Dodává kurkuma energii?

Published:

Kurkuma se v posledních letech stala velmi oblíbeným kořením. Kurkuma je známá pro svou jasně zlatavou barvu a zemitou, lehce nahořklou chuť a používá se již tisíce let v indické kuchyni a přírodní medicíně.

V současnosti je kurkuma známá především jako jedna z hlavních složek kari koření. Věděli jste ale, že si získává pověst také jako účinná léčivá rostlina?

Dodává kurkuma energii

Zastánci tvrdí, že kurkuma dokáže vše od zmírnění bolesti při artritidě až po prevenci rakoviny. A v poslední době někteří lidé začali kurkumu propagovat jako prostředek k posílení energie.

Je však na tomto tvrzení něco pravdy? Má kurkuma skutečně povzbuzující účinky, nebo je to všechno jen humbuk?

Podívejme se, co říká věda o používání kurkumy pro získání energie.

Co je kurkuma?

Než se budeme věnovat účinkům kurkumy na energii, začněme od základů. Co přesně je kurkuma?

Kurkuma je koření pocházející z kořene rostliny Curcuma longa. Rostlina patří do čeledi zázvorovitých a je blízce příbuzná kardamomu a galangalu.

Kurkuma pochází z jihozápadní Indie a jihovýchodní Asie a v těchto oblastech se používá již tisíce let. Je klíčovou složkou mnoha druhů kari směsí.

Kromě kulinářského využití se kurkuma hojně využívá také v indickém ájurvédském léčebném systému. Tradiční ájurvédští léčitelé používají kurkumu k léčbě celé řady onemocnění.

V současnosti je kurkuma základem indické kuchyně. Vzhledem k rostoucímu zájmu o přírodní léčebné prostředky si však kurkuma získala oblibu i na Západě.

Prášek z kurkumy dnes najdete ve většině obchodů s potravinami. Prášek se vyrábí vařením, sušením a mletím kořenů kurkumy.

Čerstvý kořen kurkumy, někdy nazývaný také čerstvá kurkuma, je stále častěji k dostání v obchodech s přírodními potravinami a ve specializovaných prodejnách potravin. Kořen má světle hnědou slupku a jasně oranžovou dužinu.

Co dodává kurkumě její léčivé vlastnosti?

Co přesně dává kurkumě její údajné léčivé superschopnosti? Tajemství spočívá v jejích sloučeninách:

Kurkuminoidy - Nejdůležitější skupinou látek v kurkumě jsou kurkuminoidy. Hlavním kurkuminoidem v kurkumě je kurkumin, který dodává kurkumě její charakteristickou zlatavou barvu. Kurkumin byl intenzivně studován pro své zdravotní účinky.

Těkavé silice - Těkavé silice, jako je tumeron, atlanton a zingiberen, přispívají k výraznému aroma kurkumy. Ve studiích také prokázaly biologickou aktivitu.

Další živiny - kurkuma obsahuje také malé množství vitaminů, minerálů a antioxidantů. Je například dobrým zdrojem železa a manganu.

Ze všech těchto sloučenin je však kurkumin tou, která byla nejpodrobněji prozkoumána. Mnozí odborníci se domnívají, že je to právě obsah kurkuminu, který kurkumě propůjčuje většinu jejích zdraví prospěšných látek.

Dodává kurkuma energii?

Nyní přejděme k otázce za milion dolarů: může vám kurkuma dodat energii?

Některé počáteční výzkumy se zdají být slibné. Na důkazy o používání kurkumy jako energetického doplňku je však ještě brzy.

Zde jsou vědecké poznatky o kurkumě pro zvyšování hladiny energie:

Může snížit únavu

Některé výzkumy naznačují, že kurkuma by mohla pomoci snížit duševní a fyzickou únavu.

V jedné osmitýdenní studii u lidí s chronickým únavovým syndromem vykazovali ti, kteří užívali 1 gram kurkumy denně, menší únavu než ti, kteří užívali placebo. Skupina užívající kurkumu měla také méně úzkostí a depresí.

V jiné studii se ukázalo, že kurkumin snižuje duševní únavu a zlepšuje výkon při řešení kognitivních úkolů.

Výzkum je tedy zatím omezený, ale první poznatky naznačují, že kurkuma může mít účinky proti únavě. K potvrzení této souvislosti je třeba provést další studie.

Kurkumin může ovlivňovat neurotransmitery

Některé výzkumy ukazují, že kurkumin, hlavní účinná látka kurkumy, může ovlivňovat neurotransmitery v mozku.

Neurotransmitery jsou chemičtí poslové, které nervové buňky používají ke vzájemné komunikaci. Ovlivňují mnoho aspektů zdraví, včetně energie, soustředění, motivace a bdělosti.

Studie naznačují, že kurkumin může zvýšit hladinu dopaminu a serotoninu. To jsou neurotransmitery, které hrají klíčovou roli v regulaci energie.

Ovlivněním neurotransmiterů by kurkumin mohl mít mírné stimulační účinky. Je však třeba provést další výzkum na lidech.

Je to antioxidant a protizánětlivý prostředek.

Chronický zánět a oxidační stres mohou snižovat hladinu energie a způsobovat pocit únavy a vyčerpání.

Kurkumin vykazuje silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Bojuje proti zánětům a volným radikálům a může tak podpořit celkové zdraví.

To by mohlo podpořit tvorbu energie a zabránit únavě. Klinické důkazy, které by přímo spojovaly kurkumu se zvýšením energie prostřednictvím těchto mechanismů, však zatím chybí.

První důkazy jsou slibné, ale omezené

Některé předběžné studie naznačují, že kurkuma může snižovat únavu, částečně díky interakci s neurotransmitery. Její antioxidační a protizánětlivé účinky by také mohly podpořit zdravou hladinu energie.

Výzkum je však zatím v počáteční fázi. Jen málo klinických studií přímo zkoumá účinky kurkumy na energii, únavu a bdělost. Než bude možné učinit přesvědčivé závěry, je třeba provést důkladnější studie na lidech.

V tuto chvíli neexistuje dostatek důkazů, které by potvrdily, zda kurkuma může účinně zvyšovat energii nebo působit jako stimulant. Stávající výzkumy ukazují na potenciál, ale vědecké poznatky nejsou definitivní.

Jak můžete užívat kurkumu pro získání energie?

Pokud chcete vyzkoušet kurkumu kvůli jejím potenciálním účinkům na energii a únavu, zde je několik možností:

Přidejte ho do jídla

Jedním ze snadných způsobů, jak do svého jídelníčku zařadit více kurkumy, je používat ji jako koření. Zkuste ji přidat do kari, rýžových pokrmů, vajec, pečené zeleniny, polévek a dalších pokrmů.

Můžete si koupit mletou kurkumu v prášku nebo pro intenzivnější chuť vyhledat čerstvý kořen kurkumy. Mějte na paměti, že čerstvá kurkuma podléhá rychlé zkáze.

Až třikrát denně si dejte 1/4-1/2 čajové lžičky kurkumového prášku, což představuje asi 150-500 miligramů kurkuminu. Kombinace černého pepře s kurkumou může zvýšit vstřebávání kurkuminu.

Užívejte doplněk stravy

Pro koncentrovanější dávku můžete užívat doplněk stravy s extraktem z kurkumy. Ty obsahují vyšší množství kurkuminu, než jaké získáte konzumací kurkumy jako koření.

Hledejte doplněk standardizovaný tak, aby obsahoval alespoň 95 % kurkuminoidů. Doporučená denní dávka je obvykle 500-1000 miligramů kurkuminu.

Uvědomte si, že kurkumin se sám o sobě špatně vstřebává. Přípravky v kombinaci s piperinem nebo fosfolipidy mají lepší biologickou dostupnost.

Pijte čaj z kurkumy

Popíjení kurkumového čaje je snadný způsob, jak si vychutnat jeho uklidňující chuť a potenciální přínosy. Nakrájený nebo nastrouhaný čerstvý kořen kurkumy povařte 5-10 minut v horké vodě.

Kurkumový prášek můžete také povařit v mléce a přidat hřejivé koření, jako je skořice, zázvor a černý pepř, a připravit si tak kurkumový čaj ve stylu masala, kterému se také říká zlaté mléko.

Možné vedlejší účinky

Kurkuma je považována za velmi bezpečnou, pokud se používá jako koření v potravinách. Při doplňkových dávkách se někdy mohou vyskytnout mírné vedlejší účinky na zažívání.

Pokud se u vás objeví jakékoli negativní příznaky, zavolejte svého lékaře. A poraďte se s ním, než začnete užívat kurkumové doplňky, pokud máte poruchy krvácení, cukrovku, GERD nebo užíváte některé léky.

Verdikt

Jaký je tedy verdikt? Může vám denní dávka kurkumy skutečně dodat energii?

Potenciál je zde díky časnému výzkumu únavy a vlivu kurkuminu na neurotransmitery. Je však třeba provést více klinických studií zaměřených konkrétně na účinky kurkumy na energii a bdělost.

Věda prozatím definitivně nepotvrdila, že kurkuma vás nakopne energií. Její zařazení do celkového zdravého životního stylu vám však může pomoci cítit se o něco lépe a energičtěji.

Kurkuma je bezpečná, cenově dostupná a chutná, pokud se používá s mírou jako koření. Vyzkoušet ji je tedy minimální riziko. Jen nečekejte, že vám nahradí ranní šálek kávy.

Pokud jde o kurkumu pro energii, věda ukazuje, že je slibná. Než se však dozvíme něco přesvědčivého, je třeba provést další kvalitní výzkum.

Často kladené otázky o kurkumě a energii

Máte ještě nějaké otázky ohledně možných povzbuzujících účinků kurkumy? Zde jsou odpovědi na některé časté otázky.

Dodává vám kurkuma energii a dělá vás šťastnými?

Některé předběžné výzkumy naznačují, že kurkuma může zvyšovat hladinu neurotransmiterů, jako je serotonin a dopamin. To naznačuje, že by vám mohla potenciálně dodat energii a zlepšit náladu. Pro jistotu je však třeba provést další studie.

Je kurkuma stimulant?

Kurkuma není stimulant v klasickém slova smyslu jako kofein. První poznatky však naznačují, že její obsah kurkuminu může ovlivňovat neurotransmitery, které se podílejí na regulaci energie. Teoreticky by tedy mohla mít mírné stimulační účinky, ale je třeba provést další výzkum.

Může kurkuma zvýšit průtok krve a krevní oběh?

Kurkumin vykazuje protizánětlivé účinky, které by teoreticky mohly podpořit zdravý průtok krve. V současné době však chybí údaje, které by přímo spojovaly kurkumu se zvýšeným krevním oběhem u lidí.

Jak dlouho trvá, než kurkuma začne účinkovat?

Většina studií používá dávky kurkumy nebo kurkuminu po dobu několika týdnů nebo měsíců, aby se účinky dostavily. Přínosy nejsou okamžité. Při užívání doplňků stravy s kurkumou vyčkejte alespoň 2-4 týdny, abyste mohli vyhodnotit případné dopady na energii.

Jaký je nejlepší způsob užívání kurkumy?

Konzumace kurkumy v jídle poskytuje všechny výhody celého koření. Pro vyšší koncentraci můžete užít doplňky stravy nebo čaj z kurkumy. Kombinace s piperinem (černým pepřem) zlepšuje vstřebávání kurkuminu.

Může být příliš mnoho kurkumy nebezpečné?

Kurkuma je velmi bezpečná, pokud se používá v běžném kulinářském množství. V doplňkových dávkách se mohou objevit potenciální nežádoucí účinky, jako jsou žaludeční potíže. Velmi vysoké množství může interagovat s některými léky, proto se před užíváním doplňků poraďte se svým lékařem.

Testování kurkumy

Podle současných výzkumů je souvislost mezi kurkumou a zvýšením energie slibná, ale předběžná. Stále jsou zapotřebí důkladnější klinické studie na lidech.

To však neznamená, že si kurkumu nemůžete vyzkoušet sami prostřednictvím stravy.

Zkuste si toto zlaté koření zařadit do své rutiny. Zaměřte se na umírněné užívání kurkumy jako součásti celkového zdravého životního stylu po dobu jednoho měsíce nebo déle.

Všímejte si, jaký vliv má na vaši energii, únavu, náladu, bolesti a celkovou pohodu.

Nezapomeňte si zapisovat, kolik kurkumy denně zkonzumujete. To vám pomůže vyhodnotit, zda se vám zdá, že přínosy, které zaznamenáte, závisí na dávce.

Přidáním většího množství kurkumy do svého života sice pravděpodobně nezískáte zázračnou energii, ale možná vás to mírně povzbudí. A nemáte co ztratit, protože kurkuma je bezpečná, cenově dostupná a chutná.

Ještě je příliš brzy na to, abychom mohli s jistotou říci, zda kurkuma splňuje všechny energetické požadavky. Jediný způsob, jak zjistit, jak na vás působí, je vyzkoušet ji na vlastní kůži.

Souhrn

Kurkuma obsahuje sloučeniny jako kurkumin, které mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Některé první studie naznačují, že může snižovat únavu a ovlivňovat neurotransmitery podílející se na regulaci energie. Tím, že kurkuma bojuje proti zánětu a volným radikálům, by také mohla nepřímo podporovat produkci energie. Výzkumy na lidech, které by přímo spojovaly kurkumu se zvýšením energie, bdělosti nebo soustředění, jsou však zatím omezené. Stávající studie ukazují potenciál, ale k prokázání jasných souvislostí mezi denním příjmem kurkumy a zvýšením hladiny energie jsou zapotřebí důkladnější klinické studie. Současné důkazy nejsou dostatečně definitivní, aby potvrdily kurkumu jako účinný stimulant nebo doplněk energie, i když jsou slibné. Kurkuma je sice bezpečná a zdravá, pokud se užívá s mírou jako koření, ale ti, kteří očekávají dramatické zlepšení energie nebo náhradu stimulantů, jako je káva, budou pravděpodobně zklamáni. Zařazení většího množství kurkumy do jídelníčku však může časem přinést jen mírný přínos pro zvýšení energie.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?