Význam biopotravin

Published:

Biopotraviny jsou v posledních letech stále oblíbenější. Stále více lidí se pro biopotraviny rozhoduje z různých důvodů. Tento článek se zabývá významem konzumace biopotravin a výhodami, které mohou přinášet.

Význam biopotravin

Co skutečně znamená "ekologický"?

Pojem "ekologický" označuje způsob pěstování a zpracování potravin. Ekologické plodiny musí být pěstovány bez použití syntetických pesticidů, bioinženýrských genů (GMO), hnojiv na bázi ropy nebo kalů z čistíren odpadních vod.

Ekologicky chovaným zvířatům nelze podávat antibiotika ani růstové hormony. Zpracovatelé biopotravin nemohou používat umělé konzervační látky, barviva, aromata ani jiné přídatné látky. Aby mohl být potravinářský výrobek certifikován jako ekologický, musí splňovat následující zásady:

  • Pěstováno bez syntetických pesticidů a hnojiv
  • Žádné GMO
  • Žádná antibiotika ani růstové hormony pro hospodářská zvířata
  • Žádné umělé přísady při zpracování

Biopotraviny jsou zcela bez umělých nebo syntetických látek. Díky tomu se co nejvíce blíží svému přírodnímu stavu.

Proč byste měli jíst biopotraviny?

Existuje mnoho důvodů, proč jsou biopotraviny rozumnou volbou. Zde jsou některé z hlavních výhod biopotravin:

1. Vyhněte se škodlivým chemickým látkám

Konvenční plodiny se často stříkají syntetickými pesticidy a ošetřují chemickými hnojivy. Mnohé z těchto látek jsou spojovány s rakovinou a dalšími zdravotními problémy. Ekologické plodiny se pěstují přirozeně bez těchto chemikálií.

Výběr biopotravin vám pomůže vyhnout se potenciálně škodlivým toxinům v potravinách. Hospodářská zvířata chovaná na ekologických farmách nejsou léčena antibiotiky ani růstovými hormony, které se mohou dostat do konvenčního masa a mléčných výrobků.

2. Více živin

Několik studií zjistilo, že v biopotravinách je v průměru vyšší obsah živin. Ekologické plodiny mají obvykle vyšší obsah antioxidantů a některých vitaminů a minerálních látek. Protože se nespoléhají na chemická hnojiva, kvalita půdy se obohacuje díky kompostování a střídání plodin.

Vyšší kvalita půdy vede k vyššímu obsahu živin v potravinách. Ekologické hovězí maso krmené trávou je obvykle libovější a obsahuje více pro srdce zdravých omega-3 mastných kyselin než konvenční hovězí maso.

3. Lepší chuť

Mnoho lidí si vybírá biopotraviny jen proto, že jim lépe chutnají. Ekologické zemědělství se zaměřuje na kvalitu a ne na kvantitu. Zvířata chovaná ekologicky se mohou volně pohybovat a pást, což vede ke kvalitnějšímu masu.

Protože se biopotraviny vyhýbají umělým konzervačním látkám a aromatům, vynikne jejich pravá chuť. K lahodné chuti biopotravin přispívá také vyšší obsah antioxidantů a živin.

4. Šetrné k životnímu prostředí

Konvenční zemědělství se ve velké míře spoléhá na chemické pesticidy a hnojiva, které mohou unikat do vodních zdrojů a narušovat místní ekosystémy. Ekologické zemědělství má mnohem menší dopad na životní prostředí.

Ekologičtí zemědělci využívají postupy, jako jsou krycí plodiny a kompost, k obohacení půdy a přirozené ochraně proti škůdcům. Výběr biopotravin snižuje uhlíkovou stopu a podporuje udržitelné zemědělské postupy.

5. Dobré životní podmínky zvířat

Ekologicky chovaná zvířata musí být chována v prostředí bez klecí a nesmí se jim podávat růstové hormony ani antibiotika. Jejich krmivo musí být ekologické a mají větší přístup k venkovnímu prostředí.

Ekologické zemědělství má přísnější normy pro dobré životní podmínky zvířat. Výběr ekologických vajec, mléčných výrobků a masa podporuje etické zacházení s hospodářskými zvířaty.

6. Vyhýbání se GMO

Geneticky modifikované organismy (GMO) se staly všudypřítomnými v běžných zpracovaných potravinách. Studie o bezpečnosti GMO nejsou jednoznačné a vyvolávají obavy z možných zdravotních rizik.

Konzumace biopotravin je snadný způsob, jak se vyhnout GMO ve stravě. Biopotraviny podle zákona nemohou být geneticky modifikované ani obsahovat GMO složky.

7. Bezpečnost potravin

Díky absenci toxických pesticidů, antibiotik a umělých přísad jsou biopotraviny bezpečnější volbou. Konzumace antibiotik prostřednictvím konvenčního masa a mléčných výrobků může vést k rezistenci.

Rezidua pesticidů v rostlinách a zvířatech mohou přispívat k vyššímu riziku vzniku některých druhů rakoviny. Volbou ekologického zemědělství minimalizujete své vystavení nebezpečným látkám používaným v konvenčním zemědělství.

Snadné způsoby, jak jíst více biopotravin

Přechod na 100% ekologickou stravu může být náročný a nákladný. Naštěstí můžete podniknout jednoduché kroky, abyste do svého jídelníčku zařadili více biopotravin. Zde je několik jednoduchých způsobů, jak jíst častěji bio:

  • Kupujte organické verze ovoce a zeleniny "Dirty Dozen", které jsou nejvíce kontaminovány pesticidy - jablka, bobuloviny, salát, avokádo, špenát, nektarinky, hrozny a další. Upřednostněte tyto produkty jako bio.
  • Při nákupu zpracovaných potravin, jako je omáčka na těstoviny, ovesné vločky a svačiny, hledejte pečeť bio. Vyhněte se složkám, jako je kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy.
  • Vybírejte bio maso, vejce a mléčné výrobky, abyste se vyhnuli hormonům a antibiotikům. Dobrou volbou jsou bio jogurty, mléko a hovězí maso krmené trávou.
  • Zkontrolujte si zásady společnosti - obchody s přírodními potravinami, jako je Whole Foods, mají přísné normy pro bioprodukty, které prodávají. Zkontrolujte, zda mají pečeť USDA.
  • Vypěstujte si doma v nádobách nebo na zahradě vlastní bio ovoce, zeleninu a bylinky. Domácí pěstování je nejlepší biopotravina.
  • Nakupujte na místním farmářském trhu a nakupujte sezónní bioprodukty přímo z malých farem. Získáte ty nejčerstvější potraviny.
  • Nakupujte organické obiloviny, jako je rýže, quinoa, farro a oves, ve velkoobchodech. Je to levnější než balené bio potraviny.
  • Porovnejte ceny - mražené a konzervované bioprodukty mohou být levnější než čerstvé a stejně výživné. Fazole v plechovce jsou další cenově výhodnou variantou.

Drobnými změnami a zařazením většího množství biopotravin do svého jídelníčku dosáhnete zlepšení svého stravování. Podporujte ekologické zemědělce nákupem biopotravin, kdykoli je to možné.

Stojí biopotraviny za vyšší cenu?

Biopotraviny jsou obvykle dražší než konvenčně pěstované potraviny. Vyšší ceny jsou způsobeny vyšší pracností, nižšími výnosy plodin a nedostatkem státních dotací v ekologickém zemědělství. Mnozí se však domnívají, že dodatečné náklady se vyplatí.

Ačkoli biopotraviny mohou být zpočátku dražší, jejich konzumace přináší finanční úspory v budoucnu. Biopotraviny snižují zdravotní rizika a potřebu lékařského ošetření v důsledku vystavení syntetickým chemikáliím.

Ekologické zemědělství prospívá také životnímu prostředí, dobrým životním podmínkám zvířat a venkovským komunitám. Přestože ceny klesají, ekologické zemědělství je investicí do vašeho zdraví a planety, která se vám velmi vyplatí.

Zde je několik tipů, jak se vejít do rozpočtu na nákup potravin a přitom si dopřát biopotraviny:

  • Porovnejte si jednotkové ceny - ekologické zboží ve výprodeji může oproti konvenčnímu ušetřit. Věnujte pozornost cenám za unci.
  • Upřednostněte "tucet špinavých potravin" - pokud je nákup biopotravin omezen, vybírejte bio ovoce a zeleninu, které jsou nejvíce kontaminovány pesticidy.
  • Nakupujte biopotraviny ve velkém - nakupujte ve velkoobchodech a u online prodejců, kteří nabízejí nižší ceny za volně ložené zboží, jako jsou bio obiloviny a ořechy.
  • Zmrazte nebo zavařte přebytky bioproduktů - nakupujte sezónní bioprodukty ve velkém, když jsou ceny nízké, a uchovejte si bohatství.
  • Zapojte se do programu CSA nebo potravinového družstva - tyto programy poskytují zlevněné bioprodukty přímo z farem.
  • Vypěstujte si vlastní - i bylinková zahrádka na terase nebo na okenním parapetu může pomoci kompenzovat náklady na potraviny prostřednictvím domácích ekologických potravin.
  • Plánujte jídelníček podle prodeje biopotravin - kontrolujte týdenní letáky a plánujte recepty s použitím biopotravin, které jsou každý týden ve slevě.

Jíst ekologicky s omezeným rozpočtem vyžaduje jednoduše více plánování a stanovení priorit. S kreativitou a odhodláním můžete využívat všechny výhody biopotravin a zároveň dodržovat svůj rozpočet na nákup potravin.

Podtrženo, sečteno

Biopotraviny se vyhýbají mnoha zdravotním a ekologickým nástrahám konvenčního zemědělství. Studie ukazují, že biopotraviny obsahují více klíčových živin a méně nebezpečných syntetických pesticidů a toxinů.

Volba ekologického zemědělství přináší hmatatelné výhody:

  • Více antioxidantů, vitamínů a minerálů
  • Žádná toxická rezidua pesticidů
  • Vyhýbání se GMO, antibiotikům a hormonům.
  • Menší dopad na životní prostředí
  • Lepší životní podmínky zvířat
  • Čisté potraviny bez chemikálií

Ačkoli ceny klesají, biopotraviny jsou stále dražší. Investice do biopotravin je však investicí do vašeho dlouhodobého zdraví a pohody.

Pokud je to možné, upřednostňujte nákup ekologických produktů, masa, mléčných výrobků a obilovin. Hledejte pečeť USDA pro ekologické zemědělství, abyste měli jistotu, že dostáváte potraviny vypěstované podle přísných norem bez syntetických chemikálií.

Malé změny mají velký význam. Pokud pro vás nákup zcela ekologických potravin není v současné době možný, stačí, když si budete vybírat více ekologických potravin tam, kde je to možné, a vaše strava a zdraví se výrazně zlepší.

Často kladené otázky o významu biopotravin

Jaké jsou předpisy pro biopotraviny?

Aby byla potravina certifikována jako ekologická, musí být vypěstována a zpracována v souladu s pokyny Národního ekologického programu USDA. Ekologické plodiny musí být pěstovány bez syntetických pesticidů a hnojiv. Zvířatům chovaným ekologicky se nesmí podávat antibiotika ani hormony a musí mít přístup do venkovního prostředí. Biopotraviny nesmí obsahovat žádné umělé přísady ani GMO a při zpracování se musí vyhnout ozařování nebo průmyslovým rozpouštědlům. Společnosti musí požádat o certifikaci ekologického zemědělství a projít kontrolami, které ověří, zda splňují požadavky.

Odstraňuje mytí produktů pesticidy?

Mytí produktů pomáhá odstranit některá povrchová rezidua pesticidů, ale neodstraňuje všechny toxiny. Pesticidy mohou pronikat do tkání ovoce a zeleniny. Loupání také pomáhá omezit množství pesticidů, ale ztrácí se cenné živiny. Jediným způsobem, jak zajistit, aby vaše produkty neobsahovaly pesticidy a byly bohaté na živiny, je používat ekologické produkty.

Jsou biopotraviny výživnější?

Několik studií zjistilo, že biopotraviny obsahují v průměru o 20-40 % více antioxidantů a některých vitaminů a minerálů. Vyhýbání se pesticidům a chemickým hnojivům obohacuje půdu a vede k pěstování plodin s vyšším obsahem živin. Vyšší obsah antioxidantů přispívá také k lepší chuti mnoha biopotravin.

Jsou biokuřata skutečně bez klecí?

Aby byla drůbež certifikována jako ekologická, musí mít ptáci přístup do venkovního prostředí a nesmí být chováni v klecích. Kuřata chovaná v ekologickém chovu jsou bez klecí a mohou se chovat přirozeně, například klovat, škrábat a koupat se v prachu, protože nejsou uzavřená. Jejich krmivo musí být rovněž ekologické, bez umělých přísad a vedlejších produktů živočišného původu.

Je bio maso chováno bez antibiotik?

Zvířata chovaná pro ekologické maso, vejce a mléčné výrobky nesmějí být v žádném případě léčena antibiotiky nebo růstovými hormony. Výběrem ekologických živočišných produktů se vyhnete expozici lékům, které mohou u lidí vést k rezistenci na antibiotika. Hospodářská zvířata musí dostávat také ekologické krmivo vypěstované bez chemických pesticidů a hnojiv.

Neobsahují biopotraviny GMO?

Označení bio znamená, že výrobek je ověřen jako geneticky nemodifikovaný. Geneticky modifikované organismy jsou podle norem USDA pro ekologické zemědělství zakázány, takže certifikované biopotraviny nemohou záměrně obsahovat žádné GMO složky. To poskytuje jistotu spotřebitelům, kteří se chtějí vyhnout GMO ve své stravě.

Proč mají biopotraviny často nepravidelný tvar nebo jsou menší?

Protože ekologičtí zemědělci nepoužívají umělá zrání, jsou ovoce a zelenina menší a nepravidelnější. To však svědčí o tom, že produkty mohly plně dozrát přirozeně na vinné révě nebo na stromě, čímž se rozvinula celá škála živin. Menší rozměry také odrážejí důraz, který je v ekologickém zemědělství kladen na kvalitu před kvantitou.

Neobsahují biopotraviny pesticidy?

Certifikované ekologické produkty nemohou být pěstovány s použitím syntetických chemických pesticidů. Některé rostlinné pesticidy jsou však povoleny jako poslední možnost. Tyto přírodní prostředky na hubení škůdců se rychle rozkládají a nejsou pro člověka toxické. Ekologické produkty sice nejsou zcela bez pesticidů, ale obsahují mnohem nižší množství bezpečnějších metod ochrany proti škůdcům.

Znamená ekologický produkt udržitelný?

Ekologické zemědělství podporuje udržitelnost tím, že obohacuje půdu, šetří vodu, zvyšuje biologickou rozmanitost na farmách a snižuje znečištění chemickými pesticidy a hnojivy. Výběr biopotravin podporuje také etické zacházení se zvířaty. Cílem ekologické produkce je chránit zdraví lidí a planety.

Je lokálně vypěstovaná potravina totéž co biopotravina?

Místní potraviny nemusí být nutně ekologické. Produkty prodávané v nedalekém stánku mohou být stále pěstovány konvenčním způsobem s použitím pesticidů. Hledejte certifikovanou značku ekologického zemědělství, abyste měli jistotu, že produkty dodržují normy ekologického pěstování, i když pocházejí z místních zdrojů. Místní bioprodukty však nabízejí nejlepší kombinaci čerstvosti, nízkého dopadu na životní prostředí a pěstování bez chemických látek.

Jsou biopotraviny pro děti a kojence zdravější?

Biopotraviny jsou velmi prospěšné pro kojence a děti, protože jejich organismus se stále vyvíjí a je citlivější na toxiny. Podávání ekologických produktů, obilovin, masa a mléčných výrobků dětem snižuje jejich vystavení škodlivým látkám používaným v konvenčním zemědělství. Biopotraviny poskytují základní výživu pro růst a vývoj bez reziduí chemických látek, které by později mohly způsobit zdravotní problémy.

Jaké jsou ceny biopotravin?

Průzkumy ukazují, že spotřebitelé vnímají biopotraviny jako 2-3krát dražší než konvenční, ale maloobchodní ceny jsou v průměru o 30-60 % vyšší. S rozvojem ekologického zemědělství a dostupností většího množství produktů budou ceny klesat. Nakupování biopotravin ve velkém, dodržování prodejních podmínek a pěstování vlastních produktů může pomoci vyrovnat vyšší cenu ekologických produktů.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?