Je bezpečné užívat kurkumu každý den?

Published:

Kurkuma je starobylé koření, které se v indické kuchyni a ájurvédské medicíně používá již tisíce let. Kurkuma je známá svou zářivou zlato-oranžovou barvou a pochází z kořene rostliny Curcuma longa.

V posledních letech se kurkuma stala velmi populární ve světě zdraví a wellness. Mnoho lidí začalo užívat kurkumové doplňky stravy nebo denně pít kurkumový čaj kvůli možným zdravotním přínosům.

Je bezpečné užívat kurkumu každý den?

Je však bezpečné konzumovat kurkumu každý den?

V tomto článku se budeme zabývat výzkumem denní konzumace kurkumy, jejími možnými přínosy, vedlejšími účinky, které je třeba mít na paměti, a bezpečným dávkováním.

Co je kurkuma?

Kurkuma je kvetoucí rostlina příbuzná zázvoru. Nejužitečnější částí rostliny je kořen, který se mele na jasně žlutý prášek.

Kurkuma je po staletí hlavní součástí indické i čínské medicíny. Kurkumin, hlavní účinná látka kurkumy, dodává tomuto koření zářivou barvu.

Obsah kurkuminu v kurkumě se pohybuje kolem 3 % hmotnosti. Má silné antioxidační a protizánětlivé účinky.

V Indii se kurkuma používá do kari a hořčice. Dodává chuť, barvu a tradičně se používá pro své léčivé vlastnosti.

Dnes se kurkuma užívá jako doplněk stravy, vaří se z ní čaj, připravuje se z ní latté a přidává se do všeho možného, od koktejlů až po čerstvé šťávy.

Podívejme se blíže na některé klíčové důkazy o každodenní konzumaci kurkumy.

Existuje něco jako příliš mnoho kurkumy za den?

Zatímco kurkuma je v nižších dávkách velmi bezpečná, dlouhodobá konzumace velmi vysokých dávek by mohla způsobit problémy.

Mezi možné nežádoucí účinky nadměrného příjmu kurkumy patří:

  • Riziko krvácení: Kurkuma ředí krev. Osoby s poruchami krvácení nebo osoby užívající léky na ředění krve by měly být při každodenním užívání opatrné a poradit se s lékařem.
  • Trávicí potíže: Kurkuma může zhoršovat gastroezofageální refluxní chorobu (GERD) a u některých lidí může způsobovat nevolnost, průjem nebo bolesti žaludku, zejména při vysokých dávkách.
  • Nedostatek železa: Kurkuma má vysoký obsah železa, které se špatně vstřebává, ale může bránit vstřebávání železa z jiných potravin. Osoby s nedostatkem železa by si měly dávat pozor na každodenní užívání.
  • Ledvinové kameny: Šťavelany obsažené v kurkumě mohou u citlivých osob zvyšovat riziko vzniku ledvinových kamenů. Na druhou stranu však kurkumin pomáhá předcházet vzniku ledvinových kamenů tím, že snižuje jejich krystalizaci.

Jaká je tedy bezpečná denní dávka kurkumy? Pojďme to zjistit.

Jaká je bezpečná denní dávka kurkumy?

Konzumace mírného množství kurkumového koření při vaření je považována za velmi bezpečnou.

Pokud však jde o koncentrovaný kurkumin v doplňcích stravy, je třeba větší opatrnosti při dávkování.

Podle lékařského centra Marylandské univerzity se obvykle doporučují následující denní dávky:

  • Odříznutý kořen: 1,5 - 3 gramy denně
  • Sušený, práškový kořen: 1 - 3 gramy denně
  • Standardizovaný prášek (kurkumin): 400 - 600 mg, 3x denně
  • Tekutý extrakt (1:1): 30 - 90 kapek denně

U většiny zdravých dospělých osob se užívání 400 až 600 mg kurkuminu třikrát denně považuje za dlouhodobě bezpečné.

Osoby se zdravotním stavem nebo užívající léky by se však měly před každodenním užíváním kurkumy nebo kurkuminu poradit s lékařem.

Vždy kupujte doplňky stravy od renomovaných společností a pečlivě si přečtěte etiketu se složením. Některé výrobky obsahují mnohem vyšší koncentrace kurkuminoidů a dalších vylepšení pro lepší vstřebávání.

Těhotným nebo kojícím ženám se také doporučuje vyhnout se doplňkům kurkumy kvůli nedostatku bezpečnostních výzkumů. Mírné používání kurkumového koření při vaření je však pravděpodobně v pořádku.

Pro snížení možných nežádoucích účinků je nejlepší užívat kurkumu s jídlem, nikoli samotnou na lačný žaludek. Začněte s nižšími dávkami a postupně zvyšujte příjem, aby se tělo přizpůsobilo.

Potřebujete černý pepř s kurkumou?

Černý pepř obsahuje piperin, sloučeninu, o níž je známo, že zvyšuje vstřebávání kurkuminu až o 2000 %. Ano, kombinace kurkumy s černým pepřem může výrazně zvýšit její biologickou dostupnost.

Vždy hledejte doplňky stravy s extraktem kurkumy v kombinaci s piperinem nebo extraktem z černého pepře. To umožňuje menší účinné dávky s většími výsledky.

Podobný přínos pro vstřebávání může mít i prosté posypání jídel okořeněných kurkumou černým pepřem.

Potenciální lékové interakce s kurkumou

Kurkuma může potenciálně interagovat s některými léky na předpis a volně prodejnými léky.

Mezi možné interakce kurkumy patří:

  • Antikoagulancia: Kurkuma může zesílit účinky antikoagulačních a protidestičkových léků, jako je aspirin, klopidogrel, diklofenak a warfarin. To může v některých případech zvýšit riziko krvácení.
  • Léky na cukrovku: Kurkuma může zesílit účinky léků na cukrovku a příliš snížit hladinu cukru v krvi. V případě kombinace pečlivě sledujte hladinu glukózy v krvi.
  • Léky metabolizované enzymy CYP: Kurkuma může inhibovat enzymy CYP v játrech, které pomáhají metabolizovat mnoho léků. Při kombinaci kurkumy s léky na předpis se nejlépe poraďte s lékařem.

Pokud užíváte nějaké léky, poraďte se se svým lékařem, než začnete kurkumu denně užívat. Používání kurkumového koření při vaření je pravděpodobně bezpečné, ale pro jistotu se poraďte se svým lékařem.

Je každodenní užívání kurkumy bezpečné?

Kurkuma je pro většinu lidí velmi bezpečná. Rizika jsou většinou spojena s dlouhodobým užíváním velmi vysokých dávek kurkumy nebo kurkuminu nebo s kombinací s léky.

Okořenění jídel kurkumou nebo každodenní popíjení kurkumového čaje se zdá být pro zdravé jedince bezpečné. Přínosy pravděpodobně převažují nad možnými riziky, pokud se používá v kulinářských dávkách.

Pro léčebné účinky většina odborníků doporučuje 400 až 600 mg kurkuminu až třikrát denně. Vyhledejte také doplněk obsahující piperin nebo extrakt z černého pepře.

Ačkoli je současný výzkum ještě v počátcích, zdá se, že každodenní užívání kurkumy má pro většinu lidí více zdravotních přínosů než vedlejších účinků. Zařazení tohoto starobylého zlatého koření do celkového zdravého životního stylu může být prospěšné.

Stejně jako u jiných doplňků začněte pomalu, sledujte případné vedlejší účinky a poraďte se s lékařem, pokud máte nějaké zdravotní potíže nebo užíváte léky. Ochucení jídla tímto protizánětlivým přípravkem je však pro většinu lidí bezpečným způsobem, jak posílit celkové zdraví.

Často kladené otázky o užívání kurkumy denně

Co je kurkuma?

Kurkuma je žlutooranžové koření pocházející z kořene rostliny Curcuma longa. Běžně se používá v jihoasijské a blízkovýchodní kuchyni. Aktivní složkou kurkumy je kurkumin, který dává koření jeho zářivou barvu a zajišťuje většinu jeho zdraví prospěšných účinků.

Proč lidé užívají doplňky stravy s kurkumou?

Doplňky stravy s kurkumou obsahující kurkumin jsou oblíbené, protože kurkumin se nevstřebává tak dobře z pouhé konzumace kurkumy v potravinách. Doplňky stravy s kurkuminem mohou mít protizánětlivé a antioxidační účinky.

Kolik kurkumy můžete bezpečně užívat denně?

Konzumace kurkumového koření v potravinách je považována za velmi bezpečnou. U doplňků stravy s kurkumou/kurkuminem většina odborníků doporučuje 400-600 mg kurkuminu až 3x denně pro většinu zdravých dospělých. Kurkuma se nejlépe vstřebává v kombinaci s černým pepřem nebo piperinem.

Kdy není bezpečné užívat kurkumu každý den?

Vysoké dávky kurkumy nemusí být bezpečné pro osoby s poruchami krvácení, nedostatkem železa, cukrovkou nebo užívající léky na ředění krve či některé jiné léky. Těhotné ženy by se měly vyhnout doplňkům stravy s kurkumou, ale používání kurkumového koření při vaření je pravděpodobně v pořádku.

Jaké jsou vedlejší účinky přílišného množství kurkumy?

Dlouhodobá konzumace velmi velkého množství kurkumy nebo kurkuminových doplňků může potenciálně způsobit nevolnost, průjem, zvýšené krvácení, snížené vstřebávání železa nebo interakce s některými léky na předpis. Příležitostné kulinářské užívání však pravděpodobně nezpůsobí žádné problémy.

Měli byste kurkumu užívat s jídlem nebo nalačno?

Kurkumu nebo kurkumin v kapslích je lepší užívat s jídlem než nalačno, protože jídlo pomáhá vstřebávat kurkumu a předchází možným vedlejším účinkům na trávení.

Za jak dlouho se projeví účinky kurkumy?

Při užívání kurkuminu může trvat několik týdnů každodenního užívání, než se projeví protizánětlivé účinky. Účinky mohou být nenápadné, proto věnujte pozornost případným změnám bolesti, ztuhlosti, trávení, hladiny energie nebo mentálního soustředění.

Je dlouhodobé každodenní užívání kurkumy bezpečné?

Ano, pravidelné zařazování kurkumy do každodenní stravy je obecně považováno za bezpečné, pokud se užívá v doporučených dávkách. Někteří lidé užívají kurkumové doplňky denně po celá léta bez jakýchkoli problémů. Stejně jako u každého doplňku stravy je dobré dělat občas přestávky.

Může kurkuma interagovat s nějakými léky?

Ano, kurkuma může potenciálně interagovat s léky na ředění krve, cukrovkou, antidepresivy, léky na cholesterol a dalšími léky. Než začnete kurkumu užívat společně s léky na předpis, poraďte se se svým lékařem.

Má kurkuma účinky proti stárnutí pleti?

Kurkumin obsažený v kurkumě je silný antioxidant, který pomáhá chránit kožní buňky před oxidačním poškozením způsobeným sluncem, znečištěním a běžným stárnutím. První výzkumy ukazují, že při lokální aplikaci může redukovat vrásky, zlepšovat elasticitu pokožky a chránit před poškozením UV zářením.

Jak nejlépe užívat kurkumu denně?

Konzumace kurkumy při vaření je pro většinu lidí bezpečným způsobem, jak získat prospěšné látky. Pro léčebné dávky jsou nejlepší doplňky stravy. Hledejte kurkuminové kapsle v kombinaci s piperinem nebo extraktem z černého pepře, které zvyšují vstřebávání. Chutnou variantou je také kurkumový čaj a zlaté mléko.

Je bezpečné podávat kurkumu psům?

Ano, kurkuma je pro psy obecně bezpečná, pokud je podávána v přiměřených dávkách. Může pomoci při zánětlivých stavech, artritidě a kognitivních dysfunkcích. Před podáváním doplňků stravy s kurkumou svému psovi se vždy poraďte s veterinárním lékařem.

Může kurkuma zabarvit vaši pokožku?

Ano, kurkuma může při manipulaci dočasně zabarvit pokožku do žluta nebo oranžova. Skvrny jsou neškodné, ale mohou být nepříjemné. Omytí vodou a mýdlem by mělo skvrny od kurkumy z pokožky nakonec odstranit. Vyhněte se tomu, aby se kurkumový prášek nebo doplňky stravy dostaly na světlé oblečení.

Ztrácí kurkuma svou účinnost?

Stejně jako jiné koření a doplňky stravy i kurkuma časem postupně ztrácí svou účinnost. Správné skladování pomáhá zachovat její trvanlivost. Při skladování na chladném a tmavém místě vydrží kurkumový prášek obvykle 3 až 4 roky. Kontrolujte data spotřeby na doplňcích stravy.

Souhrn

Kurkuma, zářivě žluté koření používané v indické kuchyni, si získala velkou oblibu pro své antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Aktivní látka kurkumin dodává kurkumě zářivou barvu a léčivé účinky. Zatímco konzumace omezeného množství kurkumy při vaření je velmi bezpečná, větší dávky doplňků stravy mohou u některých lidí, zejména u těch, kteří mají zdravotní potíže nebo užívají některé léky, potenciálně vyvolat nežádoucí účinky. Podle studií je pro většinu zdravých dospělých optimální dávka 400-600 mg kurkuminu v kapslích užívaných až 3krát denně s jídlem. Nejlepší je však začít s nízkými dávkami a postupně příjem zvyšovat a zároveň sledovat, zda nedochází k nežádoucím účinkům. Kombinace kurkumy s černým pepřem zvyšuje vstřebávání. Celkově se zdá, že pravidelné zařazování kurkumy do zdravého jídelníčku má při umírněné konzumaci u většiny jedinců více výhod než rizik. Protizánětlivé účinky kurkumy z ní dělají potenciální superpotravinu.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?