Jak používat kurkumu na břišní tuk?

Published:

Břišní tuk je častým problémem, se kterým se potýká mnoho lidí. Nejenže je esteticky nepříjemný, ale může vést i ke zdravotním problémům.

Dobrou zprávou je, že přírodní řešení, jako je kurkuma, mohou pomoci bezpečně a účinně redukovat břišní tuk.

Jak používat kurkumu na břišní tuk

Co je kurkuma?

Kurkuma je koření zlatavé barvy, které pochází z rostliny kurkumovníku. Běžně se používá v indické a asijské kuchyni.

Kurkuma obsahuje sloučeninu zvanou kurkumin, která jí dodává zářivě žlutou barvu. Kurkumin je také zodpovědný za většinu zdraví prospěšných účinků kurkumy.

Kurkuma se po staletí používá v ájurvédské a čínské medicíně k léčbě různých onemocnění. Dnes si získává oblibu jako doplněk stravy díky mnoha vědecky podloženým přínosům.

Jednou z těchto výhod je podpora hubnutí a redukce břišního tuku.

Jak kurkuma pomáhá s břišním tukem?

Výzkum ukazuje, že kurkumin, účinná látka kurkumy, může pomoci snížit množství břišního tuku několika způsoby:

1. Kurkumin snižuje zánět

Zánět je spojen s přibýváním na váze i s hromaděním břišního tuku.

Výzkumníci zabývající se obezitou se domnívají, že u osob s nadváhou a obezitou uvolňují tukové buňky chemické látky, které vyvolávají chronický zánět na nízké úrovni. To může způsobit další nárůst tuku a ztížit hubnutí.

Kurkumin má silné protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají vypnout tyto spouštěče a snížit zánět v tukových buňkách. To může pomoci zvrátit přibývání na váze a hromadění břišního tuku způsobené zánětem.

2. Snižuje hladinu cholesterolu

Studie ukazují, že kurkumin může snížit hladinu LDL (špatného) cholesterolu a zároveň zvýšit hladinu HDL (dobrého) cholesterolu.

Vysoká hladina LDL cholesterolu je spojena se zvýšeným množstvím břišního tuku. Tím, že kurkumin uvádí hladinu cholesterolu do rovnováhy, pomáhá snižovat hromadění tuku v oblasti břicha.

3. Zlepšuje citlivost na inzulín

Dalším faktorem, který přispívá ke vzniku úporného břišního tuku, je inzulínová rezistence.

Když vaše buňky přestanou správně reagovat na inzulín, vaše tělo ho začne produkovat více. Tato nadprodukce inzulínu vede k přibývání na váze, zejména v oblasti středu těla.

Zvýšením citlivosti na inzulín kurkumin pomáhá regulovat hladinu inzulínu a může snižovat množství břišního tuku způsobeného inzulínovou rezistencí.

4. Zvyšuje spalování tuků

Kurkumin přímo ovlivňuje metabolismus tuků několika mechanismy:

  • Pomáhá mobilizovat a uvolňovat uložený tuk, který lze následně spalovat jako zdroj energie.
  • Zvyšuje hladinu adiponektinu, hormonu, který se podílí na odbourávání tuků.
  • Zabraňuje tvorbě nových tukových buněk.

Prostřednictvím těchto mechanismů kurkumin urychluje proces spalování tuků a pomáhá redukovat celkový tělesný tuk, včetně úporného břišního tuku.

Kolik kurkumy byste měli užívat, abyste ztratili břišní tuk?

Množství kurkumy potřebné k redukci břišního tuku se může lišit v závislosti na konkrétním člověku a na přítomnosti dalších zdravotních potíží. Níže uvedené dávky však mohou být účinné:

  • Kurkuma v prášku: Vmíchejte 1 lžičku do jídla, koktejlů nebo nápojů 1-2krát denně.
  • Doplňky stravy s kurkumou: Užívá se 400-600 mg kapslí 2-3krát denně. Vyberte si doplňky obsahující piperin nebo extrakt z černého pepře, který zvyšuje vstřebávání kurkuminu až o 2000 %.
  • Kurkumový čaj: V horké vodě spařte 1 lžičku kurkumového prášku. Pijte 2-3krát denně. Pro zlepšení chuti a vstřebávání přidejte citron, med nebo zázvor.
  • Zlaté mléko: Smíchejte 1 lžičku kurkumy s 1 šálkem ohřátého mléka nebo nemléčného mléka. V případě potřeby oslaďte a pijte jednou denně. Zdravé tuky v mléce také zvyšují vstřebávání kurkuminu.

Při užívání kurkumy na břišní tuk se zaměřte na nejméně 1 000 mg kurkuminu denně. Začněte pomalu a dávkování zvyšujte postupně, abyste se vyhnuli vedlejším účinkům, jako je průjem nebo nevolnost při vysokých dávkách.

7 prokazatelných způsobů, jakými může kurkuma snížit množství břišního tuku

Zde jsou uvedeny některé z nejúčinnějších strategií pro použití kurkumy k odstranění břišního tuku, které jsou založeny na vědeckém výzkumu:

1. Užívejte s černým pepřem

Černý pepř obsahuje sloučeninu zvanou piperin, která zvyšuje vstřebávání kurkuminu až o 2000 %.

Jednoduché přidání černého pepře do kurkumového prášku, doplňků stravy nebo receptů vám může pomoci získat více výhod při odbourávání tuků.

2. Kombinujte ji s cvičením

Jedna studie zjistila, že kurkumin v kombinaci s cvičením vedl k většímu snížení procenta tělesného a břišního tuku než samotné cvičení.

Nejlepších výsledků dosáhnete, když se budete 150 minut týdně věnovat mírné aktivitě, například rychlé chůzi nebo mírnému běhu, a denně budete užívat kurkumu.

3. Používejte ho místo méně zdravého koření

Při vaření vyměňte cukr, sůl, glutaman sodný (MSG) a méně zdravé oleje za kurkumu.

Tato jednoduchá změna může pomoci snížit množství břišního tuku, aniž byste museli přehodnotit celý svůj jídelníček.

4. Přidejte ho do zeleného čaje

Zelený čaj a kurkuma se k sobě hodí, pokud jde o odbourávání břišního tuku.

Studie ukazují, že jejich kombinace může fungovat ještě lépe než každá z nich samostatně.

Uvařte si zelený čaj jako obvykle a před pitím do něj vmíchejte lžičku kurkumového prášku, abyste dosáhli maximálního účinku.

5. Vezměte si ho před cvičením

Užívání kurkuminu před cvičením ven může nabídnout ještě větší břišní tuk spalování účinky.

Zkuste pít čaj z kurkumy nebo užívat kurkuminový doplněk asi 30-60 minut před cvičením, abyste ještě více podpořili odbourávání tuků.

6. Použití esenciálního oleje z kurkumy

Inhalace esenciálního oleje z kurkumy může podpořit pocit sytosti a potlačit chuť k jídlu.

Zkuste přidat několik kapek do vody a inhalovat před jídlem, abyste zabránili přejídání a snížili množství břišního tuku.

7. Vypijte ho ve zlatém mléce

Zlaté mléko kombinuje sílu kurkumy bojovat s tukem s kokosovým mlékem nebo olivovým olejem, aby se zvýšila absorpce kurkuminu.

Pijte tento žlutý elixír jednou denně, abyste snížili záněty a břišní tuk a zároveň zklidnili svůj trávicí systém.

Další tipy životního stylu, jak ztratit břišní tuk

Užívání kurkumy může podpořit úbytek břišního tuku, zejména v kombinaci se zdravým životním stylem:

  • Pravidelně cvičte: Věnujte se 150 minut týdně středně intenzivní činnosti, například rychlé chůzi. Přidejte 2-3 dny silového tréninku.
  • Dodržujte protizánětlivou dietu: Vyhněte se zpracovaným potravinám a přidanému cukru.
  • Zvládání stresu: Vyzkoušejte relaxační cvičení, jako je jóga, meditace, masáže a lesní koupele. Vysoká hladina kortizolu zhoršuje tvorbu břišního tuku.
  • Dostatek spánku: Snažte se spát 7-9 hodin denně. Nedostatek spánku je spojen s nadměrným množstvím viscerálního tuku.
  • Pijte zelený čaj: Katechiny obsažené v zeleném čaji podporují spalování tuků a při každodenním pití pomáhají redukovat břišní tuk.
  • Přidejte jablečný ocet: Jablečný ocet: Některé výzkumy ukazují, že ocet může pomoci snížit množství břišního tuku. Do nápoje si denně přimíchejte 2 lžičky.

Verdikt

Kurkuma a její účinná látka kurkumin mohou být bezpečným a účinným přírodním prostředkem k odbourávání břišního tuku.

Jeho protizánětlivé a spalující vlastnosti se zaměřují na hromadění viscerálního tuku a podporují štíhlejší linii pasu.

Zařazení kurkumy do každodenní rutiny spolu s dalšími strategiemi zdravého životního stylu vám může pomoci na cestě ke štíhlejšímu žaludku a lepšímu zdraví.

V jakou denní dobu je nejlepší užívat kurkumu?

Kurkuma se nejlépe užívá ráno. Užívání kurkumy brzy ráno dává aktivním látkám čas, aby mohly působit protizánětlivě a spalovat tuky.

Mnoho lidí dává přednost užívání kurkumy hned ráno před jídlem. Doplňky stravy s kurkumou však můžete užívat také 30-60 minut před cvičením, abyste dosáhli dalšího účinku na odbourávání břišního tuku.

Jak dlouho trvá, než kurkuma redukuje břišní tuk?

Při pravidelném užívání většina lidí zaznamená snížení množství břišního tuku během 1-2 měsíců užívání kurkumy. Výsledky se však mohou lišit v závislosti na faktorech, jako je počáteční hmotnost, strava, úroveň aktivity, zdravotní stav a další.

Buďte trpěliví a užívejte kurkumu denně, abyste dosáhli maximálních účinků proti obezitě. Může trvat až 3-4 měsíce, než se projeví dramatické rozdíly v úbytku tuku. Kombinace kurkumy se zdravým životním stylem však dává nejlepší šanci na snížení velikosti břicha.

Je bezpečné užívat kurkumu každý den?

Ano, kurkuma je velmi bezpečná pro každodenní použití. Nejsou známy žádné nežádoucí účinky spojené s dlouhodobou konzumací kurkumového prášku, výtažků nebo doplňků stravy.

Osoby s problémy se žlučníkem se však kurkumě raději vyhnou. Vysoké dávky kurkuminu z kurkumy mohou u osob se sklonem ke žlučníkovým kamenům zhoršit kontrakce žlučníku.

Čemu byste se měli při užívání kurkumy vyhnout?

Vyhněte se užívání kurkumy spolu s léky, protože kurkumin může ovlivnit vstřebávání léků. Kurkuma může také zesílit účinky léků na ředění krve.

Kurkumu je nejlepší užívat mimo mléčné výrobky a jídla bohatá na bílkoviny, protože ty narušují vstřebávání kurkuminu. Mezi konzumací mléčných/bílkovinných potravin a kurkumových doplňků nechte dvouhodinový odstup.

Můžete užívat kurkumu při kojení?

Ano, užívání kurkumy během kojení je pravděpodobně bezpečné. Kurkuma má dlouhou historii užívání v indických a asijských kulturách, kde ji běžně konzumují kojící matky.

Neexistují však žádné studie, které by hodnotily bezpečnost kurkumy u kojících žen. Před užíváním doplňků stravy s kurkumou během kojení se raději poraďte se svým lékařem.

Je vhodné užívat kurkumu nalačno?

Ano, doplňky stravy, prášky nebo výtažky z kurkumy lze konzumovat nalačno. Ve skutečnosti může užívání kurkumy před snídaní zlepšit vstřebávání a zesílit její účinky na spalování břišního tuku.

Někteří lidé pociťují při užívání kurkumy nalačno nevolnost nebo průjem. Pokud se tak stane, zkuste snížit dávku nebo ji užívejte s jídlem.

Co je lepší pro hubnutí: kurkuma v prášku nebo doplňky stravy?

Kurkuma v prášku i kurkuminové doplňky mohou podpořit odbourávání břišního tuku. Kurkuma v prášku poskytuje výhody celé kurkumy. Kurkuminové doplňky se však mohou pochlubit vyšší koncentrací a lepší biologickou dostupností kurkuminu, který bojuje proti tukům.

Pro dosažení maximálního prospěchu můžete kurkumový prášek používat při vaření i v koktejlech spolu s kurkuminovým doplňkem dvakrát denně. Kombinace těchto dvou látek může pomoci urychlit redukci břišního tuku.

Můžete si dát kurkumový prášek přímo na břicho?

Ne, kurkumový prášek byste neměli nanášet přímo na pokožku. Kurkuma může zabarvit pokožku do žlutooranžova. U citlivých osob může také způsobit podráždění, svědění a vyrážky.

Kurkuma se nejlépe konzumuje perorálně v podobě prášků, extraktů nebo celých potravin. Krémy na bázi kurkumy používejte opatrně a nejprve si proveďte náplasťový test, abyste se ujistili, že na ně nereagujete negativně.

Jaká strava je nejlepší s kurkumou na ztrátu břišního tuku?

Protizánětlivá strava s vysokým obsahem rostlinných potravin, jako je zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy a semena, maximalizuje potenciál kurkumy pro odbourávání břišního tuku.

Omezte také cukr, rafinované sacharidy a nezdravé tuky obsažené ve zpracovaných a smažených potravinách. A nezapomeňte se denně dostatečně hydratovat a pít vodu.

Spojení kurkumy s vyváženou nízkokalorickou stravou podporuje zdravé a trvalé hubnutí včetně břišního tuku.

Souhrn

Kurkuma je zlatavé koření obsahující účinnou látku kurkumin, která dodává kurkumě zářivou barvu a léčivé vlastnosti. Studie ukazují, že kurkumin bojuje proti zánětům v těle a pomáhá zapnout mechanismy spalování tuků, které se zaměřují zejména na břišní tuk. Díky regulaci hladiny cholesterolu, zlepšení citlivosti na inzulín, mobilizaci tukových buněk a blokování tvorby nového tuku může kurkumin obsažený v kurkumě účinně pomáhat redukovat úporný břišní tuk. Užívání doplňků stravy s kurkumou, používání kurkumového prášku, pití kurkumového čaje a kombinace kurkumy s černým pepřem, cvičením, zeleným čajem a protizánětlivými potravinami může tyto účinky na zeštíhlení břicha maximalizovat. Kurkuma může také podporovat pocit sytosti a potlačovat chuť k jídlu, pokud se inhaluje jako esenciální olej. Kurkumin obsažený v kurkumě sice sám o sobě nedokáže redukovat břišní tuk, ale kombinace každodenního příjmu kurkumy s pravidelným cvičením, zdravou stravou, dostatečným spánkem, zvládáním stresu a celkově aktivním životním stylem podporuje zdravé a trvalé snížení obvodu pasu.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?