Mohu užívat shilajit a ashwagandhu společně?

Published:

MainImage

Mohu užívat shilajit a ašvagandhu společně?

Shilajit a ashwagandha jsou dva populární ájurvédské doplňky stravy, které mají různé zdravotní účinky. Oba se v ájurvédské medicíně používají již po staletí k podpoře vitality a dobré kondice.

Mnoho lidí užívá shilajit a ashwagandhu společně, aby zesílili jejich účinky. Někteří si však kladou otázku, zda je kombinace těchto dvou doplňků bezpečná.

Co je to shilajit a ašvagandha?

Šilajit je biomasa bohatá na minerály, která vytéká ze skal v některých pohořích v Asii. V ájurvédské medicíně se již po staletí používá k různým zdravotním účelům.

Mezi hlavní výhody shilajitu patří:

  • Podpora energetické úrovně a vytrvalosti
  • Podpora kognitivních funkcí
  • Stimulace imunitního systému

Ašvaganda je jednou z nejdůležitějších bylin v ájurvédském léčitelství. V indické medicíně se používá již více než 3000 let jako rasajána - adaptogenní a tonizující bylina.

Mezi hlavní přínosy ashwagandhy patří:

  • Zmírnění stresu a úzkosti
  • Zlepšení funkce mozku a paměti
  • Zvyšování síly a vytrvalosti
  • Regulace hormonů

Shrneme-li to, shilajit působí jako omlazující prostředek a podporuje energii, imunitu a poznávání, zatímco ashwagandha pomáhá zvládat stres, hormony, paměť a fyzickou výkonnost.

Je bezpečné užívat shilajit a ašvagandhu společně?

Ano, obecně je bezpečné užívat shilajit a ashwagandhu společně. Při opatrné a správné kombinaci mohou tyto dva doplňky stravy vzájemně zesílit své účinky.

V ájurvédě je šilajit často popisován jako "jogavahi", což znamená, že zvyšuje účinnost a vstřebávání jiných bylin a látek. Proto může zvýšit účinnost ashwagandhy uvnitř vašeho těla, pokud je užíváte současně.

Tyto dva doplňky se navíc vzájemně dobře doplňují a podporují celkové zdraví, vitalitu a pohodu.

Například shilajit může zvýšit fyzickou sílu, cvičební kapacitu a regeneraci svalů, zatímco ashwagandha tyto výhody dále zesiluje. Kombinovaný účinek je větší vitalita, vytrvalost a svalová síla.

Podobně shilajit podporuje kognitivní funkce, omlazuje mysl a zmírňuje úzkost; ashwagandha při společném užívání poskytuje další antistresové a paměť posilující účinky.

Dílčí obrázek

Jaké je správné dávkování šilajitu a ašvagandy dohromady?

Zde je bezpečný a účinný dávkovací protokol, pokud chcete shilajit a ashwagandhu stohovat:

  • Shilajit - 250 mg až 500 mg denně
  • Ashwagandha - 300 mg až 600 mg denně

Výše uvedené rozmezí dávek je dostatečné pro využití synergických účinků těchto dvou doplňků. Ideální je začít nejprve s nižšími dávkami.

Ujistěte se, že vaše doplňky stravy shilajit a ashwagandha pocházejí ze spolehlivých zdrojů. Jelikož se jedná o bylinné výtažky, jejich čistota a kvalita se může u různých značek výrazně lišit.

Poraďte se také s ájurvédským lékařem, který má zkušenosti s bylinnou léčbou, abyste mohli přizpůsobit dávkování vašemu tělesnému typu a zdravotnímu stavu.

Jak užívat kombinaci shilajitu a ašvagandy?

Zde je jednoduchý postup, jak bezpečně užívat shilajit a ashwagandhu společně:

  • Doplňky stravy užívejte nejlépe s mlékem, abyste zvýšili vstřebávání. Ashwagandha má tendenci zvyšovat vstřebávání shilajitu.
  • Nikdy neužívejte tyto doplňky nalačno. Vždy je užívejte se snídaní nebo obědem.
  • Začněte s malými až středními dávkami. Dejte svému tělu čas, aby se přizpůsobilo pomalým zvyšováním dávek.
  • Při používání těchto doplňkůsi dopřejte dostatečný odpočinek pro maximální obnovu.
  • Pro optimální pohodu dodržujte aktivní životní styl a výživnou stravu.
  • Nakonec pečlivě naslouchejte svému tělu a v případě jakýchkoli potíží přestaňte doplňky užívat.

Shrnutí klíčových poznatků

  • Kombinace shilajitu a ashwagandhy je bezpečná a potenciálně prospěšná.
  • Při správném užívání mohou shilajit a ashwagandha vzájemně zesílit své zdravotní účinky.
  • Pro dosažení nejlepších výsledků dodržujte dávkování, načasování a zásady životního stylu uvedené v tomto příspěvku.
  • Pečlivě sledujte reakci svého těla a v případě potřeby upravte dávky.

Takže shrnuto - ano, po konzultaci s ájurvédským lékařem můžete určitě užívat shilajit a ashwagandhu společně. Jejich synergický účinek může mimořádně dobře podpořit vitalitu, výkonnost při cvičení, rovnováhu nálad, paměť a vnitřní uzdravení.

Často kladené otázky

Níže jsou uvedeny některé běžné dotazy týkající se užívání kombinace shilajitu a ashwagandhy:

Je vhodné užívat shilajit a ašvagandhu dlouhodobě?

Ano, obvykle je bezpečné konzumovat shilajit a ashwagandhu společně po delší dobu. Užívejte však nízké až mírné dávky a sledujte reakci svého těla. Cyklické zapínání a vypínání těchto doplňků každých několik měsíců umožní vašemu tělu odpočinout si.

Jakých účinků si mohu všimnout z této kombinace zpočátku?

Během prvních týdnů můžete pozorovat lepší fyzickou sílu a vytrvalost, lepší schopnost zvládat stres, lepší kvalitu spánku, vyrovnanou hladinu energie během dne a lepší soustředění a koncentraci.

Jak brzy se začnou projevovat výhody?

Během prvních 7 až 10 dnů byste měli zaznamenat některé počáteční pozitivní účinky. Pro dosažení plného účinku však počítejte s minimálně 6 až 8 týdny pravidelného užívání. Účinky se postupně stupňují, jak byliny vyživují vaše tělo.

Co mám dělat, pokud se u mě vyskytnou nežádoucí účinky?

Okamžitě snižte dávkování nebo přestaňte oba doplňky užívat. Poraďte se také s ájurvédským lékařem. Někteří lidé mohou potřebovat nižší dávky na základě zdravotního stavu, věku nebo jiných užívaných léků.

Mohu tyto doplňky užívat ve dnech tréninku?

Ano, kombinace shilajitu a ashwagandhy funguje mimořádně dobře ve dnech tréninku nebo při jakékoli fyzické aktivitě. Shilajit dodává energii a podporuje svalovou sílu a funkci. Ashwagandha dále zvyšuje vytrvalost, výkon a regeneraci po tréninku.

Souhrn

Shilajit a ashwagandha jsou dvě oblíbené ájurvédské byliny, které mají různé zdravotní účinky. Shilajit dodává energii, podporuje imunitu a kognitivní funkce, zatímco ashwagandha je adaptogen, který pomáhá zvládat stres a zvyšuje fyzickou výkonnost. Při opatrném společném užívání mohou shilajit a ashwagandha bezpečně zesílit vzájemné účinky díky vlastnosti shilajitu zvyšovat účinnost. Adekvátní dávkovací protokol je 250-500 mg purifikovaného shilajitu jednou nebo dvakrát denně a 300-600 mg renomovaného doplňku ashwagandhy rovněž jednou nebo dvakrát denně. Tato kombinace působí synergicky a podporuje vitalitu, svalovou sílu, vyrovnanou mysl a celkovou pohodu. Šilajit a ašvagandu užívejte s jídlem, aby se lépe vstřebávaly. Začněte s nižšími dávkami a pomalu je zvyšujte v doporučeném rozmezí na základě individuální odezvy. Doplňky se zdají být bezpečné pro dlouhodobou konzumaci v mírných dávkách, pokud jsou správně cyklovány. Pro dosažení optimálních výsledků dodržujte také aktivní životní styl a výživnou stravu. Menší nežádoucí účinky lze zvládnout snížením dávek. Shilajit a ashwagandha jsou tedy při správném užívání vynikající kombinací pro posílení celkového zdraví a výkonnosti.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?