Důležitost udržování hydratace

Published:

Každodenní pití dostatečného množství vody má zásadní význam pro naše zdraví a pohodu. Správná hydratace hraje klíčovou roli téměř ve všech aspektech běžných funkcí našeho těla. V tomto obsáhlém průvodci se seznámíme s mnoha výhodami hydratace a s tím, jaký vliv má na naše tělo a mysl.

Důležitost udržování hydratace

Co je to hydratace?

Hydratace se týká rovnováhy vody v našem těle. Naše tělo během dne neustále ztrácí vodu potem, močí, dýcháním a stolicí. Tuto ztrátu vody musíme neustále doplňovat pitím tekutin a konzumací potravin, které vodu obsahují. Správná hydratace nastává tehdy, když množství přijaté vody stačí nahradit její ztráty.

Kolik vody byste měli vypít?

Kolik tekutin potřebuje průměrný zdravý dospělý člověk denně? Obecné doporučení je přibližně 2 litry tekutin denně pro ženy a 2,5 litru pro muže. Potřeba vody se však může výrazně lišit v závislosti na faktorech, jako je věk, tělesná velikost, úroveň aktivity a podnebí.

Nejjednodušší způsob, jak zjistit, zda jste správně hydratováni, je zkontrolovat barvu moči. Světle žlutá až čirá moč znamená, že jste dobře hydratováni. Tmavě žlutá moč obvykle značí dehydrataci.

Proč je hydratace tak důležitá?

Správná hydratace je pro naše zdraví životně důležitá z mnoha důvodů:

  1. Promazává a tlumí klouby - Dehydratace snižuje kluzkou, tlumicí vrstvu chrupavky v kloubech, což znesnadňuje pohyb a způsobuje bolest. Hydratace udržuje klouby promazané a pružné.
  2. Tvoří sliny - Voda je potřebná k tvorbě dostatečného množství slin, které pomáhají při žvýkání a polykání potravy a zabraňují vzniku zubního kazu. Sliny také obsahují enzymy, které začínají štěpit sacharidy a tuky.
  3. Dodává živiny a minerály - Voda rozpouští vitaminy, minerály, aminokyseliny, glukózu a další živiny a přenáší je do buněk v celém těle. Vyplavuje také odpadní látky.
  4. Předchází zácpě - Voda dodává stolici ve střevech objem a změkčuje ji, čímž pomáhá předcházet zácpě.
  5. Reguluje tělesnou teplotu - pocení ochlazuje tělo v teplém počasí. Dehydratace zhoršuje schopnost těla regulovat teplotu.
  6. Hydratuje orgány a tkáně - Hydratace udržuje tlumení orgánů a strukturu a pružnost kůže.
  7. Napomáhá trávení - Voda usnadňuje trávení tím, že pomáhá rozpouštět tuky a rozpustnou vlákninu. Zabraňuje také problémům, jako je reflux a pálení žáhy.
  8. Přenáší kyslík do buněk - Kyslík se váže s hemoglobinem v červených krvinkách a přenáší ho do celého těla. Dodávka kyslíku je zhoršena, když tělo nemá dostatek vody.
  9. Zvyšuje fyzickou výkonnost - I mírná dehydratace zhoršuje vytrvalost a pohybovou koordinaci při fyzické aktivitě. Správná hydratace zvyšuje výkonnost.
  10. Předchází bolestem hlavy - Bolesti hlavy jsou častým příznakem dehydratace, protože dochází k narušení rovnováhy tekutin v těle.
  11. Odstraňuje toxiny - Voda pomáhá filtrovat odpadní látky a toxiny z krve, ledvin a jater a následně je vyplavuje močí, výkaly a potem.
  12. Zlepšuje funkci mozku - i mírná dehydratace může zhoršit soustředění, paměť a náladu. Správná hydratace udržuje mozek bystrý.
  13. Udržuje zdraví očí - voda udržuje oči správně promazané a zrak jasný. Dehydratace může způsobit únavu očí a bolesti hlavy.
  14. Zajišťuje vyváženou hladinu elektrolytů - elektrolyty, jako je sodík a draslík, musí být rozpuštěny ve vodě, aby mohly plnit svou funkci. Dehydratace tuto rovnováhu narušuje.

Jak vidíte, správná hydratace je naprosto zásadní pro udržení všech aspektů zdraví, od pružnosti kloubů až po fungování buněk. Podívejme se nyní blíže na některé klíčové funkce, které hydratace ovlivňuje.

Hydratace a fyzický výkon

Jedním z nejviditelnějších účinků hydratace je pravděpodobně vliv na naše fyzické schopnosti. Četné studie prokázaly, že dehydratace rychle zhoršuje vytrvalost, motorickou koordinaci, koncentraci a výkonnost při cvičení nebo sportu. Dokonce i mírná dehydratace v podobě pouhých 1-2 % ztráty tělesné hmotnosti vodou může měřitelně ovlivnit fyzickou a duševní výkonnost.

Dehydratace snižuje objem krve, což nutí srdce pracovat intenzivněji, aby mohlo pumpovat krev do svalů a orgánů. Méně krve ve svalech způsobuje jejich rychlejší únavu. Snížený objem krve také zhoršuje regulaci tepla, což způsobuje rychlejší nárůst tělesné teploty. Nerovnováha elektrolytů a snížená funkce mozku dále zhoršují koordinaci a soustředění. Všechny tyto faktory společně zhoršují celkovou fyzickou výkonnost.

Bylo prokázáno, že správná hydratace přináší následující výhody spojené s cvičením a kondicí:

  • Zlepšuje vytrvalost a výdrž
  • Zabraňuje svalovým křečím a únavě
  • Reguluje tělesnou teplotu, aby se zabránilo přehřátí
  • Dodává živiny svalům a orgánům
  • Odstraňuje odpadní produkty, jako je kyselina mléčná
  • Optimalizuje funkci srdce a plic
  • Udržuje duševní soustředění a koncentraci
  • Snižuje vnímání námahy a nepohodlí

Sportovci a osoby, které se věnují náročnému cvičení, by měli věnovat zvýšenou pozornost potřebám hydratace před, během a po aktivitě. Během dlouhého nebo intenzivního tréninku se potřeba vody výrazně zvýší. Konzumace elektrolytového nápoje může pomoci doplnit ztracené soli a minerály. Správná hydratace je pro sportovce jedním z nejlepších způsobů, jak zvýšit svůj výkon.

Hydratace a funkce mozku

Mozek je velmi závislý na správné hydrataci, aby mohl pracovat naplno. Mozek se skládá přibližně ze 75 % z vody, která je potřebná pro chemické reakce a elektrickou signalizaci mezi neurony. Pokud je rovnováha vody v těle narušena, dochází ke zmenšení mozku a zhoršení kognitivních funkcí.

I mírná dehydratace o 1-2 % tělesné hmotnosti vede k následujícím kognitivním deficitům:

  • Snížená pozornost, bdělost a soustředění
  • Zhoršená krátkodobá a dlouhodobá paměť
  • Pomalejší reakční doba motorické koordinace
  • Zvýšená vnímaná námaha a únava
  • Negativní nálada, napětí, úzkost a deprese.

Silná dehydratace tyto problémy ještě zhoršuje. Studie ukazují, že snížení hydratace o pouhá 2 % tělesné hmotnosti zhoršuje fungování srovnatelné s vynecháním celého nočního spánku.

Dobrá hydratace mozku je nezbytná pro jasné myšlení, rychlé reakce, soustředění a paměť. Při složitých kognitivních úkolech, jako je studium, psaní testu nebo prostá snaha zvládnout dlouhý pracovní den, dbejte na dostatečný přísun vody. Mozek potřebuje k optimálnímu fungování dostatek "paliva" v podobě vody.

Hydratace a zdraví trávicího traktu

Správné fungování trávicího systému od začátku do konce závisí na dostatečném množství vody. Produkce slin zahajuje trávení, zatímco voda rozpouští tuky, vlákninu a další živiny v žaludku a střevech. Voda také změkčuje stolici při jejím pohybu střevy.

Nedostatečný příjem tekutin vede k řadě zažívacích potíží:

  • Sucho v ústech a potíže se žvýkáním nebo polykáním potravy
  • Pálení žáhy, reflux a gastritida
  • Zhoršené vstřebávání živin
  • Zácpa
  • Hemoroidy

Dostatek vody je klíčem ke zdravému trávení a pravidelné stolici. Vypití plné sklenice vody hned ráno pomáhá "probudit" trávicí trakt. Popíjení vody při jídle podporuje trávení a může omezit přejídání. Hydratace udržuje pravidelnost a snižuje zažívací potíže.

Kdo je ohrožen dehydratací?

Některé skupiny obyvatel jsou vystaveny zvýšenému riziku dehydratace a vyžadují zvláštní pozornost při příjmu tekutin:

Kojenci a děti - vysoký obrat tekutin a nemožnost přístupu k vodě ohrožuje kojence a malé děti. Časté krmení a pití zabraňuje dehydrataci.

Starší lidé - Otupělý pocit žízně a léky ztěžují dostatečnou hydrataci. Důležité je vědomé úsilí o konzumaci tekutin.

Těhotné a kojící ženy - Potřeba tekutin se zvyšuje, aby se podpořila tvorba mléka a zvýšený objem krve během těhotenství.

Vytrvalostní sportovci - silné pocení vyžaduje zvýšenou hydrataci před, během a po aktivitě.

Pracovníci pracující venku - Dlouhé hodiny strávené aktivně v horkém prostředí způsobují vysokou ztrátu vody potem.

Lidé s chronickými onemocněními - Některá onemocnění, jako je diabetes mellitus a onemocnění ledvin, zvyšují potřebu hydratace.

Cestovatelé - Změna prostředí a omezený přístup k tekutinám mohou vést k dehydrataci.

Kdo užívá diuretika nebo projímadla - tyto léky záměrně zvyšují vylučování vody z těla.

Pozornost věnovaná jedinečným hydratačním potřebám a záměrné pití dostatečného množství vody může každému pomoci udržet si optimální hydrataci.

Tipy, jak zůstat hydratovaný

Zde je několik tipů, jak zajistit, abyste každý den přijímali dostatečné množství tekutin:

  • Noste s sebou opakovaně použitelnou láhev na vodu a často ji doplňujte.
  • Hned ráno po probuzení vypijte plnou sklenici vody.
  • Místo sladkých nápojů volte vodu nebo neslazené nápoje.
  • Jezte ovoce a zeleninu! Mají vysoký obsah vody.
  • Nastavte si v telefonu připomínku, abyste v pravidelných intervalech pili vodu.
  • Pijte před, během a po cvičení.
  • Konzumujte tekutiny při všech jídlech.
  • Pro lepší chuť vody ji můžete obohatit o ovoce.
  • Zamrazte několik lahví s vodou vhodných do mrazáku, abyste udrželi vodu chladnou po celý den.
  • Před spaním nebo před usnutím vypijte sklenici vody.
  • Naslouchejte signálům žízně a pijte podle nich.
  • Sledujte barvu moči jako indikátor stavu hydratace.

Nezapomeňte, že voda tvoří přibližně 60 % tělesné hmotnosti. Každá buňka a každý orgán ji potřebuje ke správné činnosti. Zařaďte hydrataci mezi své každodenní zdravotní návyky a vaše tělo vám poděkuje!

Jaké jsou příznaky dehydratace?

  • Zvýšená žízeň a sucho v ústech
  • Únava, závratě nebo točení hlavy
  • Tmavě žlutá nebo jantarově zbarvená moč
  • Zřídkavé močení a malé množství moči, když už jdete.
  • Suchá pokožka a rty
  • Bolesti hlavy
  • Svalové křeče
  • Rychlá srdeční frekvence

Naslouchejte signálům svého těla. Pokud se u vás vyskytne jakákoli kombinace těchto příznaků, znamená to pravděpodobně dehydrataci.

Kolik vody mám vypít, když jsem nemocný?

Potřeba tekutin se zvyšuje vždy, když máte horečku, průjem nebo zvracíte. Nezapomeňte pít navíc vodu a další hydratační tekutiny, jako jsou vývary nebo elektrolytové nápoje. Pijte tolik, abyste vyrovnali ztráty tekutin způsobené pocením, dýcháním a zvracením/průjmem. Sledujte barvu své moči a pijte více, pokud je tmavá nebo řídká.

Co mohu přidat do vody, abych podpořil pití?

Pokud nemáte rádi nevýraznou chuť obyčejné vody, přidejte plátek citronu, limetky, okurky nebo lístky máty. Z mražených bobulí připravte chladivou vodu. Okurka, meloun, citrusové plody a rozmixované bylinky dodají vodě osvěžující chuť. Jen se vyhněte přidávání cukru pomocí sirupů nebo sladidel, které snižují zdraví prospěšné účinky vody.

Jak kofein ovlivňuje hydrataci?

Pití kofeinových nápojů, jako je káva, čaj a limonády, přispívá k příjmu tekutin. Kofein však působí také jako mírné diuretikum, které zvyšuje vylučování moči. Abyste se vyhnuli dehydrataci, vyvažujte nápoje s kofeinem další obyčejnou vodou. Vyhněte se kofeinu několik hodin před spaním, aby nenarušoval spánek.

Jakou vodu mám pít?

Obyčejná filtrovaná voda z kohoutku je pro většinu zdravých lidí naprosto vyhovující. Balené vody nebo minerální vody dodávají prospěšné minerály, jako je vápník a hořčík, ale nejsou nezbytné. Pokud vám voda z kohoutku nechutná nebo pokud nepotřebujete ze zdravotních důvodů omezit obsah sodíku nebo minerálních látek, je voda z kohoutku skvělá. Vyhněte se sladkým limonádám, džusům, sportovním nápojům nebo vitamínovým vodám, které hydrataci snižují.

Pomáhá hydratace při hubnutí?

Ano, správná hydratace může pomoci při hubnutí několika způsoby. Pijte vodu místo vysoce kalorických nápojů, abyste snížili množství kalorií. Pití před jídlem vám pomůže cítit se dříve sytí, takže sníte méně. Hydratace zabraňuje falešnému hladu, když máte ve skutečnosti žízeň. Pití studené vody také vyžaduje kalorie k jejímu ohřátí na tělesnou teplotu.

Mám pít, jen když mám žízeň?

Při určování potřeby hydratace se raději nespoléhejte pouze na žízeň. Často se stává, že v okamžiku, kdy pocítíte žízeň, jste již dehydratovaní. Místo toho záměrně pijte vodu v pravidelných intervalech během dne. Dodržujte obecná doporučení pro denní příjem tekutin, která vycházejí z vašeho věku, pohlaví, úrovně aktivity a klimatických podmínek.

Mohu pít příliš mnoho vody?

Velmi zřídka, ale přehnaná hydratace může narušit rovnováhu elektrolytů. To je nejpravděpodobnější u vytrvalostních sportovců, kteří při náročném tréninku a silném pocení pijí nadměrné množství tekutin. U průměrně zdravých lidí stačí pít, když mají žízeň, a při jídle, aby zůstali dobře hydratovaní bez rizika, že to přeženou.

Pomáhá hydratace při vzniku ledvinových kamenů?

Ano! Pití velkého množství tekutin, zejména vody, pomáhá ředit minerály a soli, které tvoří ledvinové kameny. Dobře hydratovaná moč zabraňuje tomu, aby se minerály tvořící kameny konsolidovaly a krystalizovaly do bolestivých kamenů. Pokud se u vás v minulosti vyskytly ledvinové kameny, zaměřte se na pití alespoň 3 litrů vody denně.

Může dehydratace způsobit úzkost?

I mírná dehydratace je u některých lidí spojena s úzkostí a poruchami nálady. Při nedostatečné hydrataci mozku dochází k poruchám neurotransmiterů a elektrické signalizace. Dbejte na každodenní pití dostatečného množství vody, zejména pokud se potýkáte s problémy s úzkostí, abyste podpořili zdravou funkci mozku.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?