Které cvičení využívá nejvíce svalů?

Published:

Pokud chcete procvičit celé tělo a zapojit více svalových skupin najednou, možná vás zajímá, které cvičení využívá nejvíce svalů? Vzhledem k tomu, že je k dispozici tolik různých možností a způsobů cvičení, může být těžké zjistit, kde začít. Dobrou zprávou je, že existují určité cviky, které zapojují více svalů současně než jiné. Porozumění tomu, které pohyby zapojují nejvíce svalů, vám pomůže maximalizovat čas strávený v posilovně a dosáhnout celkové tělesné kondice.

exerciese

V tomto příspěvku si rozebereme cviky, při kterých se využívá nejvíce svalů, abyste je mohli zařadit do svého tréninkového režimu. Probereme také výhody cviků na celé tělo a poskytneme tipy na trénink, který se efektivně zaměří na více svalových skupin. Na konci budete vědět, který jednotlivý cvik využívá nejvíce svalů, abyste jej mohli zařadit do svého fitness programu a budovat funkční sílu. Začněme!

Proč je cvičení celého těla účinné

Než se začneme věnovat nejlepším cvikům, je dobré si uvědomit, proč jsou prospěšné pohyby, při kterých pracuje více svalů:

  • Maximalizujte spalování kalorií: Cvičení, při kterých se zapojuje více svalových vláken, zrychlují metabolismus a spalují více kalorií za jedno cvičení. Při tréninku celého těla budete rychleji spalovat tuky.
  • Budování svalové vytrvalosti: Používání více velkých svalových skupin najednou zvyšuje svalovou vytrvalost, takže můžete cvičit déle a intenzivněji.
  • Zlepšení funkční zdatnosti: Cvičení celého těla, jako jsou dřepy a výpady, zlepšují rovnováhu, pohyblivost a koordinaci - dovednosti použitelné v každodenním životě.
  • Ušetřete čas: Můžete spalovat kalorie, tvarovat svaly a zvyšovat kondici tím, že budete cvičit několik svalových skupin najednou místo toho, abyste každou z nich izolovali.
  • Zpestřete svou rutinu: Vícekloubové pohyby zpestří trénink a dodají mu na náročnosti, takže se vyhnete úpadku.

Nyní, když znáte výhody tréninku celého těla, se podívejme na nejlepší cviky, které aktivují nejvíce svalů.

Cvičení, které využívá nejvíce svalů

Pokud chcete cvik, který se zaměřuje na nejvíce svalů v jednom pohybu, hledejte dřep. Tento funkční cvik na spodní část těla zapojuje téměř všechny hlavní svalové skupiny najednou. Při správném provedení jsou dřepy bezkonkurenčně nejlepší pro celkové zpevnění těla.

Svaly pracující při dřepu

Zde jsou hlavní svaly, které se aktivují při dřepování:

  • Čtyřhlavý sval stehenní: Dřepy jsou primárně zaměřeny na čtyřhlavý sval stehenní na přední straně stehen. Pracují při nich přímý sval stehenní, vastus lateralis, vastus medialis a vastus intermedius.
  • Hýždě: Hýžďové svaly na zadku se při spouštění do dřepu také zapínají. Maximální a střední hýžďové svaly stabilizují vaše boky.
  • Hamstringy: Při každém opakování se zapojí hamstringy na zadní straně stehen, aby se vám protáhly boky.
  • Adduktory: Vnitřní svaly stehen zvané adduktory se stahují, aby stabilizovaly nohy během pohybu.
  • Telata: Lýtkové svaly gastrocnemius a soleus plantarflexují kotníky při propínání chodidel.
  • Jádro: Dřepy vyžadují zapojení středu těla, aby se páteř udržela v neutrální poloze. Aktivují se přímé břišní svaly, šikmé břišní svaly a příčné břišní svaly.
  • Zpět: Paraspinální svaly, jako jsou vzpřimovače páteře, se stahují, aby udržely správné držení těla, stejně jako svaly šíjové, rombické a zadní deltové svaly.

Když sečteme všechny hlavní svaly, které při cvičení pracují, je jasné, že dřepy mají prvenství v tom, že využívají nejvíce svalů. Pouhé jedno opakování dřepu zapojí současně nohy, hýždě, jádro těla a záda, což přináší neuvěřitelný prospěch celému tělu.

Jak maximalizovat aktivaci svalů během dřepů

Ne všechny dřepy jsou stejné, pokud jde o zapojení svalů. Řiďte se těmito tipy, abyste zapojili co nejvíce svalů:

  • Snižte se. Dřepujte tak dlouho, dokud nebudou stehna alespoň rovnoběžná s podlahou, abyste se zaměřili na svaly nohou a hýždí ve velkém rozsahu pohybu.
  • Udržujte váhu na patách. Důraz tak kladete na svaly zadního řetězce, jako jsou hýždě, hamstringy a záda.
  • Pohyb začněte nejprve zlomením v bedrech a poté pokrčením kolen. Myslete na "kloub dozadu, pak dolů".
  • V horní části pohybu zatněte hýždě a zapojte jádro těla. Na vrcholu nepolevujte.
  • Postavte se na šířku ramen, prsty směřují dopředu nebo mírně ven. Širší postoje přenášejí důraz na vnitřní stranu stehen.

Zvládněte správnou formu a ucítíte, jak kvadricepsy, hamstringy a hýžďové svaly hoří při každém opakování! Nyní se podíváme na další fantastické cviky na celé tělo.

Další cvičení, která využívají více svalů

Dřepy sice vítězí v tom, že využívají nejvíce svalů, ale i některé další pohyby aktivují všechny hlavní svalové skupiny současně. Zde jsou další vynikající cviky na celé tělo, které můžete vyzkoušet:

Výpady

Stejně jako dřepy, i výpady posilují čtyřhlavý sval, hýždě, hamstringy a lýtka jedním plynulým pohybem. Zároveň je to výzva pro vaše tělo a rovnováhu. Zaměřte se na hluboké pokrčení kolen, vzpřímený trup a správnou techniku. Vyzkoušejte výpady vpřed, vzad, chůzi a boční výpady, abyste zasáhli svaly z více úhlů.

Tlakové zdvihy

Při správném provedení kliky zapojují hrudník, ramena, tricepsy, břišní a zádové svaly. Dejte ruce od sebe na šířku ramen, zpevněte střed těla a soustřeďte se na kontrolované spouštění a zvedání tak, abyste vytvořili rovnou linii od pat k hlavě. Pro zvýšení obtížnosti položte nohy na stabilizační míč.

Tahání nahoru

Tahy a bradla aktivují svaly, bicepsy, ramena, jádro těla, předloktí a úchop. Uchopte hrazdu rukama na šířku ramen a použijte nadhmat pro přítahy nebo podhmat pro bradla. Přitáhněte hrudník k tyči tak, že stisknete lopatky a stáhnete lokty dolů.

Mrtvé tahy s činkou

Mrtvé tahy procvičují zadní řetězec včetně vzpřimovačů páteře, hýždí, hamstringů, lýtek, ramen, trapézů a úchopu předloktí. S neutrální páteří se v kyčlích předkloňte a spusťte se do dřepu, přičemž držte činky. Projděte patami do stoje a nahoře zatněte hýžďové svaly.

Kettlebell Swings

Tento výbušný pohyb zapojuje hýždě, hamstringy, kvadricepsy, jádro těla, ramena, záda a paže. S měkkými koleny se v kyčlích zakloňte a přehoupněte kettlebell mezi nohama. Vyrazte boky vpřed a švihněte závažím do úrovně hrudníku, přičemž zatněte hýžďové svaly. Kontrolujte klesání.

Burpees

Plné burpees jsou jedním z nejnáročnějších pohybů celého těla. V jedné plynulé sekvenci procvičíte nohy, hýždě, hrudník, tricepsy, ramena, záda a jádro těla. Klesněte do dřepu, odrazte nohy zpět do prkna, proveďte klik, vyskočte nohama vzhůru a postavte se, abyste aktivovali všechny hlavní svalové skupiny.

Bojová lana

Kmitání bojovými lany rozproudí ramena, záda, hrudník, paže, svalstvo, hýždě, čtyřhlavý sval a lýtka. V atletickém postoji vytvářejte hybnost z boků a ramen a rychle švihejte lany nahoru a dolů po dobu 30-60 sekund. Tohle je intenzivní zakončení celého těla!

Jak vidíte, kromě dřepů existuje několik možností funkčního cvičení, které se zaměřují na všechny hlavní svaly současně. Kombinujte tyto pohyby celého těla, abyste se vyhnuli zraněním z přetížení a zároveň maximalizovali množství spálených kalorií.

Tréninkové tipy pro trénink celého těla

Nyní, když už víte, které cviky procvičují nejvíce svalů, se podívejme na několik tipů, jak sestavit efektivní trénink celého těla:

  • Kombinujte pohyby horní a dolní části těla - nezapomeňte zařadit tlaky a tahy pro horní část těla spolu s dřepy, výpady a mrtvými tahy pro dolní část těla.
  • Používejte vícekloubové a jednokloubové cviky - složené pohyby, jako jsou dřepy, spolu s izolačními cviky, jako jsou bicepsové zkroucení, se zaměřují na svaly z více úhlů.
  • Zařaďte trénink středu těla - nezapomeňte na přímé cvičení břišních svalů, jako jsou prkna a sklapovačky, které posilují střed těla.
  • Používejte volné váhy - činky, kettlebelly, činky a vlastní tělesnou váhu, které vám dodají na náročnosti.
  • Dodržujte správnou formu - správné provádění cviků zaručuje, že budete procvičovat zamýšlené svalové skupiny. Neobětujte formu kvůli větší váze.
  • Obměňujte své cvi čení - pravidelně střídejte cviky, aby se vaše svaly nepřizpůsobily. Šokujte své tělo, abyste podpořili další přírůstky.
  • Dejte si čas na regeneraci - vyhněte se tréninku stejných svalových skupin dva dny po sobě. Naplánujte si dny odpočinku pro regeneraci a růst.

Dodržování těchto tipů založených na důkazech vám pomůže maximálně využít trénink celého těla a cviky, při kterých se využívá nejvíce svalů. Zrekapitulujme si, co jsme se dozvěděli.

Klíčové poznatky: Cvičení, při kterém se zapojuje nejvíce svalů, je dřep

  • Cviky na celé tělo, jako jsou dřepy, využívají více svalových skupin na jeden pohyb ve srovnání s izolovanými cviky. Zvyšují spalování kalorií, vytrvalost a funkční zdatnost.
  • Dřepy zapojují čtveřice svalů, hýždě, hamstringy, lýtka, jádro těla a zádové svaly, což přináší neuvěřitelný prospěch celému tělu. Při správném provedení jsou dřepy nejlepším cvikem pro zapojení svalů celého těla.
  • Dodržujte správnou formu dřepu tím, že půjdete nízko, budete držet váhu vzadu, nejprve se zavěsíte a nahoře zatnete hýždě. Tím maximalizujete aktivaci svalů.
  • Mezi další účinné pohyby celého těla patří výpady, kliky, přítahy, mrtvé tahy, švihy s kettlebell, burpees a bojová lana. Tyto cviky můžete kombinovat, abyste dosáhli komplexního cvičení.
  • Zařaďte do svého programu cvičení horní a dolní poloviny těla, vícekloubové a izolační pohyby, trénink jádra, volné váhy a rozmanité sestavy. Vyhraďte si dny odpočinku, abyste podpořili kondici celého těla.

Tak to vidíte - dřep kraluje, pokud jde o cvik, při kterém se používá nejvíce svalů. Zařaďte do svého tréninku spoustu dřepů spolu s dalšími funkčními pohyby, abyste dosáhli celkové síly těla, rozvoje svalů a spalování tuků. Jaké cviky na celé tělo přidáte do svého příštího tréninku? Dejte mi vědět v komentářích!

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?