Co je jóga a k čemu slouží?

Published:

Jóga je starobylá praxe, která se zaměřuje na propojení mysli, těla a ducha prostřednictvím fyzických pozic, dechových cvičení a meditace. Pokud s jógou začínáte, možná vás zajímá - co přesně jóga je a k čemu mi může být? Čtěte dále a dozvíte se základy jógy a jak může prospět vašemu fyzickému i duševnímu zdraví.

Co je jóga a k čemu slouží?

Stručná historie jógy

Jóga vznikla v Indii před více než 5 000 lety. Slovo "jóga" pochází ze sanskrtského slova "yuj", což znamená spojit nebo spojit dohromady. Cílem jógy je sjednotit mysl, tělo a ducha.

Starověké jógové praktiky se zaměřovaly na duchovní osvícení a zahrnovaly meditaci, dechové techniky a asketické praktiky. První zmínky o jógových pozicích neboli ásanách se objevily kolem roku 500 př. n. l. jako prostředek k přípravě těla na delší meditaci.

Do západního světa se jóga dostala až ve 20. století. Rychle si získala oblibu pro své fyzické výhody, jako je flexibilita, síla a rovnováha. Do Spojených států se jóga dostala koncem 19. století, ale rozšířila se až v 60. a 70. letech 20. století.

V současné době se na celém světě praktikuje mnoho stylů jógy, od fyzicky intenzivní power jógy až po jemnou, regenerační jin jógu. Bez ohledu na styl zůstávají základní složky jógy včetně fyzických pozic, dýchání a meditace stejné.

Jaké jsou různé druhy jógy?

Existuje mnoho různých typů nebo "škol" jógy. Všechny se liší intenzitou a zaměřením, ale jejich cílem je sjednotit mysl, tělo a ducha. Mezi nejoblíbenější styly jógy na Západě patří:

Hatha jóga - je jedním z nejoblíbenějších stylů jógy na Západě a je vhodná pro začátečníky. Lekce hatha jógy se zaměřují na základní jógové pozice, dechové techniky a meditaci.

Vinjása jóga - tento dynamický styl jógy přechází z jedné pozice do druhé a je synchronizován s dechem. Může obsahovat náročné pozice a sekvence.

Power jóga - Power jóga je energická forma vinyasa jógy, která se zaměřuje na posilování síly a flexibility. Hodiny mohou zahrnovat kardio cvičení a cvičení s vlastní vahou při hudbě.

Jin jóga - tento pomalý, meditativní styl jógy zahrnuje dlouhé pasivní pozice, které působí na pojivové tkáně a zvyšují flexibilitu.

Restorativní jóga - zaměřuje se na relaxaci prostřednictvím jednoduchých, jemných pozic s použitím jógových rekvizit, jako jsou deky a podhlavníky, které poskytují hluboké regenerační účinky.

Iyengar jóga - používá rekvizity, jako jsou bloky, popruhy a deky, které pomáhají cvičencům dosáhnout správného zarovnání v každé pozici. Pozornost je věnována detailům a přesnosti.

Hot jóga - Provádí se ve vyhřátých místnostech s teplotou až 105 °C, což podporuje pocení a flexibilitu. Patří sem oblíbené styly jako Bikram a Forrest Yoga.

Kundaliní jóga - zaměřuje se na probuzení energie v těle pomocí specifických dechových technik, zpívání manter a dynamických pohybů.

Styl, který je pro vás vhodný, závisí na vaší kondici, zdravotních potřebách a osobních preferencích. Hatha a restorativní jóga jsou vhodné pro začátečníky, zatímco sportovnějším typům se může líbit power nebo vinjása jóga.

Jaké jsou výhody jógy?

Přínosy jógy sahají daleko za hranice podložky. Pravidelné cvičení jógy může v mnoha ohledech zlepšit fyzickou i duševní pohodu. Zde jsou některé z hlavních výhod cvičení jógy:

Zlepšuje flexibilitu

Jógové ásany nebo pozice vyžadují protažení různých svalů a kloubů v plném rozsahu pohybu. To vede ke zlepšení flexibility v průběhu času. Dokonce i začátečníci si obvykle všimnou větší flexibility již během několika týdnů od zahájení pravidelného cvičení jógy.

Zvyšuje sílu

Jógové ásany využívají váhu těla k posilování v různých pozicích. Pravidelné cvičení může posílit celé tělo prováděním pozic, které zapojují všechny hlavní svalové skupiny. Síla jádra se zlepšuje také díky soustředěnému stahování svalů potřebných ke stabilizaci těla v různých pozicích.

Zlepšuje rovnováhu

Klíčovým prvkem jógy je správná forma při stoji na jedné noze nebo při různých způsobech balancování. Postupem času se posilují malé stabilizační svaly, což vede k větší rovnováze a stabilitě. To je zvláště prospěšné pro prevenci zranění a rehabilitaci.

Snižuje stres

Dechové a meditační techniky používané v józe pomáhají aktivovat relaxační reakci těla. To vede ke snížení tepové frekvence, snížení krevního tlaku a snížení hladiny stresových hormonů, jako je kortizol. Pravidelné cvičení jógy přináší větší pocit klidu a vnitřního míru.

Posiluje imunitu

Studie ukazují, že jóga může pomoci posílit imunitní systém tím, že snižuje zánět a zlepšuje zdraví buněk. Kombinace pohybu, dechové cvičení a meditace také poskytuje holistický způsob, jak zlepšit pohodu na buněčné úrovni.

Co je jóga a k čemu slouží?

Podporuje všímavost

Oddané cvičení jógy vás naučí být plně přítomní v daném okamžiku a naladit se na signály vaší mysli a těla. Cvičení všímavosti na podložce se promítá do větší všímavosti v každodenním životě. Přítomnost pomáhá snižovat úzkost, omezovat impulzivní chování a podporovat spokojenost.

Zlepšuje kvalitu spánku

Jóga má uklidňující účinek na tělo i mysl, což může vést k lepšímu spánku. Studie ukazují, že odpolední i večerní cvičení jógy může pomoci zlepšit kvalitu a délku spánku u osob s problémy se spánkem i bez nich.

Kombinace duševních a fyzických výhod činí z jógy neuvěřitelně komplexní a dostupné cvičení pro zdraví a wellness.

Jak často byste měli cvičit jógu, aby vám přinesla výhody?

Klíčem k využití úžasných účinků jógy je důslednost. Mnoho studií o zdravotních účincích jógy hodnotí, že účastníci cvičí jógu alespoň 2-3krát týdně po dobu alespoň jedné hodiny na sezení po dobu několika měsíců.

Samozřejmě, že když začínáte, zaměřte se na to, co je vám příjemné a vyhovuje vašemu rozvrhu. I cvičení trvající jen 10-20 minut jednou nebo dvakrát týdně může přinést velké výhody. Poté se snažte dobu cvičení a jeho četnost zvyšovat.

Zde je několik pokynů založených na vaší úrovni zkušeností:

Začátečníci - Cvičte 10-30 minut 2-3krát týdně. Zaměřte se na osvojení správného zarovnání v základních jógových pozicích a na získání pohodlí.

Středně pokročilí - Přejděte na 45-60minutové tréninky 3-4krát týdně. Rozšiřte svou praxi o nové pozice a styly jógy.

Pokročilí - Zkušení jogíni mohou pohodlně cvičit 60-90 minut 4-6krát týdně a objevovat náročné sekvence a nové techniky.

Mějte na paměti, že jóga je velmi individuální. Naslouchejte svému tělu a určete, co je pro vás vhodné na základě vašich schopností a časových možností. Nejdůležitější je důslednost při cvičení.

Jak začít cvičit jógu doma

Na józe je skvělé to, že ji lze cvičit téměř kdekoli. K tomu, abyste mohli začít cvičit, nepotřebujete luxusní studio ani drahé vybavení. Zde je několik tipů pro začátečníky, jak začít cvičit jógu doma:

Uvolněte si místo - Uvolněte si v obývacím pokoji, ložnici nebo kanceláři malý prostor, kde si můžete rozbalit podložku na jógu. Ujistěte se, že domácí zvířata a děti jsou během cvičení mimo tento prostor. Ideální je opřít se o stěnu nebo roh, abyste se mohli orientovat v pozicích.

Používejte videa z jógy - Online videa z jógy jsou skvělým zdrojem učení a náhradou za osobní lekce, když začínáte. Mnohá z nich jsou na YouTube zdarma nebo jsou k dispozici prostřednictvím placeného předplatného. Hledejte lekce hatha, vinjása nebo restorativní jógy pro začátečníky.

Investujte do základních věcí - mezi základní věci patří podložka na jógu, která zajišťuje trakci a polstrování, přiléhavé oblečení, které se pohybuje s vaším tělem, a blok na jógu nebo popruh, který pomáhá správnému zarovnání. Mezi volitelné předměty patří měkké cihly nebo podhlavník.

Vytvoření atmosféry - Ztlumte světla, zapalte svíčky, zapalte kadidlo nebo esenciální oleje a pusťte relaxační hudbu. Tím podpoříte pohlcující zážitek z jógy.

Jedna pozice za druh ou - Nesnažte se držet krok s instruktorem. Soustřeďte se na učení jedné nové pozice za druhou a osvojte si její zarovnání, než se posunete dál. Správná forma zabrání zranění a frustraci.

Nalaďte se na své tělo - Všímejte si, jak se vaše tělo cítí před, během a po cvičení. Začněte pomalu a podle potřeby zvolněte tempo nebo dělejte přestávky. Jóga je nesoutěžní cvičení, proto naslouchejte svému tělu.

Buďte důslední - Naplánujte si domácí cvičení jógy předem a dodržujte rutinu. Důsledné cvičení vede k rychlejšímu zlepšení mysli i těla na podložce i mimo ni.

Jóga nevyžaduje nákladné vybavení ani trénink. Stačí jednoduchá příprava a váš domov se může stát oázou klidného studia, kde můžete začít cvičit jógu podle svých vlastních představ.

Běžné pozice jógy pro začátečníky

Jste připraveni začít cvičit jógu? Zde je 12 základních jógových pozic pro začátečníky, které vás přivedou k pohybu na podložce. Naučte se správné zarovnání pro každou pozici a pracujte v rámci svých možností:

Horská pozice (Tadásana)

Postavte se tak, aby chodidla byla u sebe a palce se dotýkaly. Zapojte svaly nohou a mírně zatáhněte kostrč, abyste prodloužili páteř. Ruce položte po stranách nebo je spojte u srdce v modlitební pozici. Ramena stáhněte dolů a dozadu. Pohled směřuje dopředu.

Pozice stromu (Vrksasana)

Z hory přeneste váhu na levou nohu a pravé chodidlo položte vysoko na levé stehno. Chodidlo pevně zatlačte do stehna. Spojte dlaně u srdce nebo je natáhněte nad hlavu. Dívejte se na pevný bod, abyste udrželi rovnováhu. Opakujte na druhou stranu.

Pes tváří dolů (Adho Mukha Svanasana)

Z pozice nahoře na stole skrčte špičky pod sebe a zvedněte boky nahoru a dozadu tak, abyste vytvořili tvar obráceného V. Ruce jsou na šířku ramen, hlava mezi pažemi. Tlačte do plných dlaní a chodidel. Hlavu nechte viset, aby se uvolnila šíje.

Předklon (Uttanásana)

Ve stoji se předkloníme v bedrech a trup přetáhneme přes nohy. Pokrčte kolena, abyste uvolnili spodní část zad. Zapřete se v loktech a pohupujte se ze strany na stranu, čímž masírujete spodní část zad. Hluboce pokrčte kolena, abyste se dostali nahoru.

Nízký výpad (Anjaneyasana)

Z pozice psa dolů vykročte jednou nohou mezi dlaně. Spusťte zadní koleno k podlaze. Stlačte přední patu dolů a zvedněte trup nahoru. Ruce se mohou opírat o stehna nebo sahat nad hlavu. Přední koleno držte za kotníkem.

Prkno

Z pozice psa dolů se položte na obě ruce a natáhněte nohy rovně dozadu, přičemž balancujte na špičkách. Pupek vtáhněte dovnitř a udržujte jednu dlouhou linii od hlavy k patám. Dýchejte rovnoměrně a vydržte 30 sekund až 1 minutu.

Dětská pozice (Balasana)

Ze všech čtyř klesněte boky zpět k patám a přitáhněte hrudník ke stehnům. Paže natáhněte dopředu nebo je položte podél nohou. Zhluboka dýchejte a vnímejte, jak se prodlužuje páteř.

Pozice kobry (Bhujangasana)

V lehu na břiše položte ruce pod ramena a stiskem rukou vyklenujte hrudník vzhůru. Stáhněte ramena dolů a dozadu. Dívejte se dopředu a udržujte boky na zemi.

Pozice trojúhelníku (Trikonasana)

Ze stoje vykročte jednou nohou dozadu a druhou dopředu, chodidla jsou široká a rovnoběžná. Přes přední nohu se v kyčlích předkloňte. Otočte hrudník vzhůru a natáhněte přední ruku dopředu a horní ruku dozadu. Pokrčte boky a prodlužte obě strany.

Půlměsíční výpad (Anjaneyasana)

Z nízkého výpadu zatlačte přední nohou dolů, abyste zvedli trup, a natáhněte obě paže rovně nahoru. Zatněte kostrč a zvedněte se přes vnitřní stranu stehen. Mírně prohněte záda a podívejte se vzhůru. Přední koleno držte za kotníkem.

Předklon vsedě (paščimottanásana)

Vsedě natáhněte nohy rovně. V kyčlích se předkloňte dopředu, trup směřuje k chodidlům. Pokud můžete, uchopte palce na nohou dvěma háčky na prstech. Uvolněte krk a dýchejte.

Pozice mostu (Setu Bandha Sarvangasana)

Vleže pokrčte kolena a chodidla položte na podložku na šířku boků. Tlačte přes chodidla dolů a zvedejte boky nahoru. Propleťte prsty pod sebou a zatlačte ramena dolů. Nahoře vydržte a pak pomalu klesejte.

Co je jóga a k čemu slouží?

Než přejdete k náročnějším pozicím, osvojte si správnou formu a zarovnání v těchto základních pozicích. Pomůcky, jako jsou bloky a popruhy, vám pomohou snížit zátěž při posilování síly a flexibility.

Tipy pro začátečníky v józe, jak předcházet zraněním

Jako začátečníci možná toužíte po rychlém pokroku v jógové praxi. Nesprávná forma a příliš brzké tlačení na pilu však často vede ke zbytečnému přetížení nebo zranění. Použijte tyto tipy, abyste jako začátečníci v józe postupovali bezpečně:

  • Před každou lekcí jógy se řádně zahřejte dynamickými pohyby, abyste zvýšili tepovou frekvenci a zahřáli svaly před pasivním protahováním. Nikdy neprotahujte studené svaly.
  • Pohybujte se pomalu a dbejte na správné zarovnání a formu. Postupujte podle pokynů a vyvarujte se zhoršování formy, abyste "udrželi krok". Správné zarovnání zabraňuje zranění.
  • V každé pozici zapojte stabilizační svaly. Vyhněte se pasivnímu nebo příliš uvolněnému protahování, které může vést k hyperextenzi kloubů.
  • Upravte pózy podle svých aktuálních schopností. Používejte rekvizity, jako jsou bloky a popruhy, které vám pomohou dosáhnout správné formy v pozicích, na které vaše tělo ještě není připraveno.
  • Nikdy se neodrážejte a nenuťte se do žádných póz. Do pozic vstupujte a vystupujte z nich jemně. Znáte své limity a netlačte na pilu víc, než je správné.
  • Trénink rovnováhy síly a flexibility. Nepřetěžujte tkáně před posilováním svalů, které stabilizují klouby.
  • Naslouchejte svému tělu a přestaňte nebo změňte činnost, která způsobuje bolest. Mírné potíže jsou v pořádku, ale prudká nebo přetrvávající bolest znamená riziko zranění.
  • Mezi jednotlivými lekcemi jógy si dopřejte čas na odpočinek a regeneraci. Svaly potřebují mezi jednotlivými silovými tréninky alespoň 24-48 hodin, aby se mohly zotavit a správně zregenerovat.

Předcházení zraněním vám umožní udržet si konzistentní cvičení jógy a bezpečně pokračovat v pokrocích. V případě pochybností se vždy vraťte k základům, zpomalte a zaměřte se na správnou formu.

Jak upravovat pózy a používat rekvizity

Jogíni všech úrovní zkušeností běžně modifikují pozice nebo používají rekvizity, aby se přizpůsobili omezené pohyblivosti nebo stabilitě. Nenechte se odradit od vyzkoušení jógy. Zde je několik jednoduchých způsobů, jak začít:

Modifikace rozsahu pohybu - pohybujte se pouze v částečném rozsahu pohybu v rámci svých schopností. Například pokrčte kolena v předklonu ve stoji.

Snížení zátěže - při balancování přeneste větší váhu na kolena nebo ruce. Při cvičení psa směrem dolů vystrčte boky vysoko, abyste snížili váhu na zápěstí.

Krátké držení poloh - místo delšího držení polohy ji lehce držte několik nádechů a výdechů a poté ji uvolněte.

Odpočinek v dětské pozici - Přechod do této odpočinkové pozice mezi náročnějšími pozicemi.

Jógové bloky - bloky pod rukama v pozici psa směrem dolů nebo v jiných pozicích pomáhají snížit rozsah pohybu. Hodí se také k sezení nebo stání, aby se snížil úhel protažení.

Jógové popruhy nebo ručníky - smyčky kolem částí těla, jako jsou kotníky nebo stehna, pomáhají při omezení flexibility. Hodí se také k prodloužení dosahu.

Podložky nebo deky - poskytují dodatečnou oporu pod citlivými klouby, jako jsou dolní část zad nebo krk, když ležíte na zádech. Pomáhají uvolnit a uvolnit napětí.

Podpěry vám umožní jemně vstoupit do pozice a v případě potřeby vám poskytnou oporu. Nebojte se měnit a používat podpěry, jak budete nabírat sílu. Postupem času používání menšího počtu rekvizit signalizuje zlepšující se schopnosti.

Pozice jógy pro začátečníky, kterým je třeba se vyhnout

Některé jógové pozice vyžadují takovou úroveň flexibility, síly nebo rovnováhy, která může přesahovat schopnosti začátečníků. Pokusy o tyto pozice předtím, než jste připraveni, často vedou k přetížení. Zde jsou některé pozice, na které by se začátečníci měli s pomocí modifikací naučit:

  • Pozice kola (Urdhva Dhanurasana) - Vyžaduje velmi otevřená ramena a pružnost zad. Buďte opatrní a upravte rozsah pohybu, aby nedošlo k přetížení krku. Flexibilitu budujte postupně.
  • Stoj na hlavě (Sirsasana) nebo stoj na rukou - Obrácení těla klade značné nároky na tlak a rovnováhu na krk, ramena a zápěstí. Nejprve si vybudujte pohyblivost ramen nad hlavou a vždy používejte oporu o stěnu.
  • Pokročilé balanční pozice - pozice jako Létající holub a Vrána na boku vyžadují pokročilou sílu břicha a hýždí. Zpočátku se držte základních balančních cviků ve stoji, jako je Stromová pozice.
  • Hluboké záklony - pozice jako plný holub, most a kolo výrazně stlačují páteř. Začněte s mírnějšími záklony, jako je Kobra, dokud se nezlepší síla.
  • Pokročilé rovnováhy paží - v pozicích, jako je Vraní pozice a Boční prkno, přenášejte na ruce a paže pouze takovou váhu, jakou zvládnete. Modifikujte je snížením kolen k podlaze.
  • Rozštěpy - Přední a boční rozštěpy vyžadují extrémní flexibilitu spodní části těla a boků. Držte se začátečnických protahovacích cviků pro hamstringy, vnitřní stranu stehen a boky. K rozštěpům se propracovávejte postupně.

Znalost svých limitů jako začátečníka zabrání příliš rychlému zatížení těla. Nebojte se sledovat pokročilé lekce pro inspiraci, ale nejprve se zaměřte na vybudování správných základů.

Pozice partnerské jógy, které můžete vyzkoušet

Zábavným způsobem, jak začít cvičit jógu s přítelem nebo milovanou osobou, je vyzkoušet partnerské pozice. Vzájemná podpora pomáhá budovat důvěru a společenství a zároveň vám umožní bezpečně prohloubit určité pozice. Zde je několik snadných partnerských jógových pozic, které můžete vyzkoušet:

Pozice vsedě zpět na záda

Posaďte se zády k sobě s rovnými páteřemi. Spojte lokty k sobě. S výdechem využijte odporu partnera a ještě více zkroutíte hrudník a ramena. Vyměňte strany.

Dvojitá pozice stromu

Postavte se vedle sebe a držte se ve výšce ramen, abyste udrželi rovnováhu. Zvedněte jednu nohu a opřete ji chodidlem o vnitřní stranu stehna stojné nohy. Opakujte na druhou stranu.

Asistent pro ohyb dopředu se širokýma nohama

Z pozice Downward Dog jděte rukama zpět a uchopte partnerovo zápěstí. Nechte partnera, aby jemně přitáhl váš trup k zemi a zvýšil tak protažení. Vyměňte pozice.

Dvojitý pes směrem dolů

Začněte v poloze Pes dolů s vyrovnanými boky. Požádejte partnera, aby vám položil ruce na spodní část zad a jemně na ně zatlačil, abyste se více protáhli. Vyměňte pozice.

Podporovaná pozice ryby

Lehněte si na záda a požádejte partnera, aby zvedl trup do Rybí pozice s pokrčenými koleny, přičemž podélně položte blok nebo podložku.

Co si mám vzít na sebe při cvičení jógy?

Noste pohodlné, pružné oblečení, které vám umožní volný pohyb. Ideální jsou přiléhavé kalhoty na jógu, legíny, tílka nebo trička, která odvádějí pot. Vyhněte se volnému, pytlovitému oblečení, které by mohlo překážet, nebo kalhotám se zipy či knoflíky, které se mohou při některých pozicích zařezávat do kůže. Jóga se obvykle cvičí naboso, i když někteří lidé dávají přednost přilnavým ponožkám.

Jaké pomůcky nebo rekvizity potřebuji jako začátečník?

Jedinou opravdovou nezbytností je dobrá podložka na jógu, která zajišťuje trakci a polstrování při polohách na podlaze. Mezi další užitečné rekvizity patří jógové bloky, které pomáhají modifikovat pozice, popruhy nebo ručníky, které rozšiřují váš dosah, a podpěry pro podporu během regeneračních pozic. V začátcích se vyhněte nákupu drahých pomůcek.

Jak si jako začátečník vybrat správné studio jógy?

Přečtěte si popisy lekcí a najděte lekce pro začátečníky, které vám poskytnou pevné základy. Zavolejte do studia nebo si předem promluvte s instruktorem a sdělte mu svou úroveň zkušeností a případná zranění či omezení. Méně zaplněné studio vám umožní individuálnější přístup. Zeptejte se na cenové možnosti pro nové studenty a další výhody členství. Než se zavážete, navštivte a pozorujte nebo si vyzkoušejte lekce.

Je lepší cvičit jógu na lekcích nebo doma?

Třídy jsou skvělé pro motivaci, podporu komunity a opravu formy. Cvičení doma je však pohodlnější a můžete se učit prostřednictvím online kurzů. Vyzkoušejte obojí a zjistěte, co vyhovuje vašemu životnímu stylu, rozpočtu a preferencím! Mít vyhrazené domácí cvičení vám dává flexibilitu.

Jak si udržet motivaci pro domácí cvičení jógy?

Vytvořte si doma posvátné místo věnované pouze józe. Naplánujte si sezení předem, pokud možno každý den ve stejnou dobu. Zapojte se do online platformy pro jógu s komunitní složkou. Najměte si přítele nebo člena rodiny, se kterým budete soustavně cvičit. Všimněte si, jakou duševní čistotu a fyzickou pohodu vám jóga přináší a jak vás to vnitřně motivuje.

Mohu cvičit jógu během menstruace?

Rozhodně! Jóga může pomoci zmírnit běžné menstruační potíže, jako jsou křeče, bolesti hlavy, únava a bolesti zad. Pokud máte silný proud, vyhněte se inverzím. Používejte podpěry pro podporu a v případě potřeby upravte hluboké otočky nebo se jim vyhněte. V tomto období se hodí pomalejší lekce, jako je jin nebo restorativní jóga.

Je bezpečné cvičit hot jógu jako začátečník?

Obecně se doporučuje se zpočátku horké józe vyhýbat. V horkém prostředí se tělo hůře aklimatizuje a zvyšuje se potřeba hydratace. Vyzkoušejte několik lekcí na úrovni začátečníků při normální teplotě, abyste si vybudovali základy jógy, než zavedete horko, které cvičení zintenzivňuje.

Mohu cvičit jógu, pokud mám nadváhu nebo jsem obézní?

Ano! Jóga je pro každé tělo. Hledejte lekce označené jako začátečnické, mírné nebo pro všechny úrovně - instruktor vám nabídne možnosti pro různé úrovně pokročilosti. Netlačte na sebe příliš brzy. Používejte bloky a popruhy na podporu rovnováhy a podle potřeby upravujte pozice. Soustřeďte se na to, abyste se cítili dobře, a ne na to, jak pozice vypadají. Požádejte instruktora o radu ohledně modifikací. Poznejte své limity a pracujte svým vlastním tempem.

Co je jóga a k čemu slouží?

Co mám dělat, když je jóga bolestivě nepříjemná?

Nikdy si nevynucujte bolest ani ji nesnášejte. Pokud vás určitá pozice bolí, obraťte se na instruktora a požádejte ho o alternativu. Používejte rekvizity k modifikaci pozic podle vlastního pohodlí. Vyzkoušejte regenerační styly, jako je jin jóga. Postupně zvyšujte sílu a flexibilitu, abyste se časem cítili v józe lépe. Nepohodlí je v pořádku, ale bolest značí možné zranění. Naslouchejte svému tělu a ustupte nebo přestaňte cvičit vše, co vás znepokojuje.

Jak brzy mohu očekávat výsledky nebo zlepšení?

Aby se všechny výhody jógy projevily naplno, je zapotřebí soustavnosti v průběhu času. Mnozí se však cítí méně vystresovaní a více duševně soustředění již po jedné lekci! Během několika týdnů soustavného cvičení pravděpodobně zaznamenáte zlepšení flexibility, svalového tonu, rovnováhy a uvědomění si vztahu mysli a těla. Počkejte alespoň 8-12 týdnů, než jóga začne působit. Důvěřujte procesu, i když se vám pokrok zdá pomalý. Výsledky se dostaví.

Souhrn

Jóga je starobylá indická praxe, která propojuje mysl, tělo a ducha prostřednictvím fyzických pozic, dechových technik a meditace. Cílem jógy je sjednotit tělo a mysl pro větší pohodu. Jóga vznikla v Indii před více než 5 000 lety jako duchovní cvičení, ale v západním světě se vyvinula v oblíbenou formu cvičení a odbourávání stresu. Existuje mnoho různých stylů jógy, od jemných stylů, jako je Hatha a Yin, až po energičtější styly, jako je Vinyasa Flow a Power Yoga. Bez ohledu na styl přináší jóga řadu výhod včetně zlepšení flexibility, síly, rovnováhy a snížení stresu. Pravidelné cvičení jógy může také posílit váš imunitní systém, podpořit lepší spánek a posílit pozornost. Typické lekce jógy zahrnují fyzické pozice známé jako ásany, dechová cvičení zvaná pránájáma a meditaci nebo relaxaci. Pro začátečníky jsou určeny jemné styly hatha a restorativní jógy, které se zaměřují na osvojení správného zarovnání v základních pozicích s použitím rekvizit, jako jsou bloky a popruhy. Začít cvičit jógu doma je pro většinu lidí pohodlné a dostupné. Potřebujete pouze podložku na jógu a videa nebo online lekce jógy pro začátečníky. Začátečníkům se pro začátek doporučuje cvičit 10-30 minut 2-3krát týdně. Důslednost v průběhu času vede k největším přínosům pro mysl i tělo na podložce i mimo ni.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?