Pomáhá kurkuma při hubnutí?

Published:

Kurkuma se stala jedním z nejoblíbenějších koření na celém světě. Toto jasně žluté koření se běžně používá do kari a omáček.

Může vám ale přidání většího množství kurkumy do jídelníčku pomoci zhubnout?

Kurkuma obsahuje účinnou látku zvanou kurkumin. Předpokládá se, že kurkumin má mnoho zdravotních výhod, včetně potenciálních vlastností při hubnutí.

V tomto článku se budeme zabývat výzkumem, který stojí za používáním kurkumy při hubnutí. Dozvíte se, jak funguje, jaké má výhody a kolik jí potřebujete denně.

Pomáhá kurkuma při hubnutí

Jak kurkuma pomáhá při hubnutí?

Kurkuma obsahuje účinnou látku kurkumin.

Kurkumin je silný antioxidant a protizánětlivý prostředek. Pozitivně ovlivňuje také několik biomarkerů, které hrají roli při obezitě a metabolických onemocněních.

Zde je několik způsobů, jak kurkuma a kurkumin mohou pomoci při odbourávání tuků:

  • Snižuje zánět - Chronický zánět na nízké úrovni je spojen s přibýváním na váze a břišním tukem. Kurkumin je silný protizánětlivý prostředek, který může pomoci snížit zánět a z něj vyplývající obezitu.
  • Zlepšuje metabolismus - Kurkumin může pomoci regulovat metabolismus tuků, což může pomoci tělu spalovat více kalorií a tuků.
  • Potlačuje růst tukové tkáně - výzkum ukazuje, že kurkumin může pomoci omezit růst a tvorbu tukové tkáně.
  • Chrání před nemocemi spojenými s obezitou - antioxidanty obsažené v kurkumě chrání před inzulinovou rezistencí, hyperlipidémií a dalšími projevy obezity.

Jednoduše řečeno, sloučeniny obsažené v kurkumě mohou pozitivně ovlivnit mnoho biologických mechanismů, které se podílejí na obezitě a přibývání na váze.

Podívejme se nyní blíže na výzkum.

Ukazuje výzkum, že kurkuma může pomoci při hubnutí?

Desítky studií zkoumaly, jak kurkuma a kurkumin ovlivňují tělesnou hmotnost a nemoci související s obezitou.

Zde je přehled některých klíčových výzkumů:

Kurkumin slibuje hubnutí u zvířat

  • U obézních myší a potkanů pomohl kurkumin snížit tělesnou hmotnost, hladinu lipidů a bílé tukové tkáně.
  • Jedna studie na myších zjistila, že kurkumin je stejně účinný jako lék inhibující lipázu při snižování hromadění tuku v těle.
  • Jiná studie na potkanech ukázala, že suplementace kurkuminem snižuje tělesnou hmotnost, tělesný tuk a viscerální tuk účinněji než samotná změna stravy.

Klinické studie na lidech přinášejí smíšené výsledky

V klinických studiích na lidech byly výsledky více rozporuplné:

  • Několik studií prokázalo, že kurkumin/kurkuma může zlepšit BMI, tělesný tuk, obvod pasu a související biomarkery.
  • Jiné studie však ukázaly, že kurkumin má minimální vliv na antropometrické údaje (tělesný tuk, hmotnost, BMI).
  • K prokázání účinků kurkuminu na hubnutí u lidí budou možná zapotřebí rozsáhlejší a delší klinické studie.

I když je třeba provést další výzkum, současné poznatky naznačují, že kurkuma a kurkumin mohou být prospěšným doplňkem redukční diety.

5 nejlepších způsobů, jak vám kurkuma může pomoci zhubnout

Na základě současných výzkumů uvádíme některé ze způsobů, jakými může kurkuma podpořit vaše úsilí o hubnutí:

1. Snižuje zánět

Chronický zánět je spojen se zvýšeným rizikem přibývání na váze a obezity.

Kurkumin obsažený v kurkumě působí protizánětlivě. Působí tak, že snižuje expresi prozánětlivých cytokinů.

Pravidelné užívání kurkumy může snížit zánět a podpořit hubnutí.

2. Zlepšuje stav antioxidantů

Obezita jde často ruku v ruce se zvýšeným oxidačním stresem. Ten může dále podporovat zánět a hromadění tuku.

Kurkumin je silný antioxidant. Posiluje přirozené antioxidační enzymy v těle a pomáhá předcházet oxidačnímu poškození.

Tyto antioxidační účinky mohou podpořit zdraví metabolismu a hubnutí.

3. Reguluje metabolismus lipidů

Narušený metabolismus lipidů vede k nadměrné produkci a ukládání mastných kyselin. To přispívá k obezitě a metabolickým onemocněním.

Studie ukazují, že kurkumin může modulovat metabolismus lipidů. Pomáhá potlačovat proliferaci tukových buněk a snižovat množství cirkulujících mastných kyselin a triglyceridů.

Udržování rovnováhy metabolismu lipidů pomocí kurkumy může podpořit odbourávání tuků.

4. Chrání před nemocemi souvisejícími s obezitou

Obezita zvyšuje riziko onemocnění, včetně cukrovky, ztukovatění jater, kardiovaskulárních chorob a dokonce i rakoviny.

Kurkumin obsažený v kurkumě může chránit před mnoha z těchto účinků. Studie ukazují, že může snížit inzulinovou rezistenci, hromadění tuku v játrech a vysokou hladinu cholesterolu.

Kurkuma zabraňuje účinkům spojeným s obezitou a podporuje zdraví metabolismu, což napomáhá hubnutí.

5. Zvyšuje hubnutí z diety a cvičení

Výzkum ukazuje, že kurkuma a kurkumin mohou zlepšit výsledky diety a cvičení.

V jedné studii byl kurkumin v kombinaci s aerobním cvičením účinnější při snižování tělesného tuku než samotné cvičení.

Přidáním kurkumy do svého životního stylu můžete posílit účinky zdravé stravy a pravidelné fyzické aktivity.

Kolik kurkumy byste měli denně užívat na hubnutí?

Chcete-li dosáhnout prospěchu při odbourávání tuků, dávkujte 1⁄4 až 1 čajovou lžičku (1-3 gramy) kurkumového prášku denně. Můžete ji přidávat do jídel, jako je kari, koktejly a zlaté mléko.

Pro koncentrovanější dávku užívejte 400-600 mg standardizovaného kurkuminu denně. To odpovídá 1-3 čajovým lžičkám kurkumového prášku.

Nezapomeňte kombinovat kurkumu s černým pepřem. Piperin, sloučenina obsažená v pepři, zvyšuje vstřebávání kurkuminu až o 2000 %!

Při užívání doplňků kurkumy/kurkuminu vždy dodržujte pokyny pro dávkování. U kurkumy nemusí být nutně lepší větší množství.

Závěr - měli byste užívat kurkumu na hubnutí?

Výzkum naznačuje, že kurkuma a její účinná látka kurkumin mohou pomoci při odbourávání tuků a regulaci hmotnosti.

Ovlivňuje několik biologických mechanismů, které se podílejí na obezitě a metabolických onemocněních. Zvláště prospěšné se zdají být antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.

Zatímco údaje o lidech jsou omezené, výzkum na zvířatech a buňkách vypadá slibně. Vzhledem k bezpečnosti a dalším zdravotním přínosům stojí kurkuma za zvážení vedle zdravé stravy a aktivního životního stylu.

Stejně jako u jiných doplňků stravy se před přidáním kurkumy do svého režimu poraďte se svým lékařem. Nezapomeňte ji kombinovat se zdravou výživou a fyzickou aktivitou, abyste dosáhli nejlepších výsledků při hubnutí.

A nezapomeňte, že rychlá řešení dlouhodobě nefungují. Ale přidání přírodních prostředků založených na důkazech, jako je kurkuma, do vaší každodenní rutiny může zvýšit váš úbytek tuku!

Co je kurkuma?

Kurkuma je koření pocházející z rostliny kurkumovníku. Běžně se používá v asijských pokrmech a dodává kari žlutou barvu. Kurkuma obsahuje kurkuminoidy, účinné látky, které mají antioxidační a protizánětlivé účinky. Nejvíce studovaným kurkuminoidem je kurkumin.

Jak byste měli užívat kurkumu na hubnutí?

Pro regulaci hmotnosti se zaměřte na 1-3 gramy kurkumového prášku denně. To je asi 1⁄4 až 1 čajová lžička. Můžete ji přidávat do jídel, koktejlů a čaje. Pro koncentrovanou dávku užívejte 400-600 mg denně kurkuminu v doplňcích stravy s piperinem.

Kdy byste měli užívat kurkumu?

Na načasování zřejmě příliš nezáleží. Kurkumové doplňky stravy nebo kurkumový prášek můžete užívat kdykoli během dne. Užívání s jídlem může zlepšit vstřebávání. Pro protizánětlivé účinky zvažte užívání ráno a večer.

Existují nějaké vedlejší účinky nebo obavy o bezpečnost?

Kurkuma je pro většinu lidí velmi bezpečná. Mírné nežádoucí účinky mohou zahrnovat vyrážku, bolesti hlavy nebo žaludeční nevolnost při užívání vysokých dávek. Může se vzájemně ovlivňovat s některými léky, jako jsou léky na ředění krve a léky na cukrovku. Před užíváním doplňků stravy s kurkumou se poraďte se svým lékařem.

Za jak dlouho uvidíte výsledky hubnutí?

Stejně jako většina přírodních doplňků není kurkuma zázračným prostředkem na hubnutí. Výsledky se dostaví až po určité době. Klíčem je důslednost. Během 8-12 týdnů můžete začít pozorovat jemné změny zánětu, tělesného tuku a metabolických markerů.

Snižuje vaření kurkumy její zdraví prospěšné účinky?

Některé výzkumy ukazují, že teplo může mírně snížit koncentraci a biologickou dostupnost kurkuminu. Vaření kurkumy však její prospěšnost nevylučuje. Chcete-li maximalizovat účinnost, přidejte kurkumu až na konci vaření. Konzumace kurkumy s černým pepřem zvyšuje vstřebávání.

Může kurkuma pomoci udržet hubnutí?

Ano, kurkuma může podpořit udržení váhy několika způsoby. Její protizánětlivé účinky pomáhají regulovat metabolismus a hormony hladu. Díky tomu je snazší dodržovat zdravou stravu a předcházet opětovnému přibírání na váze. Kurkuma také snižuje faktory, které přispívají k obezitě, jako je zánět a inzulínová rezistence.

Kurkuma je bezpečný a přirozený způsob, jak vedle správné stravy a cvičení podpořit své úsilí o hubnutí. Její přínosy se časem kumulují, takže buďte trpěliví a zařaďte kurkumu do svého denního režimu.

Souhrn

Kurkuma obsahuje kurkumin, sloučeninu s antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi, která může podporovat odbourávání tuků. Studie na zvířatech ukazují, že kurkumin snižuje tělesnou hmotnost, množství tělesného tuku a lipidů u obézních jedinců. Klinické studie na lidech vykazují smíšené výsledky, přičemž některé studie prokázaly snížení BMI a tělesného tuku a jiné minimální účinky. Výzkum naznačuje, že kurkumin ovlivňuje biologické mechanismy podílející se na obezitě, jako je zánět, oxidační stres a regulace metabolismu lipidů. Při hubnutí se zaměřte na 1-3 gramy kurkumového prášku nebo 400-600 mg kurkuminu denně v kombinaci s černým pepřem. Kurkuma sice není zázračným řešením, ale přidání kurkumy ke zdravému životnímu stylu může přinést metabolické výhody a časem podpořit úbytek hmotnosti díky dietě a cvičení. Je třeba provést další výzkum na lidech, ale vzhledem k bezpečnosti kurkumy stojí za to o ní uvažovat. Před užíváním doplňků stravy s kurkumou se poraďte s lékařem.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?