Co se stane, když budete cvičit jógu každý den?

Published:

Jóga je starobylá praxe, která se v posledních letech stává stále populárnější. Díky svému zaměření na dýchání, meditaci a fyzické pozice poskytuje jóga řadu duševních i fyzických výhod. Co se ale vlastně stane, když se budete józe věnovat důsledně každý den?

V tomto příspěvku se budeme zabývat rozsáhlými účinky každodenního cvičení jógy. Každodenní cvičení jógy může vést k výrazným změnám - od snížení stresu a úzkosti až po zlepšení flexibility a síly. Dotkneme se také toho, jak faktory, jako je styl a délka cvičení, ovlivňují přínosy, kterých se dočkáte.

Co se stane, když budete cvičit jógu každý den?

Snížení stresu a úzkosti

Jedním z nejznámějších přínosů jógy je její schopnost zklidnit mysl a tělo. Jóga pomáhá nastartovat "relaxační reakci" aktivací parasympatického nervového systému, zpomalením dýchání a snížením krevního tlaku a srdeční frekvence.

Soustředění, které je nutné k udržení jógových pozic, vyžaduje, aby vaše mysl zůstala v přítomném okamžiku, místo aby se zabývala minulostí nebo si dělala starosti o budoucnost. To může výrazně snížit úzkost a depresi.

Několik studií prokázalo, že každodenní cvičení jógy účinně snižuje míru stresu a úzkosti. Jedna studie zjistila, že účastníci, kteří cvičili jógu každý den po dobu 8 týdnů, měli méně příznaků úzkosti a stresu ve srovnání s kontrolní skupinou.

Pokud tedy hledáte trvalý způsob, jak najít klid a mír uprostřed bláznivého života, může vám k tomu pomoci každodenní jógový rituál. Čas věnovaný přítomnosti na podložce umožní mysli odpočinout si od obvyklých starostí.

Zlepšení kvality spánku

Máte problémy s usínáním nebo s udržením spánku? I s tím vám může pomoci každodenní jóga.

Hluboké dýchání, které se při józe spouští, vyvolává relaxaci, a tak může pomoci uvést tělo do stavu spánku. Aspekt všímavosti také zklidňuje splašené myšlenky, což usnadňuje noční odpočinek.

Četné studie prokázaly, že jóga může zlepšit celkovou kvalitu spánku, umožnit rychlejší usínání a prodloužit celkovou dobu spánku. Jedna studie zjistila, že účastníci usínali rychleji a spali déle v noci, kdy cvičili jógu, než v noci, kdy jógu necvičili.

Pokud máte pocit, že se celou noc převalujete, zařaďte do svého denního režimu několik jógových sekvencí, jako jsou záhyby vpřed, pozice trojúhelníku a savana. Uklidňující charakter jógy před spaním vás může připravit na klidnější spánek.

Zvýšená flexibilita

Nedostatek flexibility je častým problémem mnoha lidí, zejména s přibývajícím věkem a snižující se aktivitou. Dlouhodobé sezení slepuje naše svaly a snižuje pohyblivost kloubů.

Dobrá zpráva? Každodenní cvičení jógy může výrazně zlepšit pružnost svalů v oblasti páteře, boků a ramen.

Jógové pozice, jako je bojovník II, pozice holuba a pozice lodi, protahují svaly, na které se při každodenním pohybu obvykle nezaměřujete. Postupem času se díky jemnému a dlouhému protahování otevírají klouby a pojivové tkáně.

Zvýšená flexibilita díky józe pomáhá zlepšit funkční pohyblivost při každodenních činnostech, jako je například ohýbání při zavazování tkaniček. Snižuje také bolesti a záněty, protože umožňuje kloubům pohybovat se v plném rozsahu. Jen se ujistěte, že do hlubších pozic vstupujete opatrně, abyste se vyhnuli zranění.

Zvýšená pevnost jádra

Ačkoli jóga není tradičně považována za cvičení pro tělesné partie, držení jógových pozic ve skutečnosti vyžaduje výrazné zapojení tělesných partií. Správné zarovnání a forma vyžadují, aby se vaše stabilizační svaly aktivovaly po celou dobu každé pozice.

Ve vinyasa a power józe se běžně dělají prkna, čaturangy, pozice lodičky a vrány. Nutí vaše tělo pracovat přesčas, posilují břišní svaly, šikmé svaly, svaly pánevního dna a zádové svaly.

Silnější jádro těla díky každodennímu cvičení jógy vám umožní udržet správné držení těla a zarovnání i při jiných cvičeních. To vám pomůže předejít zraněním nebo bolestem způsobeným špatnou formou. Vaše jádro je v podstatě základem všech funkčních pohybů, proto mu na podložce věnujte trochu lásky.

Zlepšená rovnováha

Rovnováha se začíná zhoršovat kolem 40. roku života, což vede ke zvýšenému riziku pádů a zranění. Výzkum však ukazuje, že trénink jógy zaměřený na rovnováhu může zlepšit kontrolu držení těla a stabilitu.

Jednostranné stojné pozice v józe jsou výzvou pro vaše nervosvalová spojení, protože vás nutí rozložit váhu mezi jednu nohu a jádro těla. Horská pozice, pozice stromu a orlí pozice jsou vynikající pro posílení menších stabilizačních svalů.

Při každodenním tréninku jógy si také všimnete, že se zlepšuje vaše propriocepce neboli vnímání polohy vašeho těla v prostoru. Váš mozek lépe upřednostňuje rovnováhu a soustředění vaší hmotnosti nad opěrnou základnou.

Pokud se vám tedy zdá, že klopýtáte o praskliny na chodníku nebo máte "podnapilou" chůzi, zařaďte do své jógové praxe několik rovnovážných pozic ve stoje. Vaše každodenní rutina vám pomůže přeučit svaly a nervová spojení pro lepší rovnováhu a stabilitu.

Posílená imunita

Psychický a fyzický stres každodenního života může narušit váš imunitní systém. Jóga je schopna navodit hlubokou relaxaci, která tomu může zabránit.

Studie zjistily, že jóga pomáhá zvýšit antivirovou aktivitu imunitních buněk. Omezuje také uvolňování stresových hormonů, jako je kortizol, které při zvýšené hladině potlačují imunitní funkce.

Vědci se domnívají, že jóga díky propojení fyzických pozic, dechových cvičení a meditace přispívá k posílení imunity. Jedna studie zjistila, že účastníci, kteří pravidelně cvičili jógu, měli o 43 % vyšší hladinu cytokinu interleukinu-10, který posiluje imunitu, než ti, kteří jógu necvičili.

Příznivé účinky na imunitní systém jsou pravděpodobně nejvýraznější, pokud se dlouhodobě a důsledně věnujete józe. Pokud jste tedy náchylní k nemocem, zejména v období s vysokým stresem, zařaďte každodenní cvičení jógy mezi priority, které vám pomohou přirozeně bojovat s nákazami.

Co se stane, když budete cvičit jógu každý den?

Zvýšené uvědomění mysli a těla

Jóga vám pomůže lépe si uvědomit, jak se vaše tělo pohybuje, cítí a reaguje. Když se více propojíte se svým tělem, rozvíjíte také hlubší všímavost.

Každodenní cvičení jógy posiluje schopnost introspekce a koncentrace. Umožňuje vám napojit se na vaše vnitřní vedení, moudrost a intuici. Postupem času začnete lépe naslouchat jemným signálům svého těla.

Pochopení toho, jak vaše volby, držení těla, dech a pohyb ovlivňují váš duševní a fyzický stav, vám také pomůže posílit se. Jóga pomáhá budovat vědomí mysli a těla, které vám umožní vědomě ovládat své zdraví a pohodu.

Zlepšení nálady a výhledu

Psychické výhody jógy se projevují i v lepší, pozitivnější náladě a výhledu. Vliv jógy na hladinu GABA, BDNF a serotoninu pomáhá překonávat úzkost a depresi.

Studie zjistily, že každodenní cvičení jógy, zejména regenerační, účinně zlepšuje náladu a životní spokojenost. Pomáhá také snižovat pocity emočního, sociálního a psychického stresu.

Navíc účast ve třídě nebo studiu jógy vytváří komunitu a kontakty s podobně smýšlejícími lidmi. Sociální podpora a pocit sounáležitosti dále podporují pozitivní emoce a sebevědomí.

Každodenní jógové rituály celkově přinášejí pocit klidu, radosti, vděčnosti a naplnění. Když každý den vědomě věnujete čas péči o sebe prostřednictvím pohybu a klidu, nemůžete si pomoci a cítíte se povzneseni.

Hubnutí a řízení hmotnosti

Jóga sice není přesně kardiovaskulární cvičení, ale i tak přináší metabolické výhody, které pomáhají při hubnutí.Každodenní cvičení jógy pomáhá spalovat kalorie, zpevňovat svaly a nastartovat metabolismus. Flow styly, jako je vinyasa a power jóga, spalují 200-600 kalorií za hodinu.

Svaly, které si vytvoříte při cvičení jógy, pomáhají měnit tvar vašeho těla tím, že zvyšují svalovou hmotu. Díky tomu můžete v klidu spálit více kalorií. Jóga také snižuje procento tělesného tuku a snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Důkazy naznačují, že jóga se může vyrovnat aerobnímu cvičení, pokud jde o podporu hubnutí u dospělých ve středním věku. Jedna studie zjistila, že obézní účastníci po 12 týdnech každodenního cvičení jógy zhubli o 5 kg, zatímco u kontrolní skupiny nedošlo k žádné změně hmotnosti.

Jóga však ukazuje své metabolické kouzlo prostřednictvím komplexnějších mechanismů. Schopnosti všímavosti a seberegulace, které si zdokonalíte na podložce, se přenášejí do chytřejšího výběru stravy a kontroly porcí. Jóga také snižuje množství stresových látek, které jsou spojeny s chutěmi na jídlo a přejídáním.

Větší štěstí

Cílem duchovních kořenů jógy je pomoci lidem dosáhnout trvalého štěstí a spokojenosti. Částečně je to způsobeno snížením stresu, ale jóga má také vliv na náladu, sebedůvěru a perspektivu, což zvyšuje životní spokojenost.

Studie zjistily silnou souvislost mezi pravidelným cvičením jógy a zvýšeným pocitem spokojenosti. Lidé, kteří cvičili jógu, hodnotili svou spokojenost a pohodu lépe v takových ukazatelích, jako je optimismus, pozitivní emoce, odolnost a sebepřijetí.

Introspektivní a niterné zaměření jógy vám umožní navázat kontakt s hlubokým pocitem vnitřního klidu. Když necháte myšlenky jednoduše projít vaší myslí bez připoutanosti, objevíte radost z čisté přítomnosti.

Každodenní cvičení jógy vám pomůže přesunout pozornost od vnějších zdrojů potvrzení k péči o vašeho ducha. Toto holistické myšlení vede k nárůstu kreativity, vděčnosti a inspirace, které vedou k trvalému štěstí.

Jak dlouho byste měli cvičit jógu každý den, abyste viděli výsledky?

Přínosy každodenního cvičení jógy do značné míry závisí na stylu, délce cvičení a úrovni úsilí. Pro optimální proměnu mysli i těla se zaměřte na:

  • 30-60 minut na sezení - To je dostatek času na zahřátí, projití sekvence a uvolnění do závěrečných odpočinkových pozic. Při kratších cvičeních do 30 minut se často nedostává času na hluboké dýchání a meditaci.
  • Alespoň 3-5 lekcí týdně - jóga vyžaduje soustavnost, abyste mohli změnit strukturu svého pohybového aparátu, nervového systému a myšlenkových vzorců. Sporadické cvičení jednou týdně nevyvolá stejné změny jako pravidelný rituál.
  • Vyváženost námahy a lehkosti - nevynucujte si vyrovnání ani se nepřetěžujte. Trpělivě postupujte s možnostmi pro začátečníky, středně pokročilé a pokročilé. Synchronizujte dech s pohybem. Zbavte se očekávání nebo soutěživosti.
  • Různé styly - střídejte energické lekce vinyasa, jemné regenerační lekce a lekce hatha založené na zarovnání. Různorodost zabraňuje nudě a zraněním z přetížení a zároveň přináší komplexní výhody.

Čím více se budete věnovat každodennímu cvičení, ideálně ve spojení s uvědomělým životním stylem, tím více vás jóga promění. Ale i 10-20 minut denně může při pravidelném cvičení posílit pozornost, flexibilitu, sílu a imunitu.

Vzorový denní program jógy pro začátečníky

Zde je příklad 45minutové denní sekvence jógy vhodné pro začátečníky, kterou můžete dodržovat doma. Zkuste si tyto pozice a proudy projít hned ráno, abyste začali den soustředěně a plní energie:

  • 5-10 minut: Dýchání a meditace. Pohodlně se usaďte a soustřeďte se na pomalé, plné nádechy a výdechy. Věnujte pozornost pocitům dechu, který se pohybuje do vašeho těla a z něj. Vyčistěte si mysl a stanovte si záměr.
  • 5-10 minut: Kočičí kráva, pes, ragdoll a další zahřívací úseky. Pomalu provádějte kroužky ohýbání a natahování páteře. Uvolněte napětí a připravte svaly/klouby na hlubší pozice.
  • 25-30 minut: Projděte si pozdrav slunci, balanční pozice a pozice ve stoje, jako je bojovník a trojúhelník. Vyzkoušejte inverzi těla s přípravou na stoj na hlavě a nohama na zdi. Zakončete regeneračními pozicemi, jako je motýl v lehu, most s oporou a závěrečná savana.
  • 5 minut: Savasana s řízenou meditací. Mentálně projděte své tělo od hlavy až k patě a s výdechem uvolněte přetrvávající napětí. Zamyslete se nad pocity uzemnění, klidu a obnovy.

Přizpůsobte si svůj každodenní jógový rituál svým potřebám a schopnostem. Nezapomeňte každé sezení zakončit závěrečnou relaxací a meditací. Rovnováha se rozvine, když se zavážete k pravidelnému vědomému pohybu svého těla. Pokračujte ve cvičení a proměna se pomalu projeví.

Měli byste vyzkoušet jógu s CBD?

Měli byste vyzkoušet jógu s CBD?

CBD, což je zkratka pro kanabidiol, je v poslední době velmi populární pro své léčebné účinky. Působí na endokanabinoidní systém těla a pomáhá snižovat bolest, záněty, úzkost a další.

Mnoho jogínů a sportovců používá doplňky CBD, jako jsou oleje, kapsle nebo topické přípravky, aby posílili své cvičení. Díky uklidňujícím účinkům konopné sloučeniny mohou být jógové pozice terapeutičtější a meditační sezení soustředěnější.

Výzkum naznačuje, že kombinace CBD a jógy může zlepšit úlevu od stresu, duševní jasnost, zotavení po zranění a všímavost. Většina studií se však zabývala samotným CBD, nikoli jeho synergií přímo s jógou.

CBD samozřejmě nenahrazuje samotnou pevnou jógovou rutinu. Vlastnosti rostliny však příjemně podporují holistické cíle jógy. Pokud se tedy snažíte prohloubit svou stávající praxi, můžete vyzkoušet CBD olej nebo cbd kapsle.

Jen neočekávejte, že samotný CBD olej zopakuje širokou škálu fyzických, duševních a duchovních výhod, které poskytuje pravidelná jóga. Důsledné cvičení ásan, pránájáma a meditace zůstávají základními pilíři transformace.

Závěr

Zařazením jednoduchého každodenního cvičení jógy do svého programu můžete zásadně změnit svou fyzickou i duševní pohodu. Přínosy jógy sahají od zvýšení flexibility a síly až po snížení úzkosti a uvědomění si vlastního těla, a to napříč všemi tělesnými systémy.

Pokud věnujete pouhých 30-60 minut denně práci s pozicemi, dechem a meditací, zaznamenáte pozitivní změny na všech úrovních. Jóga vám poskytne nástroj péče o sebe sama, který vám umožní stát se více uzemněnými, klidnými a v souladu se svou skutečnou přirozeností.

Dejte si povolení vstoupit na podložku každý den, i když jen na krátkou chvíli. Vězte, že jóga je celoživotní cesta bez dokonalosti. Pokud na nějakou dobu od cvičení upustíte, jednoduše se k němu vrátíte, až budete připraveni. Vaše tělo i mysl vám poděkují za důsledný rituál cíleného a přítomného pohybu.

Za jak dlouho se dostaví výsledky každodenního cvičení jógy?

Během prvních 1-2 týdnů byste měli zaznamenat některé výhody, jako je lepší spánek, snížení úzkosti a lepší vnímání těla. Největší změny však nastanou po 3-6 měsících soustavného cvičení, kdy se zlepší držení těla a pohybové vzorce.

Co se stane, když budete cvičit jógu dvakrát denně?

Cvičení jógy dvakrát denně přináší ještě více výhod, pokud to nepřeháníte. Například po ranním energizujícím cvičení následuje večerní relaxační jinová lekce. Poslouchejte své tělo a podle potřeby si dopřejte dny odpočinku. Příliš mnoho jógy denně může vést k vyhoření nebo zranění z přetížení.

Lze budovat svalovou hmotu pomocí každodenního cvičení jógy?

Každodenní cvičení jógy sice není tak účinné jako posilování, ale pomáhá posilovat a zpevňovat svaly. Flow styly, jako je aštanga a power jóga, při správném nastavení posilují svalovou hmotu. Očekávejte spíše nárůst funkční kondice než velké objemné svaly.

Jaké jsou nejlepší druhy jógy pro každodenní cvičení?

Jemné hatha a regenerační cvičení jsou ideální pro každodenní regeneraci. Střídání stylů však udržuje tělo i mysl v kondici. Vyzkoušejte vinyasu 2-3krát týdně jako kardio cvičení a v ostatní dny cvičte hatha nebo jin.

Jak jóga mění tvar vašeho těla?

Každodenní cvičení jógy posiluje svalovou hmotu a spaluje tuk, čímž vytváří tužší vzhled. Posilování jádra těla zlepšuje držení těla zapojením břišních a zádových svalů. Otevírají se také ramena a boky. Výsledkem těchto tělesných změn je vyšší a štíhlejší postava.

Můžete cvičit jógu během menstruace?

Ano, jóga je během menstruace bezpečná a prospěšná, pokud se provádí šetrně. Některé pozice dokonce pomáhají zmírnit křeče a nepříjemné pocity. Zaměřte se na regenerační pozice, jako je dětská pozice, spolu s jemnými otočkami a otvíráním boků. Vyhněte se pokročilým inverzím.

Co se stane, když budete cvičit hot jógu každý den?

Časté cvičení hot jógy má příznivý vliv na kardiovaskulární systém a flexibilitu. Každodenní pocení však nemusí umožnit správnou regeneraci svalů. Dbejte na vyváženost s nezahřívanými cviky. Zásadní je také správná hydratace a příjem elektrolytů.

Jak jóga změní vaši tvář?

Schopnost jógy uvolnit obličej a čelisti v kombinaci s mentálními účinky vede k jemnému "rozzáření". Hlubší dýchání zmírňuje napjaté vrásky, zatímco vědomí snižuje mračení a mračení. Zvýšený průtok krve zlepšuje také kvalitu pleti.

Můžete cvičit jógu v těhotenství?

Prenatální jóga se doporučuje ve všech trimestrech těhotenství. Udržuje sílu a pružnost a zároveň pomáhá zmírnit běžné potíže, jako jsou bolesti zad. Vyhněte se však otočkám, intenzivnímu procvičování středu těla a pozicím, které vyžadují ležení na břiše. Pozice vždy podle potřeby upravte.

Souhrn

Jóga přináší při soustavném cvičení celou řadu psychických i fyzických výhod. Každodenní jógové rituály pomáhají snižovat stres a úzkost aktivací parasympatického nervového systému, který navozuje hlubokou relaxaci. Studie ukazují, že každodenní cvičení jógy je také účinné pro zlepšení kvality spánku, což umožňuje rychlejší usínání a regenerační spánek. Jógové pozice protahují a posilují svaly, které se při běžných denních činnostech neprocvičují, což vede ke zvýšení flexibility v průběhu času. Každodenní cvičení také posiluje jádro těla, protože správné držení pozic vyžaduje zapojení břišních svalů, zad a pánevního dna. Rovnovážné pozice v józe zlepšují stabilitu, kontrolu držení těla a propriocepci. Další výhodou je posílení imunity, protože jóga pomáhá zvyšovat protivirové imunitní buňky a snižovat hladinu stresových hormonů, které imunitní systém potlačují. Když se lépe přizpůsobíte pohybu a reakcím svého těla, zvýší se vaše vnímavost vůči tělu. Nálada a vyhlídky se zlepšují díky vlivu jógy na chemické látky v mozku, jako je serotonin, spolu se sociální podporou, kterou poskytují jógové komunity. Jóga podporuje hubnutí spalováním kalorií a budováním svalů, ale její schopnost snižovat stres a rozvíjet vědomí pomáhá také při výběru chytřejší stravy. Duchovní kořeny jógy a její zaměření na přítomnost vedou ke zvýšení pocitu spokojenosti, vděčnosti, kreativity a radosti.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?