Nejnovější blogy | Page 21

  • Způsobuje mléko a mléčné výrobky akné?

    October 18, 2023

    Ačkoli studie neprokázaly, že by mléčné výrobky jednoznačně způsobovaly akné, existuje řada důkazů, které spojují příjem mléčných výrobků, zejména mléka, se zvýšeným výskytem a závažností akné. Zdá se, že mechanismem je vliv mléčných výrobků na inzulín, hladinu cukru v krvi a zánětlivé cesty. Reakce jsou však velmi individuální, takže mléčné výrobky nemusí nutně zhoršovat akné ve všech případech. Poraďte se se svým dermatologem, zda by omezení mléčných výrobků mohlo prospět právě vašemu akné.

  • Jak strava ovlivňuje akné?

    October 18, 2023

    Na akné má vliv strava prostřednictvím hormonálních účinků, zánětů a zdraví střev. Potraviny jako mléčné výrobky, rafinované sacharidy, cukr a nezdravé tuky mohou akné zhoršovat. Strava zaměřená na plnohodnotné potraviny, jako jsou tučné ryby, zelenina, ořechy, protizánětlivé koření a probiotické potraviny, může pomoci v boji proti akné. I když změny ve stravování trvají delší dobu,...

  • Je mé akné způsobeno úzkostí?

    October 18, 2023

    Akné a úzkost mají obousměrný vztah. Vysoká hladina stresu vede ke zvýšené produkci oleje a zánětu, což akné zhoršuje. Současně může boj s výskyty akné poškozovat sebevědomí a zvyšovat úzkost. Zvládání úzkosti spojené s akné vyžaduje relaxační techniky, terapii, léky, správnou péči o pleť a zdravé životní návyky. Správnými strategiemi lze úzkost i příznaky akné zmírnit.

  • Jakých je 5 příčin akné?

    October 18, 2023

    Hlavními příčinami akné jsou nadměrná produkce oleje, hromadění odumřelých kožních buněk, přemnožení bakterií akné, záněty a výkyvy hormonů, které vedou k ucpávání pórů. Genetické faktory činí pleť citlivější na běžné hormonální změny. Stres a strava sice nejsou přímou příčinou akné, ale mohou zhoršit výskyt akné u osob, které již k němu mají sklony. Preventivní péče o pleť a léky pomáhají zvládat akné tím, že řeší jeho základní příčiny.

  • Co se stane s hnisem v pupínku, když ho nevypíchnete?

    October 18, 2023

    Popichování pupínků může způsobit více škody než užitku. Vytlačováním hnisu dochází k prasknutí folikulů, bakterie se dostávají hlouběji a šíří se infekce. To vede k horšímu zarudnutí, otoku a jizvení. Místo toho je lepší nechat pupínky, aby se samy zahojily. Tělo přirozeně vstřebá a vyloučí veškerý hnis, aniž by bylo nutné ho vyrážet. S trochou trpělivosti se většina pupínků vyřeší rychleji, pokud je necháte nerušeně dokončit jejich přirozený životní cyklus.

  • Jaký je rozdíl mezi pupínky a akné?

    October 18, 2023

    Ačkoli pupínky a akné mají některé společné příčiny, existují mezi nimi zásadní rozdíly. Jednotlivé pupínky se objevují a mizí, zatímco akné je trvalý stav s opakovanými vzplanutími. Pupínky jsou malé lokalizované hrbolky, které se rychle hojí. Akné tvoří mnohočetné zanícené léze a uzlíky, které mohou trvale zjizvit. Akné obvykle začíná v dospívání a má hlubší hormonální spouštěče. Pupínky se někdy vyčistí samy, ale zvládnutí akné vyžaduje léky a péči o pleť předepsanou dermatologem.

  • Způsobuje stres pupínky?

    October 18, 2023

    Stres ovlivňuje několik faktorů, které přispívají ke vzniku akné. Zvyšuje zánět a produkci oleje a zároveň narušuje hormonální rovnováhu a zdraví střev. To vede k ucpávání pórů, podráždění a zhoršování výskytu akné. Zvládání stresu pomocí relaxačních technik, léků, změny životního stylu a péče o pleť může pomoci předcházet vzniku pupínků a akné zhoršených vysokou hladinou stresu. Návštěva dermatologa pomůže diagnostikovat a léčit základní příčiny vzplanutí pleti související se stresem.

  • V jakém věku se akné u dospělých zastaví?

    October 18, 2023

    Ačkoli akné obvykle začíná v pubertě, nemusí nutně v určitém věku ustat a může postihovat i dospělé. Různé faktory, jako jsou hormony, genetika a stres, vyvolávají vznik akné během různých životních etap. U většiny lidí akné obvykle vymizí do 60 let, ale může se sporadicky objevovat i po celý život. Používání správné léčby akné odpovídající vašemu věku spolu s důslednou péčí o pleť pomáhá akné u dospělých časem zvládnout, i když nemusí nikdy natrvalo zmizet.

Jaký produkt potřebuji?