Doporučuje se při hubnutí jíst méně než 1000 kalorií denně?

Published:

Jíst méně než 1000 kalorií denně je velmi nízkokalorická dieta, kterou se někteří lidé snaží rychle zhubnout. Velmi nízkokalorické diety jsou však kontroverzní a mohou s sebou nést zdravotní rizika. Tento článek zkoumá, zda je konzumace méně než 1000 kalorií denně doporučována při hubnutí.

Je 1000 kalorií denně příliš málo?

Chcete-li zhubnout, musíte být v kalorickém deficitu, což znamená, že přijímáte méně kalorií, než kolik jich spálíte. Mnohé standardní diety doporučují denní deficit 500-1000 kalorií, abyste bezpečně zhubli přibližně 1-2 kg týdně.

Pro většinu lidí je minimální doporučená denní dávka 1000-1200 kalorií pro ženy a 1500 kalorií pro muže. Při konzumaci menšího množství kalorií hrozí riziko nedostatku živin, únavy, vypadávání vlasů a dalších nežádoucích účinků.

Zde je podrobný přehled výhod a nevýhod konzumace méně než 1000 kalorií denně při hubnutí.

Je 1000 kalorií denně příliš málo?

Počet kalorií potřebných na den se u jednotlivých osob značně liší. Závisí na faktorech, jako je věk, velikost, svalová hmota, úroveň aktivity a metabolické zdraví.

Obecně platí, že vyšší lidé a muži potřebují více kalorií než nižší lidé a ženy. Aktivní lidé také potřebují více kalorií než lidé se sedavým zaměstnáním, aby mohli trénovat a udržovat svalovou hmotu.

Většina zdravotnických organizací se shoduje na tom, že určité množství kalorií je příliš nízké na to, aby poskytovalo dostatečnou výživu, zejména bez lékařského dohledu.

U většiny lidí hrozí, že budou jíst méně než 1000 kalorií denně:

  • Silný hlad a touha po jídle
  • Únava a nízká hladina energie
  • Nedostatky ve výživě
  • Úbytek svalové hmoty
  • Žlučové kameny
  • Nerovnováha elektrolytů
  • Vypadávání vlasů
  • Nepravidelný menstruační cyklus u žen

Při konzumaci tak malého množství kalorií je náročné uspokojit vaše nutriční potřeby. Dostatek bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů je pro zdraví zásadní.

Při velmi nízkokalorické stravě může být nutné doplnit vitaminy a minerály, aby se předešlo nedostatku živin. Doporučuje se lékařský dohled.

Vede konzumace méně než 1000 kalorií denně ke snížení hmotnosti?

Takto snížené kalorie rozhodně povedou k úbytku hmotnosti, alespoň krátkodobě. Může však být obtížné udržet ho dlouhodobě.

Když výrazně snížíte množství kalorií, vaše tělo reaguje zpomalením metabolismu, aby ušetřilo energii. Když hubnete, spalujete méně kalorií. Proto je postupně těžší udržet si hubnutí při velmi nízkokalorické dietě.

Z přehledu studií vyplynulo, že lidé, kteří drželi velmi nízkokalorickou dietu, zhubli po 3-12 měsících o 16 % více než ti, kteří drželi nízkokalorickou dietu. Po 1-5 letech se však úbytek hmotnosti mezi skupinami již významně nelišil.

Příliš nízké snížení kalorií může ve skutečnosti bránit dlouhodobému hubnutí v důsledku změn hladin hormonů. Hladina hormonu leptinu v krvi, který reguluje chuť k jídlu, při hubnutí rychle klesá.

Velmi nízká hladina leptinu signalizuje tělu, že má šetřit energií tím, že zvyšuje hlad a snižuje spalování kalorií. Bez úpravy příjmu kalorií je tak trvalé hubnutí velmi obtížné.

Velmi nízkokalorické diety s méně než 1000 kaloriemi denně sice mohou krátkodobě přinést působivý úbytek hmotnosti, ale je obtížné je udržet. Zvyšují také riziko opětovného nárůstu hmotnosti.

Potenciální problémy s konzumací méně než 1000 kalorií denně

Zde jsou některé potenciální nevýhody konzumace méně než 1000 kalorií denně:

Může vést k nedostatku živin

Vitamíny, minerály, bílkoviny a další živiny jsou pro zdraví životně důležité. Konzumace velmi malého množství potravin ztěžuje uspokojení vašich potřeb.

Mezi potenciální nedostatky živin patří:

  • Vápník: Nízkokalorické diety poskytují nedostatečné množství vápníku, což zvyšuje riziko osteoporózy.
  • Železo: Nedostatečný příjem železa může způsobit anémii a nízkou hladinu energie.
  • Foláty: Nedostatek folátů zvyšuje riziko vrozených vad v případě těhotenství.
  • Draslík: Nízký obsah draslíku zvyšuje krevní tlak a riziko srdečních onemocnění.
  • Bílkoviny: Nedostatečný příjem bílkovin vede časem k úbytku svalové hmoty.

Pokud denně sníte méně než 1000 kalorií, budete možná potřebovat doplňky stravy, abyste minimalizovali jejich nedostatek.

Může vést ke vzniku žlučových kamenů

Žlučové kameny jsou ztvrdlé usazeniny trávicí tekutiny, které se mohou tvořit ve žlučníku. Rychlé zhubnutí zvyšuje riziko.

Jedna studie zjistila, že u lidí, kteří zhubli více než 3,1 liber (1,4 kg) týdně, se zdvojnásobilo riziko vzniku žlučových kamenů ve srovnání s těmi, kteří zhubli 1,7 liber (0,75 kg) týdně.

Příliš nízké snížení kalorií může podpořit rychlý úbytek hmotnosti, což může zvýšit riziko vzniku žlučových kamenů.

Může způsobovat únavu a nízkou energii

Spotřeba minimálního množství kalorií může způsobit, že se budete cítit unavení a pomalí.

Vaše tělo potřebuje ke svému fungování energii z potravy. Velmi nízkokalorická dieta může omezit vaši schopnost cvičit nebo vykonávat každodenní činnosti.

Chronicky nízký příjem kalorií může také změnit hladinu hormonů štítné žlázy, což dále snižuje metabolismus a hladinu energie.

Může způsobit vypadávání vlasů

Dočasné vypadávání vlasů je běžným vedlejším účinkem hubnutí. Velmi omezující diety však u některých lidí vypadávání vlasů zesilují.

Nedostatečné množství bílkovin, železa, zinku a dalších živin může přispět k nadměrnému vypadávání vlasů, když omezíte příjem potravy.

Může vést k přejídání

Protože velmi nízkokalorické diety způsobují silný hlad, je častým vedlejším účinkem přejídání. Záchvaty chuti na jídlo mohou podkopat úsilí o snížení hmotnosti.

Studie naznačují, že omezení příjmu kalorií a hladovění mohou zvýšit hladinu hormonů kortizolu a ghrelinu. Tyto hormony stimulují chuť k jídlu a mohou být příčinou záchvatovitého přejídání.

Další potenciální zdravotní rizika

Mezi další možné nežádoucí účinky dlouhodobých velmi nízkokalorických diet patří:

  • Nepravidelná menstruace u žen
  • Nízký krevní tlak
  • Zácpa
  • Průjem nebo zvracení
  • Bolesti hlavy
  • Podrážděnost
  • Svalové křeče

Snižování množství kalorií může časem zvýšit riziko nedostatku některých živin a zdravotních potíží.

Například dlouhodobá studie na více než 11 000 dospělých středního věku zjistila, že ti, kteří konzumovali méně než 1 200 kalorií denně, měli vyšší riziko úmrtí než ti, kteří konzumovali 1 200-1 799 kalorií denně.

Přesto zůstávají rizika minimální, pokud se provádí po krátkou dobu pod lékařským dohledem.

Zdravé a udržitelné možnosti hubnutí

Velmi nízkokalorické diety nejsou jedinou možností, jak zhubnout. Některé alternativy jsou pravděpodobně zdravější a udržitelnější.

Zde je několik zdravějších možností, jak zhubnout:

  • Mírně snižte příjem kalorií: Snížení příjmu kalorií o 500-1000 kalorií denně u většiny lidí podporuje stabilní úbytek hmotnosti. Zdravějším cílem je zhubnout 1-2 libry (0,5-1 kg) týdně.
  • Přidejte více bílkovin: Příjem většího množství bílkovin podporuje metabolismus, snižuje hlad a chrání svaly během hubnutí.
  • Zvedejte činky: Odporový trénink posiluje svaly, které podporují metabolismus, a pomáhá tak zvrátit pokles spalování kalorií, ke kterému dochází při hubnutí.
  • Zvýšení aktivity: Více pohybu podporuje zdravé hubnutí a udržení hmotnosti bez extrémního snižování kalorií.
  • Smysl pro adresování: Zlepšení vašeho vztahu k jídlu může pomoci podpořit udržitelné změny životního stylu.

Klíčem k úspěchu je nalezení mírného kalorického cíle, který zajistí dostatek výživy pro podporu zdraví a energie a zároveň umožní trvalé snižování hmotnosti.

Důležitá je trpělivost a důslednost. Provádějte změny, které můžete udržet dlouhodobě i po dosažení cílové hmotnosti.

Podtrženo, sečteno

Jíst méně než 1000 kalorií denně se u většiny lidí, kteří se snaží zhubnout, nedoporučuje ani není nutné.

Ačkoli velmi nízkokalorické diety mohou vést ke krátkodobému snížení hmotnosti, je obtížné je udržet a mohou mít nepříznivý vliv na zdraví, hladinu energie a stravovací návyky.

Mírné snížení kalorií, zvýšení příjmu bílkovin, zvedání závaží a zvýšení aktivity jsou lepší strategie pro trvalé odbourávání tuků.

Dávejte si pozor na všechny diety, které doporučují extrémní omezení kalorií, zejména bez lékařského dohledu. Zaměřte se raději na vytvoření zdravých stravovacích návyků pro dlouhodobé udržení hmotnosti.

Shrnutí:

  • Při konzumaci méně než 1000 kalorií denně hrozí nedostatek živin, úbytek svalové hmoty, únava a vedlejší účinky. Doporučuje se lékařský dohled.
  • Při velmi nízkokalorických dietách se zpočátku obecně hubne více než při nízkokalorických dietách. Rozdíly se však časem zmenšují.
  • Zdravější a udržitelnější alternativy hubnutí zahrnují mírné snížení kalorií v kombinaci s větším množstvím bílkovin, aktivitou a silovým tréninkem.
  • Trpělivost a důslednost při provádění mírných změn životního stylu vede k lepším dlouhodobým výsledkům při hubnutí než extrémní omezování kalorií.

Otázka: Doporučuje se při hubnutí jíst méně než 1000 kalorií denně?

Odpověď: Ne, obecně se nedoporučuje jíst méně než 1000 kalorií denně, abyste zhubli. Velmi nízkokalorická strava může být nebezpečná a nemusí tělu poskytnout dostatek živin.

Otázka: Kolik kalorií bych měl sníst za den, abych zhubl?

Odpověď: Počet kalorií, které byste měli sníst za den, abyste zhubli, závisí na různých faktorech, jako je váš věk, pohlaví, hmotnost, výška a úroveň aktivity. Obecně platí, že bezpečný a účinný příjem kalorií pro hubnutí je přibližně 1200-1500 kalorií denně.

Otázka: Co se stane, když za den sním příliš málo kalorií a nehubnu?

Odpověď: Pokud jíte příliš málo kalorií za den a nehubnete, může to být způsobeno tím, že se vaše tělo dostává do hladového režimu. Když tělo nedostává dostatek kalorií, zadržuje uložený tuk jako mechanismus přežití, což ztěžuje hubnutí.

Otázka: Kolik kalorií je považováno za příliš málo?

Odpověď: Pravidelná konzumace méně než 1000-1200 kalorií denně je pro většinu lidí obecně považována za příliš nízkou. Příliš málo kalorií může vést k nedostatku živin, únavě a zpomalení metabolismu.

Otázka: Může nízkokalorická dieta pomoci při hubnutí?

Odpověď: Ano, nízkokalorická dieta může pomoci při hubnutí. Když přijímáte méně kalorií, než vaše tělo potřebuje, vzniká kalorický deficit, který vede ke snížení hmotnosti. Je však důležité zajistit, abyste stále přijímali dostatek základních živin a jedli vyváženou stravu.

Otázka: Přiberu na váze, když budu jíst méně kalorií?

Odpověď: Ne, když budete jíst méně kalorií, nepřiberete. Pokud budete trvale přijímat méně kalorií, než vaše tělo potřebuje, může vám to pomoci zhubnout. Je však důležité jíst dostatečné množství jídla, abyste dodali tělu energii a předešli nedostatku živin.

Otázka: Kolik kalorií bych měl sníst, abych si udržel/a svou váhu?

Odpověď: Abyste si udrželi váhu, měli byste denně přijímat tolik kalorií, kolik vaše tělo spotřebuje. Toto množství se může lišit v závislosti na vašem věku, pohlaví, hmotnosti, výšce a úrovni aktivity. Doporučujeme poradit se se zdravotníkem nebo registrovaným dietologem, který vám poskytne individuální rady.

Otázka: Co mám dělat, když chci zhubnout, ale jíst dost kalorií?

Odpověď: Pokud chcete zhubnout, ale přesto přijímat dostatek kalorií, můžete se zaměřit na vytvoření kalorického deficitu kombinací pravidelné fyzické aktivity a zdravějšího výběru potravin. Zvýšení úrovně aktivity a výběr potravin s vysokým obsahem živin vám může pomoci dosáhnout vašich cílů v oblasti hubnutí, aniž byste museli snižovat příjem kalorií.

Otázka: Může příliš nízký příjem kalorií vést k poruše příjmu potravy?

Odpověď: Pravidelná konzumace příliš malého množství kalorií může zvýšit riziko vzniku poruch příjmu potravy nebo poruchy příjmu potravy. Je důležité mít k hubnutí vyvážený přístup a upřednostňovat celkové zdraví a pohodu.

Otázka: Jak zjistím, zda jím dostatek kalorií?

Odpověď: Nejlepším způsobem, jak zjistit, zda přijímáte dostatek kalorií, je sledovat svou energetickou hladinu, celkový zdravotní stav a hmotnost. Pokud se trvale cítíte unavení, pociťujete častý hlad nebo se nedostavují požadované výsledky hubnutí, může to znamenat, že nepřijímáte dostatek kalorií.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?