Mám cvičit jógu ráno nebo večer?

Published:

Jóga je vynikajícím způsobem, jak začít nebo ukončit den. Je však lepší rozbalit podložku při východu nebo po západu slunce? To je častá otázka pro oddané jogíny i začátečníky. Ranní i večerní cvičení jógy má svá pro a proti. Ideální čas pro cvičení nakonec závisí na vašem rozvrhu, úrovni energie a osobních preferencích. V tomto článku se budeme zabývat výhodami ranní a večerní jógové sekvence, abyste mohli určit optimální čas pro svůj flow.

Mám cvičit jógu ráno nebo večer?

Jaké jsou výhody ranní jógy?

Ranní cvičení jógy může být neuvěřitelně energizující. Zde jsou některé z hlavních výhod uvítání dne pozdravem slunci:

1. Zvýšení energie a produktivity

Potřebujete povzbudit bez kofeinu? Provádění jógových pozic hned po ránu vám může dodat více energie než první šálek kávy. Jemné protahovací a dechové cviky stimulují nervový systém a rozproudí kyslík v krvi. To vede ke zlepšení krevního oběhu, takže se budete cítit svěží a připraveni zvládnout nadcházející den. Díky energetickým účinkům ranní jógy je snazší zůstat soustředěný a produktivní až do postele.

2. Zklidnění a vyčištění mysli

Už se vám někdy stalo, že jste vstali z postele a cítili se ospalí a nesoustředění? Ranní jóga vám pomůže zbavit se ranní duševní mlhy. Kombinace vědomého dýchání, pohybu a meditace má hluboce uklidňující účinek. Díky tomu můžete začít den s čistým duševním štítem, což vám usnadní uspořádání myšlenek a stanovení záměrů. Jasnost, kterou získáte při ranní józe, vás může pozitivně naladit i po skončení cvičení.

3. Méně rozptýlení

Přiznejme si, že rána bývají rychle rušná. E-maily, telefonáty, dopravní zácpy, schůzky a další povinnosti mohou rychle narušit vaše soustředění. Začátek dne s jógou vám umožní cvičit bez rozptylování v klidných ranních hodinách. Než začne každodenní shon, můžete si vyčistit mysl, stanovit si záměry a soustředit se na sebe. Časná rána se mohou zpočátku zdát náročná. Možná však zjistíte, že klid a jasnost, které vám jóga přinese, stojí za to, abyste vstávali se sluncem.

4. Konzistence

Ranní jóga podporuje důslednost ve cvičení. Řekněme, že si po práci naplánujete večerní cvičení jógy. Je pravděpodobné, že ji nakonec alespoň občas vynecháte kvůli únavě nebo konfliktům s rozvrhem. Ale když si vyhradíte čas hned ráno, zvýší se šance, že se na podložku skutečně dostanete. Důsledné cvičení jógy přináší lepší výsledky v oblasti flexibility, síly, rovnováhy a celkové pozornosti.

5. Lepší trávení

Všimli jste si někdy, že některé jógové pozice, jako jsou otočky a záhyby, dokážou po snídani rozhýbat organismus? Ranní jóga na lačno jemně stimuluje trávicí systém. Pozice, které stlačují a masírují břicho, podporují vylučování odpadních látek. Začátek dne s jógou vede k pravidelnosti a zdravým střevům.

6. Přírodní budík

Nejste ranní ptáče? Začínající jogíni často bojují s časným vstáváním. Jemná ranní jógová sekvence však může pomoci regulovat váš spánkový cyklus a fungovat jako přirozený budík. Dechové a pohybové sestavy vám dodají energii a usnadní vám vstávání s východem slunce. Jakmile se jóga stane vaším ranním rituálem, bude pro vás postupně snazší vyskočit z postele.

7. Zlepšení metabolismu

Zde je bonusový důvod, proč si nastavit budík dříve. Výzkumy ukazují, že ranní cvičení jógy pomáhá nastartovat metabolismus. Zvýšení krevního oběhu, příjmu kyslíku a aktivity nastartuje vaši pec na spalování tuků. Rychlejší metabolismus vám pomůže efektivněji spalovat kalorie po celý den.

Je zřejmé, že seznam výhod ranní jógy je dlouhý. Své výhody má však i večerní cvičení. Čtěte dále a dozvíte se, kdy je večerní jóga vhodnější.

Jaké jsou výhody večerní jógy?

Pokud vám vstávání za úsvitu připadá bolestivé, nezoufejte. Existuje spousta skvělých důvodů, proč rozložit karimatku po západu slunce. Zde se podívejte na některé z největších výhod večerní jógy:

1. Flexibilita

Naše svaly jsou nejvíc ztuhlé ráno, když jsme celou noc leželi v klidu. Večer je vaše tělo již několik hodin v pohybu. To znamená, že vaše svaly jsou již zahřáté a poddajné. Využití této přirozené pružnosti usnadňuje pohyb v náročných pozicích bez přetížení a zranění.

2. Hlubší relaxace

Na konci dlouhého dne je regenerační jóga hluboce uklidňující. Uklidňující večerní pozice ve spojení s vědomým dýcháním vyvolávají "relaxační reakci". Ta spouští parasympatický nervový systém a zpomaluje srdeční tep, dýchání a metabolickou aktivitu. Výsledkem je hluboký pocit uvolnění, který vás jemně uvede do spánku.

3. Výhodné načasování

Buďte upřímní, odsouvá váš nabitý program někdy trénink na druhou kolej? Cvičení v noci může být vhodným řešením, pokud se vám nedaří zařadit pravidelné ranní tréninky. Po skončení pracovního dne a splnění každodenních úkolů nabízí večerní přestávka na jógu ideální příležitost k péči o sebe před spaním.

4. Zmírnění stresu

Práce, vztahy, finance, rodinné povinnosti, události ve světě - není divu, že tolik z nás končí den s pocitem úzkosti a zahlcení! Relaxační večerní cvičení jógy vám pomůže zbavit tělo i mysl nahromaděného stresu. Zakončení dne terapeutickým pohybem a meditací vyprázdní váš duševní nepořádek, takže můžete klidně usnout.

5. Zlepšení kvality spánku

Máte problémy se spánkem? Nejste v tom sami. Více než 30 % dospělých Američanů trpí občasnou nespavostí. Díky schopnosti jógy zklidnit nervový systém je přirozeným pomocníkem při usínání. Hluboká relaxace, kterou poskytuje, vám pomůže rychleji usnout a spát klidněji celou noc. Probudíte se odpočatí a připravení na nový den.

6. Uvědomění si těla

Během náročné pracovní doby je snadné hrbit se nad stolem nebo ignorovat chronické napětí v ramenou a dolní části zad. Večerní jóga vám vrátí pozornost k vašemu tělu. Inventura odhalí problémové oblasti, které potřebují trochu péče. Na zatuhlá místa se pak můžete zaměřit pomocí regeneračních protahovacích cviků a jógové terapie.

7. Klidná večerní rutina

Naše poslední okamžiky bdění ovlivňují to, jak usínáme a odpočíváme přes noc. Projíždění sociálních médií nebo sledování Netflixu nás často spíše stimuluje, než uklidňuje. Když večer zakončíte relaxační jógou, pomůže vám to přejít do klidného spánku. Postupem času tato rutina naučí vaše tělo a mysl, jak se v noci uvolnit.

Jak vidíte, ranní i večerní jóga přináší úžasné výhody. Jak si vybrat mezi ranní a večerní jógou? Přiblížíme vám tipy, které vám pomohou rozhodnout se, kdy jóga nejlépe vyhovuje vašemu životnímu stylu.

Jak určit nejlepší čas na jógu

Ideální doba pro cvičení jógy závisí na mnoha faktorech, jako jsou vaše spánkové návyky, pracovní rozvrh, zdravotní potřeby a osobní preference. Zde je několik tipů, jak najít svůj optimální časový rozvrh pro jógu:

Zvažte svůj chronotyp. Určitou roli hrají vaše vrozené cirkadiánní rytmy. Pokud jste od přírody ranní ptáče, ranní jóga vám dodá energii. Noční sovy mohou dávat přednost večerním sezením, kdy jejich energie vrcholí.

Všimněte si denních výkyvů. Potřeby se mění ze dne na den. Vyvažujte ranní a večerní jógu podle toho, co vaše mysl a tělo každý den potřebují.

Upřednostněte konzistenci. Ideální je cvičit denně, ale prospěšné je cvičit 2-3krát týdně. Vyberte si konzistentní dny a časy, které můžete skutečně dodržet.

Přizpůsobte intenzitu energii. Vyzkoušejte ráno energizující sekvence, jako je power jóga a vinyasa flow. Uklidňující jin a regenerační cvičení si nechte na večer.

Práce kolem povinností. Naplánujte si jógu na dobu, kdy se můžete zcela odpojit od práce a digitálních zařízení, abyste zůstali přítomni.

Uvažujte o jídle a trávení. Vyhněte se inverzím po velkých jídlech. Někteří dávají přednost józe na lačný žaludek po nočním půstu.

Pamatujte na bezpečnost. Necvičte hot jógu pozdě v noci, což může narušit spánek. Na ranních lekcích horké jógy zvyšujte teplo postupně.

Naslouchejte svému tělu. Každý den sledujte svou energii, bolesti, náladu a motivaci. Vyberte si ranní nebo večerní jógu podle toho, co vaše tělo potřebuje.

Vzorový ranní trénink jógy

Pokud si myslíte, že ranní jóga by pro vás mohla být nejlepší, zde je ukázka 20minutové sestavy, která vám pomůže začít den s dobrým úmyslem:

1. Dětská pozice (1-2 minuty ) Začněte na kolenou s prsty u sebe a koleny na šířku boků. S výdechem klesněte boky zpět k patám a paže natáhněte plně dopředu. Uvolněte břicho a čelo položte na podložku. Zhluboka dýchejte.

2. Pozice kočka/kráva (5-10 kol ) Klekněte si na ruce a kolena, záda jsou rovná. S nádechem spusťte břicho směrem k podložce, pohled vzhůru (pozice krávy). S výdechem prohněte záda jako rozzlobená kočka, pohled dolů. Střídejte obě polohy.

3. Pes tváří dolů (1-2 minuty ) Ze všech čtyř skrčte špičky pod sebe a zvedněte boky nahoru a dozadu do tvaru obráceného "V". Rozpažte ruce, narovnejte nohy a uvolněte hlavu mezi pažemi.

4. Sklon ve stoji vpřed (1-2 minuty ) Z pozice psa směrem dolů přejděte nohama k rukám. Nechte hlavu a ramena uvolnit, zatímco se chytáte za protilehlé lokty. Pokrčte kolena, abyste uvolnili napětí v dolní části zad.

5. Poloviční zdvih do předklonu (5-6 kruhových řad ) S nádechem vytočte paže směrem vzhůru a zvedněte hrudník do poloviny výšky s rovnými zády. S výdechem se uvolněte zpět dolů do plného předklonu. Sekvenci několikrát opakujte.

6. Nízký výpad s otočkou (5-10 nádechů na každou stranu ) Vykročte pravou nohou mezi dlaně a levé koleno spusťte na podložku. Uzemněte pravou nohu a s nádechem zvedněte paže nahoru. S výdechem se stočte doprava a přitiskněte levý loket k vnější straně pravého stehna. Opakujte na druhou stranu.

7. Meditace vsedě (1-5 minut ) Pohodlně se posaďte na podložku a zkřižte nohy. Zavřete oči, uvolněte obličej, krk a ramena. Soustřeďte se na svůj dech a uvolněte veškeré bloudící myšlenky.

8. Savásana (2-5 minut ) Leh na zádech, ruce podél těla, dlaně vzhůru, nohy pohodlně od sebe. Zavřete oči a nechte své tělo klesnout do podložky. Sledujte, jak se s každým nádechem jemně zvedá a klesá vaše břicho. Dovolte si cítit se klidně, vyrovnaně a připraveně na celý den.

Namaste - vaše ranní cesta za jógou začíná! Vyzkoušejte tuto sekvenci 2-3krát týdně po probuzení. Budete se divit, jak se ráno budete cítit uzemněnější, soustředěnější a energičtější.

Ukázka večerního cvičení jógy

Chcete-li si vyzkoušet relaxační a spánkové účinky noční jógy, vyzkoušejte tuto 20minutovou regenerační sekvenci:

1. Dětská pozice (1-2 minuty ) Poklekněte, dotkněte se palců u nohou a posaďte boky zpět k patám. Natáhněte ruce dlouze před sebe a uvolněte čelo k podložce. Zhluboka dýchejte.

2. Pozice kočka/kráva (5-10 kol ) Klekněte si na ruce a kolena. S nádechem se prohněte v zádech, s výdechem vtáhněte břicho. Plynulým pohybem přecházíte mezi oběma polohami.

3. Pes tváří dolů (1-2 minuty ) Stiskněte se do dlaní, podložte špičky a zvedněte boky nahoru a dozadu do tvaru obráceného "V". Našlapujte nohama, abyste zahřáli nohy.

4. Stojný předklon (1-2 minuty ) Přistupte nohama k rukám a přehoďte horní část těla přes nohy. Kolena můžete pokrčit, abyste uvolnili napětí. Uchopte protilehlé lokty a kývejte se ze strany na stranu.

5. Nízký výpad s otočkou (5-10 nádechů na každou stranu ) Vykročte pravou nohou vpřed, levé koleno spusťte dolů. Uzemněte pravou nohu a s nádechem zvedněte paže nahoru. S výdechem se otočte doprava a přitiskněte levý loket k vnější straně pravého stehna. Opakujte na druhou stranu.

6. Svázaný úhel (1-2 minuty ) Sedněte si s chodidly u sebe, kolena jsou doširoka roztažená. Sedněte si vysoko a mírně se předkloňte. Lokty přitlačte kolena k podložce.

7. Sklon vsedě vpřed (1-2 minuty ) Natáhněte nohy rovně před sebe. S výdechem se pokrčte v bocích a natáhněte ruce dopředu a dolů podél nohou. Hlavu a krk nechte uvolněné.

8. Leh na zádech, chodidla položte k sobě a nechte kolena rozevřená do stran. Zavřete oči a zhluboka dýchejte do hrudníku a břicha.

9. Savásana (5 minut ) Ukončení v savásaně. Lehněte si rovně na záda, ruce držte po stranách, dlaně směřují vzhůru, nohy jsou uvolněné. Zavřete oči, zhluboka dýchejte a nechte napětí rozplynout, zatímco se připravujete na spánek.

Tuto 20minutovou sekvenci zařaďte do svého spánku 2-4 noci v týdnu. Časem zaznamenáte zlepšení kvality spánku a budete se cítit připraveni na každý nový den s lehkostí.

Jóga Kdykoli je vhodná doba

Jak vidíte, ranní i večerní cvičení jógy mají jedinečný přínos v závislosti na vašich cílech a potřebách. Můžete si zvolit jedno místo druhého nebo je střídat. V některých dnech vám vaše energie a povinnosti mohou umožnit krátkou polední sekvenci, když si potřebujete odpočinout. Nejdůležitější je jednoduše zavést konzistentní rutinu jógy.

Díky své schopnosti posilovat a zpevňovat tělo a zároveň zklidňovat mysl je jóga neocenitelným cvičením bez ohledu na to, kdy si rozbalíte podložku. Optimální doba pro cvičení závisí na vašem osobním životním stylu, ale jóga se nedá pokazit v žádnou denní dobu. Klíčem k úspěchu je soustavné cvičení, které vám přinese plný rozsah fyzických, mentálních a emocionálních výhod této starobylé tradice.

Namaste! Ať vaše dny plynou v míru a vitalitě zevnitř ven.

Stručná zmínka o CBD

CBD, zkratka pro kanabidiol, je sloučenina získaná z rostliny konopí, která si v posledních letech získala obrovskou popularitu. Mnoho cvičitelů jógy začalo do své rutiny péče o sebe zařazovat CBD olej, kapsle nebo topické přípravky díky přirozeným relaxačním účinkům CBD.

Před vyzkoušením nových doplňků stravy, jako je CBD, se samozřejmě poraďte se svým lékařem. Mnoho jogínů však hlásí pozitivní účinky CBD, které zlepšují jejich cvičení jógy a podporují celkovou pohodu. Rozumné užívání CBD pomocí mikrodávkování a optimalizace způsobu podávání může přinést maximální výsledky. Pomalé začleňování vysoce kvalitního CBD od společnosti Cibdol testovaného třetí stranou do vaší jógové praxe a životního stylu může časem přinést výhody.

Často kladené otázky o ranní a večerní józe

Je jóga lepší na lačno?

Mnozí jogíni cvičí nejraději ráno nalačno, ještě před snídaní. To vám umožní pohodlněji se pohybovat v otočných pozicích a inverzích, aniž byste museli čekat na trávení jídla. Naslouchejte však potřebám svého těla - pokud se cítíte malátní nebo slabí, aniž byste si předtím dali malou svačinu, dejte si něco lehkého, například ovoce nebo jogurt.

Co když nemám ráno čas na jógu?

Nebojte se, i večerní cvičení jógy vám může přinést užitek. Dokonce i krátká 10-15minutová večerní sekvence může uvolnit vaše tělo a mysl před spaním. Pokud jsou rána příliš hektická, zaměřte se na vytvoření konzistentní večerní rutiny v jakékoli délce, která vyhovuje vašemu rozvrhu.

Jaký styl jógy je nejlepší pro ranní energii?

Jako první ranní lekce se hodí povzbuzující styly, jako je power jóga a vinyasa flow. Jejich důraz na pohyb a dech vám dodá energii. Pomalejší jin a restorativní jóga se hodí spíše na večer. Poslouchejte však své tělo - pokud ráno potřebujete jemný pohyb, zpomalte.

Mám cvičit jógu před nebo po tréninku?

Záleží na vašich cílech! Předtréninková jóga může pomoci připravit tělo na cvičení tím, že zvýší průtok krve a pružnost. Jóga po tréninku napomáhá regeneraci jemným protažením zatuhlých svalů. Vyzkoušejte obě možnosti a zjistěte, co je pro vás nejlepší. Ve dnech mimo trénink můžete cvičit jógu kdykoli, kdy vám to vyhovuje.

Jak se mohu motivovat k ranní józe?

Vytvoření nového návyku vyžaduje čas. Zkuste si večer před cvičením připravit oblečení na jógu nebo podložku, abyste měli vizuální vodítko. Před rozbalením podložky si dejte šálek čaje nebo meditujte. Začněte jen na 5-10 minutách, abyste se cítili proveditelní. Dělejte cvičení, které vás baví - nenuťte se do intenzivních sekvencí, pokud je nesnášíte. Ranní jóga vám časem začne připadat snazší a přirozenější.

Co když během savany usnu?

Nebojte se, že usnete, zejména během večerního sezení, kdy jste již uvolnění. Savásana má za cíl zklidnit váš nervový systém, což může vést ke spánku. Pokud máte tendenci usínat, zkuste si nastavit časovač nebo budík, abyste nezaspali.

Pomůže mi jóga v noci usnout, když se probudím?

Ano, pokud se v noci probudíte a nedaří se vám znovu usnout, může vám rozhodně pomoci cvičení jednoduchých jógových pozic nebo meditace. Vyzkoušejte dětskou pozici, pozici nohou na zdi, jemné otočky nebo podpíraný předklon, abyste se uvolnili. Jen se vyhněte příliš stimulujícím inverzím nebo sekvencím. Nechte se vést dechem, abyste usnuli.

Jak dlouho před spaním bych měl cvičit večerní jógu?

Večerní jógu je nejlepší dokončit alespoň 1-2 hodiny před plánovaným spaním. Hluboká relaxace může způsobit, že se budete cítit ospalí, proto se pokud možno vyhněte cvičení jógy těsně před spaním. Nicméně i krátká desetiminutová sekvence provedená těsně před ulehnutím vám může pomoci se uvolnit. Experimentujte a najděte si optimální načasování.

Jsou nějaké jógové pozice, které bych měla ráno nebo večer upravit nebo se jim vyhnout?

Poslouchejte své tělo, ale obecně platí, že se můžete cítit lépe ráno, když vaše páteř není tak pružná. Záklony můžete provádět kdykoli, ale dejte pozor, abyste se nepřetočili, pokud jste ztuhlí. Vyhněte se silové pránájámě/dýchání v noci, protože může být příliš stimulující. Neprovádějte hot jógu pozdě večer, kdy může přehřátí narušit spánek.

Doufejme, že vám tyto tipy pomohou určit nejlepší denní dobu pro začlenění úžasných účinků jógy do vaší každodenní rutiny! Dejte mi vědět, pokud máte další otázky.

Souhrn

Tento článek se zabývá výhodami a nevýhodami ranního cvičení jógy ve srovnání s večerním cvičením jógy. Mezi výhody ranní jógy patří zvýšení energie, produktivity, duševní čistoty a důslednosti. Ranní jóga zlepšuje metabolismus, napomáhá trávení, je přirozeným budíkem a omezuje rozptylování. Mezi výhody večerní jógy patří větší pružnost, když jsou svaly zahřáté, schopnost zbavit se nahromaděného každodenního stresu a lepší uvolnění vedoucí k lepšímu spánku. Večerní jóga využívá výhodného načasování po práci a umožňuje naladit se na tělo po náročné pracovní době. Ideální doba cvičení jógy závisí na chronotypu, denních výkyvech potřeb, důslednosti, přizpůsobení intenzity úrovni energie, přizpůsobení se povinnostem a naslouchání svému tělu. Ti, kteří jsou ranní ptáčata, mohou dát přednost ranní józe, kdy jejich energie vrcholí, zatímco noční sovy mohou upřednostňovat večerní cvičení, kdy jejich energie proudí nejlépe. Vzorové dvacetiminutové sekvence jsou uvedeny pro ranní i večerní jógu. Klíčové body jsou, že pro jógu je vhodná jakákoli doba, že nejdůležitější je důslednost a že byste měli naslouchat potřebám svého těla, abyste určili optimální osobní načasování.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?