Kdy se má CBG olej užívat?

Published:

Kanabigerol (CBG) je zajímavý kanabinoid z konopí, který si získává pozornost díky svému širokému zdravotnímu a wellness potenciálu. Při používání CBG oleje nebo jakéhokoli CBG doplňku je pro dosažení nejlepších účinků klíčové správné načasování dávkování.

Kdy přesně byste ale měli CBG olej během dne užívat? Prozkoumejme několik vědecky podložených tipů, jak optimalizovat svůj CBG rozvrh.

Kdy se má CBG olej užívat?

Úvod do CBG

CBG je zkratka pro kanabigerol - nejedovatý kanabinoid, který se ve stopovém množství nachází ve většině rostlin konopí. Zájem o CBG vzrostl díky novým odrůdám konopí s vysokým obsahem CBG, které umožňují koncentrovanou extrakci CBG do olejů, kapslí a dalších látek.

První výzkumy naznačují, že CBG může být zdraví prospěšný mnoha způsoby. Mezi potenciální účinky CBG patří:

  • Neuroprotektivní účinky
  • Snížení zánětu
  • Zlepšení trávicí funkce
  • Lepší nálada a relaxace
  • Účinky proti úzkosti
  • Antibakteriální vlastnosti
  • Úleva od bolesti
  • Uvolnění svalů
  • Lepší spánek
  • Stimulace chuti k jídlu
  • Jasnější duševní soustředění

Správné načasování příjmu CBG oleje je však zásadní pro dosažení plného účinku dávky. Prozkoumejme několik vědecky podložených tipů pro stanovení optimálního rozvrhu užívání CBG oleje.

Obecné pokyny pro dávkování oleje CBG

Než se začnete zabývat konkrétními strategiemi dávkování, uvádíme několik základních pokynů pro dávkování CBG:

  • Začněte s nízkou dávkou, postupujte pomalu - Začněte s dávkou 1-5 mg CBG na dávku a v průběhu týdnů ji pomalu zvyšujte. Tím se minimalizují vedlejší účinky a vaše tělo se může přizpůsobit.
  • Rozdělte si denní dávku - Užívejte menší dávky CBG 2-3krát během dne než jednu velkou dávku. Tím se udržuje stabilní hladina.
  • Užívání s jídlem - CBG olej požijete s jídlem nebo svačinou. Jídlo napomáhá vstřebávání v trávicím traktu.
  • Zůstaňte hydratovaní - Při používání CBG oleje pijte hodně vody, abyste zůstali hydratovaní a předešli suchosti v ústech.
  • Sledujte své dávky - Zaznamenávejte si, kdy a kolik CBG oleje užíváte, abyste mohli optimalizovat svůj rozvrh.
  • Čas pro dosažení nejlepších účinků - Užívejte CBG olej ve strategických časech, abyste dosáhli požadovaných účinků, jak je uvedeno dále.

Podívejme se nyní na některé konkrétní strategie načasování založené na důkazech, které vám pomohou vytěžit z oleje CBG maximum.

Kdy užívat CBG olej pro lepší spánek

Jedním z nejoblíbenějších použití oleje CBG je podpora klidnějšího nočního spánku. Výzkumy ukazují, že CBG může:

  • Prodlužte dobu strávenou v hlubších, regeneračních fázích spánku.
  • Snižte počet nočních probuzení a převalování.
  • Má uklidňující účinky a pomáhá zklidnit mysl před spaním.

Pro dosažení nejlepších výsledků zvažte tyto tipy pro načasování oleje CBG na spánek:

Podvečerní dávky

Dávku oleje CBG užijte asi 1-2 hodiny před cílovou dobou spánku. To vašemu tělu poskytne dostatek času na metabolizaci CBG, abyste se při uléhání do postele cítili přiměřeně uvolněně.

Dávky před spaním

Další možností je požití CBG oleje 15-30 minut před ulehnutím ke spánku. Tato rychle působící dávka před spaním může napomoci rychlejšímu usnutí.

Párování s dalšími uklidňujícími doplňky

Pro větší uvolnění před spaním můžete CBG olej kombinovat s uklidňujícími doplňky stravy, jako je heřmánek, mučenka, hořčík, L-theanin nebo další. Jen se ujistěte, že vás kombinované doplňky stravy příliš neuspí.

Správně načasované dávky oleje CBG před spaním mohou zvýšit vaši schopnost večer se uvolnit a méně se budit během noci - výsledkem je kvalitnější spánek.

Načasování CBG oleje pro větší soustředění a bdělost

Vedle lepšího spánku nabízí olej CBG potenciální výhody pro soustředění a koncentraci. Výzkum naznačuje, že CBG může:

  • Zvyšuje průtok krve mozkem a dodává do mozku více kyslíku a živin.
  • Stimulují neurotransmitery jako serotonin a dopamin, které se podílejí na poznávání.
  • Blokuje receptory spojené s duševní únavou.

Chcete-li tyto účinky využít během pracovního dne, použijte tuto chytrou strategii načasování:

Dopolední dávky

Olej CBG užívejte asi 90-120 minut po probuzení. To umožňuje, aby hladina CBG dosáhla vrcholu, když se často dostavuje pozdní ranní duševní únava. Tato dávka vás povzbudí právě ve chvíli, kdy vaše soustředění začíná zaostávat.

Časné odpolední dávky

Po návratu z oběda mohou odpolední hodiny zahrnovat vyčerpávající schůzky, nudné úkoly a další zdroje rozptýlení. Dávka oleje CBG na začátku odpoledne může působit proti těmto únavným účinkům.

Před psychicky náročnými úkoly

Olej CBG můžete také načasovat těsně před velkými projekty vyžadujícími ostré soustředění, jako je studium, zkouška, prezentace nebo detailní práce. Jen to neprotahujte!

Když budete olej CBG dávkovat strategicky v období psychické zátěže, pomůže vám udržet optimální energii, bdělost a výkonnost po celý den.

Použití CBG oleje pro výkon a regeneraci při cvičení

Díky své schopnosti snižovat zánět a bolest a zároveň zlepšovat produkci energie může olej CBG zlepšit jak trénink, tak regeneraci po cvičení. Vyzkoušejte tyto odborné tipy pro načasování:

Dávky před tréninkem

Olej CBG užívejte asi 30-90 minut před tréninkem. To umožní, aby hladina dosáhla vrcholu, jakmile začnete cvičit, a tím se zvýší energie, průtok krve a soustředění.

Dávky po tréninku

Po tréninku se dostaví zánět a opožděný nástup svalové bolesti (DOMS). Dávka oleje CBG bezprostředně po tréninku může pomoci omezit bolest a zánět vyvolané cvičením.

Před i po cvičení

Pro dosažení nejlepšího účinku při tréninku a regeneraci užívejte olej CBG před i po tréninku. Dávky dávkujte s dostatečným odstupem, aby se účinky negativně nepřekrývaly.

Správně naplánované dávky cvičení vám pomohou vytěžit z tréninku maximum a zároveň urychlí regeneraci po cvičení.

Načasování CBG oleje pro optimální náladu a relaxaci

Pokud olej CBG používáte na podporu nálady, je důležité také jeho načasování, protože má potenciální protiúzkostné a uklidňující účinky. Zvažte tyto tipy:

V období vysokého stresu

Věnujte pozornost tomu, kdy se během běžného dne cítíte nejvíce vystresovaní nebo úzkostní. Užijte CBG olej asi 60-90 minut před těmito předvídatelnými stresovými obdobími, abyste otupili jejich účinky.

Podle potřeby při akutní úzkosti

Olej CBG také působí dostatečně rychle, abyste ho mohli použít podle potřeby, když se během dne nečekaně objeví pocity úzkosti nebo obavy.

Spolu s dalšími doplňky nálady

Pro zesílení účinků kombinujte CBG olej s dalšími doplňky stravy, jako je meduňka, omega-3 nebo adaptogeny, o nichž je známo, že zlepšují náladu. Jen to s nimi nepřehánějte.

Pokud si denní dávky oleje CBG strategicky rozvrhnete podle spouštěčů stresu, pomůže vám zbavit se stresu a udržet si pozitivní myšlení po celý den.

Úvahy o načasování použití oleje CBG

I když výše uvedené tipy poskytují na důkazech založený návod, jak načasovat CBG olej pro různé cíle, vždy poslouchejte své tělo a podle potřeby svůj plán dolaďte. Mezi další faktory načasování CBG oleje patří:

  • Věk - Starší dospělí mohou potřebovat delší čas mezi jednotlivými dávkami, aby CBG olej začal účinkovat kvůli pomalejšímu metabolismu.
  • Léky - mezi dávkami CBG a léky na předpis ponechte dostatečný časový odstup, aby nedocházelo k interakcím.
  • Kofein - Při používání CBG oleje omezte příjem kofeinu, abyste se vyhnuli pocitu nadměrné stimulace.
  • Vliv jídla - jídla s vysokým obsahem tuku mohou zvýšit absorpci CBG oleje, zatímco kofein ji může snížit.
  • Činnosti - Neřiďte ani neobsluhujte těžké stroje, dokud nebudete vědět, jak na vás olej CBG působí.
  • Hydratace - Pijte hodně vody a vyhněte se alkoholu, abyste předešli dehydrataci a zesílení nežádoucích účinků.

I když platí některé univerzální zásady, optimální rozvrh užívání CBG oleje závisí na vašich jedinečných potřebách a fyziologii. Sledování výsledků vám pomůže určit, co funguje nejlépe.

Často kladené otázky o časování dávek CBG oleje

Zde jsou odpovědi na některé často kladené otázky týkající se stanovení správného rozvrhu oleje CBG:

Jak dlouho olej CBG vydrží?

Většina lidí zaznamená účinky oleje CBG během 30-60 minut, kdy koncentrace v krevním řečišti dosáhne vrcholu. Účinky obvykle trvají přibližně 4 až 8 hodin. Osoby s pomalejším metabolismem mohou CBG olej pociťovat déle. Podle toho si naplánujte svůj dávkovací plán.

Kdy byste měli užívat CBG olej ráno nebo večer?

To závisí na vašich potřebách. CBG užívejte ráno pro získání energie a soustředění. Pro lepší spánek jej užívejte brzy večer nebo před spaním. Někteří lidé užívají CBG ráno i večer, aby pokryli celý den.

Měli byste užívat CBG olej s jídlem nebo nalačno?

Obvykle je nejlepší užívat CBG olej s jídlem nebo svačinou, protože tuky v potravě zlepšují vstřebávání v trávicím traktu. Pokud však nepociťujete výrazné vedlejší účinky na trávicí trakt, můžete CBG olej experimentálně užívat nalačno.

Jak dlouho byste měli čekat mezi jednotlivými dávkami oleje CBG?

Většina odborníků doporučuje mezi jednotlivými dávkami CBG oleje počkat alespoň 4 až 6 hodin. Tím zajistíte, že účinky poslední dávky budou mít čas odeznít, než si vezmete další. V závislosti na svých potřebách rozdělte celkovou denní dávku CBG oleje do 2 nebo 3 dávek s odstupem.

Můžete užívat CBG olej každý den?

Neexistují žádné důkazy o tom, že by každodenní užívání CBG oleje představovalo nějaké závažné zdravotní riziko nebo vedlo k toleranci či závislosti. Někteří odborníci však doporučují dělat každých několik týdnů přestávky, abyste na něm nebyli závislí. Naslouchejte svému tělu a upravte si ho podle potřeby.

Kdy se má CBG olej užívat? Závěr

Stejně jako u jiných doplňků, i u CBG oleje je třeba experimentovat. Věnujte pozornost tomu, kdy během dne pociťujete nejsilnější účinky, a podle toho je upravte.

Vždy začněte s nízkým dávkováním, abyste mohli posoudit toleranci. Dodržujte zde uvedené osvědčené postupy načasování pro vaše konkrétní cíle, od lepšího spánku po lepší soustředění a regeneraci při tréninku.

Díky strategiím načasování založeným na důkazech a optimalizovaným pro vaše potřeby může olej CBG přinášet maximální výsledky po celý den. Klíčem je důslednost jak v dávkovacím plánu, tak ve sledování účinků.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?