Může kurkuma zhoršit kyselý reflux?

Published:

Reflux kyseliny je nepříjemný stav, který postihuje miliony lidí na celém světě. Dochází k němu, když se žaludeční kyselina vrací zpět do jícnu a způsobuje příznaky, jako je pálení žáhy, říhání a potíže s polykáním. S rostoucí popularitou přírodních prostředků, jako je kurkuma, se mnoho lidí trpících refluxem kyseliny ptá, zda jim může přinést úlevu, nebo zda může jejich příznaky ještě zhoršit.

Kurkuma je jasně žluté koření pocházející z rostliny kurkumovníku. Obsahuje sloučeninu zvanou kurkumin, která má působivé protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Kurkuma se tradičně používá v ájurvédské a čínské medicíně k léčbě různých onemocnění. V poslední době začala kurkumu pro její potenciální zdravotní účinky zkoumat i západní medicína.

Může kurkuma zhoršit kyselý reflux

Může však kurkuma zhoršit reflux? Podívejme se podrobně na důkazy.

Jak může kurkuma pomoci při refluxu

Kurkuma má několik vlastností, které by teoreticky mohly pomoci zmírnit příznaky refluxu:

  • Protizánětlivé účinky: Kurkumin v kurkumě je silná protizánětlivá látka. Může pomoci snížit zánět podél sliznice jícnu, která je podrážděná žaludeční kyselinou.
  • Antioxidační ochrana: Kurkuma je bohatá na antioxidanty, které pomáhají neutralizovat žaludeční kyselinu a zabraňují poškození tkáně jícnu.
  • Zlepšení trávení: Některé výzkumy naznačují, že kurkuma může zvýšit produkci žluči ve žlučníku, což může zlepšit trávení a snížit výskyt kyselého refluxu.
  • Nižší produkce žaludeční kyseliny: Kurkuma může potlačovat sekreci žaludeční kyseliny v žaludku, čímž snižuje množství kyseliny dostupné pro reflux.
  • Zklidňující vlastnosti: Kurkuma se tradičně používá ke zmírnění žaludečních a střevních potíží. Sloučeniny obsažené v kurkumě mohou obalovat a chránit sliznici jícnu.

Na první pohled se kurkuma díky těmto vlastnostem jeví jako potenciálně užitečný přírodní prostředek pro zvládání příznaků refluxu. Může však skutečně pomoci, nebo naopak příznaky zhoršit?

Má kurkuma nějaké vedlejší účinky, které by mohly zhoršit reflux?

Kurkuma má mnoho slibných léčebných účinků, je však třeba zvážit několik možných vedlejších účinků:

Může způsobit nevolnost a žaludeční nevolnost

Kurkuma stimuluje tvorbu žluči a stahování žlučníku. Ve vysokých dávkách to může u některých jedinců vést k nevolnosti, průjmu, nadýmání a celkovým žaludečním potížím. Tyto nežádoucí účinky by teoreticky mohly u citlivých osob vyvolat příznaky refluxu.

Může uvolnit dolní jícnový svěrač

Dolní jícnový svěrač (LES) je svalová chlopeň, která uzavírá jícen od žaludku. Pokud LES nevhodně povolí, může dojít k refluxu žaludečního obsahu a kyseliny směrem nahoru. Velmi omezený výzkum ukazuje, že kurkuma může pomoci uvolnit LES, což by mohlo podpořit reflux kyseliny. Většina studií však neprokazuje žádný významný vliv na tlak LES.

Může stimulovat produkci žaludeční kyseliny

Zatímco kurkuma může v některých případech inhibovat tvorbu žaludeční kyseliny, jiné výzkumy ukazují, že může ve skutečnosti zvyšovat sekreci žaludeční kyseliny. Tím, že kurkuma stimuluje produkci kyselejší žaludeční šťávy, by hypoteticky mohla reflux zhoršit.

Má účinky na ředění krve

Kurkuma může zředit krev a zpomalit její srážení. To může potenciálně zvýšit riziko krvácení a komplikací vředů způsobených erozí kyseliny, pokud je reflux závažný. Tento účinek však vyžaduje vysoké dávky kurkumy po delší dobu.

Může vyvolat alergické reakce

Vzácně mohou být někteří jedinci na kurkumu alergičtí a mohou se u nich vyskytnout nežádoucí reakce, jako je zarudnutí obličeje, vyrážka nebo anafylaxe. Alergické reakce by mohly zhoršit příznaky refluxu.

Ačkoli jsou vedlejší účinky kurkumy obvykle mírné, je možné, že u citlivých jedinců mohou zhoršit reflux. Podívejme se, co o vlivu kurkumy na reflux kyseliny odhaluje vědecký výzkum.

Co říká výzkum o kurkumě a kyselém refluxu?

Nebylo provedeno mnoho přísných klinických studií, které by analyzovaly účinky kurkumy na příznaky refluxu. Omezený počet dostupných studií však poskytuje některé užitečné poznatky:

Malá zkouška na lidech

V malé studii z roku 2011 užívalo 12 pacientů s endoskopicky potvrzeným refluxem kyseliny buď výtažky z kurkumy, nebo placebo dvakrát denně po dobu 5 dnů. Ve skupině s kurkumou došlo k výraznému zmírnění příznaků kyselého refluxu a zlepšení endoskopických hodnocení ve srovnání s placebem. To naznačuje, že kurkuma může chránit před poškozením kyselinou.

Tato studie však byla příliš malá a krátká na to, aby poskytla přesvědčivé důkazy o účinnosti kurkumy.

Analýza kurkuminu

V roce 2019 byl proveden přehled účinků kurkuminu, účinné složky kurkumy, na reflux. Studie na zkumavkách ukázaly, že kurkumin může inhibovat aktivitu pepsinu a pomáhat chránit buňky před poškozením kyselinou. Studie na zvířatech rovněž prokázaly určité ochranné účinky proti poškození refluxu.

Ačkoli je to slibné, stále je třeba provést studie na lidech, které by potvrdily, že doplňky stravy s kurkuminem mohou dlouhodobě zabránit příznakům refluxu. Potřebných dávek může být také obtížné dosáhnout pouze stravou.

Vliv na dolní jícnový svěrač

Studie z roku 2007 zjistila, že kurkumin nemá významný vliv na tlak LES nebo vyprazdňování žaludku u 12 zdravých dospělých osob, což naznačuje nízké riziko vyvolání refluxu. Studie na potkanech však naznačila, že kurkumin může uvolnit LES po zhojení žaludečního vředu. Vliv na LES tedy zůstává nejasný.

V některých případech chrání, ale může také zhoršovat situaci

Přehled z roku 2020 uvádí, že kurkuma má v některých studiích ochranné účinky proti komplikacím refluxu, jako je například zánět jícnu. Nežádoucí účinky, jako je nevolnost a žaludeční nevolnost, však naznačují, že u některých jedinců může refluxní příznaky také zhoršovat.

Potřebujeme více výzkumu na lidech

Celkově lze říci, že ačkoli je první výzkum kurkumy při refluxu slibný, stále chybí důkladné studie na lidech, které by potvrdily její příznivé účinky. Je zapotřebí dalšího výzkumu, abychom plně pochopili, zda kurkuma při dlouhodobém užívání pomáhá nebo zhoršuje příznaky refluxu.

Kdo by měl být s kurkumou opatrný?

Zatímco mírný příjem kurkumy ve stravě je pro většinu lidí pravděpodobně bezpečný, někteří jedinci by měli být opatrnější:

  • Osoby, které mají v anamnéze závažné komplikace gastroezofageálního refluxu, jako je krvácení, vředy nebo Barrettův jícen. Teoretické vedlejší účinky kurkumy by mohly zhoršit závažný reflux.
  • Lidé užívající léky proti srážení krve nebo krevních destiček. Kurkuma může v kombinaci s těmito léky zvýšit riziko krvácení.
  • Všichni, kdo mají žlučové kameny nebo ucpané žlučové cesty. Kurkuma může stimulovat stahy žlučníku.
  • Osoby užívající léky snižující žaludeční kyselost. Kurkuma může ovlivňovat účinky těchto léků.
  • Lidé s alergií nebo přecitlivělostí na kurkumu.

Samozřejmě, že každý, kdo v současné době trpí závažnými nebo přetrvávajícími příznaky refluxu, by měl navštívit lékaře, aby vyloučil komplikace, než začne zkoušet přírodní prostředky, jako je kurkuma.

Tipy pro zařazení kurkumy do diety při refluxu

Pro ty, kteří chtějí kurkumu opatrně vyzkoušet, přinášíme několik tipů:

  • Začněte s malými dávkami, např. čtvrt čajové lžičky denně, abyste zjistili, zda je snášíte. Pomalu zvyšujte dávky na 1/2 až 1 čajovou lžičku denně.
  • Smíchejte kurkumový prášek do koktejlů, ovesné kaše, polévek a omáček. Nezapomeňte ji kombinovat s tuky nebo černým pepřem, aby se lépe vstřebávala.
  • Doplňky stravy poskytují koncentrovanější dávky kurkumy. Volte však kapsle s enterickým obalem, abyste minimalizovali podráždění žaludku. Dodržujte pokyny pro dávkování.
  • Vyhněte se užívání kurkumy nalačno, zejména ve vysokých dávkách. Vždy ji užívejte s jídlem.
  • Pokud se objeví znepokojivé vedlejší účinky, jako je silná nevolnost, průjem nebo bolest, přestaňte kurkumu užívat.
  • Pokud máte vředovou chorobu, vyhněte se kurkumě, dokud se zcela nevyléčí.
  • Pozor na možné interakce kurkumy s léky na ředění krve, antacidy, léky na cukrovku a dalšími léky.
  • Dodržujte celkovou dietu s nízkým obsahem spouštěčů refluxu, jako je kofein, alkohol a tučná nebo kořeněná jídla.

Při zkoušení přírodních prostředků, jako je kurkuma na reflux, je důležitá střídmost a pečlivé sledování příznaků. To, co u některých jedinců funguje dobře, může u jiných příznaky zhoršit.

Může kurkuma zhoršit kyselý reflux?

V přiměřených dávkách je kurkuma pravděpodobně bezpečná pro většinu lidí, kteří se potýkají s mírnými až středně závažnými příznaky refluxu. Její protizánětlivé a antioxidační vlastnosti slibně pomáhají chránit sliznici jícnu před poškozením žaludeční kyselinou.

U některých lidí však může kurkuma vyvolat nežádoucí účinky, jako je nevolnost a žaludeční nevolnost, zejména při vysokých dávkách. Existují také omezené klinické důkazy potvrzující dlouhodobý přínos pro reflux.

Ačkoli se zdá, že kurkuma může být užitečná pro podporu trávení obecně, není zaručeným řešením refluxu. Individuální reakce se značně liší. U citlivých osob nebo u osob s vážnými refluxními komplikacemi by kurkuma mohla příznaky zhoršit.

Stejně jako u jiných přírodních prostředků se před vyzkoušením kurkumy nejprve poraďte se svým lékařem, zejména pokud užíváte nějaké léky nebo máte základní zdravotní potíže. Úzce spolupracujte s lékařem, abyste nalezli správné změny stravy a životního stylu pro zvládnutí refluxu.

Jaké množství kurkumy je bezpečné užívat denně?

Při refluxu je nejlepší začít s malými dávkami, například 1⁄4-1⁄2 čajové lžičky kurkumy denně. Pokud ji dobře snášíte, pomalu ji zvyšujte na 1 čajovou lžičku denně. Užívání až 1 000-2 000 mg kurkuminu v doplňcích stravy se zdá být pro většinu lidí bezpečné, ale řiďte se pokyny na etiketě.

Kdy je nejlepší užívat kurkumu?

Kurkumu užívejte spolu s jídlem nebo s nějakým tukem, aby se lépe vstřebávala. Vyvarujte se užívání na lačno, zejména ve velkých nebo doplňkových dávkách, protože to může vyvolat žaludeční nežádoucí účinky.

Jaký je nejlepší způsob užívání kurkumy?

Snadným způsobem, jak kurkumu zařadit do jídelníčku, je přimíchání prášku kurkumy do potravin, jako jsou koktejly, polévky a omáčky. Pokud zkoušíte doplňky stravy s kurkumou, hledejte kapsle s enterickým obalem, abyste minimalizovali podráždění žaludku.

Mohu užívat kurkumu při užívání antacid nebo jiných léků?

Před užíváním kurkumy spolu s léky na předpis, včetně antacid, se raději poraďte se svým lékařem. Kurkuma může potenciálně interagovat s některými léky, jako jsou léky na ředění krve a léky snižující žaludeční kyselost.

Je bezpečné užívat kurkumu každý den?

Denní příjem kurkumy v doporučených kulinářských dávkách se zdá být pro většinu zdravých osob bezpečný. Osoby se zdravotními potížemi by se měly o dlouhodobém užívání poradit se svým lékařem. Pokud se objeví jakékoli nežádoucí účinky, přestaňte kurkumu užívat.

Jak dlouho trvá, než kurkuma pomůže při příznacích refluxu?

Neexistuje dostatek výzkumů, abychom přesně věděli, jak rychle může kurkuma zmírnit reflux. Omezené studie naznačují, že může trvat několik týdnů každodenního užívání, než se projeví potenciální přínosy. Pečlivě sledujte své individuální příznaky.

Mohu pít čaj z kurkumy při refluxu?

Popíjení malého množství kurkumového čaje mezi jídly může být pro některé osoby trpící refluxem uklidňující. Vyhněte se však pití velkého množství na lačný žaludek, protože to může vyvolat vedlejší účinky, jako je nevolnost.

Jaké jsou příznaky toho, že kurkuma zhoršuje můj reflux?

Pokud se u vás po užití kurkumy objeví silná bolest žaludku, pálení žáhy, nevolnost, průjem nebo zhoršená kyselá regurgitace, přestaňte kurkumu užívat. Menší žaludeční potíže se mohou zlepšit při užívání menších dávek s jídlem.

Mohu užívat kurkumu, pokud mám vředy nebo eroze způsobené refluxem?

Vyhněte se doplňkům stravy s kurkumou, dokud se vředy, eroze nebo jiná poškozená místa zcela nezhojí. Poté opatrně používejte malé kulinářské množství, abyste zjistili, zda ji snášíte. Užívání konzultujte se svým lékařem.

Je bezpečné používat kurkumu v těhotenství?

Těhotné ženy by se měly vyhnout léčebným dávkám kurkumy, zejména doplňkům stravy, protože kurkumin může mít mírné stimulační účinky na dělohu. Malá kulinářská množství jsou však pravděpodobně v pořádku. Poraďte se se svým gynekologem.

Mohou děti užívat kurkumu?

Kurkuma může být v malém množství bezpečná pro starší děti. Vyvarujte se však podávání léčivé kurkumy nebo kurkuminových doplňků dětem mladším 12 let, pokud nejsou pod dohledem pediatra.

Jaké změny stravy pomáhají při refluxu?

Klíčové je vyhýbat se běžným spouštěčům, jako je káva, alkohol, čokoláda, kořeněná jídla a velká jídla s vysokým obsahem tuku. Jezte menší a častější jídla s nízkým obsahem kyselin. Dodržujte protizánětlivou dietu s dostatkem zeleniny, ovoce, libových bílkovin a zdravých tuků. Udržujte hydrataci a zvládejte stres.

Souhrn

Kurkuma má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které mohou pomoci při refluxu, ale má také vedlejší účinky, které mohou příznaky zhoršit. Malé studie ukazují, že kurkuma může snížit poškození kyselinou a bolest, ale v některých případech může také uvolnit jícnový svěrač a stimulovat žaludeční kyselinu. Kurkuma je pravděpodobně bezpečná pro většinu lidí s mírným refluxem, ale ti, kteří mají závažné příznaky nebo užívají antikoagulancia, by měli být opatrní. I když je omezený výzkum slibný, k úplnému pochopení vlivu kurkumy na reflux kyseliny je stále zapotřebí důkladnějších studií na lidech. U citlivých osob se může vyskytnout nevolnost nebo průjem. Při užívání kurkumy při refluxu kyseliny je důležitá střídmost a pečlivé sledování příznaků.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?