Jak dlouho trvá, než jóga změní vaše tělo?

Published:

Jóga je úžasný způsob, jak změnit svou mysl i tělo. Jak dlouho ale trvá, než se dostaví výsledky pravidelného cvičení jógy? Pojďme se blíže podívat na to, co můžete očekávat, když se věnujete józe důsledně.

Během několika prvních lekcí jógy se pravděpodobně budete cítit trochu neohrabaně a neohebně. Nenechte se odradit! Jak budete jógu cvičit stále častěji, začnete překvapivě rychle pozorovat pozitivní změny.

Jak dlouho trvá, než jóga změní vaše tělo?

Zlepšení flexibility a rovnováhy

Jednou z prvních věcí, které si pravidelní cvičenci jógy všimnou, je větší pružnost a rovnováha. Vaše bolavé a ztuhlé svaly se uvolní a zvětší se rozsah pohybu.

Jak dlouho to trvá? Mnoho jogínů uvádí, že se cítí výrazně pružnější již po 4-8 týdnech soustavného cvičení. Pěkné, že?

I když jste nikdy předtím nebyli ohební, pravděpodobně zjistíte, že jste schopni snáze provádět různé jógové pozice a každodenní pohyby. Zlepšíte si také rovnováhu, protože posílíte jádro těla a menší stabilizační svaly.

Kdy tedy můžete očekávat, že...

  • Snadněji se dotýkáte prstů na nohou? Během 1-2 měsíců.
  • Cítíte se stabilněji na jedné noze? Po 6-8 týdnech.
  • Ohnout se a zvednout něco bez námahy? Přibližně 3 měsíce.

Po několikaměsíčním cvičení se vaše flexibilita a rovnováha budou nadále zlepšovat. Časem budete dokonce schopni provádět rozštěpy nebo náročné balanční pozice!

Budování síly

Kromě toho, že se díky józe stanete pružnějšími, posilujete funkční sílu svalů a kloubů. K tomu dochází z několika důvodů:

  • Jógové pozice zapojují všechny hlavní svalové skupiny.
  • Zvedání a podpírání váhy vlastního těla slouží jako silový trénink.
  • Důraz na zarovnání a formu pomáhá svalům pracovat efektivněji.

Kdy si jogíni začnou všímat, že se díky cvičení cítí silnější?

Mnozí uvádějí, že po 6-8 týdnech soustavného cvičení jógy pociťují výrazný rozdíl v síle. A po 2-3 měsících by měl být váš zlepšený svalový tonus jasně viditelný.

Některé druhy jógy, jako je vinjása a aštanga, jsou obzvláště účinné pro budování svalové hmoty. Ale i jemnější styly, jako je Hatha a Iyengar jóga, zvyšují sílu, protože pravidelně cvičíte v jednotlivých pozicích.

Usnadní se vám také každodenní činnosti, jako např.:

  • Chůze po schodech nahoru a dolů
  • nošení těžkých předmětů, jako jsou potraviny
  • Práce v domácnosti, jako je vysávání

Po několika měsících cvičení si můžete všimnout, že kromě toho, že se vaše větší svalové skupiny zformují, se také vaše jádro stane stabilnějším a zpevněným. Ty tvrdohlavé rukojeti lásky a břišní tuk se začnou zmenšovat!

Hubnutí

Když už mluvíme o hubnutí, mnoho jogínů při cvičení jógy vítaně hubne. Kombinací účinků jógy, která spaluje kalorie a posiluje, a uvědomělého stravování mohou kila začít klesat.

Za jak dlouho se dostaví výsledky hubnutí? Liší se to od člověka k člověku v závislosti na faktorech, jako jsou:

  • Vaše výchozí hmotnost
  • Frekvence/trvání vaší praxe
  • Styl jógy
  • Změny ve stravování

Mnoho pravidelných cvičenců začíná hubnout po 2 až 3 měsících cvičení jógy. Snížení hmotnosti o 1 až 2 kg týdně je rozumným očekáváním.

A hubnutí tím nekončí! Po šesti měsících až roce soustavného cvičení jógy je běžné, že zhubnete více než 10 kilogramů a několik centimetrů v pase a v bocích.

Jedním z důvodů, proč jóga pomáhá při udržitelném hubnutí, je to, že vám umožní lépe si uvědomit své stravovací návyky. Když se během jógy lépe naladíte na své tělo, lépe si uvědomíte, kdy máte skutečný hlad a kdy jste jen znudění nebo vystresovaní.

Při hubnutí pomáhají také prvky jógy, které snižují stres a pomáhají uvědomovat si. Snížení hladiny kortizolu a snížení úzkosti snižuje emoční přejídání a chutě.

Zlepšené držení těla

Nyní si povíme něco o správném držení těla, protože správné držení těla je estetické a důležité pro správné nastavení těla.

Když začnete s jógou, pravděpodobně si všimnete, jak špatné máte držení těla, protože celý den sedíte shrbení nad počítačem! To je normální.

Skvělé je, že jóga se zaměřuje na anatomické zarovnání a pomáhá napravit špatné držení těla. Pravidelným cvičením jógových pozic a vědomým dýcháním přeškolíte své tělo na vzpřímenou polohu.

Jak dlouho trvá, než si díky józe zlepšíte držení těla? Mnozí jogíni uvádějí, že již po 1 měsíci stojí výš a jsou lépe srovnaní. Po 3 až 6 měsících si lidé kolem vás skutečně všimnou vašeho nového a lepšího držení těla. Budete vypadat a cítit se mnohem sebevědoměji.

Některé jógové pozice jsou obzvláště užitečné pro zlepšení držení těla. Patří mezi ně:

  • Horská póza
  • Pozice bojovníka
  • Stojící záhyby dopředu
  • Póza mostu

Práce na posílení středu těla také časem zlepší držení těla. Nezapomeňte proto do svého cvičení zařadit hodně prken, pozici lodi a další pozice zaměřené na jádro těla.

Jak dlouho trvá, než jóga změní vaše tělo?

Snížení stresu a úzkosti

Pojďme se podívat na některé silné duševní a emocionální účinky, které se projevují při pravidelném cvičení jógy.

Jedním z nejhlubších účinků jógy je naučit se lépe zvládat stres a úzkost. To dává dokonalý smysl, když vezmeme v úvahu dechové techniky, meditační prvky a důraz na všímavost.

Jak dlouho ale trvá, než se díky soustavnému cvičení jógy skutečně cítíte méně vystresovaní? Zde je přibližná časová osa, která vychází z toho, co uvádí většina jogínů:

  • Po 2 týdnech: Cítíte se klidnější během i po každé lekci jógy.
  • 1 měsíc v: Zřetelně nižší úroveň stresu a úzkosti v každodenním životě.
  • 6-8 týdnů: Zlepšená schopnost zvládat stresové situace bez pocitu přetížení.
  • 3 a více měsíců: Pocit vnitřního klidu, který není snadno otřesen vnějšími okolnostmi.

Mnoho studií potvrdilo, že jóga má silné účinky na snižování stresu a zmírňování úzkosti. Některé výzkumy ukazují, že jóga může snížit hladinu stresového hormonu (kortizolu) o více než 30 %!

Pokud se v současné době potýkáte s neustálou úzkostí nebo vysokou mírou stresu, může vám cvičení jógy skutečně změnit život. Už po několika měsících se budete pravděpodobně cítit uvolněnější, spokojenější a odolnější.

Lepší spánek

Potíže se spánkem jsou v dnešní době velmi časté, a to díky vysoké úrovni stresu, přílišnému množství času stráveného u obrazovky a nekonzistentnímu spánkovému režimu.

Dobrou zprávou je, že jóga vám s tím může pomoci! Jóga snižuje stres a uvolňuje nervový systém, a tím připravuje tělo i mysl na kvalitnější spánek.

Jak dlouho trvá, než si všimnete rozdílu? Mnoho jogínů uvádí, že spí hlouběji a déle již po 2-4 týdnech soustavného cvičení. Působivé, že?

Některé pozice restorativní jógy jsou obzvláště prospěšné pro lepší spánek:

  • Dětská póza
  • Nohy na zdi
  • Ležící motýl
  • Podporovaný most

Kombinace jógy s dalšími zdravými spánkovými návyky, jako je omezení kofeinu, zavedení pravidelného nočního režimu a optimalizace prostředí v ložnici, může ještě více zvýšit přínosy.

Po několika měsících cvičení jógy je běžné, že usínáte rychleji, déle spíte a probouzíte se odpočatí a nabití energií na další den.

Zvýšené povědomí o mysli a těle

Kromě dosud popsaných fyzických a duševních výhod jóga také rozvíjí vědomí mysli a těla a intuici.

Pravidelným procházením plynulých sekvencí pozic vedených dechem si vytvoříte hlubší spojení se svým tělem. Naučíte se vnímat jemné pocity a signály. Zlepšíte se v přesném rozpoznávání potřeb svého těla v oblasti pohybu, odpočinku, výživy atd.

Toto zvýšené uvědomění si těla a propojení mysli s tělem se obvykle rozvíjí po 2-4 měsících soustavného cvičení jógy. Postupem času se vaše cvičení stává stejně důležitým pro výživu celé vaší bytosti jako pro kondici nebo flexibilitu.

Snížení zánětu a bolesti

Mnoho lidí začíná cvičit jógu, aby jim pomohla zvládnout chronickou bolest nebo zdravotní potíže, jako je fibromyalgie, artritida a autoimunitní poruchy.

Jóga sice tyto problémy nevyléčí, ale může časem výrazně zmírnit zánět a potíže. To platí zejména v případě, že se zaměříte na regenerační, jemné styly jógy.

Jak dlouho trvá, než se projeví výhody? Buďte trpěliví, protože výrazná úleva od bolesti může trvat 2 až 3 měsíce. Při trvalém cvičení však jóga poskytuje trvalou, komplexní léčbu bolesti bez vedlejších účinků.

U některých bolestivých stavů, jako jsou bolesti zad nebo hlavy, se léčebné účinky jógy projevují rychleji. Úlevu můžete pocítit již za 4-8 týdnů.

Jóga časem pomáhá přeučit reakce nervového systému na bolest a snižuje výskyt vzplanutí. Posiluje také svaly, které podporují postižené klouby, a zlepšuje tak jejich funkci a pružnost. Proto je jóga vhodným doplňkem programů fyzikální terapie.

Větší pocit pohody

Neexistuje žádný rychlý způsob, jak okamžitě dosáhnout hlubokého pocitu zdraví a pohody. Cvičení jógy je však volbou životního stylu, která se časem vyplatí.

Kombinace fyzické vitality, duševního klidu, emoční rovnováhy a uvědomění si vztahu mysli a těla, které jóga podporuje, vede k hlubokému pocitu celistvosti a vnitřní harmonie.

Jak dlouho tento proces trvá? Většina oddaných jogínů uvádí, že se jejich celkový pocit zdraví a pohody výrazně zlepšil přibližně po 3-6 měsících cvičení. Přínosy se však s postupem času stále prohlubují, protože jóga se stává uzemňujícím celoživotním rituálem.

V přehledu: Časové rámce pro výsledky jógy

Pojďme si v rychlosti zrekapitulovat, jak dlouho trvá, než zažijete některé z nejvýznamnějších transformačních účinků jógy:

  • Zvýšená flexibilita: 1-2 měsíce
  • Zlepšení rovnováhy: 6-8 týdnů
  • Budování síly: 6-8 týdnů
  • Zlepšení držení těla: 1-3 měsíce
  • Úbytek hmotnosti: 2-3 měsíce
  • Snížení stresu/úzkosti: 1 měsíc+
  • Lepší spánek: 2-4 týdny
  • Uvědomění si mysli a těla: 2-4 měsíce
  • Úleva od bolesti: 2-3 měsíce
  • Celková pohoda: 3-6 měsíců

Přesné lhůty se samozřejmě liší v závislosti na konkrétním člověku. Obecně však lze očekávat znatelné pozitivní změny během prvních 1-3 měsíců. Čím důsledněji budete cvičit, tím rychleji pocítíte přínosy, které vám zlepší život.

Zatímco mnohé účinky se mohou dostavit rychle, cesta jógy je celoživotní. Jogíni, kteří se věnují své praxi po celá léta, se dále duševně, fyzicky, emocionálně a duchovně vyvíjejí.

Vždycky je kam růst! Jóga vás vyzývá, abyste se na podložce pravidelně objevovali. Čím více do své praxe vložíte, tím více se vám vrátí v sebepoznání a posílení.

Aby byla jóga skutečně transformační

Chcete-li plně využít transformační sílu jógy, mějte na paměti tyto tipy:

Cvičte důsledně - Snažte se cvičit jógu alespoň třikrát týdně, abyste si upevnili sílu, flexibilitu, vědomí a celkovou pohodu. Ještě lepší je cvičit 5-6 dní v týdnu, pokud je to možné.

Cvičení různých stylů - Hatha, Vinyasa, Ashtanga, Iyengar atd. Míchejte je, abyste získali různé výhody. Vyzkoušejte také vyhřívanou/hot jógu.

Zvýšení náročnosti - Nezasekávejte se na videích pro začátečníky. Postupně přejděte na pokročilejší lekce. Učení se novým pozicím a sekvencím je stále zajímavé.

Cvičte všímavost - neprovádějte pouze pohyby. Soustřeďte se na každý pohyb a dýchejte.

Proveďte změny životního stylu - zdvojnásobte výsledky tím, že si osvojíte zdravou stravu, zlepšíte spánkové návyky a vyřešíte zdroje chronického stresu.

Buďte trpěliví a vytrvalí - Věřte, že malé, postupné změny časem přerostou v něco úžasného.

Pokud se jóga stane vaším pravidelným rituálem, bude se vám to projevovat nejen na vašem těle, ale i na celkové psychice a pohodě. Čím déle se jí budete věnovat, tím hlubší budou její přínosy.

Nyní už víte, jak rychle můžete očekávat pozitivní změny díky důslednému cvičení jógy. Proto nečekejte - začněte hned a začnete vypadat a cítit se lépe, než se nadějete!

Krátká poznámka o CBD

Než to uzavřeme, věnujme se krátce CBD a jeho potenciálním doplňkovým přínosům vedle jógy.

CBD se získává z rostlin konopí a díky svým léčebným účinkům je stále populárnější. Na rozdíl od THC, které způsobuje "high", je CBD zcela nepsychoaktivní.

Olejové tinktury, kapsle, vapes a lokální přípravkyCBD poskytují řadu výhod, od úlevy od bolesti přes snížení úzkosti až po lepší spánek. A první výzkumy naznačují, že CBD může také napomáhat regeneraci a výkonnosti při tréninku, pokud se užívá před/po cvičení.

CBD tak může optimalizovat i vaše cvičení jógy. Při bolesti svalů po intenzivním cvičení jógy zkuste použít balzám CBD nebo kapsle CBD. A kapky CBD oleje před/po józe vám mohou pomoci zůstat soustředění a uvolnění.

Dbejte jen na to, abyste kupovali vysoce kvalitní produkty CBD od renomovaných značek. Začněte s nejnižšími dávkami a podle potřeby je pomalu zvyšujte. Pokud užíváte nějaké léky, poraďte se před vyzkoušením CBD se svým lékařem.

Ačkoli je stále zapotřebí dalšího výzkumu, zdá se, že CBD a jóga se přirozeně doplňují. Obě nabízejí holistické léčení a nové úrovně propojení mysli a těla.

Pokud v současné době cvičíte jógu, zjistěte, jak by produkty CBD mohly podpořit vaše cíle na podložce. A pokud s jógou teprve začínáte, zvažte, zda CBD nezařadit do své rutiny péče o sebe.

Díky silné kombinaci jógy a CBD můžete zaznamenat, že se přínosy zesilují a rozvíjejí ještě rychleji. Vyzkoušejte to a uvidíte, co vám bude nejlépe vyhovovat!

Jak často bych měl cvičit jógu, aby se projevily změny?

Jak často bych měl cvičit jógu, aby se projevily změny?

Pro dosažení maximální proměny se snažte cvičit jógu alespoň 3-5krát týdně. Každodenní cvičení přinese ještě větší výhody. I cvičení jógy jen 1-2krát týdně je skvělé, ale při častějším cvičení zaznamenáte výraznější změny.

Jak dlouhá by měla být každá lekce jógy?

Na jednu lekci jógy si vyhraďte 30-90 minut. Pro většinu začínajících cvičenců je ideální doba 45-60 minut. Naslouchejte svému tělu a zpočátku to nepřehánějte. S postupem času a zkušenostmi můžete délku sezení prodloužit.

Jaká je nejlepší denní doba pro cvičení jógy?

Cvičení jógy brzy ráno může být velmi energizující. Naplánujte si však jógu na dobu, kdy vám to vyhovuje. Nejlepší je, když se můžete věnovat cvičení soustavně. Vyhněte se cvičení jógy bezprostředně po velkém jídle.

Jak mohu jako začátečník v józe předcházet zraněním?

Začněte pomalu a postupně přejděte k náročnějším pozicím. Netlačte se do bolestivých rozsahů pohybu. Zapojte jádro těla, abyste zajistili stabilitu, a zaměřte se na správné zarovnání. Zvažte účast na lekcích pro začátečníky, abyste se naučili správnou formu. Pomůcky, jako jsou bloky, vám pomohou předejít zraněním, až budete postupovat.

Který styl jógy je nejlepší pro hubnutí?

Vinyasa, aštanga, power jóga a další plynulé styly spalují nejvíce kalorií a podporují metabolismus. Všechny druhy jógy však pomáhají při hubnutí tím, že snižují stres a podporují uvědomění si stravovacích návyků.

Jak jóga pomáhá budovat svaly?

Jóga posiluje a zpevňuje svaly pomocí odporu tělesné hmotnosti. Například prkna, balancování na rukou a vinyasa flow vyžadují svaly, které zvedají/stabilizují váhu celého těla. Tím se posilují svaly bez objemu.

Může jóga prospět seniorům?

Ano! Jóga posiluje sílu, rovnováhu a pružnost starších osob. Snižuje také riziko zranění při pádu. Senioři, kteří s jógou teprve začínají, by měli začít s lekcemi jemné jógy nebo hatha se zkušeným lektorem.

Budu díky józe pružnější než při jiných sportech?

Ano, jóga drží pozice staticky, což umožňuje hlubší protažení a uvolnění pojivových tkání. Postupem času jóga bezpečně zvyšuje rozsah pohybu více než jiné tréninky zaměřené na kardio nebo posilování.

Mohu cvičit jógu v těhotenství?

Ano, prenatální jóga bezpečně protahuje tělo, zlepšuje dýchací techniky a snižuje stres/úzkost během těhotenství. Tradiční pozice jsou upraveny podle trimestru tak, aby podporovaly maminku i miminko. Před zahájením cvičení prenatální jógy se poraďte se svým lékařem.

Jak jóga prospívá duševnímu zdraví?

Jóga zklidňuje mysl pomocí dechových cvičení, meditace a všímavosti. Dokáže zlepšit náladu, zmírnit úzkost a depresi, posílit odolnost vůči životním stresorům a podpořit jasnost myšlení a pocit vnitřního klidu.

Jaké jógové pozice pomáhají zlepšit držení těla?

Pozice ve stoje, které posilují svaly jádra a zad, jako jsou sekvence bojovníků, horské pozice a záklony ve stoje, pomáhají napravit držení těla. Skvělé jsou také pozice mostu, předklonu a prkna. Snažte se do každé rutiny zařadit několik pozic zaměřených na držení těla.

Za jak dlouho vám jóga začne připadat "snadná"?

Záleží na vaší počáteční kondici a stylu/obtížnosti lekcí. Pro většinu začátečníků však jóga začne být méně zastrašující a intuitivnější po 2-3 měsících soustavného cvičení, jak se vaše tělo přizpůsobí. Nenechte se odradit, pokud vám jóga zpočátku připadá extrémně náročná. Vydržte a jóga se stane snazší!

Souhrn

Jóga je úžasný způsob, jak proměnit své tělo, pokud se jí věnujete soustavně a dlouhodobě. V prvních týdnech se pravděpodobně budete cítit neohebně a neohrabaně, ale nenechte se odradit. Při pravidelném cvičení rychle zaznamenáte pozitivní změny v oblasti flexibility, rovnováhy, síly, úbytku hmotnosti, držení těla, snížení stresu, kvality spánku, propojení mysli a těla, úlevy od bolesti a celkové pohody. V případě flexibility a rovnováhy očekávejte změny během 1-2 měsíců. Budování síly trvá přibližně 6-8 týdnů. Ke zlepšení držení těla dochází přibližně za 1-3 měsíce. Výsledky hubnutí jsou viditelné po 2-3 měsících. Snížení stresu a lepší spánek se dostaví do 1 měsíce. Hlubší uvědomění mysli a těla se rozvíjí po 2-4 měsících. Zmírnění bolesti trvá 2-3 měsíce. Zvýšený pocit zdraví a pohody vzniká po 3-6 měsících. Chcete-li dosáhnout co nejlepších výsledků, cvičte jógu 3-5krát týdně a postupem času přejděte na pokročilejší lekce, přičemž se vyvarujte zranění. Doplňte jógu změnami životního stylu, jako je zdravé stravování, správné spánkové návyky a techniky zvládání stresu. Buďte trpěliví a věřte, že malé změny se časem zúročí. CBD olej, kapsle nebo balzámy mohou také zesílit a urychlit přínosy jógy. S důsledností jóga hluboce promění nejen vaše tělo, ale také myšlení a celou vaši bytost.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?