Bělí kurkuma zuby?

Published:

Kurkuma se v posledních letech stala velmi oblíbeným kořením a doplňkem stravy. Kurkuma je známá svou zářivou žlutooranžovou barvou a obsahuje sloučeninu zvanou kurkumin, která je spojována s řadou potenciálních zdravotních přínosů. Někteří tvrdí, že kurkuma může také přirozeně vybělit a rozjasnit váš úsměv. Je však na tom něco pravdy? Podívejme se blíže na to, co říká výzkum.

Bělí kurkuma zuby

Jak funguje kurkuma na bělení zubů?

Kurkuma obsahuje sloučeninu zvanou kurkumin, která dává koření jeho charakteristickou barvu. Kurkumin je silný antioxidant a protizánětlivý prostředek. Některé výzkumy naznačují, že kurkumin může mít bělící schopnosti:

  • Odstraňuje povrchové skvrny - antioxidanty obsažené v kurkumě pomáhají odstraňovat skvrny na povrchu zubů způsobené potravinami, nápoji a kouřením. Kurkuma pomáhá odstraňovat usazeniny bez abrazivních látek.
  • Bojuje proti zubnímu plaku a bakteriím - kurkumin má antimikrobiální vlastnosti, které mohou pomoci potlačit růst zubního plaku a bakterií v ústech. To může zabránit tvorbě zubního kamene a vzniku zubního kazu.
  • Přírodní bělicí činidlo - Sloučeniny v kurkumě přirozeně bělí zuby a činí jejich povrch bělejším. Je třeba provést další výzkum, ale první studie ukazují slibné výsledky.
  • Prevence budoucích skvrn - protizánětlivé vlastnosti kurkuminu mohou pomoci předcházet zánětu dásní a paradentóze, což jsou stavy, které mohou vést ke změně barvy zubů.

Teoreticky tak kurkuma nabízí přírodní způsob, jak jemně odstranit povrchové skvrny ze zubů a zároveň je chránit před budoucím zabarvením. Co však říká výzkum o její skutečné účinnosti?

Co říká výzkum o bělení zubů kurkumou?

Objevují se nové výzkumy, které ukazují potenciál kurkumy pro bělení zubů, ale celkové důkazy jsou omezené:

  • Studie na zkumavkách ukázaly, že kurkumin dokáže účinně odstraňovat skvrny na zubech. Je však třeba provést studie na lidech.
  • První studie na zvířatech ukazují, že kurkumin může bránit tvorbě zubního plaku. To by mohlo pomoci zabránit tvorbě zubního kamene a jeho zabarvení.
  • Studie z roku 2011 zjistila, že zubní pasta s kurkuminem je při bělení zubů stejně účinná jako běžná bělící zubní pasta s oxidem křemičitým.
  • Malá studie z roku 2014 došla k závěru, že kurkuminový gel byl o něco účinnější při bělení zubů ve srovnání se standardním peroxidovým gelem po dobu 6 týdnů.
  • Celkově se účinky kurkumy na lidské zuby zabývalo jen velmi málo klinických studií. Je třeba provést důkladnější a rozsáhlejší studie na lidech.

Přestože jsou tato předběžná zjištění slibná, nejsou zdaleka průkazná. Ke zjištění skutečné účinnosti kurkumy pro přírodní bělení zubů je zapotřebí mnohem více výzkumu.

Jak používat kurkumu pro bělejší zuby

Existuje několik různých způsobů, jak můžete zkusit pomocí kurkumy potenciálně vybělit zuby. Mějte na paměti, že důkazy jsou omezené, takže zmírněte svá očekávání. Zde je několik oblíbených možností:

1. Zubní pasta s kurkumou

Hledejte zubní pastu, která obsahuje kurkumu jako složku. Kurkuma může pomoci odstranit povrchové skvrny ze zubů při pravidelném čištění. Nezapomeňte si vybrat zubní pastu s fluoridem pro ochranu zubního kazu. Zuby si čistěte alespoň dvakrát denně.

2. Prášek z kurkumy

Smícháním kurkumového prášku s citronovou šťávou nebo kokosovým olejem si můžete vyrobit bělící pastu z kurkumy. Naneste na zuby a nechte 2-3 minuty působit, než je opláchnete. Používejte kartáček s měkkými štětinami, aby nedošlo k poškození skloviny. Opakujte 1-2krát týdně.

3. Kurkumová voda

Vařením kurkumového prášku ve vodě si připravíte čaj bohatý na antioxidanty. Nechte ho vychladnout, pak si ho několik minut promíchávejte kolem zubů a pak ho vyplivněte. Teorie říká, že kurkumin se vyluhuje do zubních štěrbin a pomáhá bělit zuby.

4. Profesionální bělící produkty

Některé zubní ordinace nyní nabízejí profesionální bělící gely, výplachy a zubní pasty, které obsahují kurkumu. Důkazy o jejich účinnosti jsou však neoficiální. Než vyzkoušíte profesionální bělící přípravky s kurkumou, poraďte se se svým zubním lékařem.

Bez ohledu na zvolenou metodu je důležité mít realistická očekávání. Je nepravděpodobné, že by kurkuma výrazně vybělila nebo vybělila zuby. V nejlepším případě může jemně odstranit povrchové skvrny a pomoci zabránit budoucímu zabarvení. Výsledky se liší v závislosti na jednotlivci.

Potenciální přínosy kurkumy pro zdraví ústní dutiny

Kromě možných bělících účinků může mít kurkuma i další přínosy pro váš chrup a celkové zdraví:

  • Obsahuje antioxidanty, které neutralizují škodlivé volné radikály.
  • Má protizánětlivé účinky, které pomáhají snižovat záněty dásní.
  • Může bránit růstu bakterií způsobujících zubní kaz v ústech.
  • Mohl by chránit před zánětem dásní, parodontózou a rakovinou dutiny ústní.
  • Může osvěžit dech tím, že snižuje množství bakterií a usazeného plaku
  • Přírodní alternativa k drsným abrazivům a bělidlům

K potvrzení mnoha navrhovaných zdravotních přínosů kurkumy je opět zapotřebí dalšího výzkumu. Přidání kurkumy do ústní hygieny však rozhodně neuškodí, pokud to ovšem nepřeženete.

Je kurkuma bezpečná pro zuby?

Kurkuma je obecně považována za velmi bezpečnou pro vaše zdraví a váš úsměv. Existuje však několik možných nevýhod, na které je třeba dávat pozor:

  • Může dočasně zabarvit zuby do žluta - Kurkuma zbarví zuby do žluta, ale lze ji vyčistit kartáčkem. Po použití si vypláchněte ústa.
  • Může dráždit dásně a tváře - oleje obsažené v kurkumě mohou způsobit mírné podráždění úst. V případě nepříjemných pocitů přestaňte přípravek používat.
  • Vyhněte se kontaktu se zuby - kurkuma by mohla zabarvit zubní výplně, korunky nebo zubní náhrady, pokud by se nechala působit. Používejte měkký kartáček.
  • Nenahrazuje čištění zubů kartáčkem nebo zubní nití - Kurkuma nenahrazuje každodenní ústní hygienu. I nadále si zuby čistěte 2-3krát denně a jednou denně používejte zubní nit.
  • Může se vzájemně ovlivňovat s léky - pokud užíváte nějaké léky nebo máte zdravotní potíže, poraďte se před vyzkoušením kurkumy se svým zubním lékařem.

Kurkuma je považována za bezpečnou pro zdravé zuby a dásně, pokud se používá příležitostně podle návodu. Přehnaná konzumace by však mohla způsobit citlivost nebo zabarvení zubů.

Možnosti profesionálního bělení zubů

Kurkuma sice může potenciálně zesvětlit zuby, ale pro dramatické výsledky bělení jsou mnohem účinnější profesionální zubní ošetření. Zde je několik standardních možností:

Bělení v ordinaci

Zubní lékaři používají gel na bázi peroxidu o vysoké koncentraci spolu se světlem nebo laserovou energií k rychlému vybělení zubů o několik odstínů během jedné návštěvy. Poskytuje nejrychlejší výsledky, ale může být drahý.

Vlastní bělící tácky

Zubní lékař vám vyrobí podložky na míru, které se přizpůsobí vašim zubům, a poté vám dá peroxidový gel, který si do podložek doma vložíte. Obvykle se nosí 1-2 hodiny denně po dobu 1-2 týdnů, dokud není dosaženo požadovaného vybělení. Cenově dostupnější než ošetření v ordinaci.

Volně prodejné bělící proužky

Bělící pásky s nízkou koncentrací peroxidu mohou při každodenním používání postupně vybělit zuby v průběhu několika týdnů. Je to pohodlné a levné, ale výsledky jsou méně výrazné než u profesionálního ošetření.

Pro výrazné a trvalé bělení poskytují nejlepší výsledky profesionální možnosti, jako je bělení v ordinaci a vlastní podložky. Před podstoupením jakéhokoli typu bělení zubů se vždy poraďte se svým zubním lékařem.

Bělení zubů kurkumou

Existují předběžné důkazy, že kurkuma může bělit zuby, ale výsledky nebudou tak dramatické jako při profesionálním bělení. Je nepravděpodobné, že by kurkuma drasticky vybělila nebo změnila barvu zubů.

Zdá se však, že kurkuma je pro zuby relativně bezpečná a může mít i další přínosy pro zdraví ústní dutiny. Přidání kurkumy do zubního režimu 1-2krát týdně může pomoci odstranit povrchové skvrny a časem jemně rozjasnit váš úsměv.

Nevzdávejte se však pravidelného čištění zubů kartáčkem, zubní nití a čištění zubů jen kvůli kurkumě. Pokud toužíte po výrazném vybělení, kurkuma by neměla nahrazovat profesionální zubní ošetření.

Před vyzkoušením kurkumové zubní pasty, prášku nebo jiných bělících prostředků na bázi kurkumy se vždy poraďte se svým zubním lékařem. Dávejte pozor, abyste to nepřehnali, protože nadměrné množství kurkumy by mohlo způsobit podráždění dásní nebo zabarvení.

Pokud chcete experimentovat s kurkumou pro přírodní bělení zubů, je klíčová umírněnost a diskrétnost. Na kurkumu se dívejte spíše jako na doplňkovou zubní pomůcku než na zázračné bělítko. Nastavte si realistická očekávání a pro svůj nejlepší úsměv ji spojte s tradiční preventivní péčí o zuby.

Často kladené otázky o kurkumě pro bělení zubů

Je kurkuma bezpečná pro zubní sklovinu a korunky?

Ano, při správném používání je kurkuma pro sklovinu bezpečná. Kurkuma má velmi nízkou úroveň abrazivity a je nepravděpodobné, že by poškodila sklovinu. Dbejte na důkladné oplachování kurkumy ze zubů a zubních prací, abyste zabránili dočasnému zabarvení. Vyhněte se agresivnímu drhnutí zubů kurkumou.

Jak často mohu kurkumu používat na zuby?

Omezte ošetření zubů kurkumou na maximálně 1-2krát týdně. Příliš časté používání kurkumy by mohlo způsobit citlivost nebo zabarvení. Nejlepší je používat kurkumu spíše příležitostně jako doplňkový bělící prostředek než každý den.

Za jak dlouho uvidím výsledky užívání kurkumy?

Neočekávejte výsledky přes noc. Může trvat několik týdnů pravidelného používání kurkumy, než zaznamenáte i nepatrné bělící účinky. Kurkuma navíc nijak výrazně nebělí ani nemění barvu zubů. Při používání přírodních prostředků s kurkumou mějte realistická očekávání.

Mohu používat kurkumu, pokud mám zubní rovnátka?

Ano, ale dbejte na důkladné opláchnutí kurkumy z okolí závorek. Kurkuma by mohla dočasně obarvit ortodontické lepidlo, pokud by zůstalo ležet. Při používání kurkumy se vyhněte agresivnímu čištění kolem rovnátek.

Vybělí kurkuma korunky, čepičky nebo dýhy?

Kurkuma nemůže změnit vlastní barvu zubních korunek, čepiček, fazet ani jiných zubních výplní. Může pomoci odstranit některé vnější skvrny, ale neočekávejte dramatické bělení. Vyhněte se tomu, aby se kurkuma dostala dovnitř výplní.

Mohu užívat kurkumu, pokud jsem těhotná?

Před použitím doplňků kurkumy nebo rozsáhlých kurkumových přípravků v těhotenství se poraďte se svým gynekologem. Malé množství kurkumy na zuby je pravděpodobně v pořádku, ale nejprve si nechte poradit od lékaře.

Vybělí kurkuma stejně přírodní zuby i zuby zubaře?

Kurkuma pravděpodobněji vybělí přírodní zuby ve srovnání s korunkami, výplněmi atd. Účinky budou nejvíce patrné na přirozeném povrchu zubů. Neočekávejte, že zubní práce zesvětlí nebo vybělí.

Je kurkuma náhradou za profesionální bělení?

Ne, kurkuma nemá tak dramatické bělící účinky jako profesionální bělení v ordinaci nebo na zakázku. Kurkuma je velmi mírná a měla by být považována pouze za doplňkovou možnost pro odstranění drobných povrchových skvrn.

Může kurkuma zhoršit citlivost zubů?

Ve vzácných případech může nadměrné užívání kurkumy u citlivých jedinců dočasně zvýšit citlivost zubů. Při jakýchkoli potížích přestaňte přípravek používat. Dodržujte správnou zubní hygienu a poraďte se se svým zubním lékařem o možnostech snížení stávající citlivosti.

Jaký je nejlepší způsob použití kurkumy k bělení?

Chcete-li mít co nejméně nepořádku, vyzkoušejte zubní pastu na bázi kurkumy. Pro odstranění lehkých povrchových skvrn smíchejte kurkumový prášek do pasty s vodou nebo citronovou šťávou a 1-2krát týdně jemně vyčistěte zuby, poté je důkladně opláchněte.

Měl/a bych se před použitím kurkumy poradit se svým zubařem?

Vždy je dobré prodiskutovat všechny nové zubní přípravky, režimy nebo prostředky se svým zubním lékařem, zejména pokud máte již nějaké zubní potíže. Ten vám může poradit, zda je kurkuma vhodná pro vaše individuální potřeby v oblasti ústního zdraví.

Souhrn

Kurkuma má zářivě žlutou barvu a obsahuje kurkumin, který podle některých tvrzení dokáže přirozeně vybělit zuby. Antioxidanty mohou pomoci odstranit povrchové skvrny, zatímco antimikrobiální účinky kurkuminu mohou potlačovat zubní plak a bakterie. Několik předběžných studií ukazuje, že kurkuma může odstraňovat vnější skvrny, ale k potvrzení účinnosti je třeba provést důkladnější klinické studie. Kurkuma je považována za bezpečnou pro zuby při příležitostném použití; dramaticky nebělí, ale může časem zajistit mírné rozjasnění. Lze vyzkoušet možnosti, jako jsou kurkumové zubní pasty, prášky a výplachy, ale vyhněte se nadměrnému používání, které může způsobit citlivost. Pro nejrychlejší bělení se nejlépe osvědčují profesionální ošetření, jako je bělení v ordinaci a individuální podložky. Ačkoli se výzkumy stále objevují, kurkuma může nabídnout doplňkové bělení zubů a další výhody pro zdraví ústní dutiny, pokud se několikrát týdně zařadí do každodenního zubního režimu. Pro zářivý a zdravý úsměv je však i nadále nezbytná tradiční preventivní péče o zuby. Před zahájením užívání kurkumy by se pacienti měli poradit se svým zubním lékařem, aby pochopili realistická očekávání a vhodnost pro individuální potřeby ústního zdraví. Další výzkum kurkumy pro bělení u lidí je opodstatněný.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?