Jaké jsou výhody 10 minut jógy denně?

Published:

Jóga je starobylá praxe, která propojuje mysl, tělo a ducha prostřednictvím pohybu, dýchání a meditace. Hodiny jógy trvají obvykle 60-90 minut, ale i kratší lekce jógy vám mohou přinést výrazné výhody. Stačí věnovat cvičení jógy pouhých 10 minut denně a vaše zdraví a pohoda se mohou v mnoha ohledech změnit.

Jaké jsou výhody 10 minut jógy denně?

Rychlý a pohodlný způsob, jak snížit stres

Život je náročný a vyhradit si každý den hodinu nebo více času na jógu se může zdát náročné. Nicméně i pouhých 10 minut jógy hned ráno nebo o polední pauze vám pomůže zklidnit mysl a zbavit se stresu.

Řízené dýchání a plynulé sekvence v józe pomáhají aktivovat relaxační reakci vašeho těla. Ta působí proti nárůstu adrenalinu, který se spouští v důsledku stresu v režimu "bojuj, nebo uteč". Když si během dne uděláte přestávku na jógu, budete se cítit soustředěnější, soustředěnější a klidnější.

Zlepšuje držení těla a pružnost

Všimli jste si, že se hrbíte u stolu nebo za volantem? Špatné držení těla přispívá k bolestem zad a šíje, bolestem hlavy a únavě.

Krátké každodenní cvičení jógy naštěstí pomáhá potlačit nezdravé posturální návyky. Jógové pozice posilují jádro těla a zádové svaly a podporují tak správné nastavení páteře. Sekvence, které zahrnují předklony, otvírání boků a otočení páteře, zlepšují pružnost v zúžených oblastech, jako jsou boky, šlachy a ramena.

Deset minut každodenní jógy vám časem pomůže sedět a stát výš, pohybovat se s větší lehkostí a předcházet zraněním.

Zlepšuje kapacitu dýchání a funkci plic

Jógové dechové techniky jsou ústřední součástí jógové praxe. Během pouhých 10 minut můžete získat silné dechové účinky díky dechovým cvičením prāṇāyāma. Ty pomáhají zvýšit vaši vitální kapacitu - maximální množství vzduchu, které mohou vaše plíce pojmout.

Hluboké břišní nádechy během jógy jsou jemnou masáží vnitřních orgánů. Specifické dechové praktiky zvané bastrika a kapalabhati čistí dýchací cesty od hlenu a toxinů. Když se díky každodenní józe zlepší kapacita vašich plic, můžete si všimnout menší dušnosti při každodenních činnostech.

Posiluje sílu, rovnováhu a koordinaci

K posilování nepotřebujete těžké váhy ani vysoce intenzivní intervalový trénink. Fyzické pozice v józe vyžadují, abyste různými způsoby podporovali váhu vlastního těla. Tím se zlepšuje svalová vytrvalost a tonus.

Pozice jako prkno, boční prkno a pes dolů jsou součástí mnoha desetiminutových jógových sestav. Několik kol pozdravu slunci také rozproudí vaše srdce. Balanční pozice, jako je pozice stromu a orlí pozice, zdokonalí vaši koordinaci. Postupem času jóga posiluje funkční zdatnost a stabilitu.

Zlepšuje náladu a pocit pohody

Potřebujete během dne okamžitě zlepšit náladu nebo dodat energii? Krátké cvičení jógy vám může zlepšit náladu a zahnat únavu.

Propojení pohybu s dechem zvyšuje okysličení a prokrvení mozku. Jakmile ovládnete svou mysl a tělo, zvýší se vaše sebevědomí. Uvolnění svalového napětí zklidní váš nervový systém a rozptýlí hněv nebo úzkost.

Meditativní charakter jógy zaměřuje vaše vědomí na přítomnost. Díky tomu získáte pocit klidu a vnitřního míru, který vás provází celým dnem.

Pomáhá udržovat zdravou váhu

Každodenní desetiminutový rituál jógy zlepšuje metabolismus a pomáhá předcházet přibývání na váze. Jóga posiluje svaly a zvyšuje rychlost metabolismu v klidovém stavu. To znamená, že během dne spálíte více kalorií.

Některé druhy jógy jsou také intenzivním kardio cvičením. Silné plynulé sekvence, jako je aštanga a vinyasa jóga, poskytují intenzivní spalování kalorií. Spojení mysli a těla v józe také přispívá k uvědomění si vašich stravovacích návyků. Možná zjistíte, že když si prostřednictvím jógy vypěstujete vnitřní klid, budete se zdravěji stravovat.

Zlepšuje soustředění a koncentraci

Soustředění během náročného pracovního dne ztěžuje multitasking a rozptýlení. Pouhých 10 minut jógy hned po ránu je základem pro lepší soustředění po celý den.

Dýchací techniky jógy zvyšují přísun kyslíku do mozku a stimulují parasympatický nervový systém. To vám umožní cítit se klidně, s jasnou hlavou a plně přítomní. Pravidelné cvičení jógy posiluje prefrontální oblast mozkové kůry, která je zodpovědná za soustředění, pozornost a rozhodování.

Uvolňuje bolesti

Pokud trpíte chronickými bolestmi zad, fibromyalgií, artritidou nebo jinými nepříjemnými svalovými problémy, jóga vám může pomoci zmírnit příznaky. Jemné, regenerační pozice mají terapeutické účinky, aniž by zatěžovaly vaše tělo. Zlepšují také prokrvení bolestivých oblastí.

Každodenní desetiminutové cvičení jógy uvolňuje ztuhlé klouby a udržuje pružné pojivové tkáně. Mnoho bolestí vzniká v důsledku dlouhodobého sezení a špatného držení těla. Díky schopnosti jógy tyto vzorce zvrátit se bolest časem zmírní. Zvýšené uvědomění mysli a těla, které si při cvičení jógy vypěstujete, také pomáhá snížit celkové vnímání bolesti.

Připravuje vás na spánek

Máte problémy s usínáním nebo se v noci často budíte? Každodenní jóga je přirozeným pomocníkem při usínání. Díky relaxační reakci, kterou vyvolává, se snižuje tepová frekvence a krevní tlak. To působí proti normální aktivaci vašeho těla ve stresu typu "bojuj nebo uteč".

Jóga také reguluje produkci kortizolu a melatoninu - hormonů, které řídí cykly spánku a bdění. Některé pozice, jako jsou záhyby vpřed, stimulují bloudivý nerv a podporují hlubší spánek. Meditativní aspekt jógy uklidňuje hyperaktivní mysl, která se před spaním honí myšlenkami. Snadno se ponoříte do zdravého spánku.

Maximalizuje sportovní výkon

Nemusíte být profesionálními sportovci, abyste měli prospěch z krátkého každodenního cvičení jógy. Zlepšení flexibility, rovnováhy, síly jádra těla, dechové kapacity a koordinace zlepšuje jakýkoli tréninkový režim nebo úroveň kondice.

Mnoho profesionálních sportovců dnes zařazuje jógu do svých tréninkových programů. Díky prevenci zranění a urychlení regenerace svalů po tréninku umožňuje jóga sportovcům trénovat intenzivněji a dosahovat lepších výsledků. Soustředěné myšlení dosažené při cvičení jógy se přímo promítá do sportovních výkonů.

Optimalizuje trávení

Dlouhé sezení a hrbení zpomaluje trávení, což vede k potížím, jako je reflux a zácpa. Specifické jógové pozice masírují břišní orgány, stimulují peristaltiku a zlepšují vylučování.

Kroucené pozice vylučují toxiny, zatímco předklony a záklony okysličují tkáně. Jóga také posiluje krevní oběh v trávicím traktu. Zvýšený průtok krve optimalizuje vstřebávání živin a odstraňování odpadních látek. Pravidelné cvičení normalizuje střevní návyky a přináší uklidňující úlevu.

Zvyšuje výkon mozku a paměť

Váš mozek potřebuje k optimálnímu fungování cvičení stejně jako vaše svaly. Zařazením jógy do každodenní rutiny se do mozku dostane více kyslíku, krve a živin, což přirozeně podpoří kognitivní funkce.

Meditativní zaměření jógy posiluje pracovní paměť. Vytváření nových spojení mezi mozkovými buňkami zlepšuje zpracování a uchovávání informací. Studie Illinoiské univerzity dokonce zjistila, že účastníci, kteří pravidelně cvičili jógu, získali objem mozku v průběhu pouhých osmi týdnů. Dosáhli také lepších výsledků v kognitivních testech.

Kultivuje uvědomění si těla

Stává se vám, že se během dne ztratíte a přestanete vnímat fyzické pocity ve svém těle? Jóga trénuje vaši mysl a nervy, abyste zlepšili interoceptivní vnímání. To vám pomůže naslouchat jemným signálům o bolesti, hladu, napětí, držení těla a pohybových vzorcích.

Když si lépe uvědomíte své tělo, můžete identifikovat spouštěče, které vám způsobují stres a fyzické potíže. Jste schopni regulovat své emoce a reagovat na pocity s klidnou vyrovnaností. Každodenní cvičení jógy vás lépe naladí na vrozenou moudrost vašeho těla, abyste o něj mohli optimálně pečovat.

Posiluje vaši imunitní obranu

Pravidelné cvičení jógy posiluje první linii obrany proti choroboplodným zárodkům a nemocem. Hluboké dýchání a obrácené pozice odvodňují ucpané dutiny a bojují proti infekci. Jóga vyplavuje toxiny, posiluje krevní oběh a okysličuje tkáně, čímž vytváří nehostinné prostředí pro choroboplodné zárodky.

Meditace snižuje hladinu stresových hormonů, které ohrožují imunitu. Tím, že jóga snižuje stres způsobující záněty, chrání také před autoimunitními poruchami. Pokud věnujete józe pouhých 10 minut denně, očekávejte méně dnů nemoci a sledujte, jak se vaše vitalita zvýší.

Kde si můžete každý den vyhradit 10 minut na jógu?

  • Po probuzení
  • O polední pauze v práci
  • Před večeří
  • Při dojíždění autobusem nebo vlakem
  • Čekání na schůzku
  • Před spaním

Ukázkové desetiminutové cvičení jógy

Chcete-li maximalizovat přínosy svého krátkého denního cvičení jógy, zařaďte do něj různé pozice zaměřené na všechny svalové skupiny. Mezi jednotlivými pozicemi plynule přecházíte a koordinujete pohyb a dech. Zde jsou dvě různorodé desetiminutové sekvence, které můžete vyzkoušet:

Ranní jógový proud

  1. Kočka/kráva - 5 kol
  2. Pes obrácený dolů - 5 nádechů
  3. Prkno - 5 nádechů
  4. Kobra - 5 nádechů
  5. Dětská pozice - 5 nádechů
  6. Horská pozice - 5 nádechů
  7. Předklon ve stoji - 5 nádechů
  8. Poloviční předklon ve stoji - 5 nádechů na každou stranu
  9. Pozice zvednutých paží - 5 nádechů
  10. Protažení boků ve stoje - 5 nádechů na každou stranu
  11. Pozice stromu - 5 nádechů na každou stranu
  12. Meditace vsedě - 1 minuta

Večerní jin jóga

  1. Motýlí pozice - 5 nádechů
  2. Ležatý twist - 5 nádechů na každou stranu
  3. Pozice housenky - 5 nádechů
  4. Poloviční žabí pozice - 5 nádechů na každou stranu
  5. Dračí pozice - 5 nádechů na každou stranu
  6. Zkroucení páteře na zádech - 5 nádechů na každou stranu
  7. Ležatý úhel - 5 nádechů
  8. Nohy nahoru na zeď - 5 nádechů
  9. Savasana - 2 minuty

Každý den si hrajte s jedinečným řazením pozic. Naslouchejte svému tělu a podle potřeby zkoušejte změny. Postupem času prodlužujte délku a náročnost své jógové mini-rutiny.

Přidání rekvizit k vylepšení praxe

Jógové rekvizity, jako jsou bloky, popruhy, podhlavníky a deky, vám umožní bezpečně se dostat do hlubších pozic. Poskytují také dodatečnou oporu, takže můžete déle vydržet v náročných pozicích. Bavte se zařazováním užitečných jógových rekvizit do svých krátkých každodenních lekcí:

  • Jógové bloky - pomáhají zlepšit zarovnání a stabilitu při pozicích ve stoje, výpadech a protahování hamstringů.
  • Popruh - Pomáhá při vázání a prodlužování dosahu při skládání vsedě dopředu.
  • Podpěra - Podporuje a zvedá tělo v regeneračních pozicích.
  • Deka - Polštáře pro kolena a boky v kleče.
  • Podložka na jógu - poskytuje protiskluzovou přilnavost a polstrování pro pozice na podlaze.

Doplňte svou desetiminutovou praxi o CBD

Již tak působivé účinky jógy můžete posílit, pokud ji spojíte s každodenním užíváním CBD. CBD neboli kanabidiol je nepsychoaktivní sloučenina získávaná z rostliny konopí.

Výzkum ukazuje, že úlevové vlastnosti CBD působí synergicky s jógou.

Kapsle CBD mají dlouhodobé účinky, pokud je užíváte denně před cvičením jógy. Tinktury s CBD olejem lze umístit pod jazyk pro rychlejší vstřebávání a dosáhnout tak optimálních výsledků během desetiminutového cvičení jógy.

Přidání pouhých 10 minut jógy spolu s CBD olejem do každodenní wellness rutiny přináší hluboce pozitivní účinky na mysl a tělo. Budete se cítit méně vystresovaní, zdravější a nabití energií, abyste zvládli vše, co vám přijde do cesty!

Jak často bych měl cvičit 10 minut jógy?

Snažte se alespoň jednou denně zařadit krátkou desetiminutovou sekvenci jógy. Důslednost je klíčem k poznání nesčetných přínosů. Zvykněte si na ni hned ráno, během polední pauzy nebo před spaním. Dokonce i jóga 2-3krát týdně zlepší vaši pohodu.

Která denní doba je nejlepší pro rychlou jógu?

Ideální je cvičit jógu hned ráno nalačno, abyste dodali tělu energii a soustředili mysl. Stresu a napětí se však zbavíte kdykoli během dne - ráno, v poledne nebo večer. Experimentujte a najděte nejvhodnější čas pro svůj rozvrh.

Jaké jsou nejlepší jógové pozice pro začátečníky do 10 minut?

Skvělým začátkem jsou pozice ve stoje, jako je hora, strom a bojovník. Snadno lze upravit i jemné úklony zad, jako je kobra a velbloud, inverze, jako je pes dolů, a záhyby s širokýma nohama vpřed. Sedací otočky a protažení v lehu na čtyřech jsou regeneračními variantami.

Jak mohu do krátké rutiny dostat více protahování?

Zaměřte se na pozice zaměřené na hlavní svalové skupiny, jako jsou boky, hamstringy, hrudník, ramena a páteř. Zkuste zařadit několik hlubších cviků na otevření boků, jako je například pozice holuba nebo žáby. Upřednostněte pozice v rámci zúžených oblastí před obecným protahováním.

Jaké jsou dobré jógové proudy pro silový trénink za 10 minut?

Prkna, boční prkna, pozice delfína a držení psa dole jsou náročné pro horní část těla. Spodní část těla procvičíte pomocí pozice bojovníka III, pozice na židli a dřepů. Pozice housenky, lodičky a vrány vyžadují ovládání středu těla. Surya namaskar A a B posilují celkovou sílu těla.

Jak dlouho mám držet pozice při krátkém cvičení jógy?

Když máte málo času, kvalita má přednost před kvantitou. Vydržte v pozici 5-8 pomalých nádechů a výdechů, místo toho, abyste procházeli mnoha pozicemi ve spěchu. To umožní vašemu tělu efektivněji se otevřít a posílit. Pro zpestření kombinujte některé dynamické plynulé sekvence s několika delšími drženými pozicemi.

Mohu cvičit jógu bez jakéhokoli vybavení za 10 minut?

Rozhodně! Základem jógy jsou cviky s vlastní vahou. Dobře propracovanou sestavu můžete provádět kdekoli bez rekvizit. Pokud máte k dispozici, vezměte si podložku pro odpružení. Volitelné předměty, jako jsou bloky, popruhy a podhlavníky, dodají oporu, ale nejsou povinné.

Je lepší sledovat videa, nebo si vytvořit vlastní postupy?

Obě možnosti fungují dobře. Videa poskytují strukturu a vedení ze strany instruktorů. Vytváření vlastních sekvencí vám umožní přizpůsobit si pozice tak, abyste se zaměřili na konkrétní oblasti. Pro všestrannost je můžete kombinovat, nebo se držet toho, co vás baví nejvíc!

Jsou nějaké pozice, kterým se při krátkém denním cvičení vyhnout?

Naslouchejte svému tělu a vynechejte polohy, které způsobují bolest. Ve dnech, kdy jste ztuhlí nebo unavení, se vyhněte nadměrným předklonům, intenzivním záklonům nebo hlubokým otočením. Neprovádějte inverze, pokud máte vysoký krevní tlak nebo se vám točí hlava.

Jakých výhod si všimnu jako první při pravidelné desetiminutové józe?

Během prvního týdne pravděpodobně pocítíte snížení napětí, zlepšení flexibility a zlepšení kvality spánku. Pokud budete pokračovat v každodenním cvičení, získáte svalový tonus, duševní jasnost, snadnější dýchání a celkově lepší pocit zdraví a pohody.

Jak se mohu motivovat k tomu, abych dodržoval svůj desetiminutový návyk na jógu?

Naplánujte si čas na jógu, abyste si vytvořili stálou rutinu. Cvičte hned ráno, abyste si dodali energii do nového dne. Sledujte své pokroky v deníku. Stanovte si cíle pro zvládnutí nových pozic nebo delšího udržení pozic. Všímejte si pozitivních změn na svém těle jako inspirace.

Doufejme, že vám tyto odpovědi pomohou začít a vydržet u snadného a dostupného desetiminutového cvičení jógy denně! Důslednost vám umožní naplno zažít úžasné účinky jógy.

Souhrn

Jóga je starobylá praxe, která je pro tělo a mysl nesmírně prospěšná. Pouhých 10 minut denně věnovaných józe může snížit stres, zvýšit flexibilitu, posílit sílu a rovnováhu, zlepšit náladu, pomoci zhubnout, zlepšit kvalitu spánku a optimalizovat sportovní výkony. Jóga zlepšuje soustředění a koncentraci, protože dechové techniky zvyšují okysličení a stimulují parasympatický nervový systém. Jóga uvolňuje svalové napětí a bolest tím, že zvyšuje krevní oběh. Připravuje také tělo na spánek tím, že snižuje srdeční frekvenci a krevní tlak. Jóga zlepšuje držení těla, kapacitu plic, trávení a imunitu proti nemocem. Zlepšuje paměť a činnost mozku a zároveň kultivuje uvědomění si svého těla. Každodenní desetiminutové cvičení jógy hned ráno dodá vašemu dni energii a vytvoří konzistenci. Pro podporu a prohloubení pozic používejte jógové bloky, popruhy a deky. Jógu můžete kombinovat s CBD olejem nebo kapslemi, abyste ještě více zesílili její přínos. Deset minut jógy přináší hluboké výhody pro mysl a tělo, které snižují stres, zvyšují energii, zlepšují zdraví a zlepšují pohodu.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?