Proč užívat kurkumu nalačno?

Published:

Užívání kurkumy nalačno může mít silné zdravotní účinky. Kurkuma obsahuje sloučeninu kurkumin, u které studie prokázaly protizánětlivé, antioxidační a dokonce protirakovinné účinky. Konzumace kurkumy hned ráno tyto účinky maximalizuje.

Proč užívat kurkumu na lačno

Vstřebávání je zvýšeno na prázdný žaludek

Pokud užíváte kurkumové doplňky nebo jíte kurkumu nalačno, vaše tělo je schopno kurkumin lépe vstřebat a využít.

Kurkumin má nízkou biologickou dostupnost, což znamená, že při konzumaci kurkumy se do krevního oběhu nevstřebává příliš mnoho této sloučeniny. Užívání kurkumových kapslí nebo rozmíchání kurkumového prášku ve vodě nalačno zlepšuje biologickou dostupnost kurkuminu.

Jedna studie zjistila, že užívání kurkuminu nalačno zvyšuje biologickou dostupnost o 2000 % ve srovnání s užíváním doplňků stravy. Kurkumin byl zjištěn v krvi během 15-30 minut oproti více než 2 hodinám při užívání s jídlem.

Proč se vstřebávání kurkuminu zlepšuje na lačný žaludek? Několik klíčových důvodů:

  • Žádné rušivé vlivy jiných potravin. Pokud se kurkuma konzumuje s jinými potravinami, zejména s tuky, bílkovinami a vlákninou, vstřebává se méně kurkuminu, protože s těmito látkami interaguje. Užívání doplňků stravy s kurkumou nebo kurkumové vody na lačný žaludek umožňuje, aby se kurkumin vstřebával sám.
  • Vyšší expozice střevní tkáně. Kurkumin se vstřebává přímo střevní tkání. Když sníte kurkumu hned ráno, je střevní stěna více vystavena působení kurkuminu, takže se ho vstřebá více, než se do ní dostanou ostatní potraviny.
  • Zvýšená rozpustnost. Kurkumin je rozpustný v tucích, takže užívání kurkumy s tuky může ve skutečnosti snížit její vstřebávání. Konzumace nalačno, kdy nejsou přítomny žádné jiné tuky, zvyšuje rozpustnost kurkuminu a jeho vstřebávání.

Užíváním kurkumových doplňků nalačno a zapíjením sklenicí vody nebo rozmícháním kurkumového prášku ve vodě poskytujete kurkuminu optimální podmínky pro jeho plné vstřebání a blahodárné účinky.

Protizánětlivé účinky jsou nejsilnější na prázdný žaludek

Jedním z nejvýznamnějších výzkumem potvrzených přínosů kurkuminu jsou jeho silné protizánětlivé vlastnosti. Protizánětlivé účinky jsou nejsilnější, pokud se kurkuma konzumuje nalačno.

Zánět je přirozenou reakcí imunitního systému na poranění nebo infekci. Krátkodobý zánět je prospěšný pro hojení, ale chronický zánět přispívá k mnoha moderním onemocněním, jako jsou srdeční choroby, cukrovka, artritida a rakovina.

Kurkumin je silná přírodní protizánětlivá látka. Inhibuje řadu zánětlivých drah a enzymů v těle a blokuje produkci prozánětlivých cytokinů.

Studie zjistily, že kurkumin je stejně účinný nebo dokonce účinnější než protizánětlivé léky na předpis, jako je ibuprofen - a to bez nežádoucích vedlejších účinků.

Užívání kurkumy hned ráno umožňuje, aby protizánětlivé účinky začaly působit okamžitě. Kurkumin může začít pracovat na zklidnění zánětu, vyrovnávat imunitní reakce a optimálně působit proti zánětlivým stavům s minimálními zásahy jiných potravin nebo látek.

Konzumace kurkumy před snídaní může být obzvláště prospěšná pro snížení systémového zánětu a zánětlivých onemocnění, jako je artritida, dráždivý tračník, ekzémy, lupénka a další.

Antioxidační ochrana je větší na lačný žaludek

Kromě toho, že kurkumin působí silně protizánětlivě, je také silným antioxidantem. Antioxidanty chrání tělo před oxidačním stresem způsobeným volnými radikály a pomáhají předcházet poškození buněk.

Oxidační stres významně přispívá ke stárnutí a rozvoji chronických onemocnění. Antioxidanty, jako je kurkumin, neutralizují volné radikály a pomáhají tak podpořit celkové zdraví a mládí.

Výzkum ukazuje, že antioxidační kapacita kurkuminu se výrazně zvyšuje, pokud se konzumuje nalačno. Bez konkurence jiných potravin nebo sloučenin se antioxidační potenciál kurkuminu maximalizuje.

Užívání kurkumových kapslí nebo kurkumové vody hned ráno zaplaví tělo antioxidačními látkami v době, kdy je jich po dlouhém nočním půstu nejvíce zapotřebí.

Antioxidační ochrana kurkuminu vás připraví na optimální den plný zdraví. Antioxidanty mohou také zvýšit výkonnost při cvičení a regeneraci, pokud se užívají před ranním tréninkem.

Biologická dostupnost kurkuminu je až o 1000 % vyšší

Několik studií zjistilo, že biologická dostupnost kurkuminu se podstatně zvyšuje, když se konzumuje nalačno, ve srovnání s jídlem.

Jedna studie prokázala 2000% zlepšení biologické dostupnosti kurkuminu užívaného nalačno. Jiná studie prokázala úžasné zvýšení vstřebávání o 8000 % při užívání s vodou oproti olivovému oleji.

Dokonce i konzumace kurkumy spolu s tuky považovanými za "zdravé", jako je olivový a kokosový olej, snižuje vstřebávání kurkuminu. Nejvyšší biologické využitelnosti dosáhnete, když budete užívat kurkuminové doplňky stravy s vodou nebo když kurkumový prášek rozmícháte do vody na lačno.

I když je vstřebávání kurkuminu celkově špatné, užívání kurkumy hned ráno výrazně zvyšuje množství, které se dostane do krevního oběhu, takže ho vaše tělo může plně využít.

Rozdíl mezi nízkou a vysokou absorpcí kurkuminu je obrovský - na základě dostupných výzkumů je absorpce 0,5 mg/l při užívání s jídlem oproti 11,1 mg/l při užívání nalačno.

Podstatné zvýšení absorpce a biologické dostupnosti kurkuminu umožňuje získat maximální přínos z každé dávky.

Kurkumin zvyšuje produkci žluči

Užívání kurkumy nalačno stimuluje žlučník k větší produkci žluči, což rovněž podporuje trávení a vstřebávání kurkuminu.

Žluč je produkována játry a koncentruje se ve žlučníku. Uvolňuje se do tenkého střeva a pomáhá trávit tuky.

Kurkumin působí jako žlučopudný prostředek, což znamená, že podporuje vylučování žluči. Četné studie prokázaly, že kurkumin zvyšuje vylučování žluči až o 62 %.

Zvýšená produkce žluči hned ráno pomáhá zlepšit trávení a vstřebávání kurkuminu a rozkládat další živiny z potravin snědených později během dne.

Jak užívat kurkumu nalačno

Existují dva hlavní způsoby konzumace kurkumy nalačno:

  • Kurkuma a voda: Smíchejte 1/2 až 1 čajovou lžičku práškové kurkumy se sklenicí teplé vody a vypijte ji hned ráno. Voda pomáhá kurkumě rychle se vstřebat.
  • Kurkuma v kapslích: Vezměte si 1-3 kapsle kurkumy hned ráno a zapijte je sklenicí vody. Pro další zvýšení vstřebatelnosti vyhledejte kapsle s obsahem piperinu nebo extraktu z černého pepře.

Ideální je konzumovat kurkumu 20-30 minut před snídaní. Tím získáte dostatek času na to, aby se kurkumin plně vstřebal, než začnou trávicím traktem procházet další potraviny.

Nezapomeňte nejprve začít s malými dávkami kurkumy, abyste mohli posoudit její snášenlivost, zejména pokud máte vředy nebo zažívací problémy. Někteří lidé mohou při užívání kurkumy nalačno pociťovat mírné žaludeční potíže.

Konzumujte kurkumu každý den, abyste získali trvalé protizánětlivé a antioxidační účinky. Vstřebávání zlepšuje i kombinace s černým pepřem.

Ideální čas pro maximální přínos

Optimální doba pro užívání kurkumy je hned ráno po probuzení.

Užívání kurkumy nalačno před jídlem maximalizuje absorpční potenciál a protizánětlivé účinky.

Kurkumin se nejlépe vstřebává přímo střevní tkání nalačno, když nejsou přítomny žádné jiné potraviny nebo sloučeniny.

Konzumujte kurkumu jako doplněk stravy s vodou nebo rozmíchanou v teplé vodě 20-30 minut před snídaní. Kurkumin se tak stihne plně vstřebat a začít působit protizánětlivě ještě před jídlem.

Buďte důslední a užívejte kurkumu každé ráno nalačno, abyste dosáhli kumulativních účinků. Pro dosažení optimálního zdraví kombinujte kurkumu s celkově zdravou stravou a aktivním životním stylem.

Zde je stručný přehled výhod konzumace kurkumy ráno nalačno:

  • Zvýšená absorpce a biologická dostupnost kurkuminu
  • Zvýšené protizánětlivé účinky
  • Zvýšená antioxidační kapacita
  • Stimulovaná tvorba žluči
  • Ochrana proti chronickým onemocněním
  • Zlepšené trávení
  • Zlepšená regenerace při cvičení

Dodejte si každý den sílu tím, že kurkuma bude to první, co po probuzení zkonzumujete!

Často kladené otázky

Máte ještě nějaké otázky ohledně užívání kurkumy nalačno? Zde jsou odpovědi na některé často kladené otázky:

Proč je důležité užívat kurkumu hned ráno?

Užívání kurkumy hned ráno umožňuje, aby se kurkumin plně vstřebal na lačný žaludek před konzumací jiných potravin nebo nápojů. Tím se maximalizuje biologická dostupnost, takže vaše tělo může účinně využít protizánětlivé a antioxidační účinky.

Co se stane, když užiji kurkumu po jídle?

Kurkuma vám bude stále prospěšná, pokud ji užijete po jídle, ale vstřebávání kurkuminu se výrazně sníží. Užívání kurkumových kapslí nebo kurkumové vody po jídle není ideální, protože kurkumin se váže na jiné potraviny a sloučeniny, čímž se snižuje jeho vstřebávání.

Je bezpečné užívat kurkumu nalačno?

Obecně je bezpečné konzumovat kurkumové doplňky nebo kurkumový prášek smíchaný s vodou nalačno, ale začněte s nízkou dávkou, abyste zjistili svou snášenlivost, zejména pokud máte vředy nebo zažívací problémy. Někteří lidé mohou pociťovat mírné žaludeční potíže.

Kolik kurkumy bych měl užívat nalačno?

Začněte s 1/2 až 1 čajovou lžičkou kurkumového prášku smíchaného s vodou nebo 1-2 kapslemi zapitými vodou. Pomalu zvyšujte dávku na 2-3 čajové lžičky prášku nebo 3-4 kapsle, abyste dosáhli protizánětlivých účinků. K vyšším dávkám se vždy propracovávejte pomalu.

Mám užívat kurkumu před nebo po cvičení?

Výzkum ukazuje, že užívání kurkumy před cvičením zlepšuje výkonnost a regeneraci. Užívejte 20-30 minut před tréninkem. Protizánětlivé účinky pomohou při obnově a budování svalů.

Doufám, že vám tento komplexní průvodce pomůže vysvětlit mnohé výhody konzumace kurkumy nalačno! Dejte mi vědět, pokud máte nějaké další otázky.

Jak nejlépe užívat kurkumu nalačno?

Dvě nejlepší možnosti jsou kurkumové kapsle nebo rozmíchání kurkumového prášku ve vodě. Fungovat může i kurkumový čaj. Kurkumu užívejte nebo pijte 20-30 minut před snídaní, aby se optimálně vstřebávala.

Záleží na tom, zda si kurkumu vezmu ráno před nebo po vypití vody?

Doplňky stravy s kurkumou je nejlepší zapít sklenicí vody nebo kurkumový prášek rozmíchat ve vodě. Užívání kurkumy po zapití čistou vodou je v pořádku, ale její konzumace s vodou zlepšuje vstřebávání.

Je účinnější užívat kurkumu před nebo po citronové vodě?

Citronová voda může napomáhat vstřebávání kurkumy, takže užívání kurkumového prášku nebo kapslí po citronové vodě může zvýšit její účinky. Samotná obyčejná voda však maximalizuje vstřebávání.

Mohu užívat kurkumu, pokud trpím refluxem nebo GERD?

Kurkuma může díky svým protizánětlivým vlastnostem pomoci zmírnit příznaky refluxu. U některých lidí však může způsobit žaludeční potíže, proto začněte s nízkou dávkou. Pokud se příznaky zhorší, přestaňte ji užívat.

Pomůže užívání kurkumy nalačno při hubnutí?

Některé výzkumy naznačují, že kurkumin může mírně podpořit snahu o hubnutí tím, že snižuje zánět a zabraňuje růstu tukových buněk. Mnohem větší vliv má však cvičení a změna stravy.

Za jak dlouho se projeví účinky užívání kurkumy nalačno?

Přínosy se rozvíjejí v průběhu času při trvalém užívání. Během několika týdnů můžete zaznamenat jemné protizánětlivé účinky. Výraznější účinky se projeví po 1-2 měsících každodenního užívání.

Souhrn

Nový výzkum ukazuje, že užívání doplňků stravy s kurkumou nebo pití kurkumového čaje nalačno může podstatně zvýšit vstřebávání a biologickou dostupnost kurkuminu, hlavní účinné látky kurkumy. Kurkumin je špatně rozpustný a špatně se vstřebává, pokud je konzumován s potravou, zejména s tuky, vlákninou a bílkovinami. Užívání kurkumy s vodou nalačno však umožňuje přímé vstřebávání kurkuminu střevní tkání bez rušivých vlivů jiných látek. Studie zjistily, že biologická dostupnost kurkuminu a jeho koncentrace v plazmě jsou až o 2000 % vyšší, pokud se kurkuma konzumuje ráno před snídaní ve srovnání s jídlem. Maximalizace vstřebávání kurkuminu zvyšuje silné protizánětlivé a antioxidační schopnosti kurkumy a umožňuje tělu plně využít její blahodárné účinky. Protizánětlivá aktivita kurkuminu je také největší na lačný žaludek, kde může působit na inhibici zánětlivých enzymů a cytokinů. Kromě toho kurkumin při konzumaci před jídlem stimuluje zvýšenou tvorbu žluči, což zlepšuje trávení a schopnost vstřebávání. Užívání kurkumy nebo doplňků stravy s kurkuminem s vodou hned ráno na lačný žaludek je optimální způsob, jak dosáhnout maximálních protizánětlivých, antioxidačních a zdravotních účinků.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?