Co si mám vzít na sebe na první hodinu jógy?

Published:

Nováčci v józe se často ptají, co si mají vzít na první hodinu jógy na sebe. Vzhledem k tomu, že je k dispozici tolik různých stylů jógy a možností oblečení na jógu, může být matoucí zjistit, co si vzít na sebe. Dobrou zprávou je, že oblečení na jógu nemusí být složité ani drahé. Nejdůležitějšími faktory při výběru oblečení na první lekci jógy jsou pohodlí a snadnost pohybu.

Obsah:

  1. Vyberte si pohodlné oblečení
  2. Přeskočte zipy, knoflíky a šperky
  3. Barefoot vs. ponožky
  4. Přeskočte boty na ulici
  5. Co si vzít s sebou
  6. Přijďte včas
  7. Relaxujte a bavte se!
  8. Jak vybrat nejlepší oblečení na jógu pro ženy
  9. Zaměření na elastické tkaniny
  10. Nechejte se vést legínami
  11. Výběr podpůrné sportovní podprsenky
  12. Výběr správných svršků na jógu
  13. Přeskočení rušivých detailů
  14. Pohodlí je vaší hlavní prioritou
  15. Jak vybrat nejlepší oblečení na jógu pro muže
  16. Upřednostněte elastické tkaniny
  17. Sáhněte po legínách na jógu
  18. Zvyšte si úroveň s jogínskými dresy
  19. Výběr podpůrného tílka na jógu
  20. Moudrý výběr šortek
  21. Řiďte se svým instinktem
  22. Styly oblečení na jógu, kterým se vyhnout
  23. Džíny - příliš omezující
  24. Plisované legíny - Too Hot
  25. Minisukně - příliš odhalující
  26. Objemné mikiny - příliš pytlovité
  27. Kostýmy - příliš rušivé
  28. Otrhaná trička - Příliš opotřebovaná
  29. Těsné roláky - příliš svazující
  30. Špatně padnoucí podprsenky - příliš nestabilní
  31. Jak pečovat o oblečení na jógu
  32. Kontrola štítků před praním
  33. Praní po každém nošení
  34. Používejte šetrné čisticí prostředky
  35. Často kladené otázky o tom, co si vzít na sebe na první hodinu jógy
  36. Jaký typ oblečení je pro hot jógu nejlepší?
  37. Co když si nejsem jistý svým tělem?
  38. Jakému oblečení na jógu bych se měla vyhnout z důvodu skromnosti?
  39. Má být oblečení na jógu těsné nebo volné?
  40. Mohu si vzít oblečení do tělocvičny?
  41. Musí být oblečení na jógu drahé?
  42. Co když nemám žádné sportovní oblečení? Můžu si vzít pyžamo?
  43. Mám si doplnit oblečení na jógu?
  44. Jak brzy mám přijít a převléknout se?
  45. Souhrn

Co si mám vzít na sebe na první hodinu jógy?

Vyberte si pohodlné oblečení

Pokud zkoušíte jógu poprvé, vyberte si pohodlné oblečení, které vám umožní volný pohyb. Oblíbenou volbou jsou přiléhavé kalhoty na jógu nebo legíny, které poskytují krytí a zároveň umožňují široký rozsah pohybu. Fungují i volné kalhoty na jógu, pokud vám nepadají dolů nebo se nezamotávají kolem nohou. Šortky jsou také zcela přijatelné, pokud se v nich cítíte pohodlně.

Na vrchní díl zvolte jednoduché tričko nebo tílko z pružného a prodyšného materiálu, jako je bavlna. Vyhněte se objemným a nadměrným svrškům, které by vám mohly překážet při provádění jógových pozic. Chcete mít přehled o správném nastavení těla a instruktor musí vidět vaši formu, aby vám mohl nabídnout případné korekce.

Bude vám při józe horko a zpotíte se? Vyberte si tkaniny odvádějící vlhkost, které vás udrží v chladu a suchu po celou dobu cvičení. Vyhněte se příliš těsným nebo omezujícím materiálům, které by mohly znesnadňovat provádění pozic. Správné oblečení na jógu vám umožní volně se ohýbat, kroutit a protahovat.

Přeskočte zipy, knoflíky a šperky

Když se oblékáte na první lekci jógy, vynechte oblečení se zipy, knoflíky nebo ozdobami. Ty mohou být nepohodlné a při kroucení v jógových pozicích dokonce nebezpečné. Také šperky mohou překážet nebo dokonce představovat bezpečnostní riziko. Před lekcí si sundejte visící náušnice, náhrdelníky, náramky, prsteny nebo hodinky. Zanechte také všechny ostré nebo velké přezky na opascích.

Snažte se vyhnout oblečení z hlučných látek, které by vás při pohybu v klidné hodině jógy mohly rušit. Dokonce i oblíbená stará mikina s kapucí, která je dokonale obnošená, by mohla působit rušivě svými houpavými zvuky při každé změně polohy. Volte raději měkké, prodyšné látky, které se pohybují tiše s vaším tělem.

Barefoot vs. ponožky

Většina jógy se cvičí naboso, aby se zlepšila stabilita, trakce a uvědomění si těla. Bosé nohy pomáhají lépe držet podložku, zejména při balančních pozicích. Pokud je vám jako začátečníkovi bosá noha nepříjemná, necítíte se však nuceni boty ihned odložit. Lehké ponožky mohou poskytnout potřebnou ochranu nohou a trakci a zároveň vám umožní prožít pozice. Jen se vyhněte kluzkým ponožkám, které by mohly vést k pádu.

Ponožky na nohou na jógu jsou ideální při přechodu z běžných ponožek. Oddělují prsty na nohou a napodobují chůzi naboso, přičemž stále poskytují tenkou bariéru. Postupem času, jak se budete cítit pohodlněji, můžete zkusit cvičit vybrané pozice naboso a pracovat na úplném odstranění ponožek.

Přeskočte boty na ulici

Boty, žabky, holínky nebo sandály nechte před studiem jógy. Venkovní obuv může být nejen nepohodlná a pro jógu nebezpečná, ale také se v ní usazují nečistoty, které mohou způsobit kluzká místa na podložce. Do studia vstupujte v čistých ponožkách nebo naboso, abyste si udrželi čistotu.

Pokud potřebujete na lekci chodit v botách, zvolte flexibilní boty s tenkou podrážkou, které se dají snadno vyzout a můžete je uložit hned vedle podložky. Vyhněte se hrubé obuvi nebo obuvi s pevnou podrážkou, která se přirozeně neohýbá spolu s chodidlem. Ideální obuv na jógu se plynule přizpůsobí tvaru vašeho chodidla. Minimalistické boty nebo nazouvací sandály se dobře osvědčují, pokud vaše studio doporučuje před lekcí boty sundat.

Co si vzít s sebou

Jediné, co je pro první den potřeba, je pohodlné oblečení, otevřená mysl a ochota zkoušet nové pohyby a pozice. Většina jógových studií však doporučuje vzít si s sebou následující věci:

  • Podložka na jógu - poskytuje polštář a trakci pro pozice. Zjistěte, zda jsou k dispozici podložky, nebo zda si máte přinést vlastní.
  • Voda - Hydratace je klíčová. Vezměte si s sebou vodu k popíjení, ne velkou předtréninkovou nádobu.
  • Ručník - absorbuje pot v horkých hodinách. Ručník na jógu dodává přilnavost a tlumení.
  • Rekvizity - podpěry, bloky, popruhy atd., které pomáhají při provádění póz podle potřeby. Zkontrolujte, zda jsou k dispozici.
  • Sprej na podložku na jógu - udržuje zapůjčenou podložku čistou. Vynechte, pokud si přinesete vlastní.
  • Vázání vlasů - udržuje dlouhé vlasy mimo obličej a krk při plynulém pohybu.
  • Vrstvy - Snadno přidávejte nebo ubírejte vrstvy podle toho, jak se vaše tělo zahřívá a ochlazuje.
  • Toaletní potřeby - pokud se po lekci sprchujete ve studiu.

Přijďte včas

Do studia jógy se dostavte 15-20 minut před začátkem první lekce. To vám poskytne čas na zapsání, použití toalety, uložení věcí a usazení na podložce. Zujte si boty a pohodlně se usaďte na podložku. Využijte tento čas k tomu, abyste začali zhluboka dýchat a soustředili své vědomí, než učitel zahájí hodinu.

Pozorujte lidi kolem sebe a dbejte na dodržování etikety při cvičení jógy. Ztište telefony a během lekce se vyhněte tlachání. Snažte se držet kapesníky, občerstvení a další předměty mimo prostor podložky. Postavte se dopředu, aby na vás učitel snadno viděl a mohl vás v průběhu hodiny vést a upravovat.

Relaxujte a bavte se!

Především si připomeňte, že vaše první lekce jógy má být příjemná! Vyvarujte se toho, abyste se upínali na své oblečení nebo se srovnávali s ostatními studenty. Místo toho se soustřeďte na to, abyste věnovali pozornost svému dechu, byli přítomní a procházeli pozicemi s rozvahou. Správné oblečení na jógu vám umožní volně se pohybovat a přitom zůstat pohodlně zakrytí, zatímco budete plynout, ohýbat se, kroutit, obracet a protahovat. Když jste zvládli základy, zbývá už jen uvolnit se a bavit se při svém debutu v józe. Namaste!

Jak vybrat nejlepší oblečení na jógu pro ženy

Vzhledem k nespočtu značek sportovního oblečení, které prodávají "oblečení na jógu", může být složité rozpoznat, které oblečení na jógu bude pro vaše cvičení skutečně nejlepší. I když nepotřebujete drahé značkové oblečení, abyste mohli využívat výhod jógy, výběr lichotivého a funkčního oblečení zvyšuje pohodlí a rozsah pohybu na lekci. Řiďte se následujícími tipy, abyste si vybrali dámské oblečení na jógu, které zajistí ideální rovnováhu mezi módou, střihem a funkčností.

Zaměření na elastické tkaniny

Pravidlem číslo jedna při nákupu oblečení na jógu je hledat topy a dna z elastických materiálů se čtyřsměrnou elasticitou. Tyto tkaniny se ohýbají ve více směrech a umožňují neomezenou pohyblivost. Ohebné tkaniny, jako je spandex, nylon, polyester, rayon a lycra, mají přirozenou pružnost, takže jsou ideální pro kroucené jógové pozice.

Bavlna je prodyšná a savá, ale má minimální "poddajnost". Vybírejte směsi bavlny s minimálně 10 % spandexu, abyste dosáhli potřebné pružnosti. Vyhněte se tuhým, omezujícím materiálům, které brání pohybu, jako je džínovina, kůže, flitry nebo plátno. Roztažnost vyzkoušejte zataháním za látku v různých směrech - kvalitní oblečení na jógu pruží a vrací se do tvaru.

Nechejte se vést legínami

Hledejte legíny na jógu se širokým pasem s vysokým sedem, který vás při ohýbání udrží a nebude se zařezávat ani sjíždět dolů. Vybírejte si výrazné, středně silné materiály a ne papírově tenké legíny, ve kterých je vidět každá boule a hrbol. Vybírejte legíny po kotníky nebo po celé délce - caprisy se mohou vyhrnovat.

Jednobarevné černé legíny jsou univerzálním základem, který se hodí k jakémukoli topu. Pokud toužíte po pestrosti, zvolte výrazné barvy a potisky. Hledejte látku odvádějící vlhkost, která odpuzuje pot během horké jógy. Legíny s kapsami se hodí i na uschování karet a klíčů. Ujistěte se, že legíny jsou zcela neprůhledné a neprosvítají, když jsou natažené nebo ohnuté.

Výběr podpůrné sportovní podprsenky

Sportovní podprsenka s kompresí a zapouzdřením je klíčová pro udržení dívek na místě během inverzí. Hledejte podprsenky se širokými ramínky a páskem pro optimální podporu a zvednutí. Podprsenky typu Racerback umožňují volnou rotaci horní části těla. Vyhněte se slabým podprsenkám s úzkými špagetovými ramínky náchylnými ke sklouzávání.

Zvažte odnímatelné polstrované podprsenky, abyste zabránili světlům, když se ve studiu ochladí. Sportovní podprsenky testujte skákáním nahoru a dolů - minimální vertikální pohyb znamená, že jste našli vítěze. Při rozhodování mezi podprsenkami s vysokým nebo nízkým dopadem pro vaši velikost poprsí se nechte vést pohodlím. Podprsenka na jógu vás udrží sebejistou a soustředěnou.

Výběr správných svršků na jógu

Vybírejte si volné svršky na jógu s větší délkou, které se během cvičení psa směrem dolů nevyhrnou ani nerozhrnou. Delší trička zakryjí vaše záda, když jsou ohnutá dopředu. Trička s výstřihem umožňují dýchání, zatímco trička s rolákem nebo s výstřihem omezujícím pohyb jsou lepší.

Hledejte topy s bočními rozparky nebo síťovanými panely, které zvyšují ventilaci během cvičení jógy v horku. Otvory na palce udrží rukávy na svém místě. Vyhněte se hlučným a kluzkým látkám, které šustí nebo kloužou. Nejlepší topy na jógu se plynule přizpůsobí vašemu tělu.

Přeskočení rušivých detailů

Dávejte přednost jednoduchému, zjednodušenému oblečení na jógu bez hlučných zipů, přepínačů, suchých zipů nebo zvonečků, které mohou být v klidných hodinách rušivé. Vyhněte se také výrazným logům umístěným na oblečení - chcete dodat klid, ne rozptylovat pozornost. Šperky se mohou zachytit o oblečení a pózy - sundejte si je před vstupem do studia.

Odmítněte hrubé krajky, svědivé visačky nebo pevné švy, které odírají citlivou pokožku. Cokoli, co kope, štípe nebo škrábe, snižuje soustředění. Hledejte ploché švy, které se rovně přitisknou k pokožce a nedráždí ji. Jednoduchost oblečení na jógu vám umožní obrátit se dovnitř a prohloubit vědomí.

Pohodlí je vaší hlavní prioritou

Především si vybírejte oblečení na jógu, ve kterém se budete cítit úžasně. Kombinujte podprsenky, legíny a svršky, abyste si vytvořili vzhled, který odráží váš osobní styl. Hledejte barvy a potisky, které vám dodají sebevědomí a přinesou radost. Ujistěte se, že váš šatník na jógu poskytuje takovou úroveň krytí, jakou si přejete. Zůstaňte věrné svým vlastním preferencím v oblasti pohodlí, abyste si jógu užily co nejlépe.

Jak vybrat nejlepší oblečení na jógu pro muže

Pryč jsou doby, kdy pánské "oblečení na jógu" znamenalo staré šortky a otrhané tričko. Dnešní muži mají k dispozici nepřeberné množství módních oděvů na jógu optimalizovaných pro pohodlí a výkon. Výběr oblečení může zpočátku připomínat stojku na hlavě. Řiďte se těmito tipy, abyste zvládli stylové pánské oblečení na jógu, které dokonale podpoří vaše cvičení.

Upřednostněte elastické tkaniny

U každého oděvu na jógu je nejdůležitější volnost pohybu. Hledejte svršky a spodky z lehkých, čtyřsměrně elastických materiálů, jako je spandex, nylon a polyester, které se snadno ohýbají. Vyhněte se tuhým, omezujícím materiálům, jako je džínovina nebo plátno, které omezují rozsah pohybu.

Přírodní vlákna, jako je bavlna a bambusové vlákno, zajišťují prodyšnost. Pro potřebnou pružnost hledejte ve směsích bavlny alespoň 10 % spandexu. Roztažnost otestujte zataháním za látku v různých směrech - měla by se vrátit do tvaru, ne se prohýbat. Vaše souprava na jógu by se měla pohybovat s vámi, ne proti vám.

Sáhněte po legínách na jógu

Legíny na jógu pro muže, kdysi vyhrazené pouze ženám, nabízejí jedinečné pohodlí a volnou dynamiku ideální pro hluboké výpady a sklápění vpřed v rozkroku. Legíny odvádějí vlhkost, zabraňují odírání a poskytují vyhlazující kompresi. Hledejte pevný pas, který drží na svém místě, aniž by se zařezával.

Jednobarevné černé legíny jsou všestranné. Odvážní jogíni mohou zvolit odvážnější barvy a potisky. Ujistěte se, že legíny poskytují neprůhledné krytí - nikdo nechce zažít průsvitné kalhoty na vlastní kůži. Hledejte praktické kapsy na klíče nebo průkaz totožnosti. Kvalitní legíny na jógu umožňují pohyb.

Zvyšte si úroveň s jogínskými dresy

Joggery spojují pohodlí tepláků s ucelenější siluetou. Vyberte si lehké tepláky z tkaniny odvádějící vlhkost. Zúžená konstrukce nohavic zabraňuje shlukování látky, zatímco manžetové lemy ukazují honosné ponožky a tenisky. Joggery se skvěle hodí na stylové cestování do třídy i z ní.

Pokud dáváte přednost přiléhavějšímu střihu před volným a splývavým, vyberte si běžecké kalhoty s nastavitelnou šňůrkou v pase. Do kapes na zip bezpečně uložíte cennosti během inverzních poloh. Pro maximální univerzálnost se držte pevných neutrálních odstínů. Jogínské běžecké kalhoty jsou neformální a přitom vypadají elegantně.

Výběr podpůrného tílka na jógu

Přeskočte stará povadlá trička a vylepšete svou hru na jógu elegantním tílkem. Hledejte delší délky, které se nerozpínají ani nevyhrnou uprostřed toku. Tílka se síťovanými panely zvyšují ventilaci při horkých lekcích jógy. Vázání kolem výstřihu a průramků zabrání časem vytahaným a pokřiveným okrajům.

Dostatek bočních otvorů umožňuje volné otáčení horní části těla. Otvory na palce jsou skvělé i pro udržení rukávů na místě. Hledejte ploché švy, které zabraňují podráždění a odírání pokožky. Kvalitní tílko na jógu poskytuje prodyšné pohodlí s nulovým omezením.

Moudrý výběr šortek

Pokud dáváte přednost šortkám před legínami, vyberte si lehké šortky střední až delší délky, aby dostatečně zakrývaly postavu. Pro většinu typů postavy je ideální délka nohavic 7 až 9 palců. Kratší šortky mají tendenci se při sezení v pozicích vyhrnovat nebo tlačit.

Hledejte šortky s pružným pasem, vnitřní stahovací šňůrkou nebo bez šňůrek, které vám padnou na míru. Do bočních kapes bezpečně uložíte klíče, karty a hotovost, abyste k nim měli snadný přístup. Tkanina odvádějící vlhkost vám pomůže udržet se v suchu a chladu, i když teplota stoupá. V šortkách na jógu určených pro muže se můžete volně a bez obav pohybovat.

Řiďte se svým instinktem

Při výběru vybavení na jógu se rozhodujte pro kousky, ve kterých se budete skutečně cítit dobře. Chtějte oblečení, které zvyšuje sebevědomí a podporuje sebevyjádření. Kombinujte svršky, spodky a vrstvy, abyste si vypěstovali vzhled, který odpovídá vašemu osobnímu stylu. Hledejte materiály a střihy, které vám dodají pocit soustředění a umožní vám plně se ponořit do cvičení. Důvěřujte svému instinktu - máte na to!

Styly oblečení na jógu, kterým se vyhnout

Co si nevzít na sebe, když rozbalujete podložku na jógu? Některé typy oblečení vám při cvičení překážejí nebo zvyšují pravděpodobnost špatného oblečení. Vyhněte se těmto nevhodným oděvům pro jógu, abyste dosáhli dokonalého prožitku pro tělo a mysl:

Džíny - příliš omezující

Džínové oblečení omezuje pohyblivost potřebnou pro jógové pohyby a záhyby. Tuhé džíny postrádají čtyřsměrnou elasticitu, která je pro volný pohyb klíčová. Silná tkanina také zadržuje teplo a způsobuje rychlé přehřátí. Džíny si nechte na běhání po úřadech, ne na cvičení psa směrem dolů.

Plisované legíny - Too Hot

Legíny z umělé kůže se teoreticky zdají být ostré, ale během jógy jsou velmi horké a omezující. Neprodyšná kůže a plastové tkaniny zachycují teplo a pot vedle pokožky a vytvářejí kluzkou kaši. Nechte svého zářivého ducha zazářit výběrem prodyšných tkanin, které umožňují tělu i mysli volný pohyb.

Minisukně - příliš odhalující

Vyhněte se nebezpečně krátkým minisukním, šatům nebo šortkám, které mohou vést k přílišnému odhalení. Při volbě nesprávné délky hrozí odhalení spodního prádla při inverzích nebo záhybech vsedě. Dlouhé caprisy, legíny, šortky nebo kalhoty na jógu poskytují potřebné krytí při všech pozicích.

Objemné mikiny - příliš pytlovité

Nadměrně velké mikiny nemají tvar a vyhrnují se, což zhoršuje zpětnou vazbu při seřizování. Přebytečná látka se kroutí a omezuje rozsah pohybu. Držte se přiléhavých svršků z lehkého materiálu, které se s vámi pohybují. Místo toho si před a po józe vychutnejte teplo a pohodlí oblíbené mikiny.

Kostýmy - příliš rušivé

Halloweenský kostým nebo zvířecí tričko si nechte na tematické večírky, ne na hodiny jógy. Cizokrajný vzhled narušuje soustředění vás i vašeho okolí. Bizarní kalhoty na jógu s hlučnými zvonky, píšťalkami a dalšími doplňky také odvádějí pozornost od dýchání a přítomnosti.

Otrhaná trička - Příliš opotřebovaná

Staré grafické tričko s dírami je nejlepší vyřadit, ne ho recyklovat na cvičební úbor. Roztřepené a odřené topy signalizují zanedbanost, nikoli etiku. Vybírejte si svěží, účelné svršky na jógu, které s respektem podporují vaši osobní praxi a růst. Povznesete se tím, že pozvednete záměr, který stojí za vaším konáním.

Těsné roláky - příliš svazující

Vázané svršky, jako jsou roláky a nákrčníky, působí uprostřed toku dusivě a ztěžují hluboké dýchání. Látka shrnutá pod krkem brání uvolnění. Volte volné, otevřené výstřihy, abyste mohli neomezeně dýchat. Pokud se snadno ochladíte, navrstvěte místo toho bundu na pohodlné tričko s výstřihem do V.

Špatně padnoucí podprsenky - příliš nestabilní

Křehké podprsenky, povislé sportovní podprsenky a tenké braletky nemají strukturu potřebnou pro inverze, záhyby a rovnováhu. Nedostatečná opora vede k poruchám šatníku uprostřed třídy. Hledejte podprsenky, které minimalizují nadnášení a udržují vás zvednuté díky zapouzdření a kompresi. Správný střih zvyšuje pohodlí a umožňuje vám naladit se dovnitř.

Podtrženo a sečteno: Oblečení na jógu by mělo cvičení podporovat, nikoliv od něj odvádět pozornost. Zvolte si oblečení, které vám uvolní fyzický i duševní prostor a pomůže vám soustředit se a být na podložce. V případě pochybností volte jednoduché kousky z pružných materiálů. Oblečení na jógu je výrazem vaší osobnosti - ujistěte se, že vyjadřuje vaše hodnoty.

Jak pečovat o oblečení na jógu

Investice do kvalitního oblečení na jógu pomáhá inspirovat k důslednému cvičení, ale pouze v případě, že se o něj řádně staráte. Řiďte se těmito jednoduchými tipy, aby váš šatník na jógu vypadal a fungoval co nejlépe:

Kontrola štítků před praním

Před vyhozením oblečení na jógu do pračky si přečtěte štítky s informacemi o péči o tkaniny, abyste předešli poškození oděvů. Hledejte nastavení pro praní v pračce ve studené vodě. Horká voda může látku vyblednout a předčasně zhoršit její pružnost. Pokud není uvedeno jinak, vyhněte se bělidlům, která časem oslabují vlákna.

Podívejte se na pokyny pro sušení v sušičce s nízkou teplotou nebo na pokyny pro sušení na lince - vysoká teplota zhoršuje vlastnosti elastických tkanin. Bez potvrzení nečistěte v čistírně oblečení ze spandexu, nylonu a polyesteru. V případě pochybností volte šetrné praní ve studené vodě a sušení na vzduchu, abyste prodloužili životnost oděvu. S high-tech tkaninami pro jógu zacházejte opatrně.

Praní po každém nošení

Po každém použití oblečení na jógu vyperte, abyste předešli problémům se zápachem z přetrvávajícího potu. Pokud necháte oblečení vlhké od potu, podporuje to množení bakterií, které přetrvává. Chcete-li mít hygienickou výbavu bez zápachu, udělejte z praní zvyk, nikoliv nápad.

Po skončení výuky uchovávejte špinavé oblečení odděleně až do vyprání, aby nedošlo ke křížové kontaminaci zápachem. Před praním také obraťte oděvy naruby, aby se tkanina zcela vyčistila. Po každém praní následuje úplný cyklus sušení v sušičce, abyste zabránili riziku vzniku plísní ve svazcích vlhkého oblečení.

Používejte šetrné čisticí prostředky

Vynechejte silné prací prostředky a předepírání - jsou příliš drsné pro jemné oblečení na jógu.

Často kladené otázky o tom, co si vzít na sebe na první hodinu jógy

Jaký typ oblečení je pro hot jógu nejlepší?

Hot jóga se cvičí ve vyhřívaném studiu, takže ideální jsou prodyšné tkaniny odvádějící vlhkost. Vyhněte se bavlně, která se potí. Volte lehké syntetické materiály, které rychle schnou. Splývavá tílka a šortky umožňují dostatečné větrání. Sportovní podprsenka absorbuje pot. Pokud se snadno prochladíte, vezměte si lehkou kombinézu.

Co když si nejsem jistý svým tělem?

Je normální, že se první hodiny obáváte. Nezapomeňte však, že každý se zde soustředí na svou vlastní praxi, nikoli na to, aby vás soudil. Těla na jógu jsou všech tvarů a velikostí. Vyvarujte se srovnávání s ostatními. Oblečte si to, v čem se cítíte pohodlně, ne rozpačitě. Studia chtějí, abyste se cítili vítáni takoví, jací jste. Časem se budete cítit uvolněněji.

Jakému oblečení na jógu bych se měla vyhnout z důvodu skromnosti?

Míra krytí závisí na osobních preferencích. Přiléhavé legíny nebo caprisy s volným tričkem nabízejí skromnost. Vyhněte se velmi krátkým šortkám nebo topům s hlubokým výstřihem, pokud jsou vám nepříjemné. Někteří mohou chtít zakrýt kolena, lokty nebo nosit šortky přes legíny. Tuniky, dlouhé rukávy a vrstvené kousky také poskytují větší krytí. Dělejte to, co vám vyhovuje.

Má být oblečení na jógu těsné nebo volné?

Nejlepší oblečení na jógu je přiléhavé, ale umožňuje plnou volnost pohybu. Pokud je oblečení příliš těsné, omezuje vaši schopnost plynule přecházet mezi jednotlivými pozicemi. Příliš volné nebo pytlovité oblečení se může shrnovat nebo způsobovat nebezpečí zakopnutí. Hledejte přiléhavé oděvy z pružných materiálů, které se pohybují spolu s vaším tělem. Měly by se přizpůsobovat, ale ne omezovat.

Mohu si vzít oblečení do tělocvičny?

Běžné oblečení do tělocvičny se hodí na lekce jógy pro začátečníky, pokud umožňuje volný pohyb. Elastické legíny, sportovní šortky a svršky odvádějící vlhkost se na jógu dobře hodí. Vyhněte se jen objemným mikinám nebo džínám bez poddajnosti. Vhodné je jakékoli lehké, prodyšné cvičební oblečení, které umožňuje pohyb bez rušivých vlivů.

Musí být oblečení na jógu drahé?

Vůbec ne! I když existuje spousta drahých značkových modelů, můžete začít se základním, cenově dostupným aktivním oblečením. Navštivte diskontní prodejny, jako je Costco, TJ Maxx nebo Marshall's, kde najdete cenově dostupné základní oblečení na jógu. Podívejte se také do obchodů s úsporami, kde najdete šetrně použité kousky. Jednobarevné legíny, základní tílka a elastické topy vám poslouží, aniž byste vyčerpali svůj rozpočet. Pokud chcete, můžete si je později vylepšit.

Co když nemám žádné sportovní oblečení? Můžu si vzít pyžamo?

Pokud ještě opravdu nevlastníte žádné cvičební oblečení, je lepší si na první hodinu vzít pyžamo než nic. Poohlédněte se po lehkých pyžamových kalhotách a tričku z prodyšné bavlny. Vyhněte se flanelům nebo těžkým látkám, které by mohly zahřívat. Pokud je to možné, půjčte si oblečení nejprve od kamarádky. Dejte instruktorovi vědět, že si vystačíte s tím, než si pořídíte vhodné oblečení na jógu. Pochopí to.

Mám si doplnit oblečení na jógu?

Doplňky, jako jsou pásky, šátky nebo čelenky, na hodinách jógy působí rušivě. Vynechejte také šperky. Čím jednodušší vzhled, tím lépe. Jedinou výjimku tvoří gumičky do vlasů, kterými si stáhnete dlouhé prameny a udržíte je mimo obličej. Odolejte pokušení zabývat se svým vzhledem a místo toho zaměřte pozornost na svůj dech, pohyb a vyrovnání. Oprostěte se od rušivých vlivů.

Jak brzy mám přijít a převléknout se?

Do studia jógy se dostavte 15-20 minut před začátkem. To vám poskytne rezervu na toaletu, uložení věcí a usazení na podložce před začátkem lekce. Během této doby odolejte pokušení povídat si s ostatními. V klidu se posaďte, dýchejte a začněte se soustředit. Ponechání času na ukotvení vám pomůže co nejlépe využít první zkušenosti s jógou.

Souhrn

Nováčci v józe se často ptají, co si mají vzít na svou první hodinu jógy na sebe. Správné oblečení může ovlivnit pohodlí, rozsah pohybu a sebedůvěru během první lekce jógy. V první řadě se zaměřte na pružné a prodyšné látky, které umožňují volný pohyb při různých pozicích. Obvykle se osvědčují přiléhavé kalhoty na jógu, legíny, šortky nebo capris v kombinaci s přiléhavým sportovním topem nebo tričkem. Vyhněte se omezujícím materiálům, jako je džínovina, plisé nebo těžká bavlna. Pokud vás trápí pocení, volte materiály odvádějící vlhkost. Vynechejte složitá ramínka, knoflíky nebo hlučné látky, které by mohly odvádět pozornost. Jednoduché, pevné kousky vám pomohou soustředit se na sebe, ne na oblečení. Křiklavé šperky nechte doma, aby se nezachytávaly. V mnoha studiích jsou k dispozici podložky, ale pokud je máte, přineste si kvůli hygieně vlastní. Přijďte brzy, abyste se před začátkem hodiny usadili. Oblečení na jógu nemusí být drahé značkové. Cenově dostupné aktivní oblečení, které umožňuje pohyb, udělá své. A hlavně nedovolte, aby vás hledání dokonalého oblečení odradilo od vyzkoušení jógy. Oblečte si to, co je vám příjemné. Vnitřní klid, který jóga pěstuje, je mnohem důležitější než to, co máte na sobě navenek.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?