Zvyšuje Shilajit skutečně testosteron?

Published:

MainImageZvyšuje Shilajit skutečně testosteron?

Šilajit je herbo-minerální látka, která se v tradiční indické medicíně používá již po staletí. Někteří zastánci tvrdí, že shilajit může výrazně zvýšit hladinu testosteronu u mužů. Je však na tom něco pravdy?

Co je shilajit?

Šilajit je hustá, černohnědá látka, která vytéká ze skalních puklin v několika pohořích v Asii, zejména v Himálaji. Skládá se z humusu a organického rostlinného materiálu, který byl stlačen vrstvami horniny smíchanými s mikrobiálními metabolity.

Šilajit se v ájurvédské medicíně používá pro celkové zdraví a vitalitu již tisíce let. V poslední době si získal oblibu jako prostředek na podporu testosteronu a libida.

Zvyšuje shilajit testosteron?

Existují předběžné důkazy, že shilajit může zvyšovat celkovou hladinu testosteronu. Je však zapotřebí dalšího výzkumu, aby se zjistilo, zda má významný vliv na volný testosteron.

Výzkum na zvířatech

Většina studií o šilajitu a testosteronu byla provedena na potkanech. V jedné studii byl shilajit podáván neplodným potkanům po dobu 90 dnů. Léčení potkani měli výrazně vyšší hladinu testosteronu a počet spermií ve srovnání s neléčenými potkany (1).

V jiné studii na potkanech zvýšil shilajit po 56 dnech testosteron, folikuly stimulující hormon (FSH) a luteinizační hormon (LH) ve srovnání s kontrolní skupinou. Toto zvýšení vedlo ke zlepšení kvality spermií (2).

Výzkum na lidech

Bylo provedeno pouze několik studií na lidech, které zkoumaly účinky shilajitu na hladinu testosteronu.

Jedna studie zkoumala účinky purifikovaného shilajitu na 45 neplodných mužů. Po 90 dnech léčby se u 22,7 % účastníků zvýšil celkový testosteron a zlepšil se počet a pohyblivost spermií (3).

Další klinická studie u oligospermických mužů zjistila, že léčba shilajitem významně zvýšila celkový testosteron, volný testosteron a dehydroepiandrosteron (DHEAS) v séru ve srovnání s výchozími hladinami (4).

Tyto první studie na lidech jsou slibné, je však třeba provést rozsáhlejší kontrolované studie.

SecondImage

Potenciální mechanismy

Vědci se domnívají, že shilajit může zvýšit hladinu testosteronu a zlepšit mužskou plodnost několika klíčovými způsoby:

  • Zlepšení produkce hormonů: Sloučeniny obsažené v shilajitu, jako je kyselina fulvová, mohou stimulovat osu hypotalamus-hypofýza-gonády (HPG) a Leydigovy buňky ve varlatech, čímž zvyšují produkci hormonů (5).
  • Snižování stresu: Shilajit pomáhá snižovat hladinu kortizolu, což může zmírnit stres snižující hladinu testosteronu (5).
  • Zvyšování obsahu antioxidantů: Kyselina fulvová a další antioxidanty pomáhají v boji proti oxidačnímu poškození a stárnutí buněk (6).

Klíčový závěr: Existuje předběžný důkaz, že shilajit může zvýšit celkovou hladinu testosteronu. Současný výzkum je však omezený a je třeba provést další studie na lidech.

Dávkování a bezpečnost

V klinických studiích se často používají dávky 100-500 mg extraktu shilajitu denně. Nejlépe se užívá s jídlem, aby se zvýšila absorpce.

Bylo prokázáno, že vysoce kvalitní purifikované doplňky stravy s obsahem shilajitu jsou v těchto dávkách krátkodobě (až 90 dní) obecně bezpečné (3, 4).

Surový shilajit však přirozeně obsahuje těžké kovy a další kontaminanty. Konzumace surového shilajitu nebo velmi vysokých dávek může způsobit nežádoucí účinky. Bezpečnost při dlouhodobém užívání není známa (7).

Podtrženo, sečteno

Shilajit má potenciál zvyšovat hladinu testosteronu, ale současné důkazy jsou předběžné. Ačkoli se zjištění zdají být slibná, je třeba provést další přísné studie na lidech, než bude možné učinit závěry.

Než začnete užívat shilajit nebo jiné doplňky ke zvýšení hladiny testosteronu, poraďte se se svým lékařem. Pomůže vám určit, zda je léčba vhodná pro vaše hormonální zdraví.

Často kladené otázky

Zde jsou odpovědi na některé časté otázky týkající se shilajitu a testosteronu.

Jaké jsou účinné složky shilajitu?

Mezi hlavní bioaktivní látky obsažené v šilajitu patří:

  • Kyselina fulvová - přírodní antioxidant
  • Dibenzo-α-pyrony - protizánětlivé látky
  • Huminové kyseliny - mohou odstraňovat toxiny
  • Kyselina benzoová - antioxidant
  • Mnoho minerálů včetně železa, mědi, zinku

Předpokládá se, že tyto sloučeniny přispívají k příznivým účinkům shilajitu.

Jak dlouho trvá, než shilajit zvýší hladinu testosteronu?

Na základě omezených důkazů může shilajit začít zvyšovat celkovou hladinu testosteronu během 90 dnů důsledného doplňování. Reakce se však mohou u jednotlivých osob lišit.

Je shilajit bezpečný?

Podle ájurvédských tradic a nových výzkumů se vysoce kvalitní čištěný šilajit zdá být při vhodném užívání relativně bezpečný. Bezpečnost při dlouhodobém užívání však není známa.

Surový, nezpracovaný shilajit může obsahovat kontaminující látky, jako jsou těžké kovy. Konzumace surových forem se nedoporučuje.

Mohu užívat shilajit, pokud mám zdravotní potíže?

Pokud máte nějaké zdravotní potíže, hormonální nerovnováhu, užíváte léky na předpis nebo plánujete operaci, poraďte se před užíváním shilajitu se svým lékařem.

Mezi stavy, které mohou se shilajitem interagovat, patří cukrovka, autoimunitní poruchy, kardiovaskulární onemocnění a duševní poruchy.

Zvyšuje shilajit počet spermií a zlepšuje plodnost?

První důkazy naznačují, že suplementace shilajitem může zlepšit několik ukazatelů mužské plodnosti, včetně počtu spermií, pohyblivosti a hladiny testosteronu. Je však třeba provést další výzkum.

Jaké je doporučené dávkování shilajitu?

Většina výzkumů, které prokázaly přínosy, používala dávky mezi 100-500 mg čištěného shilajitu denně. Pro lepší vstřebávání je nejlepší užívat ho s jídlem.

Před zvýšením příjmu začněte s nižšími dávkami, abyste zjistili, zda je snášíte. Vždy se řiďte pokyny výrobce nebo poskytovatele zdravotní péče.

Mohu kombinovat shilajit s jinými testosteronovými doplňky?

Nejlepší je vyhnout se stohování více testosteronových doplňků dohromady kvůli možným vedlejším účinkům. Před kombinací shilajitu s jinými hormony nebo doplňky se vždy poraďte s lékařem.

Některé přírodní hromádky, o nichž se uvádí, že jsou bezpečné, zahrnují shilajit s ashwagandhou, hořčíkem, zinkem, DHEA nebo vitaminem D. Je však třeba provést další výzkum.

Pomůže shilajit budovat svaly nebo zlepšit trénink?

Neexistuje žádný dobrý důkaz, že by shilajit přímo pomáhal budovat svalovou hmotu. Pokud však prokazatelně zvyšuje hladinu testosteronu, mohl by mít časem nepřímé anabolické účinky zvyšující výkonnost.

Mějte na paměti, že silový trénink a správná výživa jsou pro růst svalů mnohem důležitější než jakýkoli doplněk stravy.

Souhrn

Shilajit je herbo-minerální látka, která se po staletí používá v tradiční indické ájurvédské medicíně ke zlepšení mužského zdraví a vitality. V současné době je shilajit stále populárnější jako přírodní prostředek na podporu testosteronu a plodnosti. Potvrzují však výzkumy tyto údajné účinky? Několik studií na zvířatech odhalilo, že suplementace shilajitem zvyšuje hladinu testosteronu a reprodukční zdraví u potkanů. Několik pilotních studií na lidech také ukazuje slibné výsledky. V jedné studii byl shilajit podáván 45 neplodným mužům po dobu 90 dnů. Na konci studie se u téměř 23 % mužů zvýšil celkový testosteron, počet spermií a jejich pohyblivost. Další studie uváděla, že shilajit zvýšil celkový testosteron, volný testosteron a DHEAS u neplodných mužů s oligospermií ve srovnání s výchozími hodnotami. Ačkoli se zjištění zdají být povzbudivá, současné důkazy u lidí jsou omezeny na malé studie. K potvrzení účinků je tedy zapotřebí důkladnějších, kontrolovaných klinických studií. Vědci spekulují, že shilajit může zvyšovat hladinu testosteronu zlepšením cest produkce hormonů, snížením hladiny kortizolu a zvýšením hladiny antioxidantů v boji proti oxidačnímu stresu. Při vhodném užívání se purifikované přípravky zdají být pro krátkodobé užívání relativně bezpečné. Surové nezpracované formy shilajitu však přirozeně obsahují kontaminanty těžkých kovů a nedoporučují se. Souhrnně lze říci, že shilajit vykazuje brzký potenciál ke zlepšení hladiny testosteronu u mužů a možná také ke zlepšení parametrů plodnosti. Pro konkrétní závěry však zatím není dostatek důkazů. Poraďte se se svým lékařem, zda je shilajit vhodný pro podporu vašeho hormonálního a reprodukčního zdraví.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?