Kolik kalorií spálí 10000 kroků?

Published:

Chůze 10 000 kroků denně se stala oblíbeným cílem lidí, kteří chtějí zlepšit své zdraví a kondici. Kolik kalorií však při dosažení tohoto denního cíle kroků skutečně spálíte? Podívejme se na to blíže.

Pokud jde o kalorie spálené při fyzické aktivitě, hrají roli faktory jako hmotnost, rychlost chůze, terén a další. Počet kalorií spálených při 10 000 krocích se tedy může u jednotlivých osob výrazně lišit.

Kolik kalorií spálí průměrný člověk při 10 000 krocích?

Kolik kalorií spálí průměrný člověk při 10 000 krocích?

Studie ukazují, že většina dospělých spálí zhruba 10 000 kroků 300 až 600 kalorií.

Podle Harvard Health spálí 155kilový člověk při chůzi 10 000 kroků mírným tempem přibližně 300 kalorií. Při svižném tempu lze spálit až 400 kalorií.

Obecně lze říci, že průměrný člověk spálí přibližně 400 kalorií při 10 000 krocích denně.

Vaše individuální spalování kalorií však může být vyšší nebo nižší než tento odhad.

Co ovlivňuje spálené kalorie z 10 000 kroků?

O tom, kolik kalorií spálíte při 10 000 krocích denně, rozhoduje několik klíčových faktorů. Patří mezi ně:

Tělesná hmotnost

Těžší jedinci spálí při stejném počtu kroků více kalorií než lehčí jedinci.

Podle výzkumu spálí 200kilový člověk při 10 000 krocích přibližně 500 kalorií. Zatímco 120kilový člověk spálí při stejném počtu kroků jen asi 300 kalorií.

Čím více vážíte, tím více energie potřebujete k pohybu těla. Zvyšuje se tedy počet spálených kalorií.

Věk

Studie ukazují, že počet kalorií spálených při cvičení s věkem klesá.

Počet kalorií spálených při 10 000 krocích tak může být u starších osob nižší než u mladších osob se stejnou hmotností.

Genetika a změny svalové hmoty a metabolismu s přibývajícím věkem mohou ovlivnit počet kalorií spálených při 10 000 krocích.

Rychlost chůze

Vaše tempo má velký vliv na počet spálených kalorií.

Při svižné chůzi, při které se vám zvýší tepová frekvence, spálíte více kalorií než při obyčejné procházce.

Například při chůzi 10 000 kroků tempem 4 míle za hodinu (15 minut míle) spálí 160kilový člověk přibližně 460 kalorií.

Při zvýšení tempa na 5 mil za hodinu (12 minut na míli) se spálí více než 100 kalorií navíc, celkem asi 575 kalorií.

Terén a sklon

Při chůzi v prudším terénu, který zvyšuje sklon, spálíte více kalorií než při chůzi po rovině.

Při chůzi do kopce nebo po schodech musí vaše svaly více pracovat, čímž se zvyšuje spalování kalorií. Jedna studie zjistila, že 185kilový člověk spálí při chůzi do kopce 344 kalorií, zatímco při chůzi po rovině jen 239 kalorií.

Pokud tedy vašich 10 000 kroků denně zahrnuje i stoupání do kopce, očekávejte zvýšení počtu spálených kalorií.

Efektivita pohybu

Efektivita pohybu při chůzi může také ovlivnit množství kalorií spálených při chůzi. Faktory jako např:

  • Technika chůze
  • Délka kroku
  • Obuv
  • Ztuhlost kloubů

Všechny ovlivňují efektivitu pohybu. Čím méně efektivně chodíte, tím více kalorií spálíte na jeden krok.

Člověk se ztuhlými klouby nebo špatným držením těla při chůzi spálí více kalorií, když ujde 10 000 kroků, než člověk s optimální chůzí.

Kolik kalorií spálí 10 000 kroků v porovnání s jinými aktivitami?

Abyste si uvědomili, kolik kalorií spálíte při 10 000 krocích, podívejte se na srovnání s jinými běžnými fyzickými aktivitami:

  • 10 000 kroků (svižným tempem): 400 kalorií
  • 30 minut běhu: 300 kalorií
  • 60 minut posilování: 200-300 kalorií
  • 30 minut jízdy na kole (mírná zátěž): 300 kalorií
  • 60 minut jógy: 200-300 kalorií
  • 45 minut plavání (volný styl): 300-500 kalorií

Jak vidíte, svižná chůze s 10 000 kroky spálí podobný počet kalorií jako jiné oblíbené středně intenzivní tréninky, jako je běh, jízda na kole nebo půlhodinové plavání.

Je také účinnější pro spalování kalorií než lehčí aktivity, jako je jóga.

I když tedy 10 000 kroků denně nenahradí intenzivnější cvičení, stále přináší mírné spalování kalorií, zejména pokud chodíte svižným tempem.

Jakou váhu můžete zhubnout při 10 000 krocích denně?

Kalorie spálené během pravidelných dnů s 10 000 kroky mohou časem vést k výraznému úbytku hmotnosti.

Abyste shodili jednu libru tuku, musíte spálit o 3500 kalorií více, než spotřebujete.

Pokud každý den spálíte 400 kalorií z 10 000 kroků, za 1 měsíc spálíte:

400 kalorií x 30 dní = 12000 kalorií

To vytváří dostatečně velký kalorický deficit, abyste zhubli přibližně 3,5 kg tuku za měsíc nebo více než 40 kg za rok!

Samozřejmě za předpokladu, že nedojde k žádným změnám ve vašem jídelníčku. Pro maximalizaci úbytku hmotnosti je důležité snížit příjem kalorií a zároveň zvýšit jejich spalování pomocí kroků.

Ukazuje však, jaký dopad může mít 10000 kroků denně, pokud se jich budete důsledně držet.

Tipy pro maximalizaci spalování kalorií z 10000 kroků

Zde je několik tipů, které vám pomohou co nejlépe využít 10000 kroků denně pro spalování kalorií a hubnutí:

  • Chůze svižným tempem - při rychlejší chůzi se spálí výrazně více kalorií na krok. Snažte se o tempo alespoň 15 minut na míli.
  • Přidejte kopce nebo schody - vyhledávejte kopcovité trasy nebo stoupejte po schodech, abyste zapojili více svalů a zvýšili spalování kalorií.
  • Noste zátěžovou vestu - přidáním další zátěže zvýšíte intenzitu a energii potřebnou pro každý krok. Začněte s 5-10 % tělesné hmotnosti.
  • Rozdělte si kroky na celý den - častější přestávky v chůzi zabraňují dlouhému sezení a udržují rychlejší metabolismus.
  • Projděte se dál, abyste dosáhli počtu kroků - 12000-15000 kroků spálí ještě více kalorií. Začněte však postupně, abyste předešli zraněním z přetížení.
  • Zlepšete si kondici při chůzi - Zapracujte na držení těla, chůzi, délce kroku a obuvi, abyste chodili efektivněji a spalovali další kalorie.
  • Párování se silovým tréninkem - Udržujte metabolicky aktivní svaly prostřednictvím zdvihů, které pomáhají maximalizovat spalování kalorií během kroků.

Souhrn

Kolik kalorií spálíte při 10 000 krocích, závisí na osobních faktorech, jako je hmotnost, věk, úroveň kondice, rychlost chůze a terén.

Pro většinu lidí však stačí ujít denně 10 000 kroků svižným tempem a spálí přibližně 400 kalorií.

Přestože 10 000 kroků denně nenahradí intenzivnější cvičení, může významně přispět ke snížení kalorického deficitu a úbytku hmotnosti v průběhu času. Chcete-li zvýšit spalování kalorií, zaměřte se na zvýšení rychlosti chůze, přidání stoupání a častější přestávky v chůzi.

Pokud tedy chcete shodit kila a zlepšit svůj zdravotní stav, je cíl 10 000 kroků denně snadnou a účinnou strategií, jak spalovat kalorie a být aktivnější. Spojte svůj krokový režim s vyváženou stravou se sníženým obsahem kalorií a budete na nejlepší cestě k dosažení svých cílů v oblasti hubnutí.

Kolik kalorií spálí 10000 kroků?

Počet kalorií spálených při 10 000 krocích závisí na různých faktorech, jako je vaše hmotnost, rychlost chůze a tělesná stavba. V průměru může člověk spálit přibližně 30-40 kalorií na 1 000 ušlých kroků.

Kolik kalorií spálíte na jeden krok?

Počet spálených kalorií na jeden krok se u jednotlivých osob liší. Závisí na faktorech, jako je hmotnost, rychlost chůze a celková úroveň kondice. V průměru se při každém kroku spálí zhruba 0,04-0,05 kalorie.

Kolik kroků denně bych měl/a udělat, abych zhubl/a?

Chcete-li zhubnout, musíte spálit více kalorií, než spotřebujete. V průměru je třeba spálit přibližně 3500 kalorií na kilogram úbytku hmotnosti. Běžným přístupem je snaha o deficit 500-1000 kalorií denně. V závislosti na vašem cíli hubnutí a dalších faktorech může být potřeba udělat přibližně 7 000-14 000 kroků denně, abyste dosáhli kalorického deficitu a zhubli.

Má rychlost chůze vliv na počet spálených kalorií?

Ano, rychlost chůze ovlivňuje počet spálených kalorií. Svižná chůze nebo rychlejší tempo může zvýšit počet spálených kalorií za minutu. Přesný počet spálených kalorií však stále závisí na faktorech, jako je hmotnost a celková úroveň kondice.

Jak vypočítám, kolik kalorií spálím při chůzi?

Pro výpočet počtu kalorií, které spálíte při chůzi, můžete použít vzorec, který zohledňuje faktory, jako je vaše hmotnost, rychlost chůze a délka chůze. K dispozici jsou online kalkulačky a mobilní aplikace, které vám na základě těchto faktorů pomohou odhadnout počet spálených kalorií.

Kolik kroků denně ujde většina lidí?

Průměrný počet denních kroků se u většiny lidí liší. Podle výzkumů však dospělí obvykle ujdou denně přibližně 4 000-7 000 kroků. Pro dosažení zdravotních přínosů se často doporučuje zvýšit počet kroků na 10 000 nebo více.

Mohu zhubnout, když ujdu 10000 kroků denně?

Chůze 10 000 kroků denně může přispět ke snížení hmotnosti, pokud vám pomůže vytvořit kalorický deficit. Pokud spálíte více kalorií, než spotřebujete, pravděpodobně zhubnete. Úbytek hmotnosti však závisí i na dalších faktorech, jako je strava a celková úroveň fyzické aktivity.

Kolik kroků denně musím ujít, abych si udržel/a svou váhu?

Abyste si udrželi váhu, musíte obecně sladit denní příjem kalorií s denním výdejem energie. Ke spalování kalorií a udržování hmotnosti může přispět chůze v rozsahu 10 000 kroků denně, ale přesný počet kroků závisí na faktorech, jako je vaše hmotnost, složení těla a metabolismus.

Jak vznikl koncept 10000 kroků denně?

Koncept 10 000 kroků denně vznikl v roce 1965, kdy japonská společnost začala prodávat krokoměr s názvem "Manpo-Kei", což v překladu znamená "měřič 10 000 kroků". V té době se věřilo, že chůze 10 000 kroků denně může vést k lepšímu zdraví a kondici.

Je 10000 kroků denně vhodných pro každého?

Cíl 10 000 kroků denně je sice běžným doporučením, ale nemusí být vhodný pro každého. Při stanovování krokových cílů je třeba zohlednit faktory, jako je věk, zdravotní stav, fyzická omezení a předchozí úroveň aktivity. Je důležité poradit se se zdravotnickým pracovníkem nebo odborníkem na fitness, abyste určili vhodný počet kroků pro vaše individuální potřeby.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?