Existuje nejlepší čas na užívání kurkumy?

Published:

Kurkuma je oblíbené indické koření, které se již po staletí používá v kuchyni a lékařství. Obsahuje kurkumin, sloučeninu se silnými protizánětlivými a antioxidačními účinky. V posledních letech si kurkuma získala obrovskou popularitu jako doplněk stravy díky svým potenciálním zdravotním přínosům. Když však přijde na to, jak z tohoto superkoření vytěžit co nejvíce, mnozí si kladou otázku - existuje optimální doba pro užívání doplňků stravy s kurkumou?

V tomto komplexním průvodci se budeme věnovat výzkumu kurkumy a kurkuminu, podíváme se na možné výhody optimalizace jejich užívání a poskytneme tipy pro maximalizaci vstřebávání. Přečtěte si, zda při užívání doplňků stravy s kurkumou záleží na načasování.

Existuje nejlepší čas na užívání kurkumy

Přehled kurkumy a kurkuminu

Kurkuma je žlutooranžové koření pocházející z rostliny Curcuma longa. Je jednou z hlavních složek kari koření a dodává mu zářivě zlatou barvu. Kurkuma má teplou, hořkou chuť a používá se při vaření, zejména v jihoasijské kuchyni.

Léčivou látkou v kurkumě je kurkumin. Kurkumin je zodpovědný za zářivou barvu kurkumy a většinu jejích léčebných účinků. Výzkum prokázal, že kurkumin je silný antioxidant a protizánětlivý prostředek. Moduluje zánětlivé dráhy v těle a může pomoci snížit oxidační stres.

Kurkumin může být prospěšný při onemocněních, jako je artritida, metabolický syndrom, srdeční choroby, a dokonce může zpomalit stárnutí mozku. Předpokládá se, že působí interakcí s několika molekulárními cíli, které se podílejí na zánětu.

Má to však háček - kurkumin se špatně vstřebává do krevního oběhu. Je hydrofobní, což znamená, že se špatně rozpouští ve vodě. V důsledku toho se vstřebá jen malá část požitého kurkuminu v neporušeném stavu.

Jak tedy můžete maximalizovat vstřebávání kurkuminu? Podívejme se nejprve na faktory, které ovlivňují jeho vstřebávání a využití.

Co ovlivňuje vstřebávání kurkuminu?

Existuje několik faktorů, které ovlivňují, kolik kurkuminu vaše tělo absorbuje, když užíváte kurkumový doplněk:

Zvyšovače biologické dostupnosti

Biologická dostupnost označuje množství sloučeniny, které se dostane do oběhu a je pro tělo využitelné. Látky, které zvyšují biologickou dostupnost kurkuminu, mohou výrazně zvýšit jeho hladinu v krevním oběhu.

Mezi běžné látky zvyšující biologickou dostupnost přidávané do kurkuminových doplňků patří piperin, fosfolipidy a oleje. Piperin je alkaloid z černého pepře, který může zvýšit vstřebávání kurkuminu až o 2000 %.

Obsah tuku

Kurkumin je rozpustný v tucích, takže jeho konzumace s tuky nebo oleji může zvýšit vstřebávání. Studie ukazují, že přidání i malého množství olejů, jako je kokosový nebo olivový olej, do kurkuminu výrazně zvyšuje jeho biologickou dostupnost.

Účinky potravin

Zdá se, že užívání kurkuminu s jídlem zvyšuje jeho biologickou dostupnost ve srovnání s užíváním nalačno. Jedna studie zjistila 2000% nárůst vstřebávání, když byl kurkumin přijímán během jídla.

Zdraví střev

Vstřebávání kurkuminu ovlivňuje také stav vašeho trávicího systému. Stavy, jako je děravé střevo nebo zánětlivé onemocnění střev, mohou zhoršit vstřebávání. Optimalizace stavu střev pomocí prebiotik, probiotik a protizánětlivých potravin může zlepšit biologickou dostupnost kurkuminu.

Theracurmin vs běžný kurkumin

Theracurmin je patentovaná forma kurkuminu s vynikající absorpcí. Využívá mikroskopické částice a přírodní emulgátory, které zvyšují biologickou dostupnost až 27krát více než běžné kurkuminové extrakty.

Nyní, když známe hlavní faktory, které ovlivňují vstřebávání, podívejme se na to, jak načasování doplňků kurkumy s jídlem nebo jinými živinami může dále optimalizovat hladinu kurkuminu.

Výhody optimalizace při užívání kurkumy

Zdá se, že užívání doplňků kurkumy s určitými potravinami nebo živinami podstatně zvyšuje množství kurkuminu, které vaše tělo absorbuje a využije.

Zde jsou některé z důkazy podložených výhod optimalizace při užívání kurkumy:

  • Zvýšená hladina kurkuminu v krvi - Užívání kurkumy s tuky, oleji nebo látkami zvyšujícími biologickou dostupnost vede k významně vyšší hladině kurkuminu v plazmě ve srovnání se samotným užíváním.
  • Zvýšené protizánětlivé účinky - dosažení vyšších hladin kurkuminu zvyšuje jeho schopnost bojovat proti zánětům. To vede k větším léčebným účinkům.
  • Zlepšená antioxidační kapacita - Vyšší hladina kurkuminu v cirkulaci posiluje antioxidační obranu a pomáhá zmírňovat oxidační stres.
  • Cílený přínos - načasování příjmu kurkumy může zvýšit její účinky na určité stavy, jako je artritida, metabolické a srdeční zdraví.
  • Méně potřebných dávek - Absorpce většího množství kurkuminu na dávku znamená, že k dosažení cílových hladin může být zapotřebí méně doplňků.
  • Zmírnění nežádoucích účinků - Zvýšená absorpce může minimalizovat pronikání kurkuminu do střev, čímž se snižuje riziko vedlejších účinků na trávení.

Podstatné je, že správné načasování příjmu může výrazně zvýšit množství kurkuminu, které vaše tělo vstřebá. Podívejme se na nejvhodnější dobu pro užívání kurkumy.

Nejlepší čas na užívání doplňků kurkumy

Optimalizace užívání doplňků kurkumy se může skutečně vyplatit, pokud jde o lepší vstřebávání a přínosy. Zde jsou některé z nejlepších časů pro užívání kurkumy:

S jídlem

Mnohé studie prokázaly, že užívání kurkuminu s jídlem výrazně zvyšuje vstřebávání. Jedna studie prokázala zvýšení biologické dostupnosti o 2000 % při užívání s jídlem!

Předpokládá se, že jídlo pomáhá stimulovat produkci žluči, která zlepšuje rozpustnost a vstřebávání kurkuminu ve střevech. Pro optimální účinky dbejte na to, abyste kurkumové kapsle užívali během jídla nebo těsně po něm.

Tip: Pro ještě lepší vstřebatelnost užívejte s tuky nebo oleji, jako je kokosový, olivový nebo lněný olej.

Ráno s prázdným žaludkem

Vstřebávání kurkuminu se zvyšuje, když se užívá s jídlem, ale prospěšné může být i užívání nalačno.

Jedna studie uvádí, že užívání kurkuminu hned ráno vedlo k rychlé absorpci a vyšším maximálním hladinám v krvi ve srovnání s pozdějšími hodinami během dne.

Někteří odborníci na výživu doporučují užívat kurkumu před jídlem. To jí umožní rychle dosáhnout maximální hladiny, než se metabolizuje a vyloučí.

Uvědomte si, že dávky kurkuminu vyšší než 500 mg nalačno mohou u citlivých osob zvýšit riziko nežádoucích účinků, jako je bolest hlavy nebo nevolnost.

Noc před spaním

Existují důkazy, že užívání kurkuminu před spaním vede ke zvýšené absorpci a využití během noci.

Jedna studie zjistila, že dávka před spaním udržuje zvýšenou hladinu v krvi po dobu delší než 10 hodin ve srovnání s ranním požitím.

Kurkumin požitý večer se může lépe vstřebávat díky pomalejší motilitě trávicího traktu a delší době průchodu trávicím traktem během spánku.

Zvažte užívání denního doplňku kurkuminu asi 30 minut před spaním, abyste potenciálně maximalizovali vstřebávání přes noc.

Po cvičení

Nové výzkumy naznačují, že užívání kurkuminu po cvičení může zesílit jeho antioxidační a protizánětlivé účinky.

Intenzivní fyzická aktivita může vyvolat krátkodobý zánět a oxidační stres. Kurkumin pomáhá těmto účinkům čelit, snižuje poškození svalů a urychluje regeneraci.

Zkuste si vzít kurkumin do jedné hodiny po tréninku. Nezapomeňte ho kombinovat s piperinem nebo oleji pro zvýšení biologické dostupnosti.

Před jídlem s vysokým obsahem tuku

Tuky ve stravě sice mohou zvýšit vstřebávání kurkuminu, ale mohou také zhoršit jeho funkci. Aktivita kurkuminu vázajícího tuky může být při nadbytku tuků omezena.

Výzkum ukazuje, že užívání kurkuminu 30-60 minut před jídlem s vysokým obsahem tuku může umožnit jeho plné vstřebání dříve, než se do trávicího traktu dostane větší množství tuku.

To pomáhá maximalizovat biologickou dostupnost a zachovat léčebné účinky kurkuminu. Vyzkoušejte tuto strategii předtím, než si dopřejete tučná, mastná nebo smažená jídla.

S černým pepřem

Pamatujete si, že piperin z černého pepře může zvýšit biologickou dostupnost kurkuminu až o 2000 %?

Nezapomeňte užívat kurkumové doplňky stravy s obsahem bioperinu nebo při vaření s kurkumou přidejte do jídla špetku černého pepře.

Pro dosažení maximálních účinků přidejte ke každým 2-4 gramům doplňku kurkumy přibližně 10-20 mg piperinu. Tato kombinace posune vstřebávání na vyšší úroveň!

Jak používat tyto strategie načasování

Zde je několik jednoduchých způsobů, jak tyto strategie založené na důkazech realizovat:

  • Užívejte kurkuminové kapsle během jídla bohatého na zdravé tuky, jako je avokádo, ořechy, olivový olej nebo tučné ryby.
  • Přidejte kurkumový prášek nebo extrakt do koktejlů s kokosovým nebo lněným olejem, abyste zvýšili vstřebávání.
  • Před jídlem posypte kurkumou vajíčka, polévky nebo dušené pokrmy spolu s černým pepřem.
  • Z prášku kurkumy, kokosového oleje a černého pepře si připravte "zlatou pastu", kterou užívejte denně.
  • Vyberte si kurkuminový doplněk s piperinem nebo emulgátory pro zvýšení biologické dostupnosti.
  • Nastavte si připomínku, abyste si kurkumin vzali těsně před spaním nebo po tréninku.

Profesionální tip: Zvažte střídání různých časů, abyste pokryli všechny možnosti. Například některé dny užívejte se snídaní a jiné dny před spaním.

Možné vedlejší účinky doplňků kurkumy

Zlepšení vstřebávání kurkuminu vám pomůže vyhnout se nežádoucím účinkům tím, že minimalizuje potřebnou dávku. Mějte však na paměti, že kurkuma může stále způsobovat:

  • Žaludeční nevolnost při užívání většího množství nebo na lačno
  • Ředění krve, takže ti, kteří užívají antikoagulační léky, by se měli poradit s lékařem.
  • Zvýšená sekrece žluči, která může zhoršit problémy se žlučníkem.
  • Interakce s léky včetně antidepresiv a léků snižujících hladinu cukru v krvi

Dodržujte doporučené dávkování a vyhněte se užívání doplňků kurkumy, pokud máte žlučové kameny nebo poruchu krvácivosti. Pokud užíváte nějaké léky, poraďte se nejprve se svým lékařem.

Jak to všechno dohromady - rekapitulace

Pojďme si v krátkosti shrnout vše, co jsme si řekli o nejvhodnější době užívání kurkumy:

  • Kurkumin se sám o sobě špatně vstřebává, takže klíčové je načasování a kombinace.
  • Užívejte s jídlem, oleji nebo piperinem, abyste výrazně zvýšili vstřebávání a účinky.
  • Ráno, před spaním nebo po tréninku mohou umožnit rychlé vstřebání a dlouhodobé zvýšení hladiny kurkuminu.
  • Konzumujte 30-60 minut před tučnými jídly, abyste maximalizovali vstřebávání a funkci.
  • Střídejte různé strategie načasování ráno, v poledne nebo v noci, abyste pokryli všechny možnosti.

Podstatné je, že správné načasování příjmu kurkumy skutečně optimalizuje její zdravotní účinky. Užívejte toto superkoření ve správnou dobu, abyste omezili záněty, bojovali proti oxidačnímu stresu a udržovali své tělo v co nejlepším stavu.

Často kladené otázky

Stále máte otázky ohledně toho, kdy užívat kurkumu? Zde jsou odpovědi na některé často kladené otázky:

Mám užívat kurkumu před nebo po jídle?

Kurkuma se nejlépe užívá během jídla nebo těsně po něm. Užívání před jídlem na lačný žaludek je v pořádku, ale u citlivých lidí může způsobit vedlejší účinky.

V jakou denní dobu je nejlepší užívat kurkumu?

Dvě optimální doby jsou ráno nalačno, aby se dosáhlo maximální absorpce, a večer před spaním, aby se prodloužila zvýšená hladina kurkuminu.

Jak často bych měl kurkumu denně užívat?

Většina studií používá dávky kurkumy v rozmezí 500-2000 mg denně. Pro lepší vstřebávání je nejlepší rozdělit tuto dávku do 2-3 dávek užívaných s jídlem.

Mám pít kurkumový čaj před spaním?

Ano, pití kurkumového čaje před spaním může podpořit vstřebávání přes noc. Nezapomeňte přidat tuk, například kokosové mléko, nebo špetku černého pepře.

Je lepší užívat kurkumu před nebo po cvičení?

Výzkum ukazuje, že užívání doplňků stravy s kurkumou do jedné hodiny po cvičení působí proti zánětu a oxidačnímu poškození způsobenému cvičením.

Závěr

Existují jednoznačně optimální časy pro užívání kurkumy, které mohou maximalizovat vstřebávání a přínosy. Ideální doba závisí na faktorech, jako je dávkování, obsah jídla a váš vlastní organismus. Správné načasování poskytuje protizánětlivé a antioxidační účinky přesně v době, kdy je nejvíce potřebujete.

Pamatujte si tyto klíčové body:

  • Užívání kurkuminu s tukem nebo piperinem zvyšuje vstřebávání až o 2000 %.
  • Vstřebávání se zvyšuje, pokud se užívá během jídla, těsně před ním nebo po něm.
  • Konzumace ráno a před spaním může prodloužit zvýšení hladiny v krvi.
  • Užívejte krátce po tréninku nebo před jídlem s vysokým obsahem tuků pro cílený přínos.

Vyzkoušejte tedy načasování kurkumy a uvidíte, zda zaznamenáte rozdíl v tom, jak se cítíte. Když se tento superkořen užívá ve správný čas, vstřebávání kurkuminu a jeho přínosy stoupají na nejvyšší možnou úroveň.

Jaký je rozdíl mezi kurkumou a kurkuminem?

Kurkuma je koření z kořenů rostliny Curcuma longa. Kurkumin je aktivní sloučenina kurkumy, která jí dodává zářivou barvu a léčivé účinky. Kurkuminové doplňky stravy obsahují vysoce koncentrované výtažky kurkuminu.

Kolik kurkuminu je v kurkumě?

Syrový kořen kurkumy obsahuje asi 3 % kurkuminu. Kurkuma v prášku má o něco vyšší obsah kurkuminu, blížící se 5 %. Kurkuminové doplňky jsou standardizovány na 95 % kurkuminu a obohaceny pro lepší vstřebávání.

Existují kontraindikace užívání kurkumy?

Kurkuma nemusí být vhodná pro osoby se žlučovými kameny nebo ucpanými žlučovými cestami kvůli svým žlučotvorným účinkům. Může také zvýšit riziko krvácení u osob užívajících antikoagulační léky. Těhotné, ženy, které se snaží otěhotnět nebo kojí, by se měly léčivým dávkám kurkumy vyhnout.

Co je lepší - kurkuma v kapslích nebo v prášku?

Kapsle kurkumy poskytují konzistentnější dávkování a vyšší koncentraci kurkuminu ve srovnání s práškem. Prášek se však může lépe vstřebávat, když se přimíchá do jídla a oleje. Obojí poskytuje výhody v závislosti na vašich potřebách a preferencích.

Jak dlouho trvá, než kurkuma začne účinkovat?

Doba, za kterou pocítíte přínos kurkumy, se liší v závislosti na léčeném stavu. Akutní zánět se může zlepšit během několika dávek, zatímco u chronických zdravotních problémů se účinky projeví až po 4-8 týdnech každodenního užívání.

Mohu kurkumu užívat neomezeně dlouho, nebo ji musím střídat?

Většina výzkumů vyhodnotila každodenní užívání kurkumy po dobu 2-3 měsíců bez problémů. Někteří odborníci však doporučují udělat si pravidelně přestávku, například jeden týden každý měsíc. Poraďte se se svým lékařem.

Existují nějaké negativní interakce mezi kurkumou a léky?

Kurkuma může interagovat s některými léky, včetně antidepresiv, léků na cukrovku, antacid a léků na ředění krve. Ti, kteří užívají nějaké léky, by se měli před užíváním doplňků kurkumy zeptat svého lékaře.

Souhrn

Nové důkazy ukazují, že užívání doplňků kurkumy v určitou denní dobu vede k mnohem lepšímu vstřebávání a využití kurkuminu. Studie ukazují, že vstřebávání kurkuminu se díky lepší rozpustnosti zvyšuje až o 2000 %, pokud se konzumuje s tuky, oleji nebo černým pepřem. Nejlepší doba pro užívání kurkumy je během jídla nebo těsně po něm, ráno na lačno, aby se dosáhlo maximální hladiny, před spaním, aby se prodloužila elevace, a po cvičení, aby se snížil zánět. Užívání kurkuminu 30-60 minut před tučnými jídly zachovává jeho aktivitu. Střídání různých strategií načasování ráno, v poledne a večer poskytuje výhody po celý den. Správně načasované dávky maximalizují protizánětlivé a antioxidační účinky a zároveň zabraňují vedlejším účinkům. Osoby užívající léky by se měly před užíváním doplňků kurkumy poradit s lékařem kvůli možným interakcím. Optimalizace doby užívání kurkumy se může skutečně vyplatit, pokud jde o zvýšenou absorpci, biologickou dostupnost a cílené zdravotní účinky.



Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?