Jak dlouho bych měl denně chodit, abych viděl výsledky?

Published:

Chůze je jednou z nejjednodušších a nejdostupnějších forem cvičení. Nevyžaduje žádné vybavení ani členství v posilovně a lze ji provozovat kdekoli a kdykoli. Kolik chůze je však potřeba, abyste viděli výsledky? Podívejte se, jak dlouho byste měli každý den chodit.

Kolik chůze je potřeba k dosažení zdravotních přínosů?

Kolik chůze je potřeba k dosažení zdravotních přínosů?

Chůze pouhých 30 minut denně 5 dní v týdnu může mít významné zdravotní účinky. Mezi výhody pravidelné chůze patří:

  • Snížení krevního tlaku a cholesterolu
  • Snížení rizika chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka a rakovina.
  • Zlepšení nálady a snížení rizika deprese
  • Zvýšená hladina energie a výdrž

Klíčem je důslednost. Každodenní 30minutová chůze vám umožní splnit minimální doporučení pro fyzickou aktivitu. Delší procházky však mohou spálit více kalorií a mají další přínosy pro kondici.

Jaká je doporučená denní doba chůze?

Většina odborníků doporučuje alespoň 150 minut středně intenzivního cvičení týdně. To může být pět 30minutových procházek nebo delší procházky alespoň 3 dny v týdnu.

Svižná chůze po dobu 30-60 minut 3-5krát týdně je ideální pro:

Ještě většího prospěchu dosáhnete, když se budete snažit o 300 minut chůze týdně. Rozloženo do pěti dnů to znamená 60 minut chůze denně.

Jakou vzdálenost byste měli ujít za 30 minut?

Většina lidí ujde v průměru 2,5 až 4 kilometry za 30 minut. Tato hodnota se však může lišit v závislosti na:

  • Tempo chůze - svižným tempem ujdete více místa než pomalou chůzí.
  • Terén - chůze po rovných chodnících a cestách vám umožní rychlejší chůzi než chůze do kopce.
  • Kondice - čím jste zdatnější, tím větší vzdálenost ujdete za 30 minut.

Své tempo zjistíte tak, že budete chodit 10 minut a zaznamenáte si, jakou vzdálenost jste ušli. Tuto hodnotu vynásobte třemi a určete svou 30minutovou vzdálenost.

Postupem času, jak se bude zlepšovat vaše kondice, zjistíte, že za stejnou dobu 30 minut ujdete větší vzdálenost.

Co se považuje za rychlou chůzi?

Největšího přínosu dosáhnete, když budete chodit mírným nebo svižným tempem. Zde je několik obecných doporučení pro rychlou chůzi:

  • 100 kroků za minutu se považuje za svižné tempo.
  • 3-4 míle za hodinu nebo 15-20 minut na míli
  • Chůze s kýváním paží a zvýšeným dýcháním, ale stále schopná udržet konverzaci.

Svižná chůze vyžaduje námahu, ale ne takovou, abyste nemohli mluvit. Měli byste cítit, jak se vám zrychluje dech a srdeční tep. Přesné tempo se bude lišit v závislosti na vaší aktuální kondici. Soustřeďte se na to, abyste na sebe tlačili a postupně zvyšovali intenzitu chůze.

Jak dlouho chodit, abyste zhubli?

Chcete-li zhubnout, pravděpodobně potřebujete více než jen každodenní 30minutovou procházku, pokud zároveň nedodržujete dietu se sníženým obsahem kalorií. Chůze dlouhá 1-2 míle za 30 minut spálí přibližně 100-200 kalorií.

Většina odborníků doporučuje pro výrazný vliv na hubnutí:

  • Chůze 45-60 minut 5-6 dní v týdnu
  • Ujetí 3-4 mil za sezení
  • Chůze ve svižném, náročném tempu
  • Kombinace chůze a zdravé stravy

Při této úrovni chůze lze spálit až 300 kalorií za jedno cvičení. Samotná chůze nemusí vést k dramatickému úbytku hmotnosti, ale v kombinaci se změnou stravy vám může pomoci udržet kalorický deficit a časem zhubnout.

Jak dlouho byste měli chodit, abyste byli fit?

Zlepšení celkové kondice vyžaduje, abyste se při chůzi posunuli dál než jen na procházku. Pokud dokážete po celou dobu bez problémů udržet konverzaci, pravděpodobně potřebujete chodit déle, dále nebo zrychlit tempo.

Snažte se chodit svižným tempem nebo občas přidejte krátký běh. Mezi možnosti, jak zlepšit kondici, patří:

  • Zvyšování délky sezení - chůze po dobu 45-60 minut
  • Přidání kopců nebo sprintů - to je větší výzva pro váš kardiovaskulární systém.
  • Chůze na delší vzdálenosti - cílem je 3-5 mil.
  • nošení závaží - přidává odpor a mění procházky v silový trénink

Začněte pomalu a sledujte své pokroky. Jakmile se vám bude zdát chůze snazší, zvyšte její délku, rychlost nebo obtížnost. Klíčem je důslednost. Choďte alespoň 5 dní v týdnu a počítejte s odpočinkovými dny na regeneraci.

Jak daleko byste měli chodit každý den?

Neexistuje žádné magické číslo, které by určovalo, jakou vzdálenost musíte denně ujít. Záleží na vašich cílech a aktuální úrovni kondice. Zde je několik obecných doporučení pro vzdálenost na základě cílů:

Pro zdraví:

  • 1-3 míle denně

Pro fitness:

  • 3-4 míle denně

Na hubnutí:

  • 4-5 mil denně

Pro většinu lidí, kteří začínají s chůzí, jsou 1-2 míle dobrým výchozím bodem, který lze následně zvyšovat. Pokud přejdete z nulové fyzické aktivity na chůzi dlouhou několik kilometrů denně, hrozí riziko zranění nebo vyhoření. Vzdálenost zvyšujte postupně každý týden.

Tipy pro delší a vzdálenější chůzi

Je snadné zaseknout se na každodenní chůzi po stejné vzdálenosti nebo trase. Zde je několik tipů, jak pokračovat v pokroku:

  • Jděte dál - přidejte si k trase 0,25-0,5 míle nebo ujděte kolo navíc. Drobné přírůstky se sčítají.
  • Změňte směr - projděte si novou trasu nebo prozkoumejte novou čtvrť. Procházky tak budou zajímavější.
  • Přidejte se ke skupině chodců - Motivací může být, když na vás budou ostatní spoléhat.
  • Poslouchejte audioknihy nebo podcasty - ubíhá vám rychleji čas a rozptýlí vás od únavy nebo nudy.
  • Používejte fitness tracker - když vidíte, jak zaznamenáváte své kroky a ujeté kilometry, je to pro vás motivace k jejich dalšímu zvyšování.
  • Přihlaste se na pětikilometrovou procházku - Cílový závod vás udrží na správné cestě při tréninku.

Jak zařadit více každodenní chůze

Pokud jste v současné době neaktivní, může pro vás být náročné dosáhnout více než 30 minut nepřetržité chůze. Existují snadné způsoby, jak do dne vpašovat více pohybu:

  • Kdykoli můžete, jděte po schodech
  • Zaparkujte dále od vchodů a ujděte další vzdálenost pěšky.
  • Vystupte z veřejné dopravy o zastávku dříve a jděte pěšky
  • Pokud pracujete u stolu, dělejte si každé 1-2 hodiny přestávky na procházku.
  • domácí práce, jako je úklid a zahradničení
  • Po večeři jděte s rodinou na procházku
  • Během reklam a televizních přestávek se procházejte v tempu nebo na místě.
  • Procházka při vyřizování telefonních hovorů

K dosažení denních cílů chůze přispějí malé nárazy aktivity po celý den. Využívejte příležitostí k procházkám, kdykoli je to možné.

Závěr doporučení pro každodenní chůzi

Jak dlouho a jak daleko musíte každý den chodit, závisí na vašem zdraví a kondici. Pro celkové zdraví je dobrým cílem 30 minut chůze denně nebo 10 000 kroků. Svižná chůze 45-60 minut po většinu dní vám může pomoci zhubnout a získat lepší kondici, pokud ji zkombinujete se zdravými stravovacími návyky.

Jakmile získáte kondici, snažte se ujít 3-5 mil v tomto časovém rozmezí. Tato úroveň chůze vám pomůže spalovat tuky, posílit kardiovaskulární systém a zpevnit nohy a jádro těla. Zůstaňte v každodenních procházkách důslední, postupně zvyšujte jejich délku nebo intenzitu a zařaďte i další cvičení, například silový trénink.

Nejdůležitější je zvolit si takový režim chůze, který budete dodržovat dlouhodobě. Začněte tedy pomalu a najděte si takový objem denní chůze, který se vejde do vašeho rozvrhu a po kterém se budete cítit plní energie. Buďte trpěliví a pokračujte v chůzi. Zanedlouho budete sklízet četné ovoce, od lepšího zdraví až po štíhlejší pas.

Jak dlouho bych měl denně chodit, abych viděl výsledky?

Ministerstvo zdravotnictví a sociálních věcí doporučuje, abyste se týdně věnovali alespoň 150 minutám mírné aerobní aktivity nebo 75 minutám intenzivní aerobní aktivity. Pokud tedy chodíte svižným tempem, měli byste se zaměřit na alespoň 30 minut chůze každý den, abyste dosáhli výsledků.

Kolik kroků bych měl při chůzi ujít?

Snažte se ujít minimálně 10 000 kroků denně. To je obecné doporučení pro udržení dobrého zdraví a dosažení výhod chůze.

Jaké jsou výhody každodenní chůze?

Každodenní chůze má řadu výhod, včetně zlepšení kardiovaskulárního zdraví, zvýšení vytrvalosti, regulace hmotnosti, snížení rizika chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a cukrovka, zlepšení trávení, zlepšení nálady a celkové pohody.

Mohu z chůze udělat efektivní cvičení, i když nemám moc času?

Ano, můžete! I krátké fyzické aktivity mohou být prospěšné. Pokud nemáte čas věnovat chůzi celých 30 minut, můžete si ji rozdělit na menší úseky. Snažte se o alespoň tři desetiminutové procházky během dne, abyste nashromáždili doporučených 30 minut denní fyzické aktivity.

Kolik kilometrů bych měl ujít za den?

Odpověď: Udržujte si dobré zdraví a využívejte výhod chůze.

Je nošení krokoměru užitečné pro sledování mého pokroku v chůzi?

Ano, nošení krokoměru nebo fitness trackeru, který počítá vaše kroky, může být velmi užitečné při sledování vašeho pokroku v chůzi. Může vás motivovat k dosažení denních krokových cílů a poskytnout hmatatelný způsob měření vaší fyzické aktivity.

Je chůze pomalým tempem stále prospěšná?

Rozhodně! Chůze pomalejším tempem je stále prospěšná a počítá se jako forma fyzické aktivity. Chůze rychlejším tempem sice může přinést další kardiovaskulární výhody, ale jakýkoli pohyb je lepší než sedavé zaměstnání.

Jak může chůze zlepšit můj zdravotní stav?

Chůze může zlepšit vaše zdraví mnoha způsoby. Pomáhá posilovat srdce a plíce, zvyšuje hustotu kostí, zlepšuje krevní oběh, zlepšuje náladu a duševní pohodu, pomáhá při regulaci hmotnosti, snižuje riziko vzniku chronických onemocnění a zlepšuje celkovou délku života.

Jaké jsou nejlepší tipy, jak zařadit chůzi do každodenního režimu?

Aby se chůze stala součástí vaší každodenní rutiny, zvažte její zařazení do svých každodenních aktivit. Můžete chodit do práce a z práce pěšky, chodit po schodech místo výtahu, procházet se během polední pauzy, využívat přestávky ke krátkým procházkám nebo si každý den naplánovat vyhrazený čas na chůzi. Najděte si, co vám nejlépe vyhovuje, a stanovte si to jako prioritu.

Přináší rychlá chůze více výhod než chůze pomalejší?

Chůze rychlejším tempem, například svižná chůze, může přinést další kardiovaskulární výhody ve srovnání s pomalejší chůzí. Zvyšuje intenzitu cvičení, zvyšuje tepovou frekvenci a spaluje více kalorií. Pro zdraví je však prospěšná jakákoli forma chůze, proto si zvolte tempo, které odpovídá vaší fyzické kondici a cílům.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?