než našim omezeným egoistickým přáním.

Nijámy podporují návyky, jako je čistota, disciplína, rozjímání a odevzdanost, které podporují náš duchovní růst.

Fáze 3: Ásany - fyzické pozice

Ásany označují fyzické pozice a sekvence jógy, které se cvičí na lekcích jógy. Ásany slouží k několika účelům:

  • Zlepšuje flexibilitu, rovnováhu a sílu
  • Rozvíjí uvědomění a koordinaci mysli a těla
  • Připravuje tělo na dlouhou meditaci.
  • uvolňuje stres a napětí v těle

Ačkoli je cvičení ásan v moderní józe nesmírně populární, je to stále jen jeden z kroků na cestě osmi končetin. Samotné zvládnutí pokročilých pozic k osvícení nevede. Cvičení ásan podporuje duchovní růst tím, že podporuje zdravé tělo a soustředěnou mysl.

Fáze 4: Pránájáma - kontrola dechu

Pránájáma spočívá v kontrole dýchání pomocí technik, jako je břišní dýchání, střídavé dýchání nosními dírkami, měchový dech a zadržování dechu.

Cílem těchto postupů je:

  • Zlepšení účinnosti dýchání
  • Zklidnění nervového systému
  • Zvýšení vitality
  • Pročišťování energetických kanálů (nadis)
  • Probuďte vnitřní energii (pránu nebo čchi).

Prána znamená "životní síla", proto nám pránájáma umožňuje regulovat naše jemné životní energie a usměrňovat je k podpoře duchovního rozvoje.

Fáze 5: Pratyahara - stažení smyslů

Pratyahara znamená přechod od vnějších praktik k vnitřním. Zahrnuje stažení smyslů od vnějších rozptýlení a obrácení pozornosti dovnitř.

Dočasně minimalizujeme vjemy z našich pěti smyslů (zrak, sluch, hmat, chuť, čich), abychom uklidnili mysl. Toto stažení nás připravuje na tři fáze vnitřního soustředění a koncentrace.

Fáze 6: Dharana - soustředěná koncentrace

Dharana spočívá v rozvíjení a rozšiřování našich schopností koncentrace. Zatímco pratyahara smysly odtahuje, dharana aktivně upíná naše mentální soustředění na jediný bod.

Mezi běžné dháránové praktiky patří:

  • Soustředění na plamen svíčky
  • Meditace při pohledu na obrazy božstev
  • Opakování mantry se zaměřením na zvuk
  • Pozorné sledování proudu dechu

Dharana pomáhá trénovat soustředění mysli bez rozptylování, což umožňuje hlubší stavy meditace.

Fáze 7: Dhjána - trvalá meditace

Zatímco dhárana klade důraz na jednobodové soustředění, dhjána ho rozšiřuje na nepřerušovaný tok trvalého soustředění.

V dhjáně zůstává mysl oproštěna od rozptýlení a zároveň si udržuje vědomí objektu, myšlenky nebo mantry. Dhjána se běžně popisuje jako stav meditace, kdy mysl dosáhne klidu a jednoty s objektem.

Delší období dhjány vede k nejvyššímu stavu samádhi.

Fáze 8: Samádhi - blažené spojení

Samádhi představuje vrchol meditačního pohroužení, kdy se vědomí zprostředkovatele spojuje a sjednocuje s předmětem soustředění.

Během samádhi dochází k hlubokému stavu vnitřního klidu a k překonání ega a duality subjektu a objektu. Jogín zde objevuje mystickou blaženost, energii a vzájemné propojení, které jsou základem veškeré reality.

Tento stav nerozlišené jednoty je konečným cílem jógy a branou k osvícení.

Postupný vývoj osmi údů vede od vnějších ctností a disciplín k vnitřnímu klidu, seberealizaci a duchovnímu osvobození. Přestože jen málokdo z nás dosáhne pokročilých stavů meditativního pohroužení, poskytuje osm údů cenný rámec pro duchovní růst.

Nyní, když jste pochopili jednotlivé fáze, kde se právě nacházíte na své cestě po osmi končetinách? Podělte se o své myšlenky v komentářích níže!

Jak postupovat v osmi končetinách jógy

Mnozí nováčci, které jóga přitahuje z hlediska fyzické zdatnosti, si neuvědomují, že v osmi končetinách je zakódován kompletní systém duchovního rozvoje.

Přestože jen málokdo dosáhne pokročilých stadií meditace, pro všechny studenty jógy může být pochopení vývoje osmi končetin přínosem.

Níže uvádíme několik návrhů, jak začlenit končetiny do své praxe, ať už jste na jakékoliv úrovni.

Jama a nijama - etické základy jógy jsou přístupné všem. Můžeme se zamyslet nad tím, jak dobře v každodenním životě pěstujeme ctnosti, jako je nenásilí, pravdivost, čistota a spokojenost.

Ásany - Zařaďte do svého programu ásany, které rozvíjejí fyzické zdraví a duševní soustředění. Neztotožňujte však jógu pouze s fyzickými pozicemi. Respektujte limity svého těla a vyhněte se zátěži nebo soutěžení.

Pránájáma - Pro zklidnění mysli vyzkoušejte základní dechová cvičení, jako je třídílný dech a střídavé dýchání nosními dírkami. K pokročilé pránájámě však přistupujte opatrně a ve spolupráci s učitelem.

Pratyahara - Odpojte se na krátkou dobu od zařízení a vnějších vstupů, abyste se uvolnili. Ztlumte oznámení a odpojte pozornost od smyslových rušivých vlivů.

Dhárana - Zaměřte svou plnou pozornost na jednu činnost, kterou děláte během dne, ať už jde o chůzi, jídlo, práci nebo čtení. Minimalizujte multitasking.

Dhyana - Vyzkoušejte krátké 5-10minutové meditace zaměřené na dech nebo opakování mantry. Postupně je prodlužujte, jak se bude zlepšovat koncentrace.

Samádhi - Opusťte hledání tohoto pokročilého stavu. Nechte svou praxi přirozeně se rozvíjet a soustřeďte se spíše na samotnou cestu než na cíl.

Přestože zvládnutí vyšších stupňů jógy může být vzdálené, každý z nás může udělat pokrok v osmi údech již dnes. Pochopíme-li součásti osmidílné stezky, můžeme po této hluboké cestě kráčet se záměrem, který nám s každým dalším krokem přinese větší klid a smysl.

Jak může jóga a meditace podpořit vaši cestu za zdravím

Pro mnohé je objevení jógy a meditace prvním krokem na cestě ke zlepšení zdraví, energie a vnitřního klidu. Jóga sice není všelék na všechny životní problémy, ale pravidelné cvičení může podpořit pohodu mnoha způsoby.

Zde jsou některé z hlavních přínosů jógy pro vaši mysl a tělo:

Posiluje sílu a flexibilitu

Fyzické pozice v józe posilují jádro těla, rovnováhu, flexibilitu a zdraví kloubů. Jóga pomáhá předcházet svalové atrofii a omezení pohyblivosti, které často přicházejí se stárnutím. Silnější a pružnější tělo předchází zraněním a zvyšuje sebevědomí.

Zmírňuje stres

Jóga snižuje hladinu kortizolu a adrenalinu, hormonů spojených se stresem. Hluboké dýchání vyvolává relaxační reakci, zatímco mentální soustředění, které je nutné při provádění pozic, odvádí pozornost od úzkostných myšlenek.

Snižuje zánět

Studie ukazují, že jóga snižuje zánětlivé markery v těle. Chronický zánět přispívá k mnoha nemocem, včetně artritidy, cukrovky a srdečních onemocnění. Protizánětlivé účinky jógy chrání dlouhodobě zdraví.

Snižuje krevní tlak

Vysoký krevní tlak vážně zatěžuje srdce a oběhový systém. Bylo prokázáno, že dechové a meditační cvičení v józe snižuje krevní tlak u lidí s hypertenzí.

Podporuje lepší spánek

Nespavost a poruchy spánku jsou dnes velmi časté. Relaxační účinky jógy pomáhají nastartovat cykly spánku a bdění v těle, což umožňuje hlubší a klidnější spánek v noci.

Posiluje imunitu

Jóga je spojována se zvýšením počtu přirozených zabíječů - bílých krvinek, které se brání proti virům a rakovině. Jóga také snižuje hladinu kortizolu, který může při zvýšené hladině potlačovat imunitní funkce.

Zvyšuje uvědomění mysli a těla

Jóga nás učí naladit se na fyzické pocity v těle. Toto uvědomění nám umožňuje všímat si příznaků bolesti nebo nemoci a aktivně je řešit.

Pěstuje všímavost

Nehodnotící pozorování při meditaci pomáhá potírat negativní myšlenkové vzorce. Pravidelné praktikování meditace vytváří vědomí přítomného okamžiku, které zmírňuje úzkost, frustraci a lítost.

Prohlubuje dýchání

Většina lidí se nadechuje mělce a neúplně v hrudníku. Jógová dechová cvičení nás učí dýchat plně a zhluboka do břicha, což zajišťuje přísun čerstvého kyslíku do celého těla. Správné dýchání má rozsáhlé výhody.

Nabízí duchovní spojení

Pro mnoho oddaných cvičenců přesahuje smysl jógy rámec fyzického cvičení. Jóga poskytuje rámec pro sjednocení s nejhlubšími a nejmoudřejšími částmi nás samých a umožňuje nám řídit naše životy z místa vnitřního klidu a jasnosti.

Přínosy jógy jsou okamžité i dlouhodobé. Cvičení jógy může být celoživotní cestou ke zdraví těla, mysli i ducha.

Zkoumání produktů CBD na vaší cestě za zdravím

CBD, zkratka pro kanabidiol, je jednou z více než 100 účinných látek zvaných kanabinoidy, které se nacházejí v rostlině konopí. Popularita CBD rychle roste pro jeho řadu potenciálních přínosů pro zdraví.

Pokud CBD pochází od renomovaných značek, jako je Cibdol, nabízí přirozený způsob, jak zlepšit zdraví bez významných rizik nebo vedlejších účinků. CBD lze užívat jako olej pod jazyk, cbd kapsle nebo žvýkačky.

Je rozumné začít s nízkou dávkou CBD a postupně ji zvyšovat, abyste našli optimální množství. Pokud přidáváte CBD do své wellness rutiny, nezapomeňte se poradit se svým poskytovatelem zdravotní péče, zejména pokud užíváte nějaké léky nebo doplňky stravy.

Cesta ke zdraví zahrnuje integraci postupů, které jsou v souladu s našimi hodnotami a prospívají našemu tělu, mysli i duchu. Ať už usilujeme o fyzickou vitalitu, vnitřní klid nebo sebeuvědomění, jóga a holistické terapie, jako je CBD olej, poskytují dostupné nástroje pro vyváženější život.

Jaká je historie 8 končetin jógy?

Cesta jógy osmi končetin (nazývaná také aštanga jóga nebo rádža jóga) byla poprvé systematizována ve starověkém textu Jóga sútry, který je připisován hinduistickému mudrci Pataňdžalimu. Jógasútry byly sestaveny někdy mezi lety 500 př. n. l. a 400 n. l. a shrnuly dřívější ústní tradice o filozofické a duchovní praxi jógy. Pataňdžaliho osmičlenný systém poskytl strukturální rámec pro dosažení stavu abhjása, což znamená vytrvalou duchovní praxi s cílem sjednotit tělo, mysl a duši.

Musím jednu končetinu zvládnout úplně, než přejdu na další?

Osm končetin je chápáno jako osm aspektů celistvé jógové praxe, nikoli jako striktně lineární kroky. Ačkoli dodržování posloupnosti poskytuje postupné stupně vnitřního rozvoje od jamy po samádhi, končetiny se často kultivují současně. Můžete například cvičit ásany a pránájámu současně. Pokročilé stupně, jako je samádhi, však integrují zvládnutí předchozích končetin.

Jak souvisí 8 končetin jógy s fyzickými pozicemi a dechovými cvičeními, které cvičím na hodinách jógy?

Fyzické pozice jógy (ásany) a dechové techniky (pránájáma) jsou jen dvě z osmi částí jógy. V Pataňdžaliho systému slouží ásany a pránájáma spíše jako příprava na meditaci než jako cíl sám o sobě. Pravidelné cvičení ásan přináší zdraví tělu a stabilitu mysli a vytváří základ pro duchovní růst prostřednictvím vnitřního soustředění a rozjímání.

Musím si osvojit neznámé principy, jako je nepřipoutanost, abych mohl používat rámec 8 končetin?

Etická přikázání a praxe sebekázně v prvních dvou končetinách (jama a nijama) mohou od těch, kdo se s filozofií jógy teprve seznamují, vyžadovat změnu navyklého chování. Základní ctnosti jako nenásilí, poctivost a čistota však mají tendenci se shodovat s běžnými hodnotami. Zaměření se na pěstování ctností, které jste již ocenili, může abstraktní principy učinit přístupnějšími.

Jaké jsou praktiky, které kromě jógových pozic ztělesňují různé končetiny? Zde je několik příkladů:

  • Ahimsa (nenásilí): Přijetí vegetariánské nebo veganské stravy
  • Satja (pravdomluvnost): Přiznání, když uděláte chybu
  • Tapas (disciplína): Vstávání brzy ráno na cvičení jógy
  • Svadhjaja (samostudium): Deník pro sebereflexi
  • Ásany: Zařazení poloh ve stoje, vsedě a vleže do rutiny.
  • Pránájáma: Cvičení nádí šódhany neboli střídavého dýchání nosními dírkami.
  • Pratyahara: Dodržování technologického sabatu neboli dne bez obrazovek
  • Dhárana: Opakování mantry během meditace

Jak předejít zranění při pokročilejších jógových pozicích?

Správné zarovnání a nastavení poloh je zásadní pro prevenci zranění. Nikdy netlačte své tělo do pozice násilím nebo prudkou bolestí. Flexibilitu budujte postupně v průběhu času. Od zkušených učitelů se naučte bezpečným pokynům k vyrovnání. U náročných pozic používejte podpěry, jako jsou bloky a popruhy pro podporu těla. Vyhněte se soutěživému postoji a při každém cvičení respektujte omezení svého těla.

Lze filozofii 8 končetin aplikovat i na jiné oblasti života než jen na formální cvičení jógy?

Rozhodně. Moudrost osmi končetin sahá daleko za hranice podložky. Nenásilí můžete praktikovat například prostřednictvím stravy, řeči a chování k ostatním. Pěstování kázně, sebereflexe a soustředění podpoří vaše výkony ve škole nebo v práci. Pohled na život optikou jógové filosofie vám umožní sladit své jednání s hodnotami a jednat na základě autenticity.

Jaké jsou další zdroje informací o starověkých základech jógy?

Mezi doporučené texty patří Bhagavadgíta, Pataňdžaliho Jóga sútry, upanišady a Hatha jóga Pradipika. Četba pramenných materiálů vám umožní prohloubit své chápání filozofie jógy nad rámec zjednodušených moderních výkladů. Tato klasická díla však vyžadují studium a vedení, abyste je plně pochopili. Věnujte čas rozboru jazyka a převádění pojmů do praktických každodenních rituálů.

SUmmary

Osm údů jógy poskytuje rámec pro dosažení duchovního osvícení prostřednictvím jógové praxe. Tyto stupně poprvé popsal hinduistický mudrc Pataňdžali v Jóga sútrách. První část, Jama, se týká etických disciplín, včetně nenásilí, pravdomluvnosti, nekradení, sexuální zdrženlivosti a nevlastnění. Nijáma představuje osobní předpisy pro sebeočistu, jako je čistota, spokojenost, disciplína, introspekce a odevzdání se vyšší moci. Ásana označuje fyzické jógové pozice pro úpravu těla a mysli. Pránájáma zahrnuje techniky ovládání dechu k regulaci toku energie v těle. Pratyahara je stažení smyslů od vnějších rušivých vlivů jako příprava na meditaci. Dharana znamená rozvoj soustředěného pohledu, který spočívá v neochvějném upírání mentálního pohledu do jediného bodu. Dhjána zahrnuje trvalé, nepřerušované soustředění, při němž mysl dosáhne klidu a úplného pohroužení do předmětu meditace. A konečně samádhi představuje vrchol meditace, kdy se rozpouští dualita subjektu a objektu a individuální vědomí jogína splývá v jednotu s božstvím. Ačkoli je k dosažení vyšších stupňů jógy zapotřebí oddané praxe, osm údů poskytuje cenný rámec pro postup na duchovní cestě krok za krokem.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?