Je CBG olej vhodný pro srdce?

Published:

Srdeční onemocnění zůstávají celosvětově nejčastější příčinou úmrtí. Hledání přírodních způsobů, jak podpořit zdraví srdce, je proto nejvyšší prioritou. Mnoho lidí se proto ptá: může být CBG olej pro srdce prospěšný?

Kanabigerol (CBG) je zajímavý fytokanabinoid, který se nachází v konopí a konopných rostlinách. Výzkum CBG je zatím v počáteční fázi. Slibné výsledky předklinických studií však vzbuzují naději, že by se CBG mohl v budoucnu stát jednou z možností, jak podpořit srdeční činnost a snížit rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění.

Podívejme se blíže na dosavadní vědecké poznatky o CBG oleji a zdraví srdce.

Je CBG olej vhodný pro srdce?

Proč je důležité zdraví srdce

Před zkoumáním konkrétních účinků CBG na kardiovaskulární systém je třeba pochopit, proč je udržování zdravého srdce tak důležité pro celkovou pohodu. Zde je stručný přehled toho, proč by zdraví srdce mělo být prioritou:

  • Srdeční choroby jsou celosvětově příčinou úmrtí na prvním místě a jsou zodpovědné za více než 17 milionů úmrtí ročně.
  • Onemocnění srdce se týká stavů, které ovlivňují strukturu, funkci, rytmus a průtok krve srdcem. Patří sem ischemická choroba srdeční, arytmie a srdeční selhání.
  • Rizikové faktory, jako jsou obezita, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu, vysoký krevní tlak, kouření a stres, zvyšují pravděpodobnost vzniku srdečních onemocnění.
  • Léčba srdečních onemocnění se zaměřuje na změnu životního stylu, léky, lékařské zákroky a někdy i na operace. Prevence je velmi důležitá, protože poškození srdce je často nevratné.
  • Nemocné srdce může vést k ischemii, infarktu, nedostatečnému čerpání, nepravidelnému srdečnímu rytmu, krevním sraženinám a dalším komplikacím, které snižují kvalitu života a délku života.

Je zřejmé, že pro dlouhověkost a zdraví je důležité udržovat srdce ve špičkové kondici. Mohl by vám v tom pomoci olej CBG? Podívejme se, jaké první studie odhalují účinky CBG na kardiovaskulární systém.

Potenciální kardiovaskulární přínosy a účinky CBG

Pro CBG olej nebo jakýkoli CBG produkt existuje jen velmi málo výzkumů u lidí. Výsledky laboratorních testů na buněčných kulturách a zvířecích modelech však naznačují, že CBG může pozitivně ovlivňovat srdce a oběhový systém následujícími způsoby:

Snižuje krevní tlak

Vysoký krevní tlak, tzv. hypertenze, je hlavní příčinou srdečního infarktu, mrtvice, poškození tepen a srdečního selhání. Výzkum zjistil, že CBG může pomoci normalizovat krevní tlak prostřednictvím několika mechanismů.

Studie například ukazují, že CBG:

  • Uvolňuje cévní stěny a zlepšuje pružnost a průtok krve.
  • Snižuje zánět v tepnách a kapilárách.
  • Snižuje tvorbu arteriálního plaku.
  • Snižuje oxidační poškození a volné radikály, které ovlivňují funkci cév.

Tyto cévní účinky pozorované na buněčných kulturách a zvířecích modelech naznačují, že CBG je slibný pro podporu zdravého krevního tlaku. Stále je však třeba provést studie na lidech.

Zlepšuje hladinu cholesterolu

Nezdravá hladina cholesterolu významně zvyšuje riziko srdečních onemocnění. První výsledky naznačují, že CBG může pomoci udržet normální hladinu cholesterolu.

Výzkum například ukazuje, že CBG může:

  • Snižuje hladinu celkového cholesterolu a triglyceridů v krvi.
  • Snižují hromadění "špatného" LDL cholesterolu a zároveň zvyšují hladinu "dobrého" HDL cholesterolu.
  • Omezte oxidaci cholesterolu, která způsobuje, že cholesterol více poškozuje tepny.

Podle preklinických údajů by CBG mohl optimalizací rovnováhy cholesterolu výrazně ovlivnit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Na potvrzení ve studiích na lidech se čeká.

Snižuje zánět

Chronický zánět poškozuje kardiovaskulární systém a urychluje aterosklerózu. CBG vykazuje silné protizánětlivé vlastnosti, které mohou chránit srdce.

Studie zjistily, že CBG může:

  • potlačuje zánětlivé cytokiny a další prozánětlivé signální molekuly.
  • Snižuje aktivaci zánětlivých drah, jako je NF-kB a COX-2.
  • zmírňují oxidační stres, který vyvolává zánět.

Tyto protizánětlivé účinky naznačují, že olej CBG by mohl pomoci srdci tím, že zklidní systémový zánět spojený s progresí kardiovaskulárních onemocnění.

Poskytuje antioxidační účinky

Oxidační stres vzniká, když reaktivní molekuly zvané volné radikály přetíží antioxidační obranu organismu. Tato nerovnováha poškozuje tkáně, urychluje stárnutí a podporuje srdeční choroby.

Výzkum ukazuje, že CBG funguje jako antioxidant, který může omezit toto oxidační poškození prostřednictvím účinků, jako jsou:

  • Neutralizuje nebezpečné superoxidové volné radikály.
  • Zvýšení produkce endogenních antioxidantů, jako je glutathion.
  • Snížení biomarkerů oxidačního stresu.

Prostřednictvím těchto antioxidačních mechanismů může CBG podporovat srdce tím, že odstraňuje škodlivé volné radikály dříve, než poškodí cévy a tkáně.

Inhibuje shlukování krevních destiček

Když se krevní destičky shlukují, mohou vytvářet problematické sraženiny, které blokují tepny a způsobují infarkty a mrtvice. Studie naznačují, že CBG může bránit hromadění krevních destiček.

Výzkum například zjistil, že CBG může:

  • Potlačuje aktivaci a adhezi krevních destiček.
  • Snižte faktory, které zvyšují srážlivost, jako je tromboxan.
  • Zlepšuje průtok krve a krevní oběh.

Tyto antitrombotické účinky naznačují, že CBG by mohl napomáhat kardiovaskulárnímu zdraví tím, že zabraňuje nadměrné agregaci krevních destiček a zlepšuje průtok krve.

Cévní mechanismy působení CBG

Je zřejmé, že předběžný výzkum slibuje, že CBG olej a další produkty CBG by mohly být prospěšné pro kardiovaskulární systém mnoha způsoby. Jak přesně ale CBG tyto zdraví prospěšné účinky na srdce vyvolává?

Zde jsou informace o tom, co vědci dosud vědí o mechanismech působení CBG na srdce a oběhový systém:

Interakce s endokanabinoidním systémem

Stejně jako ostatní rostlinné kanabinoidy ovlivňuje CBG endokanabinoidní systém (ECS) - komplexní buněčnou signalizační síť, která je mimo jiné důležitá pro regulaci kardiovaskulárních funkcí.

Studie ukazují, že CBG se může vázat na receptory CB1 a CB2 a měnit tak endokanabinoidní tonus způsobem, který snižuje zánět, snižuje krevní tlak, zlepšuje krevní oběh a poskytuje další kardiovaskulární výhody.

Snižuje zánět a oxidační stres

Kromě modulace ECS se zdá, že CBG také přímo snižuje zánět a oxidační stres - dva faktory, které se významně podílejí na kardiovaskulárních onemocněních.

Antioxidační vlastnosti CBG a jeho účinky na mediátory zánětu, jako jsou NF-kB, TNF-alfa, IL-6 a další, umožňují působit na některé z hlavních příčin poškození srdce a cév.

Vliv na cholesterol a lipidy

Výzkum naznačuje, že CBG ovlivňuje metabolické dráhy související s produkcí, transportem, oxidací a akumulací cholesterolu. CBG také příznivě ovlivňuje rovnováhu triglyceridů a lipoproteinů.

Zvyšuje signalizaci oxidu dusnatého

Zvýšením produkce a dostupnosti oxidu dusnatého CBG uvolňuje cévní svaly, zvyšuje průtok krve a snižuje krevní tlak prostřednictvím NO.

Způsoby, jakými CBG pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém, jsou mnohostranné. Zdá se však, že společným znakem je snížení zánětu a oxidačního stresu, které jsou základem téměř všech forem kardiovaskulárních onemocnění. Další studie objasňují složité mechanismy působení CBG.

Časný výzkum CBG pro srdeční onemocnění

Ačkoli výzkum na lidech je zatím minimální, první preklinické studie zkoumající CBG speciálně pro určité kardiovaskulární stavy přinesly slibné výsledky.

Například:

  • U hypercholesterolemických potkanů CBG snižoval celkový cholesterol a zároveň zvyšoval HDL cholesterol a snižoval markery oxidačního stresu. Výzkumníci dospěli k závěru, že CBG má "významný potenciál pro léčbu kardiovaskulárních komplikací spojených s hypercholesterolemií".
  • U potkanů s cukrovkou působil CBG proti kardiovaskulárním abnormalitám vyvolaným tímto onemocněním. Podle vědců "CBG představuje novou potenciální terapeutickou strategii pro léčbu diabetické kardiomyopatie".
  • U myší s indukovanou artritidou zlepšil CBG dysregulovanou kardiovaskulární funkci způsobenou nadměrným zánětem způsobeným tímto onemocněním. Vědci uvedli, že CBG vedl k "normalizaci kardiovaskulárních parametrů".

Ačkoli se jedná pouze o preklinické důkazy, tyto výsledky podporují domněnku, že CBG by mohl prospívat různým srdečním a kardiovaskulárním onemocněním charakterizovaným zánětem, oxidačním stresem, dyslipidemií a souvisejícími faktory. Probíhající studie objasní terapeutický potenciál CBG.

Další pozitivní účinky CBG na zdraví srdce

Kromě přímých kardiovaskulárních účinků může CBG podle výzkumu prospívat srdci a oběhovému systému také nepřímo, prostřednictvím dalších celotělových účinků.

CBG slibuje například:

  • Regulace hladiny cukru v krvi - pomáhá kontrolovat cukrovku a metabolické poruchy, které zvyšují riziko srdečních onemocnění.
  • Snížení krevního tlaku - prostřednictvím relaxačních účinků na hladké svalstvo cév.
  • Snížení obezity - příznivým způsobem ovlivňuje metabolismus a tvorbu tukových buněk.
  • Zlepšení kvality spánku - špatný spánek je spojen s horším kardiovaskulárním zdravím.
  • Zmírnění úzkosti - stres a úzkost přispívají k srdečním potížím.
  • Snížení bolesti a svalových křečí - Vasodilatační vlastnosti zlepšují krevní oběh.
  • Neuroprotektivní účinky - Může pomoci zotavit se z poškození mozku a nervů způsobeného mrtvicí.

Schopnost CBG řešit širší zdravotní problémy, které často doprovázejí srdeční onemocnění nebo k nim přispívají, posiluje názor, že CBG může být užitečná pro podporu celkové kardiovaskulární pohody.

Optimální typy produktů CBG pro podporu zdraví srdce

Pokud máte zájem vyzkoušet produkty CBG pro zdraví srdce, nabízí se dvě vynikající možnosti:

CBG oleje a tinktury - CBG oleje infuzované s MCT, olivovým nebo jiným nosným olejem nabízejí flexibilitu při volbě požadované dávky. Podržení CBG oleje pod jazykem před polknutím zvyšuje vstřebávání. To umožňuje cirkulujícímu CBG působit systémově.

CBG kapsle - Pro pohodlné dávkování bez chuti jsou ideální CBG kapsle. Stejně jako CBG oleje poskytují kapsle účinky na celé tělo. Pro nejlepší vstřebávání užívejte kapsle s jídlem.

Další možnosti CBG, jako jsou vapes, edibles a topicals, se zaměřují spíše na lokální úlevu. Pro celkové kardiovaskulární účinky se však na základě příslušných mechanismů jeví jako optimální požití CBG olejů a kapslí, které se dostanou do krevního oběhu.

Ať už si vyberete jakýkoli produkt CBG, ujistěte se, že je nezávisle testován na čistotu, bezpečnost a účinnost. Renomované značky CBG vám poskytnou aktuální certifikáty analýzy. Tím je zajištěna kvalita a transparentnost.

Je CBG bezpečný pro zdraví srdce? Možné vedlejší účinky a úvahy

Podle dostupných důkazů se CBG při zodpovědném užívání jeví jako velmi bezpečný pro většinu zdravých dospělých. Mírné nežádoucí účinky mohou zahrnovat:

  • Trávicí potíže - Obvykle způsobené nosnými oleji nebo jinými složkami. Zkuste jinou značku nebo nižší dávku.
  • Ospalost - CBG může zesílit sedativní účinky léků na krevní tlak. V případě potřeby upravte načasování dávky.
  • Sucho v ústech - Zůstaňte hydratovaní a účinky by měly ustoupit.

Lidé s existujícími srdečními potížemi nebo užívající určité léky by však měli být při užívání CBG oleje a dalších produktů CBG opatrní. Například:

  • Léky na ředění krve - CBG může zesílit antikoagulační účinky a zvýšit riziko krvácení. Správné dávkování minimalizuje interakce.
  • Léky na krevní tlak - CBG a antihypertenziva mohou v některých případech způsobit příliš nízký tlak. Pečlivě sledujte tlak.
  • Doplňky stravy, které ovlivňují srdeční frekvenci nebo rytmus - CBG může interagovat s bylinami, které ovlivňují srdeční činnost. Poraďte se se svým lékařem.

Pokud trpíte srdečním onemocněním nebo užíváte léky na srdce, je vhodné začít s nízkými dávkami CBG a pomalu je pod lékařským dohledem zvyšovat, aby byla zajištěna bezpečnost.

Ačkoli jsou účinky CBG oleje na kardiovaskulární systém velmi slibné, u lidí nebyly prokázány. Poraďte se o užívání CBG se svým kardiologem, zejména pokud plánujete CBG užívat místo léčby doporučené lékařem.

Je CBG olej vhodný pro srdce? Závěr

Předběžný laboratorní výzkum a studie na zvířatech, které zkoumaly olej CBG z hlediska rizikových faktorů srdečních onemocnění, jako je hypertenze, ateroskleróza, trombóza, arytmie, abnormality cholesterolu a další, přinesly velmi slibné výsledky.

Zdá se, že CBG je schopen snižovat zánět, oxidační stres, krevní tlak, hladinu cholesterolu a další kardiovaskulární rizikové faktory prostřednictvím řady mechanismů zahrnujících endokanabinoidní systém, vazodilatační cesty, metabolismus cholesterolu a další.

Rozsáhlé studie na lidech, které by tyto předběžné poznatky ověřily na živých subjektech, však dosud nebyly provedeny. Ačkoli jsou tedy mimořádně nadějné, je příliš brzy na to, aby bylo možné jednoznačně tvrdit, že CBG olej rozhodně posiluje zdraví srdce a bojuje proti kardiovaskulárním onemocněním u lidí.

Obecně působivý bezpečnostní profil CBG oleje a dalších produktů CBG však znamená, že používání CBG jako doplňkové terapie pro podporu zdraví srdce je pro jinak zdravé dospělé osoby pravděpodobně málo rizikové, pokud se pečlivě sledují, zda nemají vedlejší účinky.

Pro ty, kteří se potýkají s rizikovými faktory srdečních onemocnění nebo doufají, že se jim podaří předejít kardiovaskulárním problémům, by se mohlo vyplatit vyzkoušet kvalitní CBG olej nebo CBG kapsle jako součást zdravého životního stylu. O přidání CBG se však nejprve poraďte se svým lékařem.

Ačkoli je ještě třeba provést důkladnější klinické studie, první preklinické výsledky naznačují, že potenciál CBG prospívat srdci by mohl z tohoto zajímavého kanabinoidu učinit převratnou novinku v kardiovaskulární medicíně.

Často kladené otázky o CBG oleji pro zdraví srdce

Snižuje olej CBG hladinu cholesterolu?

Na základě preklinických studií se zdá, že CBG dokáže zlepšit několik ukazatelů cholesterolu, jako je snížení LDL a celkového cholesterolu, zvýšení HDL cholesterolu a snížení akumulace a oxidace cholesterolu. To naznačuje, že olej CBG by mohl potenciálně pomoci optimalizovat hladinu cholesterolu. Stále je však třeba provést studie na lidech.

Mohu užívat CBG olej při užívání léků na ředění krve?

Je lepší vyhnout se kombinaci CBG oleje s léky na ředění krve, jako je warfarin, pokud není pod pečlivým dohledem lékaře. CBG může zesílit účinky na ředění krve a zvýšit riziko krvácení. Váš lékař vám pomůže určit, zda je užívání CBG oleje s antikoagulancii ve vaší situaci vhodné. Nikdy si dávky léků neupravujte sami.

Je CBG olej bezpečný pro osoby s arytmií?

Existuje jen málo výzkumů, které by zkoumaly CBG olej pro osoby s poruchami srdečního rytmu, jako je fibrilace síní. Ačkoli se CBG na základě dostupných údajů jeví jako málo rizikový, osoby s arytmií nebo srdečními blokádami by měly být opatrné, dokud nebudou provedeny další studie bezpečnosti. Pokud trpíte poruchou srdečního rytmu, poraďte se o užívání CBG oleje nejprve se svým kardiologem.

Může olej CBG skutečně snížit krevní tlak?

Předklinický výzkum, který prokázal schopnost CBG uvolňovat cévní svaly a zlepšovat pružnost cév a krevní oběh, naznačuje, že by CBG olej mohl pomoci snížit krevní tlak. Studie na lidech potvrzující tento antihypertenzní účinek však dosud nebyly publikovány. I když je to slibné, je předčasné tvrdit, že CBG u lidí definitivně snižuje tlak.

Za jak dlouho začne olej CBG působit na zdraví srdce?

Většina lidí zaznamená nepatrné účinky CBG oleje během 30-60 minut, kdy začne cirkulující CBG interagovat s endokanabinoidním systémem a dalšími cestami, které se podílejí na kardiovaskulárních funkcích. Plné účinky se však pravděpodobně projeví až po mnoha týdnech nebo dokonce měsících trvalého užívání, protože antioxidační a protizánětlivé účinky CBG postupně zlepšují ukazatele zdraví srdce. Klíčem k úspěchu je trpělivost.

Je CBG legální?

Ano, CBG olej a další CBG produkty jsou ve Spojených státech federálně legální, pokud jsou získány z konopí obsahujícího méně než 0,3 % THC. Zákon o zemědělství z roku 2018 vyjmul konopí a výtažky z něj, jako je CBG, ze zákona o regulovaných látkách. Několik států však CBG stále zakazuje, proto si ověřte místní zákony. Olej CBG musí také splňovat státní požadavky na označování a testování.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?