Je vhodné užívat shilajit každý den?

Published:

MainImage

Je vhodné užívat shilajit každý den?

Shilajit je jedinečný doplněk stravy, který se v ájurvédské medicíně používá již po staletí. Je však bezpečné užívat shilajit denně? Podívejme se na to blíže.

Co je shilajit?

Šilajit je hustá, dehtu podobná látka, která vytéká ze skal v několika pohořích v Asii. Skládá se z rostlinné hmoty a minerálů, které byly po staletí stlačovány vrstvami hornin.

Lidé používají shilajit ke zvýšení energie, stimulaci imunitního systému a podpoře řady dalších zdravotních účinků. Přestože se však shilajit v těchto oblastech jeví jako slibný, je stále zapotřebí dalšího výzkumu.

Co tedy říká současný výzkum o každodenním užívání shilajitu? Měli byste ho přidat ke svým pravidelným doplňkům? Pojďme to prozkoumat.

Je užívání shilajitu denně bezpečné?

V současné době nejsou hlášeny žádné závažné bezpečnostní problémy při užívání purifikovaného shilajitu v doporučených dávkách. Vzhledem k tomu, že shilajit obsahuje tak velké množství minerálů a dalších sloučenin získaných ze země, je kvalita nesmírně důležitá.

Nekvalitní shilajit může být kontaminován těžkými kovy, volnými radikály a dalšími toxiny. Pokud si tedy pořídíte kvalitní shilajit z renomovaného zdroje, zdá se, že každodenní užívání shilajitu je bezpečné.

Před zahájením užívání jakéhokoli nového doplňku stravy je však vždy vhodné poradit se se svým lékařem, zejména pokud užíváte nějaké léky nebo máte zdravotní potíže.

Jaké jsou doporučené dávky?

Studie na lidech používají dávky mezi 200 a 500 mg purifikovaného shilajitu denně. Nejlepší je však začít s nižšími dávkami, např. 100 mg, aby bylo možné posoudit toleranci.

Shilajit může zesílit účinky jiných doplňků a léků. Obecně se také doporučuje užívat shilajit dříve během dne, protože může výrazně zvýšit energii.

Jaké jsou výhody denního užívání shilajitu?

Pravidelné užívání shilajitu jako doplňku stravy může:

  • Zvýšení hladiny energie
  • Zlepšení paměti, nálady a motivace
  • Stimulovat imunitní systém
  • Chrání mozkové buňky a nervovou tkáň
  • Snížení zánětu
  • Zlepšení ukazatelů zdraví srdce
  • Zvýšení testosteronu a plodnosti u mužů

Přestože existuje slibný výzkum všech těchto přínosů, jsou stále zapotřebí rozsáhlejší studie na lidech.

Dílčí obrázek

Existují nějaké vedlejší účinky?

Při užívání podle doporučení většina lidí shilajit dobře snáší. Jsou však možné některé dočasné nežádoucí účinky:

  • Žaludeční nevolnost
  • Průjem
  • Závratě
  • Bolesti hlavy
  • Vyrážka

Vysoké dávky mohou zvýšit hladinu kyseliny močové nebo interagovat s léky proti úzkosti. Proto je nejlepší začít s menšími dávkami 100-200 mg denně.

Ujistěte se, že kupujete také čištěný shilajit z důvěryhodného zdroje. U nekvalitních výrobků je větší pravděpodobnost, že způsobí žaludeční a jiné nežádoucí účinky.

Shrnutí: Je bezpečné užívat shilajit denně?

Shilajit je bohatý na živiny, jako je kyselina fulvová, dibenzo-alfapyrony a minerály, které mají řadu zdravotních účinků. Podle ájurvédské tradice a nových klinických výzkumů je shilajit při užívání čistých, vysoce kvalitních doplňků v doporučených dávkách bezpečný a dobře snášený.

Shrnuto - užívání 100-500 mg shilajitu denně se zdá být bezpečné a potenciálně prospěšné. Je však ještě třeba provést další studie na lidech, aby se zjistila účinnost u různých stavů, na které se používá.

Často kladené otázky o užívání shilajitu

Shilajit je stále populárnější jako doplněk stravy, což také znamená více otázek týkajících se jeho bezpečnosti a účinnosti. Zde jsou odpovědi na některé z nejčastějších otázek týkajících se shilajitu.

Jaká je nejlepší denní doba pro užívání shilajitu?

Protože shilajit může výrazně zvýšit energii a metabolismus, často se doporučuje užívat ho dříve během dne. To umožňuje, aby jeho stimulační účinky do večera odezněly. Příliš pozdní užívání shilajitu může ztížit usínání.

Někteří lidé však uvádějí, že užívání shilajitu několik hodin před cvičením jim dodává větší sílu a vytrvalost. Stejně jako s každým novým doplňkem stravy začněte pomalu a věnujte pozornost reakci svého těla.

Je shilajit bezpečný pro těhotné nebo kojící ženy?

V současné době existuje jen málo výzkumů o bezpečnosti shilajitu pro těhotné nebo kojící ženy. Proto je lepší, aby se shilajitu vyhýbaly, dokud nebudou k dispozici přesnější údaje o bezpečnosti.

Mohu užívat shilajit, pokud mám zdravotní potíže nebo užívám léky?

Před užíváním shilajitu je nutné poradit se s lékařem, pokud užíváte nějaké léky nebo máte základní zdravotní problém. Shilajit může potenciálně interagovat s některými léky, jako jsou léky proti úzkosti.

Přirozeně také pomáhá regulovat dopamin a serotonin. Proto je obzvláště důležité, aby ti, kteří trpí onemocněním souvisejícím s dopaminem, byli při užívání shilajitu opatrní.

Za jak dlouho pocítím účinky shilajitu?

Většina lidí začne pozorovat jemné zvýšení energie, kognitivních funkcí, libida a svalové síly během několika dnů až několika týdnů každodenního užívání shilajitu. Sloučeniny shilajitu se však v těle hromadí postupně, aby dosáhly maximálních účinků.

Důslednost je klíčová. Při trvalém užívání optimálních dávek (200-500 mg/den) může trvat 12 týdnů nebo déle, než se projeví plné účinky. Věnujte pozornost tomu, jak se cítíte v průběhu času, a neočekávejte dramatické změny ihned.

Co se stane, když užiji příliš mnoho shilajitu?

Vysoké dávky shilajitu mohou způsobit nežádoucí účinky, jako jsou závratě, nízký krevní tlak, podráždění a změny srdečního rytmu nebo hladiny kyseliny močové. Při překročení doporučení jsou možné také žaludeční potíže a průjem.

Proto je důležité začít s menšími dávkami 100-200 mg, dokud nezjistíte, jak na vás shilajit individuálně působí. Pomalu se dopracujte k denní dávce 400-500 mg a v případě výskytu jakýchkoli znepokojivých reakcí užívání přerušte.

Souhrn

Šilajit je biomasa s vysokým obsahem živin, která se v ájurvédské medicíně používá již po staletí k posílení energie, stimulaci imunity a podpoře celkového zdraví. Kvalitní shilajit, nazývaný také "minerální smolinec", obsahuje více než 80 minerálů a kyselinu fulvovou, které dodávají antioxidanty a další prospěšné látky přímo do buněk. Výzkumy naznačují, že šilajit při pravidelném užívání jako doplňku stravy podporuje tvorbu energie, zdraví mozku, funkci svalů, plodnost a další.

I když je podle většiny studií obecně bezpečný a dobře snášený, dbejte na to, abyste si opatřili kvalitní čištěný shilajit, abyste se vyhnuli kontaminaci. Odborníci doporučují začít s malými dávkami 100-200 mg denně. Před pomalým zvyšováním dávky až na 500 mg denně sledujte případné účinky na náladu, poznávání, výkonnost při cvičení atd. Nežádoucí účinky jsou vzácné, ale mohou zahrnovat bolesti hlavy, závratě, změny krevního tlaku nebo srdeční frekvence. Pokud jste těhotná, kojíte, užíváte léky nebo máte zdravotní potíže, poraďte se před užíváním shilajitu se svým lékařem. Ačkoli jsou dosavadní studie na lidech omezené, shilajit se jeví jako slibná součást zdravého životního stylu.

75 Slovní shrnutí: Shilajit je biomasa bohatá na antioxidanty, která se v ájurvédě používá ke zvýšení energie, imunity, mozkových funkcí, plodnosti a dalších. Předběžný výzkum naznačuje, že shilajit může mít kognitivní, fyzické, reprodukční a wellness účinky. Při pravidelném užívání v optimálních dávkách 100-500 mg a ze zdrojů kvalitních čističů se shilajit zdá být pro většinu lidí bezpečný. Před užíváním doplňků stravy s obsahem shilajitu se však poraďte se svým lékařem, zejména pokud jste těhotná, užíváte léky nebo máte zdravotní potíže. Stále je třeba provést další studie na lidech.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?