Je kurkumin stejný jako kurkuma?

Published:

Kurkuma je oblíbené indické koření, které se v kuchyni používá již tisíce let. Právě ona dodává kari zářivě žlutou barvu. Kurkuma má také dlouhou historii používání v ájurvédské a čínské medicíně.

V posledních letech si kurkuma získala na Západě obrovskou popularitu jako doplněk stravy. Kurkumin je aktivní složkou kurkumy, která je zodpovědná za většinu jejích léčivých vlastností.

Je kurkumin stejný jako kurkuma

Je kurkumin totéž co kurkuma? Nebo je mezi nimi rozdíl?

Spojitost mezi kurkumou a kurkuminem

Kurkuma obsahuje skupinu látek zvaných kurkuminoidy. Nejrozšířenějším kurkuminoidem obsaženým v kurkumě je kurkumin.

Kurkumin tvoří asi 3-4 % surového kořene kurkumy. Dodává kurkumě její charakteristický zlatavý odstín.

Kurkuma a kurkumin sice nejsou zcela totožné, ale kurkumin je klíčovou účinnou látkou, která kurkumě dodává léčebné účinky.

Potenciální zdravotní přínosy kurkuminu

Kurkumin je považován za hlavní farmakologickou látku kurkumy. Již po staletí se hojně používá v ájurvédě, siddha medicíně a tradiční čínské medicíně.

Moderní věda také dohání moudrost tradiční medicíny. Tisíce výzkumných studií se zabývaly zdravotními a léčivými účinky kurkuminu.

Mezi potenciální přínosy podpořené vědeckým výzkumem patří:

  • Silné protizánětlivé účinky: Zánět je spojen s mnoha chronickými onemocněními. Kurkumin dokáže potlačit mnoho zánětlivých molekul.
  • Antioxidační vlastnosti: Kurkumin neutralizuje volné radikály a posiluje tělu vlastní antioxidační enzymy.
  • Zlepšuje zdraví srdce: Kurkumin může zlepšit funkci endotelu. Může také snižovat hladinu LDL a celkového cholesterolu.
  • Potlačuje růst různých nádorových buněk: Kurkumin může snížit angiogenezi a metastazování nádorů. Může také zabíjet rakovinné buňky.
  • Zmírňuje příznaky artritidy: Kurkumin může snížit bolest, otoky a ztuhlost související s revmatoidní a osteoartritidou.
  • Zpožďuje nástup diabetu 2. typu: Může zlepšit citlivost na inzulín a snížit hladinu cukru v krvi u prediabetiků.
  • Potenciálně zpomaluje úbytek kognitivních funkcí související s věkem: Kurkumin může zvýšit hladinu BDNF a oddálit nebo dokonce zvrátit neurodegeneraci.
  • Podporuje zdraví mozku: Může zvýšit hladinu neurotrofického faktoru odvozeného od mozku (BDNF), klíčového růstového hormonu.

Mnohé z těchto výhod jsou samozřejmě stále předmětem výzkumu. První poznatky jsou však velmi slibné. Léčivé účinky kurkuminu lze přičíst jeho chemické struktuře a biologickým aktivitám.

Jedinečná chemická struktura kurkuminu

Všechny kurkuminoidy v kurkumě obsahují základní kurkuminoidní strukturu. Je to však jedinečná chemická struktura kurkuminu, která mu propůjčuje většinu jeho prospěšných vlastností.

Kurkumin se skládá ze dvou aromatických kruhových systémů obsahujících o-methoxyfenolové skupiny, které jsou spojeny sedmiuhlíkatým linkerem.

Tato odlišná struktura umožňuje kurkuminu interagovat s mnoha molekulárními cíli a ovlivňovat mnoho signálních drah a biologických aktivit v těle.

Chemická struktura kurkuminu vede k těmto účinkům:

  • Většinu antioxidačních účinků kurkuminu má na svědomí o-methoxyfenolová skupina.
  • Kurkumin může díky své hybridní struktuře aktivovat jak enzymy histon-acetyltransferázy (HAT), tak enzymy histon-deacetylázy (HDAC). To hraje roli při modulaci genové exprese a zánětlivých reakcí kurkuminem.
  • Díky své lipofilní povaze může kurkumin snadno pronikat do buněk a ovlivňovat nitrobuněčné cíle.
  • Kurkumin může procházet hematoencefalickou bariérou a příznivě působit na neurologický systém.
  • β-diketonová část kurkuminu může chelátovat ionty kovů. To přispívá k neuroprotektivním a antioxidačním účinkům.

Molekulární struktura kurkuminu tedy umožňuje, aby prospíval prakticky každému orgánu v těle!

Hlavní rozdíly mezi kurkumou a kurkuminem

Je jasné, že kurkumin je nejléčivější částí kurkumy. Mezi kurkumou a kurkuminem však existují některé důležité rozdíly:

  • Kurkuma obsahuje kurkumin a další kurkuminoidy. Kurkumin tvoří asi 3 % kurkumy, zatímco ostatní kurkuminoidy tvoří další 3 %.
  • Kurkumin má ve srovnání s kurkumoumnohem vyšší antioxidační a protizánětlivé účinky.
  • Kurkuminoidy, které se v kurkuminu nevyskytují, mohou mít v kombinaci s kurkuminem synergické účinky. Kurkuma jako celý extrakt může být v některých případech prospěšnější než izolovaný kurkumin.
  • Vařením se kurkumin v kurkuměničí. Kurkuminové doplňky si účinnou látku zachovají.
  • Kurkumin má sám o sobě nízkou biologickou dostupnost. Špatně se vstřebává a rychle se metabolizuje a vylučuje z těla.
  • Černý pepř a olej mohou zvýšit vstřebávání kurkuminu ze střev. Stejně tak kombinace kurkuminu se sójovým lecitinem.

Klíčovým poznatkem je, že kurkumin není úplně stejný jako kurkuma. Kurkumin je hlavní účinnou látkou kurkumy, která jí dodává většinu zdraví prospěšných látek.

Často kladené otázky o kurkuminu a kurkumě

Zdá se, že kolem kurkuminu a kurkumy panuje mnoho nejasností. Zde je několik nejčastějších otázek, které objasňují klíčové rozdíly:

Je lepší užívat kurkumu nebo kurkumin?

Vzhledem k tomu, že kurkumin má velmi špatnou biologickou dostupnost, jsou obecně účinnější kurkuminové doplňky stravy, které mají lepší vstřebatelnost.

Poskytují vyšší množství dobře vstřebatelného kurkuminu než při konzumaci kurkumového koření.

Některé studie však ukazují, že výtažky z kurkumy a esenciální oleje mohou obsahovat další synergické sloučeniny. Užívání kurkumy spolu s černým pepřem (piperinem) může také zvýšit vstřebávání kurkuminu.

Jaké je doporučené dávkování kurkuminu?

Oficiální doporučená denní dávka kurkuminu neexistuje. Studie však obvykle používají dávky v rozmezí 500-1500 mg kurkuminu denně. Dávkování závisí také na konkrétním zdravotním stavu.

Nejlépe je dodržovat pokyny pro dávkování z konkrétního přípravku s kurkuminem. Vždy začněte s nejnižší účinnou dávkou.

Je bezpečné užívat kurkumin/kurkumu ve vysokých dávkách?

Ve výzkumných studiích byly po několik měsíců užívány dávky až 6000 mg denně bez nežádoucích účinků. Kurkumin je obecně velmi bezpečný i ve vyšších dávkách.

Může však způsobit některé mírné žaludeční nežádoucí účinky, jako je průjem nebo nadýmání. Pokud se tak stane, snižte dávku.

Pokud máte nějaké zdravotní potíže nebo užíváte nějaké léky, poraďte se před užíváním kurkuminu se svým lékařem.

Měly by se kurkuminové doplňky užívat s jídlem?

Ano, je optimální užívat kurkuminové doplňky s jídlem obsahujícím trochu tuku nebo černého pepře.

Vstřebávání kurkuminu probíhá především ve střevech. Proto jeho užívání s dietními tuky, piperinem nebo lecitinem pomáhá zvýšit jeho biologickou dostupnost.

Existují nějaká zdravotní rizika spojená s vyššími dávkami kurkuminu?

U vysokých dávek kurkuminu nebyly hlášeny žádné závažné nežádoucí účinky. Případné nežádoucí účinky, jako je průjem nebo bolesti hlavy, po přerušení užívání ustoupí.

Velmi vysoké dávky nad 8000 mg by však mohly interagovat s některými léky. Před překročením rozmezí 2000-3000 mg se pro jistotu poraďte s lékařem.

Také osoby s obstrukcí žlučových cest nebo žlučovými kameny by se měly vyhnout kurkuminovým doplňkům, které určují zvýšenou biologickou dostupnost.

Ničí vaření kurkumy její blahodárné účinky?

Ano, teplo při vaření ničí kurkumin v kurkumě. Vaření kurkumy po dobu 15-20 minut může snížit obsah kurkuminu přibližně o 50 %.

Některé studie ukazují, že kurkuma vařená 10 minut při 100 °C může ztratit přibližně 80 % všech kurkuminoidů!

Pro zachování prospěšných účinků kurkumy je nejlepší přidat ji až na konci vaření. Konzumace kurkumy ve formě za studena lisovaných olejů nebo extraktů může rovněž zachovat kurkumin.

Jaká je nejlépe biologicky dostupná forma kurkuminu?

Fosfolipidové formulace kurkuminu (s použitím sójového lecitinu) zvyšují biologickou dostupnost až 27krát ve srovnání se standardním kurkuminem.

Nanoemulgované kurkuminové doplňky také vykazují výrazně lepší vstřebávání. Kombinace kurkuminu s piperinem (extraktem z černého pepře) může rovněž zvýšit biologickou dostupnost o 2000 %.

Lze získat dostatek kurkuminu z konzumace kurkumy v potravinách?

Pokud budete kurkumu konzumovat soustavně, zejména s černým pepřem a oleji, je možné z ní získat terapeutické množství kurkuminu.

Doplňky kurkuminu však mohou poskytnout mnohem vyšší dávky v biologicky dostupnější formě. Zajistí vám dostatečný přísun kurkuminu k dosažení požadovaných účinků.

Závěr

Shrneme-li to, kurkumin je hlavní bioaktivní složkou kurkumy, která jí dodává všechny uváděné zdravotní účinky. Má jedinečnou chemickou strukturu, která mu umožňuje poskytovat antioxidační, protizánětlivé a neuroprotektivní účinky.

Samotný kurkumin má však špatnou biologickou dostupnost a snadno se ničí teplem. Kurkuma jako celá potravina nebo specializované kurkuminové doplňky stravy tak mohou poskytnout lepší účinky než izolovaný kurkumin.

Důsledná konzumace kurkumy v jídle spolu s tuky nebo užívání biologicky dostupných doplňků stravy s kurkuminem je nejlepším způsobem, jak využít léčivé účinky tohoto starobylého koření a jeho neuvěřitelně účinné složky.

Doufám, že vám tento příspěvek pomůže vysvětlit a objasnit souvislosti a hlavní rozdíly mezi kurkumou a její účinnou látkou kurkuminem! Dejte mi vědět v komentářích, pokud máte nějaké další otázky.

Jaké jsou vedlejší účinky kurkuminu?

Doplňky stravy s kurkuminem jsou obecně bezpečné, a to i ve vyšších dávkách. U některých lidí se však mohou vyskytnout mírné nežádoucí účinky, jako jsou bolesti hlavy, vyrážka, nevolnost nebo průjem.

Snížení dávky často tyto nežádoucí účinky minimalizuje. Kurkuma a kurkuminové doplňky mohou také interagovat s některými léky, jako jsou antidepresiva a léky na ředění krve.

Lidé s potížemi se žlučníkem by se měli vyhnout kurkuminu s piperinem nebo jiným biologickým posilovačům, které zvyšují vylučování žluči. Těhotné a kojící ženy by se pro jistotu měly vyhnout také kurkuminovým doplňkům.

Můžete užívat kurkumin každý den?

Ano, kurkumin lze užívat denně po dlouhou dobu. Terapeutické dávky se pohybují v rozmezí 500-1500 mg denně. Kurkumin byl dokonce bezpečně užíván ve velmi vysokých dávkách až 8000 mg denně.

Nejlepší je však začít s nízkou dávkou a postupně ji zvyšovat, abyste zjistili svou toleranci. K maximalizaci prospěchu může přispět i cyklování kurkuminu s přestávkami každých několik měsíců.

Kdy byste měli kurkumin užívat ráno nebo večer?

Vstřebávání kurkuminu může být o něco lepší, pokud se užívá spolu s jídlem obsahujícím tuky nebo oleje. Ideální je tedy užívat kurkuminové kapsle se snídaní nebo večeří.

Stabilní hladinu v krvi může pomoci udržet i rozdělení denní dávky na ranní a večerní jídlo.

Nedává vám kurkumin v noci spát?

Kurkumin není obecně stimulující a nenarušuje spánek. Ve skutečnosti může pomáhat regulovat cirkadiánní rytmy a zlepšovat kvalitu spánku.

Někteří lidé však mohou pociťovat nepříjemné pocity v horní části břicha, pokud kurkumin užívají příliš blízko spánku. Nejlepší je nechat si 1-2 hodiny po užití kurkuminu čas na spánek.

Může kurkumin pomoci při hubnutí?

Některé výzkumy naznačují, že kurkumin může potenciálně podporovat hubnutí prostřednictvím více mechanismů. Může pomáhat snižovat zánět, zlepšovat citlivost na inzulín, potlačovat syntézu mastných kyselin a další.

Účinky kurkuminu na hmotnost jsou však přinejlepším skromné. Samotné doplňky kurkuminu bez změny stravy a cvičení nevedou k výraznému úbytku hmotnosti.

Jak dlouho trvá, než kurkumin začne působit?

Příznivé účinky kurkuminu se mohou projevit až po několika týdnech nebo dokonce měsících pravidelného užívání. Akutní přínosy se obvykle neprojeví okamžitě.

Zdá se, že nejvýraznější účinky má soustavné a dlouhodobé užívání kurkuminu. Časový rámec pro dosažení žádoucích účinků závisí také na zdravotním stavu.

Může kurkumin pomoci při artritidě?

Četné studie ukazují, že výtažky z kurkuminu mohou významně zlepšit příznaky osteoartritidy a revmatoidní artritidy, jako jsou bolest, ztuhlost a otoky.

Zdá se, že je stejně účinný jako NSAID proti bolesti při artritidě. Kurkumin může díky svým protizánětlivým účinkům pomáhat posilovat pojivovou tkáň a zabraňovat úbytku kostní hmoty.

Můžete užívat kurkumin, pokud máte žlučové kameny?

Kurkuminu s černým pepřem nebo fosfolipidy by se měli vyhnout lidé se žlučovými kameny nebo obstrukcí žlučových cest. Piperin a fosfolipidy zvyšují vstřebávání kurkuminu prostřednictvím žlučníku.

Běžné kurkuminové doplňky bez biologických posilovačů se však u těchto osob jeví jako bezpečné. I když pro jistotu je nejlepší poradit se s lékařem.

Doufám, že vám tyto další často kladené otázky pomohou zodpovědět všechny další otázky, které vás ohledně kurkuminu napadly! Dejte mi vědět, pokud potřebujete nějaké vysvětlení nebo máte další dotazy.

Souhrn

Kurkuma obsahuje kurkumin, který dodává kurkumě zlatavou barvu a léčivé vlastnosti. Jako antioxidant a protizánětlivý prostředek může kurkumin pomáhat při léčbě artritidy, srdečních onemocnění, cukrovky, rakoviny a mozkových onemocnění. Samotný kurkumin má však špatnou biologickou dostupnost, takže se špatně vstřebává. Konzumace kurkumy v jídle s černým pepřem může zvýšit vstřebávání kurkuminu. Jinak specializované biologicky dostupné kurkuminové doplňky stravy využívající fosfolipidy, piperin nebo nanoemulze, mohou zvýšit účinky kurkuminu v těle až o 2000 %. Ačkoli kurkumin a kurkuma nejsou zcela totožné, kurkumin je hlavní léčebnou fytochemikálií, která zajišťuje zdraví prospěšné vlastnosti kurkumy. Zdá se, že užívání biologicky dostupných doplňků stravy s kurkuminem přináší nejsilnější účinky, zejména v případě klinicky účinných dávek.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?