Proč se po józe cítím tak dobře?

Published:

Jóga je starobylá praxe, která propojuje mysl, tělo a ducha. Mnoho cvičenců uvádí, že se po skončení cvičení jógy cítí klidní, uvolnění a šťastní. Proč se ale díky józe cítíte tak dobře? Zde jsou hlavní důvody:

Proč se po józe cítím tak dobře?

Uvolňují se endorfiny

Jedním z hlavních důvodů, proč se díky józe cítíte dobře, je to, že váš mozek uvolňuje endorfiny. Endorfiny jsou hormony, které v těle působí jako přirozené léky proti bolesti. Vyvolávají pocit euforie a pohody.

Endorfiny se uvolňují při určitých činnostech, jako je cvičení, smích, sex a konzumace čokolády. Protože jóga je fyzické cvičení, vyvolává uvolňování endorfinů. Čím intenzivnější je cvičení jógy, tím větší příval endorfinů zažijete.

Až se budete příště cítit sklesle, zkuste energickou lekci vinyasa flow. Endorfiny vám zlepší náladu a budete se cítit skvěle.

Snížení hladiny stresových hormonů

Kromě toho, že jóga zvyšuje hladinu endorfinů, pomáhá snižovat hladinu stresového hormonu kortizolu. Kortizol je produkován nadledvinami v reakci na stresové situace.

Kortizol vám sice krátkodobě dodá energii a zvýší soustředění, ale jeho chronicky vysoká hladina může zvyšovat úzkost, depresi a přibývání na váze. Pravidelné cvičení jógy může pomoci udržet hladinu kortizolu v rovnováze.

Mezi konkrétní pozice, které jsou obzvláště účinné pro snížení hladiny kortizolu, patří záhyby vpřed, pozice ryby a pozice nohama nahoru. Udělejte si čas na tyto regenerační pozice a pociťte, jak se z vás stres rozpouští.

Zvyšuje se průtok krve

Při provádění různých jógových pozic dochází k cirkulaci čerstvé okysličené krve v celém těle. Tento zvýšený průtok krve vyživuje vaše buňky a tkáně.

Do mozku se dostává více krve, což může vysvětlovat, proč se po cvičení jógy cítíte jasněji. Zvýšený průtok krve také odvádí odpadní produkty metabolismu, včetně kyseliny mléčné, která se během cvičení hromadí ve svalech.

To pomáhá předcházet bolestivosti nebo pocitu tíhy, který se někdy dostaví po intenzivním tréninku. Díky protahování a zapojování všech částí těla jóga zlepšuje krevní oběh, takže se cítíte plní energie a omlazení.

Zpomalení dýchání

Většina druhů jógy klade důraz na hluboké, vědomé dýchání. To aktivuje parasympatický nervový systém, někdy označovaný jako systém "odpočinku a trávení".

Když stimulujete parasympatický systém pomalým, rovnoměrným dýcháním, vaše srdeční frekvence se zpomalí a krevní tlak se sníží. Hluboké dýchání také zvyšuje okysličení a pomáhá vyvolat "relaxační reakci".

Díky zklidnění nervového systému a zklidnění duševních hovorů se při cvičení jógy zaměřeném na dýchání cítíte soustředění a klid. Zkuste zařadit dechové cvičení do svého každodenního života, nejen do cvičení jógy. Po probuzení, před schůzkou nebo během stresové situace se pětkrát zhluboka nadechněte, abyste obnovili vnitřní klid.

Mentální chatování je omezeno

Při cvičení jógy se doporučuje vyčistit mysl, zůstat v přítomnosti a soustředit se na pocity v těle. To trénuje váš mozek, aby trávil méně času v rozptylujících myšlenkách na minulost nebo budoucnost.

Když se zbavíte duševního nepořádku, můžete si lépe uvědomit přítomnost. Věnování větší pozornosti fyzickým pocitům vám pomůže dostat se z hlavy do přítomnosti.

Neustálé přehrávání myšlenek v "opičí mysli" může vyčerpat vaši energii a způsobit, že se budete cítit depresivně. Jóga vám pomůže dosáhnout duševní čistoty, abyste mohli prožívat život naplno právě teď.

Stáváte se pozornějšími

Kromě toho, že jóga snižuje nepříjemné myšlenkové pochody, posiluje také všímavost. Při vědomém provádění pozic si lépe uvědomíte své tělo.

Naladění na přítomnost pomáhá rozvíjet lepší propojení mysli a těla. Naučíte se naslouchat fyzickým a emocionálním signálům svého těla, abyste mohli řešit problémy dříve, než se nahromadí a způsobí zdravotní problémy.

Cvičení všímavosti prostřednictvím jógy zpříjemňuje činnosti, jako je chůze, jídlo a mluvení. Vážíte si malých okamžiků v životě, místo abyste je jen uspěchali. Pokud se prostřednictvím jógy stanete všímavějšími, budete se cítit klidnější a spokojenější.

Budujete si povědomí o těle

Všimli jste si někdy, jak se hrbíte u počítače nebo si neuvědomujete, že máte napjatá ramena, dokud vám učitel jógy neupraví držení těla? Když pravidelně cvičíte jógu, začnete si mnohem lépe uvědomovat své tělo.

Naučíte se, jak zapojit jádro těla, uvolnit napjaté svaly a správně se pohybovat. Toto uvědomění si těla pomáhá předcházet bolesti a zraněním na podložce i mimo ni.

Naladění na fyzické pocity umožňuje také nahlédnout do vašeho emocionálního stavu. Když si všimnete, kde ve svém těle zadržujete stres, můžete se zaměřit na jeho příčinu. Znovu se spojit se svým tělem prostřednictvím jógy vede k lepšímu zdraví a pohodě.

Získáte pocit úspěchu

Posunutí cvičení jógy na vyšší úroveň přináší pocit úspěchu. Když se vám konečně podaří zvládnout náročnou pozici nebo vydržíte v pozici déle, cítíte se na sebe hrdí.

Už jen přijít na hodinu a rozhýbat své tělo je úspěch, který si zaslouží poplácání po zádech. Soustředění se na malá vítězství pomáhá budovat sebedůvěru, abyste mohli dosáhnout větších cílů i mimo studio jógy.

Sekvence jógy jsou navrženy tak, aby zahrnovaly různě obtížné pozice. To vám umožní zažít úspěch během každého cvičení. Odložte své ego za dveřmi, postupujte svým vlastním tempem a oslavujte prostý fakt, že jste cvičili.

Zlepšuje se váš výhled

Když se cítíte dobře fyzicky, je snazší mít pozitivní psychický pohled. Jóga pomáhá regulovat hladinu kortizolu, takže se tolik nestresujete drobnými životními nepříjemnostmi. Techniky hlubokého dýchání vám okamžitě zlepší náladu, když se cítíte špatně.

Cvičení pozic určených ke stimulaci nedostatečně aktivních čaker může také zlepšit vaše myšlení. Například úklony na zádech a pozice otevírající srdce dodávají energii a podporují sebedůvěru. Inverze rozproudí energii do mozku a mohou zmírnit deprese.

Duchovní prvky jógy inspirují k vděčnosti, soucitu a sebepřijetí. Pravidelné cvičení jógy usnadňuje procházet životem s optimismem a milostí.

Lépe se vám spí

Cítíte se někdy po náročném tréninku v posilovně příliš nabuzení, než abyste mohli dobře spát? Po józe je to mnohem méně pravděpodobné. Místo toho, aby vás jóga nabudila, připravuje tělo na odpočinek.

Meditační charakter podporuje relaxaci, takže se vám snadněji přechází z bdění do spánku. Jóga také pomáhá snižovat hladinu stresového hormonu kortizolu, který může narušovat hluboký spánek.

Cvičení relaxačních poloh, jako jsou předklony a savana, před spaním signalizuje mozku, že je čas se uklidnit. I základní dechové techniky, které se naučíte při cvičení jógy, vám mohou pomoci zklidnit mysl, když se převalujete.

Špatný spánek negativně ovlivňuje vaši náladu, soustředění, hladinu energie a imunitní systém. Zlepšením kvality spánku vám jóga umožní cítit se druhý den odpočatější a plnější energie.

Váš nervový systém je v rovnováze

Nervový systém se dělí na sympatikus ("bojuj nebo uteč") a parasympatikus ("odpočívej a tráv"). Chronický stres nadměrně aktivuje sympatický nervový systém. To může způsobit, že se budete cítit podráždění a přetížení.

Pomocí všímavosti, hlubokého dýchání a relaxačních technik vyrovnává jóga nervový systém. Aktivace parasympatické reakce vás přivede do stavu klidu.

Kromě toho, že vám pomůže najít vnitřní klid, má také rozsáhlé zdravotní účinky. Vyvážený nervový systém snižuje srdeční frekvenci, zlepšuje se trávení a posiluje se imunita. Cvičení jógy přináší trvalé účinky, které vám pomohou zvládat každodenní stresory.

Snížení bolesti

Trápí vás neustálé bolesti, zejména zad, krku a kloubů? Cvičení jógy zvyšuje flexibilitu a rozsah pohybu, což může výrazně snížit bolest.

Jemné, terapeutické styly jógy jsou ideální pro snížení bolesti. Pozice se drží delší dobu s podpůrnými pomůckami, jako jsou deky a jógové bloky, které poskytují dodatečnou podporu. Jóga také zlepšuje uvědomění si těla, takže můžete napravit posturální návyky, které přispívají k bolesti.

Studie ukazují, že kromě zklidnění bolavých svalů je jóga účinná i při zmírnění závažnějších bolestí, jako je artritida, migréna a fibromyalgie. Kombinace jemného pohybu a všímavosti může dokonce snížit závislost na lécích proti bolesti.

Vaše nálada je vyrovnaná

Díky hlubokému dýchání, meditaci a rytmickým pohybovým sekvencím je jóga vynikajícím prostředkem k vyrovnání nálady. Studie zjistily, že jóga může snížit příznaky úzkosti, deprese a posttraumatické stresové poruchy.

Snížením hladiny stresového hormonu kortizolu pomáhá jóga stabilizovat emoce a předcházet výkyvům nálad. Uvolňování endorfinů také přirozeně zlepšuje náladu a působí proti smutku nebo podrážděnosti.

Kromě dočasného zlepšení nálady způsobuje pravidelné cvičení jógy trvalé změny ve struktuře a funkci mozku, které zabraňují budoucím emočním výkyvům. Získaná duševní jasnost se přenáší i mimo podložku.

Získáte nadhled

Duševní a tělesný klid, kterého dosáhnete během jógy, je osvobozující. Poskytuje vám prostor pro odpoutání se od opakujících se myšlenkových vzorců, abyste mohli získat nový pohled na věc.

Když na podložce zpomalíte, řešení problémů se často rodí organičtěji. Snadněji se zbavíte toho, co vám již neslouží. Uvědomíte si, že bojování plodí jen další utrpení.

Soustředěním se na sebe pomáhá jóga odstranit vnější rozptýlení a tlaky. Díky tomu se můžete znovu soustředit a přistupovat k výzvám z místa vnitřního klidu. Díky větší jasnosti a perspektivě žijete smysluplněji.

Budujete duchovní spojení

Zatímco lekce jógy ve vašem místním studiu se pravděpodobně zaměřují především na fyzické pozice a protahování, jóga je tradičně velmi duchovně zaměřená. Pravidelné cvičení jógy ve vás probouzí síly větší, než jste vy sami.

Ať už během jógy aktivně meditujete, nebo ne, tato zkušenost přispívá k většímu duchovnímu uvědomění. Pocit spojení s něčím, co přesahuje fyzické hranice, přináší hluboký smysl a vnitřní klid.

I když se běžně nepovažujete za duchovního člověka, během jógy se může vynořit úžasný pocit úcty a inspirace. To podporuje vděčnost, soucit a víru v základní dobrotu světa.

Vaše sebevědomí roste

Když se naučíte nové pozice a posílíte se v jógové praxi, získáte sebedůvěru, která se rozšíří i do dalších oblastí vašeho života. Budete se nosit s větší lehkostí a sebejistotou.

Stanovení cílů, jako například vydržet minutu v náročné pozici, aniž byste se otřásli, vám dává něco pozitivního, na čem můžete pracovat. Dosahování malých úspěchů zvyšuje sebedůvěru při řešení větších výzev.

Neodsuzující prostředí lekcí jógy vám také pomůže cítit se lépe ve své kůži. Jak se vaše tělo během cvičení mění, oslavujete jeho schopnosti, místo abyste ho kritizovali. Toto sebepřijetí se přenáší i mimo podložku.

Zlepšení vašich vztahů

Mentální jasnost, empatie a pocit vnitřního klidu, které si vypěstujete na podložce, pozitivně ovlivňují i vaše vztahy s ostatními. Obratněji komunikujete a snadněji se zbavujete křivd.

Pravidelné cvičení jógy vás naučí žít v přítomném okamžiku. Místo toho, abyste se zabývali minulostí nebo si dělali starosti o budoucnost, jste plně zapojeni do interakcí s lidmi. Cvičení všímavosti z vás udělá lepšího přítele, partnera i kolegu.

Jóga vás také spojuje se smyslem pro lidskost. To podporuje porozumění, trpělivost a soucit s blízkými, když dojde k nevyhnutelným konfliktům.

Jste v podpůrné komunitě

Pro mnoho oddaných jogínů se studio jógy stává druhým domovem. Spolužáci se navzájem povzbuzují a společně oslavují významné události. Tento smysl pro komunitu poskytuje cennou sociální podporu.

Sociální okruh lidí, pro které je zdraví prioritou, vás motivuje k tomu, abyste se drželi svých vlastních cílů. Můžete se podělit o tipy týkající se všeho od správného stravování až po zvládání stresu.

Učitelé jógy také hrají důležitou roli při vytváření komunity. Jejich vedení vás týden co týden vede k pokroku ve vaší praxi. Díky pravidelné interakci se učitelé cítí jako přátelé, což posiluje pocit bezpečí a podpory.

Najdete v sobě klid

Hektické tempo moderního života nás táhne milionem různých směrů najednou. Od chvíle, kdy se probudíme, až do chvíle, kdy večer zavřeme oči, jsme bombardováni rozptýlením. Všechny tyto smyslové podněty a informační přetížení unavují mozek.

Pro mnohé je jóga jedinou příležitostí, jak se odpojit od digitálních zařízení a ztišit myšlenky. Klid, který při józe naleznete, vás přivede zpět do vašeho středu. Na tu hodinu na podložce se nekonečný seznam úkolů zastaví.

Když si během dne nebo týdne vyhradíte období klidu, dopřejete svému nervovému systému tolik potřebnou přestávku. Tento klid je hluboce omlazující. Posiluje vaši trpělivost, soustředění a pocit vnitřního klidu.

Vaše sebeuvědomění se rozšiřuje

Jóga poskytuje prostor k tomu, abyste se obrátili dovnitř a prozkoumali své nitro. Díky sníženému množství smyslových vjemů a rušivých vlivů se naladíte na jemné signály z vašeho těla. Fyzické pocity, emoce a myšlenkové vzorce se stávají křišťálově čistými.

Toto zvýšené sebeuvědomění vám dává hlubší vhled do vašich potřeb a hranic. Dozvíte se, kde ještě zadržujete stres, abyste se ho mohli zbavit. Vyniknou špatné návyky, které sabotují vaše zdraví.

Posilování spojení mezi myslí a tělem prostřednictvím jógy vám dodá pocit celistvosti. Když se vaše jednání přizpůsobí vašim skutečným potřebám namísto vnějšího tlaku, získáte moudrost.

Najdete zdravý únik

Mnoho lidí má dnes pocit, že jejich život je nekonečný seznam úkolů. Zběsile běháme od jednoho úkolu k druhému a nikdy se necítíme v klidu a pohodě. Tento stav chronického stresu si vybírá skutečnou daň na fyzickém i duševním zdraví.

Jóga je zdravým únikem, při kterém se od vás očekává pouze přítomnost. Na tuto hodinu jste zcela osvobozeni od pracovních termínů, domácích prací a rodinných povinností. Dovolení přestat se snažit je neuvěřitelně osvobozující.

I krátký zdravý únik od běžných povinností je životně důležitý. Bez něj je těžké přistupovat k životním nárokům klidně a vyrovnaně. Jóga nabízí útočiště před bouří každodenního stresu.

Naučíte se nechat jít

Při cvičení jógových pozic si všimnete, že se vaše mysl toulá myšlenkami na práci, vztahy a nedokončené úkoly. Nevyhnutelně budete také hodnotit svůj výkon nebo se snažit dostat své tělo do "dokonalé" polohy.

Podstatnou součástí jógy je však všímat si těchto myšlenek a úsudků a pak je vědomě nechat odejít. Lpění na výsledcích pouze zvyšuje napětí v těle a mysli.

Tento proces jemného uvolňování vás naučí, jak osvobozující je zůstat v přítomnosti. Když se zbavíte toho, jak daná pozice vypadá, můžete se v ní usadit a pocítit její výhody. Pokud tuto lekci aplikujete i na jiné oblasti života, odlehčíte si svou duševní zátěž.

Rozvíjíte disciplínu

Udržet se v důsledném cvičení jógy vyžaduje disciplínu. Od docházky do studia až po udržení náročných pozic vyžaduje hodně od těla i mysli. Počáteční nadšení často vyprchá.

Pokud se však budete držet i ve chvílích odporu, získáte duševní sílu, která vám poslouží ve všech oblastech života. Nepohodlí se pak snáze snáší. Opožděné uspokojení je sladší.

Cvičení disciplíny prostřednictvím jógy není ponurá povinnost. Sebevědomí, které získáte, vás v budoucnu nebude tolik děsit. Uvědomíte si, že jste schopni mnohem více, než jste si mysleli.

Osvobodíte se od odsuzování

Jóga vás sice vybízí k tomu, abyste si všímali stavu svého těla a mysli, ale nikdy nejde o to, abyste se přísně soudili. Udržování pocitů neúspěchu nebo nedostatečnosti plodí jen další utrpení.

Jóga vám připomíná, že máte být zvědaví, trpěliví a soucitní sami se sebou. Pokrok se děje pomalu. Každé tělo a každá cesta jsou jedinečné. Když se zbavíte odsuzování, vytvoříte si prostor pro přijetí.

Tento postoj ovlivňuje všechny oblasti života. Méně kriticky posuzujete druhé a více se zaměřujete na bezpodmínečný pozitivní přístup. Osvobození od rigidních očekávání vede k větší spokojenosti a vnitřní svobodě.

Začlenění CBD oleje do cvičení jógy

Kromě všech výše popsaných duševních a fyzických výhod někteří cvičenci jógy zjišťují, že jejich cvičení je díky používání CBD oleje kvalitnější. CBD je zkratka pro kanabidiol, sloučeninu, která se nachází v rostlinách konopí.

Zde je několik způsobů, jak lze kapsle CBD začlenit do režimu jógy:

Masážní olej CBD

Před cvičením jógy naneste olej s obsahem CBD přímo na pokožku. CBD se vstřebává kůží a potenciálně snižuje nepříjemné pocity během protahování. Podporuje také celkovou relaxaci. Následné vmasírování CBD oleje do napjatých svalů napomáhá regeneraci.

CBD Edibles

Hodinu před lekcí jógy si dejte gumovou kapsli CBD, čokoládu nebo kapsli. Vstřebávání CBD trávicím traktem přináší trvalé účinky, které se dostaví během cvičení.

CBD Vape Pen

Vezměte si několik šluků z vape pera CBD mezi jednotlivými sekvencemi jógy nebo během savany. Inhalace CBD poskytuje nejrychlejší účinky pro relaxaci na místě. Snadno se používá diskrétně a vapování CBD ve vás také nezanechá pocit změny nebo oslabení.

Nápoje CBD

Popíjení čaje, vody nebo džusu s obsahem CBD před nebo po józe dodává hydrataci spolu s uklidňujícími účinky CBD.

CBD Topicals

Po cvičení jógy aplikujte CBD krém, mast nebo roll-on přímo na bolavé svaly nebo klouby. CBD se vstřebává kůží, což urychluje regeneraci po tréninku.

Přidání doplňku CBD k vaší stávající rutině jógy může poskytnout zesílení a synergii. Před prvním použitím CBD v hodině se však nezapomeňte poradit se svým instruktorem jógy. Začněte pomalu s nízkými dávkami a upravujte je podle své individuální odezvy.

Co je to "jogínské opojení" a co ho způsobuje?

"Jógové opojení" označuje pocit euforie, jasnosti, spokojenosti a blaženosti, který mnoho cvičenců jógy uvádí během cvičení nebo po něm. K tomuto přirozenému opojení přispívá několik faktorů:

  • Zvýšený krevní oběh - větší množství krve bohaté na kyslík proudící do mozku a celého těla má povzbuzující účinek.
  • Uvolňování endorfinů - tyto hormony dobré nálady působí jako přírodní léky proti bolesti a zlepšují náladu. Čím intenzivnější je jóga, tím větší je příliv endorfinů.
  • Stimulace bloudivého nervu - Bloudivý nerv spojuje mozek s mnoha důležitými orgány. Jóga ho aktivuje, aby vyvolala relaxační reakci a vyrovnala nervový systém.
  • Větší hladina GABA - GABA je hlavní inhibiční neurotransmiter v mozku, který snižuje úzkost a podporuje klid. Jóga zvyšuje nízkou hladinu GABA.
  • Deaktivace amygdaly - Tato oblast mozku ovládá strach a stres. Jóga pomáhá uklidnit příliš stimulovanou amygdalu.
  • Zvýšená hladina dopaminu - tato chemická látka hraje roli v motivaci, soustředění a pocitu odměny. Jóga uvolňuje dopamin.

Jak dlouho trvají pozitivní účinky jógy po skončení lekce?

To se liší v závislosti na osobě a intenzitě cvičení jógy, ale duševní a fyzické přínosy obvykle trvají několik hodin až celý den po skončení cvičení. Úleva od stresu a zlepšení nálady obvykle přetrvávají nejdéle.

Při pravidelném cvičení se pozitivita, snížená úzkost, lepší spánek a pocit spojení mohou stát vaším novým normálním stavem. Kumulativní účinky se časem dostaví.

Vyvolává hot jóga častěji "jógový rauš"?

Hot jóga, jako je Bikram, která se cvičí ve vyhřáté místnosti, rozhodně umocňuje dobré účinky. Teplo zvyšuje krevní oběh, uvolňuje svaly a umožňuje hlubší protažení. To zesiluje uvolňování endorfinů a dalších neurotransmiterů.

Infračervené teplo také způsobuje rozšíření cév, čímž se zvyšuje průtok krve. Dbejte na to, abyste byli hydratovaní, a podle potřeby si dělejte přestávky. Intenzita není pro každého.

Proč se někteří lidé po józe cítí hůře?

Existuje několik důvodů, proč jóga může u některých lidí vyvolat spíše pocit vyčerpání nebo podráždění než povzbuzení:

  • Přílišné překračování limitů při cvičení může vést k vyčerpání namísto uvolnění endorfinů. Vyvarujte se nadměrného vypětí a naslouchejte limitům svého těla.
  • Dehydratace je v horkých třídách běžná. Před hodinou, během ní i po ní pijte dostatek tekutin bohatých na elektrolyty.
  • Nízká hladina cukru v krvi může způsobit závratě a náladovost. Několik hodin předtím snězte vyvážené jídlo.
  • Ležení v šavsaně může vést k přemýšlení namísto relaxace. Zkuste raději meditaci v chůzi nebo vsedě.
  • Zranění nebo přetížení způsobené nesprávnou formou může mít za následek bolest a bolestivost. Pozice budujte postupně pod vedením učitele.
  • Předchozí úzkost nebo trauma mohou být zpočátku jógou vyvolány. Jemné a pomalé cvičení pomáhá vybudovat toleranci.

Proč může jóga v někom vyvolat emoce?

Jasnost mysli a vnitřní klid, které jóga umožňuje, umožňují uvolnit pohřbené emoce. Uvězněné pocity smutku, hněvu, frustrace atd. mohou vyplout na povrch.

Hluboké dýchání také zvyšuje okysličení a proudění prány, což může využít zablokovanou energii. Toto emoční uvolnění je terapeutické, ale zpočátku může působit zdrcujícím dojmem. Pokud se chcete vyhnout emočním spouštěčům, ujasněte si to předem s učitelem.

Jak brzy po jídle je vhodné cvičit jógu?

Před cvičením jógy je nejlepší nechat si 1-3 hodiny na trávení po plném jídle. S plným žaludkem mohou být ohýbání a kroucení nepříjemné. Lehké občerstvení 1 hodinu před cvičením je obvykle v pořádku. V mezidobí se dobře hydratujte.

Naslouchejte svému tělu a omezte polohy, které jsou po jídle nepříjemné. Zaměřte se raději na regenerační pozice. Než začnete cvičit energické vinyasa flow nebo inverze, nechte jídlo plně strávit.

Záleží na typu jógy, zda má vliv na náladu?

Pro snížení úzkosti a posílení pozitivity je ideální jemná regenerační jóga, jin jóga a hatha jóga. Pomalejší tempo s delšími pozicemi uklidňuje mysl a nervový systém.

Energičtější cvičení, jako je aštanga, power vinjása a hot jóga, vytvářejí teplo a zvyšují hladinu endorfinů, takže lépe zlepšují náladu. Experimentujte a zjistěte, který styl vám dodá pocit vyrovnanosti a povzbuzení ze dne na den.

Jak mohu prodloužit pozitivní účinky po skončení výuky?

Zde je několik tipů, jak prodloužit povznášející pocit z jógy:

  • Věnujte 5-10 minut meditaci vsedě nebo savaně.
  • Cvičení pránájámy a dechových cvičení
  • Teplá koupel s epsomskou solí
  • Pijte hodně vody k rehydrataci
  • Zdržet se konzumace alkoholu nebo kofeinu
  • Jezte výživná jídla z celých potravin
  • Deník nebo reflexe získaných poznatků
  • Dopřejte si dostatek spánku
  • Připomeňte si všechny průlomy
  • Naplánujte si další hodinu jógy! Důslednost je klíčová.

Souhrn

Jóga je starobylá indická praxe, která propojuje mysl, tělo a ducha prostřednictvím fyzických pozic, dechových technik a meditace. Pravidelné cvičení jógy přináší rozsáhlé výhody pro fyzické i duševní zdraví, díky nimž se cvičenci po každém cvičení cítí úžasně. Díky uvolňování endorfinů a snižování hladiny stresových hormonů jóga přirozeně zlepšuje náladu. Důraz na hluboké dýchání aktivuje parasympatický nervový systém a uklidňuje mysl i tělo. Jóga také zlepšuje krevní oběh, posiluje uvědomění si vlastního těla a zvyšuje pozornost. Cvičení podporuje sebepřijetí a soucit.

Pocit úspěchu ze zvládnutí náročných pozic nebo pravidelné docházky na hodiny vám také dodá dobrý pocit. Jóga pomáhá rozvíjet disciplínu, která zvyšuje sebevědomí. Duchovní prvky dodávají pocit smysluplnosti a propojení. Podpůrná komunita ve studiích jógy vás motivuje k dalšímu zlepšování. Celkově vám jóga poskytne nástroje, které vám pomohou najít vnitřní klid, zbavit se odsuzování a přistupovat k životním požadavkům vyrovnaněji. Fyzická krása cvičení v kombinaci s vnitřním klidem vytváří přirozené opojení.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?