Jak shilajit působí na tělo?

Last updated:

Published:

Co dělá shilajit s tělem? Vysvětlení silných účinků

Shilajit je prastará léčivá látka, která se v tradičních léčebných systémech používá již po staletí. Co nám však moderní věda říká o tom, jak vlastně shilajit působí na lidský organismus?

V tomto článku prozkoumáme hlavní účinky shilajitu a každý z nich podložíme vědeckým výzkumem. Na konci budete mít jasnou představu o tom, zda a jak může shilajit prospět vaší vitalitě a pohodě.

Shilajit20

Adaptogen dodávající energii

Shilajit je klasifikován jako adaptogenní bylina. Co to znamená? Adaptogeny, jako je shilajit, pomáhají tělu přizpůsobit se různým stresorům a najít rovnováhu.

V rychlém moderním světě se potýkáme s fyzickými stresory, jako je špatná strava, nedostatek pohybu, vystavení toxinům atd. Čelíme také mnoha psychickým a emocionálním stresorům.

Postupem času nás tyto stresory vyčerpávají. Cítíme se unavení, úzkostní a máme problémy se soustředěním.

Shilajit na pomoc - působí proti chronickému stresu a revitalizuje tělo na buněčné úrovni. Ti, kteří shilajit doplňují, uvádějí, že se cítí:

  • Více fyzické a duševní energie
  • Zlepšení nálady a pocitu pohody
  • Lepší schopnost zvládat životní nároky

Tyto energizující a vyrovnávající účinky dávají smysl, když vezmeme v úvahu hustotu živin v šilajitu...

S obsahem minerálů a kyseliny fulvové

Hlavními účinnými složkami shilajitu, které vyvolávají účinky v těle, jsou:

  • Kyselina fulvová - Jedná se o druh sloučeniny, která vzniká při rozkladu rostlinných látek v průběhu milionů let. Má neuvěřitelné schopnosti přenášet minerály.
  • Dibenzo-α-pyrony - tyto ochranné antioxidanty odstraňují volné radikály a bojují proti zánětům.
  • Více než 80 minerálů v iontové formě, včetně mnoha látek podporujících energetický metabolismus, jako je železo, měď a kobalt.

Jsou zde přítomny i různé další rostlinné metabolity, aminokyseliny a vitaminy.

Skutečná síla však pramení z toho, jak kombinace těchto přírodních látek působí na naši fyziologii...

Podporuje produkci energie a mitochondrie

Hustý balík kofaktorů v šilajitu se podílí na kritických bioenergetických procesech.

Konkrétně shilajit zlepšuje funkci mitochondrií. Mitochondrie jsou "elektrárny" v našich buňkách, které produkují energii ATP.

Šilajit zvyšuje aktivitu mitochondrií, zvyšuje buněčné dýchání a působí energizujícím dojmem.

Shilajit6

Zvyšuje stav ATP

Přímá měření potvrzují, že shilajit zvyšuje hladinu ATP v těle. ATP (adenosintrifosfát) je hlavní měnou buněčné energie, která pohání fyziologické procesy.

Vyšší hladina ATP znamená lepší výkon - ať už jde o fyzické, kognitivní, reprodukční nebo jiné životně důležité procesy. Shilajit dodává surové energetické materiály, takže vaše tělo má více "paliva v nádrži".

Optimalizuje hormony Muži a ženy

Hustá výživa v šilajitu reguluje různé hormony, což má kaskádovité účinky:

  • Testosteron - četné studie na lidech a zvířatech ukazují zvýšení celkové a volné hladiny testosteronu. U neplodných mužů je zlepšení zvláště výrazné.
  • Hormonyštítné žlázy T3 a T4 - tyto metabolické regulátory jsou často narušeny stresem a špatnou výživou. Shilajit se jeví jako ochranný a stimulační pro funkci štítné žlázy.
  • Plodnost - Shilajit zvyšuje folikulostimulační hormon (FSH) a luteinizační hormon (LH) u mužů i žen. Spolu s testosteronem tato zlepšení oživují reprodukční systém.
  • Růstový hormon - Některé předběžné důkazy naznačují, že shilajit vyvolává větší uvolňování růstového hormonu, což napomáhá hojení a regeneraci tkání.

I když výzkum pokračuje, je jasné, že shilajit v případě potřeby obnovuje optimální hormonální rovnováhu.

Může pomoci s přizpůsobením se nadmořské výšce

Zajímavé je, že shilajit byl tradičně používán horskými kulturami, například Himálajci, k lepší aklimatizaci ve vysoké nadmořské výšce. Věda nyní možná zjistila, proč...

Někteří vědci zjistili, že u zvířat stabilizuje geny indukovatelné hypoxií. Tyto speciální geny se aktivují a pomáhají tělu přizpůsobit se prostředí s nízkým obsahem kyslíku.

Díky podpoře této genové reakce umožňuje shilajit buňkám lépe se vyrovnat s řídkým horským vzduchem. K ověření tohoto jedinečného přínosu je třeba provést ještě další studie.

Bezpečnostní profil a nežádoucí účinky

Celkově má shilajit podle dosavadních výzkumů vynikající bezpečnostní profil. Nežádoucí účinky jsou při běžně doporučovaných dávkách vzácné. Mezi hlášené nežádoucí účinky patří:

  • Mírné žaludeční potíže při užívání bez jídla
  • Možná alergická vyrážka
  • Změny srdeční frekvence/krvního tlaku (obvykle přechodné)

Dlouhá historie tradičního užívání shilajitu však naznačuje, že tyto nežádoucí účinky jsou neobvyklé. Jen si dávejte pozor na své vlastní reakce.

Teď, když znáte vědecké poznatky...

Měli byste vyzkoušet doplňování shilajitu?

Tradiční ájurvédská moudrost říká, že šilajit dokáže omladit tělo a zpomalit stárnutí. Moderní výzkumy nyní tyto silné zdravotní účinky potvrzují.

Pokud se potýkáte s únavou, slabostí a chronickým stresem - doplňování shilajitu může oživit vaše tělo a mysl na nejhlubších buněčných úrovních.

Stále mě udivuje, jak tento prastarý léčivý dehet v mnoha ohledech vyživuje náš energetický metabolismus. Kyselina fulvová, která přenáší minerály, pracuje v souladu s klíčovými hormony a genovou expresí, které vylaďují vitalitu.

Ačkoli další výzkumy stále probíhají, shilajit přináší hmatatelné výsledky, které můžete pocítit...

Zkuste to sami - možná budete překvapeni, co dokáže černý sliz z vysokohorských skal s lidskou fyziologií!

Často kladené otázky týkající se shilajitu

Níže najdete odpovědi na nejčastější otázky týkající se shilajitu a jeho účinků na lidský organismus.

Jaký je původ shilajitu?

Šilajit je dehtu podobná látka, která vytéká mezi skalami v pohořích v Asii, zejména v Himálaji. Vzniká staletým rozkladem rostlin smíchaných s mikrobiálními metabolity. Lidé používají shilajit po tisíciletí jako omlazující prostředek v tradičních medicínských systémech, jako je ájurvéda.

Jak užíváte shilajit?

Nejběžnějším způsobem užívání shilajitu je doplněk stravy ve formě kapslí nebo prášku. Doporučená dávka může záviset na způsobu podávání a vašich vlastních potřebách. Postupujte podle pokynů na obalu nebo se poraďte s integrativním lékařem.

Shilajit má silnou chuť, takže jeho pití ve formě čaje nebo tinktury je pro většinu lidí méně příjemné. Tradiční je však jeho konzumace rozpuštěného v mléce.

Kdy byste měli užívat shilajit?

Často se doporučuje užívat shilajit ráno nalačno. Toto načasování umožňuje optimální vstřebávání ve střevech. Počkat alespoň 30 minut před jídlem také napomáhá jeho nejefektivnějšímu působení.

Pokud vám shilajit dodává nadbytečnou energii, která vám nedovolí v noci usnout, zkuste ho užívat dříve během dne. Jako vždy platí, že ideální režim závisí na vašem těle a životním stylu.

Můžete užívat shilajit každý den?

Neexistují žádné přísné požadavky na to, aby se shilajit cyklicky užíval, aby se předešlo nežádoucím účinkům. Důkazy naznačují, že je bezpečný a prospěšný pro dlouhodobé každodenní užívání, jak tomu bylo v různých tradičních léčebných systémech.

Poslouchejte signály svého těla o vhodných přestávkách v užívání jakéhokoli doplňku. Shilajit však lze užívat každý den, aniž by vznikla závislost nebo problémy s tolerancí.

Bude shilajit interagovat s léky?

Dosud nebyly zaznamenány žádné negativní interakce mezi shilajitem a léčivými přípravky. U další léčivé houby, cordycepsu, však možné interakce existují. Dokud nebude proveden další výzkum, buďte raději opatrní.

Pokud v současné době užíváte léky na předpis, zejména léky na psychiku, cukrovku nebo imunosupresiva, poraďte se se svým lékařem, zda je pro vás shilajit vhodný. Pokud se objeví jakékoli problémy, přestaňte shilajit užívat.

Mohou děti a dospívající užívat shilajit?

Žádná studie nezkoumala bezpečnost shilajitu konkrétně pro děti a dospívající do 18 let. Všechny současné důkazy se týkají pouze dospělých starších 18 let.

Proto nelze v současné době shilajit doporučit jako bezpečný nebo prospěšný pro osoby mladší 18 let. Z důvodu opatrnosti se držte pokynů pro dávkování u dospělých, dokud nebude proveden specializovaný pediatrický výzkum shilajitu.

Jako vždy se před podáváním jakéhokoli nového bylinného doplňku dětem nebo dospívajícím poraďte s lékařem, dokud nejsou k dispozici dostatečné údaje o bezpečnosti v této populaci.

Souhrn

Šilajit je starobylý léčivý dehet, který se po staletí používá v tradičních léčebných systémech, jako je ájurvéda a tradiční čínská medicína. Moderní věda nyní potvrzuje mnoho tradičních způsobů použití shilajitu, zejména pokud jde o zvýšení energie, vytrvalosti a vitality. Shilajit obsahuje tři hlavní účinné složky - kyselinu fulvinovou, antioxidanty zvané dibenzo-α-pyrony a více než 80 různých minerálů. Tyto sloučeniny společně působí na optimalizaci produkce buněčné energie prostřednictvím posílení funkce mitochondrií a zvýšení hladiny ATP. Zlepšením energetického metabolismu na základní úrovni může suplementace shilajitem zmírnit únavu, posílit imunitu, zlepšit poznávací schopnosti a podpořit celkovou pohodu. Klinické studie také ukazují, že shilajit může regulovat klíčové hormony, jako je testosteron, štítná žláza a hormony plodnosti. Předběžný výzkum naznačuje, že může dokonce pomoci lépe se aklimatizovat ve vysokohorském prostředí. I když je stále zapotřebí dalšího výzkumu, shilajit má v doporučených dávkách solidní bezpečnostní profil s minimálními vedlejšími účinky. Pokud se potýkáte s nízkou energií, vitalitou a chronickou únavou nebo stresem - shilajit může pomoci omladit buněčné funkce.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?