Kolik kroků je 60 minut chůze?

Published:

Chůze je jednou z nejjednodušších a nejdostupnějších forem cvičení. Nevyžaduje žádné vybavení kromě dobrých bot. Můžete chodit venku nebo uvnitř na běžeckém pásu. Jediné, co potřebujete, je trocha času, který můžete chůzi denně věnovat.

Kolik kroků byste ale měli ujít za 60 minut chůze? Podívejme se na několik odhadů.

60 minut chůze může zajistit přibližně 8 000 kroků.

Jak rychle chodí průměrný člověk?

Abychom mohli odhadnout počet kroků za 60 minut chůze, musíme nejprve znát průměrnou rychlost chůze.

Podle studie publikované v časopise Journal of Physical Activity and Health je průměrná rychlost chůze dospělých Američanů 3,0 míle za hodinu. To znamená přibližně 1,34 metru za sekundu nebo přibližně 133 kroků za minutu.

Jedná se však pouze o průměr. Rychlost chůze se může u jednotlivých osob výrazně lišit v závislosti na faktorech, jako jsou:

  • Věk: Starší dospělí mají tendenci chodit pomaleji než mladší dospělí. Děti také chodí rychleji.
  • Úroveň kondice: Pravidelně cvičící osoby, které často chodí, mohou udržet rychlejší tempo než osoby se sedavým zaměstnáním.
  • Složení těla: Osoby s nadváhou a obezitou mají tendenci chodit pomaleji než osoby se zdravou hmotností.
  • Terén: Chůze do kopce nebo po nerovném povrchu zpomalí tempo oproti chůzi po rovném, rovném terénu.
  • Účel: Při chůzi ve volném čase mají lidé tendenci chodit spíše chůzí. Když však chodí za účelem cvičení, zrychlují tempo.

Ačkoli 133 kroků za minutu je slušný odhad, vaše osobní rychlost chůze může být rychlejší nebo pomalejší.

Odhad kroků za 60 minut

Použijeme-li jako vodítko 133 kroků za minutu, můžeme počet kroků za 60 minut chůze odhadnout takto:

133 kroků/minutu x 60 minut = 7980 kroků

Průměrný chodec tedy za 60 minut chůze ujde téměř 8 000 kroků.

To je v souladu s obecnými cíli kroků. Mnoho fitness trackerů a zdravotnických organizací doporučuje, abyste pro své zdraví udělali alespoň 8000-10 000 kroků denně.

Například Americká kardiologická asociace doporučuje denně ujít alespoň 7 000 až 10 000 kroků:

  • Snížení krevního tlaku
  • Zlepšení regulace hladiny cukru v krvi
  • Zvýšení HDL (dobrého) cholesterolu
  • Zvýšení hladiny energie
  • Kontrolní tělesná hmotnost

S 8 000 kroky za 60 minut chůze můžete splnit minimální denní cíl již při jedné procházce!

Více kroků je samozřejmě ještě lepší pro zdraví a kondici. Zdá se však, že 60 minut středně intenzivní chůze představuje solidní základ.

Faktory, které ovlivňují kroky za 60 minut

Přestože 8 000 kroků je rozumný odhad pro 60 minut chůze, vaše osobní výsledky se budou lišit v závislosti na:

Tempo chůze

Při rychlejším tempu ujdete za 60 minut více kroků než při klidné chůzi. Zde je několik odhadů počtu kroků v závislosti na rychlosti chůze:

  • 2 mph (17 minut na míli): Přibližně 5 000 kroků
  • 3 mph (15 minut na míli): Přibližně 7 500 kroků
  • 4 mph (12 minut na míli): Přibližně 10 000 kroků
  • 5 mil za hodinu (10 minut na míli): Přibližně 12 500 kroků

Jak vidíte, zrychlení tempa výrazně zvyšuje počet kroků za 60 minut. Nemusíte však jít rychlostí 5 mil za hodinu, abyste zaznamenali výhody. Doporučuje se mírná intenzita.

Délka kroku

Délka kroku je vzdálenost mezi po sobě jdoucími údery patou stejného chodidla. Délka přirozeného kroku ovlivňuje počet kroků, které uděláte za minutu, i celkový počet kroků.

Například člověk s delším krokem ujde méně kroků než člověk s krátkým, trhaným krokem.

Délku kroku můžete prodloužit tréninkem. Dejte si pokyn, abyste stáli vzpřímeně, zapojili jádro těla, zatlačili lokty dozadu a při každém kroku plně natáhli nohy.

Výška

Chůze po kopcích, rampách nebo ve stoupání zvyšuje počet kroků. Při chůzi do kopce se kroky přirozeně zkracují a zrychlují.

Na běžeckém pásu nastavte sklon 2-3 %, abyste zvýšili počet kroků. Nebo si najděte kopcovité trasy, pokud chodíte venku.

Přestávky na odpočinek

Pravidelné krátké 1-2minutové přestávky na odpočinek sníží celkový počet kroků oproti nepřetržité chůzi po dobu 60 minut.

Snažte se o co nejmenší počet přestávek, pokud vůbec nějaké, abyste maximalizovali počet kroků. Pokud s cvičením začínáte, nepřehánějte to. Přestávky na odpočinek dělejte podle potřeby.

Rozptýlení

Dívat se do telefonu, sledovat lidi, zastavovat se a povídat si atd. - to všechno může omezit tempo chůze a počet kroků. Chcete-li ze svých 60 minut vytěžit co nejvíce, snažte se minimalizovat rozptylování.

Sledování kroků

Ke sledování počtu kroků během chůze použijte:

  • Hodinky nebo náramek pro sledování kondice
  • Krokoměr
  • Fitness aplikace s akcelerometrem, například Google Fit
  • Displej běžeckého pásu

Zaznamenávání údajů v průběhu času poskytuje skvělou zpětnou vazbu o vašem tempu, vzdálenosti, počtu kroků a spálených kaloriích za sezení.

Se zlepšující se kondicí se snažte postupně zvyšovat počet kroků za 60 minut. Každý krok je však lepší než žádný!

Výhody více než 8 000 kroků denně

Ujít denně alespoň 8 000 kroků prostřednictvím 60minutové chůze, jiné aktivity nebo jejich kombinace přináší vynikající zdravotní a kondiční výhody, včetně:

  • Kontrola hmotnosti - více kroků spálí více kalorií, což napomáhá snižování a udržování hmotnosti.
  • Snížení množství tělesného tuku - Kroky prováděné mírným tempem pomáhají snížit celkové procento tělesného tuku.
  • Snížení krevního tlaku - chůze po více než 8 000 krocích pomáhá kontrolovat hypertenzi.
  • Snížení hladiny cholesterolu - každodenní kroky pomáhají zlepšit poměr HDL a LDL cholesterolu.
  • Řízení hladiny cukru v krvi - více pohybu snižuje inzulinovou rezistenci.
  • Silnější kosti - chůze je aktivita, při které se zvyšuje hustota kostí.
  • Zlepšení nálady - Fyzická aktivita uvolňuje endorfiny, které zlepšují náladu.
  • Zvýšená energie - Aktivita působí proti únavě a zvyšuje vitalitu.

Shrnutí odhadů 8 000 kroků

Souhrnně lze říci, že průměrný chodec za 60 minut chůze v mírném tempu ujde podle odhadů přibližně 8 000 kroků.

Skutečný počet kroků však ovlivňují faktory, jako je vaše osobní tempo, délka kroku, terén a další. Rychlejší tempo, kopce a minimalizace přestávek zvyšují počet kroků.

Během každé 60minutové procházky udělejte více než 8 000 kroků. Každý krok je však prospěšný, zejména pokud s cvičením začínáte.

Ke sledování tempa, vzdálenosti, kroků a kalorií používejte fitness tracker. Postupně zvyšujte svou kondici, aby se počet kroků časem zvyšoval.

Alespoň 60 minut mírné aktivity, jako je rychlá chůze, má vynikající přínos pro zdraví srdce, kontrolu hmotnosti, snižování tělesného tuku, posilování kostí a další. Pro optimální zdraví se snažte ujít více než 10 000 kroků denně.

Často kladené otázky

Stále máte otázky ohledně kroků za 60 minut chůze? Zde jsou odpovědi na některé často kladené otázky.

Jak rychle mám chodit, abych ušel 8 000 kroků za 60 minut?

Při tempu 15 minut na míli (3 mph) ujde většina chodců za 60 minut přibližně 8 000 kroků. To je považováno za střední intenzitu. Zrychlete nebo zpomalte podle své fyzické zdatnosti.

Je lepší udělat kroky najednou, nebo v průběhu dne?

Z hlediska zdravotních výhod nezáleží na tom, jakým způsobem kroky získáte, pokud dosáhnete denních cílů. Vyhrazené bloky chůze vám však pomohou zajistit splnění cílů.

Mám používat běžecký pás, nebo chodit venku?

Obojí funguje! Vyberte si možnost, která vás baví a u které budete trvale setrvávat. Různé trasy chůze venku jsou zajímavé, zatímco běžecké pásy vám umožní přesně sledovat tempo a počet kroků.

Co když nemohu nepřetržitě chodit 60 minut?

V případě potřeby si chůzi rozdělte na více kratších sezení po alespoň 10 minutách. Jakékoli množství chůze přináší výhody. Se zlepšující se kondicí postupně prodlužujte čas.

Kolik kalorií spálí 60 minut chůze?

Při mírném tempu 3 mph spálí 155 kg vážící osoba za 60 minut přibližně 300 kalorií. S vyšší rychlostí a vyšší tělesnou hmotností se rychlost spalování zvyšuje.

Začněte chodit pěšky k lepšímu zdraví

Teď, když víte, kolik kroků odpovídá 60 minutám chůze, je čas začít měřit počet uběhnutých kilometrů!

Snažte se denně ujít alespoň 8 000 kroků, základem může být 60minutová procházka. Pokud však v současné době sedíte, začněte pomalu. Jakékoli zvýšení aktivity přináší výhody.

Pomocí fitness trackeru můžete sledovat své tempo, kroky, vzdálenost a spálené kalorie. Se zlepšující se kondicí zvyšujte rychlost a počet kroků, abyste dosáhli větších zdravotních úspěchů.

Více než 60 minut mírné aktivity, například rychlé chůze, po většinu dní v týdnu je jednou z nejlepších věcí, které můžete udělat pro své fyzické i duševní zdraví. Kroky se rychle sčítají a přispívají k lepšímu zdraví!

Kolik kroků je 60 minut chůze?

Počet kroků během 60 minut chůze se může lišit v závislosti na faktorech, jako je tempo a délka kroku. V průměru může člověk za hodinu chůze ujít přibližně 4 000 až 6 000 kroků.

Kolik minut chůze denně se doporučuje?

Většině zdravých dospělých se doporučuje věnovat se denně alespoň 30 minutám chůze střední intenzity. Toto doporučení může pomoci zlepšit kardiovaskulární zdraví, snížit riziko srdečních onemocnění a přispět k celkové pohodě.

Stačí 30 minut chůze denně?

Ano, 30 minut chůze denně může mít řadu zdravotních přínosů. Může zlepšit kardiovaskulární kondici, pomoci při hubnutí, zlepšit náladu a snížit riziko chronických onemocnění.

Mohu si 30 minut chůze denně rozdělit na kratší úseky?

Ano, doporučenou 30minutovou denní chůzi můžete rozdělit na kratší úseky. Můžete například absolvovat dvě 15minutové procházky nebo tři 10minutové procházky během dne. Důležité je nashromáždit celkem alespoň 30 minut chůze.

Mohu chodit 20 minut místo 30 minut denně?

I když 20 minut chůze denně stále přináší určité zdravotní benefity, doporučení 30 minut vychází z požadované intenzity a délky trvání pro optimalizaci zdravotních výsledků. Pokud si nemůžete vyhradit 30 minut, může být 20 minut stále prospěšným doplňkem vaší každodenní rutiny.

Je chůze při hubnutí lepší než běh?

Účinnost chůze nebo běhu při hubnutí závisí na různých faktorech, jako je intenzita, délka trvání a individuální preference. Chůze i běh mohou přispět ke snížení hmotnosti, pokud jsou spojeny se správnou výživou a zdravým životním stylem. Důležité je vybrat si cvičení, které vás baví a u kterého můžete dlouhodobě vydržet.

Kolik minut chůze za týden bych měl/a absolvovat?

Abyste splnili doporučených 30 minut denně, je vhodné věnovat se alespoň 150 minutám středně intenzivní chůze týdně. Toho lze dosáhnout rozložením minut do několika dnů, například 30 minut denně po dobu 5 dnů v týdnu.

Může samotná chůze pomoci při hubnutí?

Chůze může být cennou součástí plánu hubnutí, je však třeba si uvědomit, že hubnutí ovlivňuje více faktorů, včetně výživy a celkové energetické bilance. Samotná chůze může přispět ke snížení hmotnosti, ale její kombinace se zdravou stravou a dalšími formami cvičení může přinést lepší výsledky.

Může mít chůze trvající 60 minut denně další výhody?

60 minut chůze denně může přinést další zdravotní výhody, jako je zlepšení kardiovaskulární kondice, spalování většího množství kalorií a potenciálně i větší úbytek hmotnosti. Pro dosažení pozitivních výsledků však není nutné, aby každý chodil 60 minut denně. Doporučené minimum zůstává 30 minut denně.

Kolik kroků bych měl za den ujít?

Počet kroků se může u jednotlivých osob lišit, ale obecně se doporučuje udělat alespoň 10 000 kroků denně. Pokud se vám však zdá dosažení tohoto cíle náročné, můžete začít s cílem 5 000 kroků denně a postupně jej zvyšovat, což může být pro zdraví stále přínosné.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?