Možné vedlejší účinky konzumace příliš velkého množství kurkumy

Published:

Kurkuma se v posledních letech stala velmi oblíbeným kořením a bylinným doplňkem. Kurkuma je známá svou jasně žlutooranžovou barvou a zemitou, hořkou chutí a obsahuje kurkumin, sloučeninu se silnými protizánětlivými a antioxidačními účinky. Z tohoto důvodu mnoho lidí užívá doplňky stravy s kurkumou, aby podpořili své zdraví a zmírnili záněty.

Někteří lidé však konzumují velké množství kurkumy každý den v naději, že získají ještě více výhod. To vedlo některé k otázce, zda není škodlivé konzumovat příliš velké množství kurkumy.

Kolik kurkumy je příliš mnoho? Tento článek se zabývá možnými vedlejšími účinky kurkumy při konzumaci vysokého množství.

Možné vedlejší účinky konzumace příliš velkého množství kurkumy

Co je kurkuma?

Kurkuma je koření pocházející z rostliny kurkumovníku. Běžně se používá v asijských pokrmech a dodává kari prášku charakteristickou žlutou barvu.

Kurkumin je hlavní účinnou látkou kurkumy. Tato silná fytonutrientní látka dodává kurkumě její léčivé vlastnosti a je zodpovědná za prakticky všechny vědecky podložené účinky kurkumy.

Kromě protizánětlivých a antioxidačních vlastností kurkuminu studie ukazují, že může posilovat zdraví srdce, bojovat proti chronickým onemocněním souvisejícím s věkem a dokonce pomáhat při regulaci hmotnosti.

Vzhledem k působivým účinkům kurkuminu se doplňky stravy s kurkumou staly velmi oblíbenými. Mnohé z nich obsahují 500-1000 mg kurkumového extraktu a doporučené denní dávky mohou dosahovat až 2000 mg.

Bohužel konzumace velkého množství kurkumy nebo kurkuminu může u některých jedinců vyvolat nežádoucí účinky.

Možné vedlejší účinky přílišného množství kurkumy

Ačkoli je kurkuma konzumovaná s mírou považována za bezpečnou a zdravou, užívání velmi velkého množství kurkumy nebo kurkuminových doplňků denně může způsobit nežádoucí vedlejší účinky.

Zde jsou některé z možných vedlejších účinků nadměrné konzumace kurkumy.

1. Může způsobit průjem a bolest žaludku

Mezi nejčastěji uváděné nežádoucí účinky kurkumy patří průjem a bolest žaludku.

Mnohé studie zjistily, že jak vysoké dávky doplňků stravy s kurkumou, tak nadměrná konzumace kurkumy jako koření mohou způsobit gastrointestinální problémy.

Například jedna studie na 106 osobách užívajících 500 mg kurkumy po dobu 8 týdnů zjistila, že téměř u každého pátého účastníka se jako vedlejší účinek objevil průjem.

Podobně studie uvádí, že konzumace přibližně 1 čajové lžičky (2,8 gramu) kurkumy denně po dobu pouhých 30 dní vedla k průjmu u 2 z 22 účastníků.

Bolesti žaludku a průjmy způsobené kurkumou jsou pravděpodobně způsobeny schopností kurkuminu stimulovat žlučník k větší produkci žluči. Ta může v nadměrném množství dráždit trávicí trakt.

2. Může způsobit nevolnost a kovovou chuť

Kromě průjmu a bolesti žaludku může velké množství kurkumy způsobit také nevolnost.

Jedna studie zjistila, že užívání 1000 mg kurkuminu denně po dobu 2 měsíců vyvolalo nevolnost u 12 z 24 účastníků.

Některé studie navíc prokázaly, že doplňky kurkumy mohou dočasně vyvolat kovovou chuť v ústech. Zdá se, že její intenzita a trvání se u jednotlivých osob liší, ale může přetrvávat i několik hodin po požití dávky.

3. Může způsobit kožní vyrážku

Kurkuma může také u některých lidí způsobit kožní vyrážku, zejména při konzumaci velkého množství.

Jedna studie na 8 osobách zjistila, že konzumace 500 mg kurkuminu denně po dobu jednoho týdne způsobila u jednoho účastníka vyrážku.

Několik dalších studií také prokázalo, že doplňky stravy i koření kurkuma mohou způsobit kožní reakce, zejména při nadměrné konzumaci. Kožní reakce mohou zahrnovat kontaktní dermatitidu nebo kopřivku.

4. Může zvýšit riziko krvácení

Kurkuma obsahuje sloučeninu zvanou kyselina askorbová neboli vitamin C. Některé výzkumy ukazují, že doplňky vitaminu C mohou při užívání vysokých dávek zvyšovat riziko krvácení.

Několik studií také zjistilo, že kurkuma může zvyšovat riziko krvácení, zejména v kombinaci s jinými léky na ředění krve, jako je warfarin, aspirin nebo léky proti krevním destičkám.

Některé výzkumy naznačují, že kurkuma může narušit proces srážení krve a zabránit správnému vytváření sraženin, což zvyšuje riziko vzniku modřin a krvácení. Proto by osoby s poruchami krvácení nebo osoby užívající léky na ředění krve měly být při dávkování kurkumy opatrné.

5. Může mít vliv na plodnost

Některé zdroje uvádějí, že vysoké množství kurkumy může mít vliv na plodnost, zejména u žen. Současné výzkumy jsou však omezené a poskytují smíšené výsledky.

Jedna studie na potkanech zjistila, že konzumace 500 mg/kg kurkuminu po dobu 10 dnů snížila plodnost samic.

Následná studie na potkanech však zjistila, že nižší dávky kolem 15 mg/kg tělesné hmotnosti po dobu 60 dnů skutečně zlepšily několik ukazatelů reprodukčního zdraví samic.

Je zapotřebí dalšího výzkumu, aby se zjistilo, jaký vliv může mít kurkuma na reprodukční funkce u lidí, pokud se konzumuje v běžném množství.

6. Může způsobit nedostatek železa

Několik studií zjistilo, že kurkuma a její sloučeniny mohou narušovat vstřebávání železa.

Nedostatek železa je jedním z nejčastějších nedostatků živin na světě a může způsobovat příznaky, jako je únava, závratě a bolesti hlavy.

Některé výzkumy ukazují, že kurkuma brání vstřebávání železa do krevního oběhu, což by mohlo při konzumaci velkého množství přispět k jeho nedostatku.

Jedna studie na 646 těhotných ženách zjistila, že užívání 190 mg kurkuminu denně je spojeno s nižší hladinou železa a zvýšeným rizikem anémie. Jiná studie ukázala, že vaření květáku s kurkumou významně snížilo příjem železa ze zeleniny.

Ne všechny studie však prokázaly, že kurkuma negativně ovlivňuje vstřebávání železa. Jedna studie zjistila, že konzumace až 1,5 gramu kurkumy denně neovlivňuje markery stavu železa u zdravých dospělých. Je třeba provést další výzkum.

7. Může mít vliv na funkci štítné žlázy

Zvýšená hladina zánětu a zhoršená funkce štítné žlázy spolu neoddělitelně souvisejí. Studie ukazují, že kurkumin obsažený v kurkumě může ovlivnit hladinu hormonů štítné žlázy v závislosti na požité dávce.

Jedna studie zjistila, že u potkanů, kterým byl podáván kurkumin v dávkách vyšších než 150 mg/kg tělesné hmotnosti, došlo k významnému snížení hladiny hormonů štítné žlázy. Navíc u 47 % potkanů krmených nejvyšší dávkou kurkuminu došlo k výrazné supresi štítné žlázy.

Jiná studie však ukázala, že nižší množství kurkuminu zlepšuje funkci štítné žlázy. U potkanů, kteří po dobu 30 dnů konzumovali 50-100 mg/kg tělesné hmotnosti, došlo ke zvýšení hladiny hormonů štítné žlázy.

Ačkoli se tyto výsledky nemusí přímo vztahovat na člověka, naznačují, že velmi vysoké nebo velmi nízké dávky mohou negativně ovlivnit funkci štítné žlázy. Pro definitivní tvrzení je třeba provést další studie.

8. Může se vzájemně ovlivňovat s léky

Kurkuma může ovlivnit účinnost a sílu některých léků.

Některé výzkumy například naznačují, že velké množství kurkumy by mohlo snížit vstřebávání metforminu, léku používaného k léčbě cukrovky.

Kurkumin může také interagovat s protizánětlivými léky, jako je ibuprofen nebo aspirin, a zvyšovat tak jejich účinky.

Navíc kombinace kurkumy s léky na ředění krve, jako je warfarin nebo klopidogrel, může zvýšit riziko krvácení. Proto je nejlepší probrat dávkování kurkumy s lékařem, pokud užíváte nějaké léky, abyste předešli negativním interakcím.

Kolik kurkumy je příliš mnoho?

Neexistují žádné oficiální pokyny, kolik kurkumy je příliš mnoho. Většina studií, které pozorovaly nežádoucí účinky, však používala dávky v rozmezí 500-2 000 mg výtažku z kurkumy denně.

Některé výzkumy také ukazují, že vaření s kurkumou v typickém kulinářském množství pravděpodobně nezpůsobuje žádné nepříznivé zdravotní účinky. Pravidelná konzumace koncentrované kurkumy v prášku však může zvýšit riziko nežádoucích účinků.

Ve studiích se obvykle používají dávky v rozmezí 1-3 gramy kurkumového prášku denně, aniž by se projevily závažné nežádoucí účinky, kromě mírných břišních potíží.

Přesto není možné stanovit standardizované množství, které by mohlo způsobit negativní účinky, protože každý člověk reaguje jinak v závislosti na faktorech, jako je věk, zdravotní stav a anamnéza.

Obecně platí, že při pravidelném užívání kurkumy je pravděpodobně nejlepší omezit její příjem na méně než 1 čajovou lžičku (2-3 gramy) kurkumového prášku denně. Krátkodobá konzumace většího množství pravděpodobně nezpůsobí u zdravých lidí žádné závažné vedlejší účinky.

Osoby s problémy se žlučníkem, krvácivostí, nedostatkem železa nebo problémy se štítnou žlázou by však měly omezit příjem kurkumy nebo se jejím doplňkům zcela vyhnout. Kromě toho je nutné se kurkumě vyhnout, pokud užíváte některé léky, jako jsou léky na ředění krve, metformin nebo aspirin.

Verdikt

Zařazení malého množství kurkumy do stravy jako koření je obecně bezpečné a pravděpodobně nezpůsobí žádné nepříznivé zdravotní účinky.

Každodenní konzumace velkého množství kurkumy však může u některých jedinců vyvolat zažívací potíže, jako je průjem, nevolnost a bolesti žaludku.

Příjem kurkumy může být omezen u osob se zdravotními potížemi, jako jsou onemocnění žlučníku, poruchy krvácení, nedostatek železa, poruchy funkce štítné žlázy nebo problémy s plodností.

Kromě toho by kurkuma mohla interagovat s některými léky, jako jsou léky na ředění krve, léky na cukrovku a protizánětlivé léky.

U většiny lidí je nepravděpodobné, že by konzumace méně než jedné čajové lžičky (2-3 gramy) kurkumy denně způsobila nějaké závažné vedlejší účinky. Správné dávkování však raději konzultujte se svým lékařem, který určí správnou dávku na základě vaší anamnézy.

Celkově je kurkuma při umírněné konzumaci velmi bezpečná. Stále je však zapotřebí dalšího výzkumu možných nežádoucích účinků dlouhodobého užívání velmi velkých dávek.

Často kladené otázky

Je bezpečné užívat kurkumu každý den?

Užívání malého množství kurkumy denně jako koření nebo koření je obecně bezpečné. U většiny lidí je nepravděpodobné, že by konzumace až 1 čajové lžičky (2-3 gramy) denně způsobila vedlejší účinky. U některých lidí se však při dlouhodobé konzumaci většího množství může vyskytnout nevolnost, průjem nebo bolest žaludku.

Kolik kurkumy je příliš mnoho?

Neexistuje žádný oficiální horní limit pro konzumaci kurkumy. Většina studií, které pozorovaly nežádoucí účinky, však používala velmi vysoké dávky 500-2 000 mg výtažku z kurkumy denně. Pravidelná konzumace více než 1 čajové lžičky (2-3 g) kurkumového prášku denně může zvýšit riziko nežádoucích účinků.

Může příliš mnoho kurkumy způsobit problémy s játry?

Výzkum vlivu velkého množství kurkumy na funkci jater je omezený. Jedna studie na potkanech ukázala, že velmi vysoké dávky 2 000-2 500 mg na kg tělesné hmotnosti mohou zvýšit jaterní enzymy, což naznačuje možné poškození jater. Je však třeba provést studie na lidech.

Má kurkuma vliv na funkci ledvin?

Neexistují žádné důkazy o tom, že by kurkuma při běžné konzumaci poškozovala funkci ledvin. Velmi omezené údaje naznačují, že extrémně vysoké dávky nad 1 000 mg denně mohou potenciálně způsobit ledvinové kameny nebo selhání ledvin u osob s predispozicí. Studie na lidech však chybí.

Může kurkuma zvýšit krevní tlak?

Neexistuje žádný výzkum, který by prokázal, že konzumace kurkumy zvyšuje krevní tlak. Ve skutečnosti se kurkuma a její sloučeniny tradičně studují pro svůj potenciál snižovat krevní tlak. Je tedy nepravděpodobné, že by kurkuma při konzumaci v běžném množství zvyšovala krevní tlak.

Má kurkuma vliv na hladinu cukru v krvi?

Omezené důkazy naznačují, že velké množství kurkuminu, účinné látky v kurkumě, může potenciálně snižovat hladinu cukru v krvi. Většina studií však ukazuje, že kurkuma nemá významný vliv na hladinu glukózy v krvi, pokud je konzumována s mírou jako součást vyvážené stravy.

Může kurkuma ředit krev?

Kurkuma může díky obsahu vitaminu K působit jako mírný prostředek na ředění krve. Teoreticky může také zvyšovat účinky skutečných léků na ředění krve. Výzkumy však ukazují, že je velmi nepravděpodobné, že by běžná konzumace ve stravě významně ovlivňovala srážlivost krve nebo způsobovala problémy s krvácením u zdravých lidí.

Je užívání kurkumy v těhotenství bezpečné?

Malé množství kurkumy používané k dochucení během těhotenství je pravděpodobně bezpečné. Vzhledem k omezenému výzkumu se však nedoporučují velké léčebné dávky. Některé studie pozorují, že vysoké doplňkové dávky nad 1 000 mg kurkuminu denně mohou měnit hladiny hormonů.

Může kurkuma ovlivnit plodnost?

Omezené studie na zvířatech poskytují rozporuplné výsledky o účincích kurkumy na plodnost. Některé ukazují, že vysoké dávky nad 500 mg/kg tělesné hmotnosti mohou snižovat plodnost, zatímco jiné studie naznačují, že dávky pod 100 mg/kg mohou ukazatele plodnosti zlepšovat. Je třeba provést další výzkum.

Kolik kurkumy byste měli denně užívat?

Pro kurkumu neexistuje standardizovaná denní dávka. Za bezpečné se považuje kulinářské množství, obvykle asi 1/4-1/2 čajové lžičky (asi 500 mg) denně. Některé bylinné směrnice doporučují užívat až 1500 mg kapslí denně, ne však déle než 3 měsíce nepřetržitě. Nejlepší je poradit se se svým lékařem.

V jakou denní dobu byste měli kurkumu užívat?

Doplňky kurkumy můžete užívat kdykoli během dne. Některé výzkumy však ukazují, že její užívání s černým pepřem a/nebo tuky v době jídla může zlepšit vstřebávání. Vyhněte se užívání těsně před spaním, protože kurkuma může kvůli svým stimulačním vlastnostem potenciálně narušit spánek.

Souhrn

Kurkuma obsahuje kurkumin, silnou protizánětlivou sloučeninu, která je spojována s mnoha zdravotními účinky. Přílišná denní konzumace kurkumy však může způsobit nežádoucí účinky. Vysoké dávky 500-2000 mg výtažku z kurkumy mohou vyvolat bolesti žaludku, průjem, nevolnost, zvýšené riziko krvácení, nedostatek železa a změny hladiny hormonů štítné žlázy. Studie na zvířatech také ukazují, že vysoké množství může mít vliv na plodnost, ale údaje o lidech chybí. Stanovit standardizovanou toxickou dávku je nemožné, protože reakce se liší. Omezení příjmu na méně než 1 čajovou lžičku (2-3 gramy) kurkumového prášku denně však u většiny lidí pravděpodobně nevyvolá závažné nežádoucí účinky. Osoby se zdravotními potížemi, jako jsou gastrointestinální poruchy, riziko krvácení, poruchy funkce štítné žlázy nebo osoby užívající některé léky, se mohou muset velkého množství kurkumy vyvarovat. Stále je zapotřebí dalšího výzkumu bezpečnosti dlouhodobého podávání vysokých dávek kurkumy.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?