Má Shilajit vedlejší účinky?

Published:

MainImageMá Shilajit vedlejší účinky? Co byste měli vědět

Shilajit je přírodní látka, která se v tradiční indické medicíně používá již po staletí. Je známá jako "ničitel slabosti" a nabízí mnoho zdraví prospěšných účinků.

Častou otázkou těch, kteří uvažují o užívání shilajitu, však je - má shilajit vedlejší účinky?

V tomto příspěvku se budeme zabývat tím, co je shilajit, jeho navrhovanými výhodami, bezpečností a možnými vedlejšími účinky, kterých je třeba si být vědom.

Co je shilajit?

Šilajit je přírodní minerální komplex černohnědé barvy, který za horkého počasí vytéká z vysokohorských skal. Vyskytuje se především v Himálaji, Tibetu, Altaji, na Kavkaze a v Gilgitu Baltistánu.

Skládá se z humusu a organického rostlinného materiálu, který byl po staletí stlačován vrstvami hornin.

Ájurvéda považuje šilajit za "omlazující prostředek" a "adaptogen" - pomáhá vyrovnávat tělesné procesy, posilovat zdraví a bojovat proti účinkům stárnutí.

Údajné výhody shilajitu

Shilajit se používá v různých tradičních medicínských systémech pro tyto účinky:

  • Zvýšená energie a výdrž
  • Účinky proti stárnutí
  • Zlepšená funkce mozku
  • Zvýšená imunita
  • Rychlejší zotavení po zranění
  • Zlepšení vitality a síly
  • Antioxidační vlastnosti proti poškození buněk
  • Lepší trávení

A mnoho dalšího. Jsou však tato tvrzení podložena vědeckými poznatky?

Existují vědecké důkazy o přínosech shilajitu?

Moderní výzkum šilajitu je zatím v počátečních fázích, ale první studie jsou slibné:

  • Několik studií poukazuje na významnou antioxidační aktivitu shilajitu, která chrání tělesné buňky před poškozením.
  • Existují důkazy o protizánětlivých, protivirových a protirakovinných účincích shilajitu.
  • Některé poznatky naznačují, že shilajit může snižovat hladinu kortizolu a pomáhat tělu přizpůsobit se stresu.
  • Několik studií poukazuje na možné kognitivní účinky shilajitu - od lepšího učení a paměti až po ochranu před Alzheimerovou chorobou.
  • Některé předběžné studie naznačují, že může zlepšit zdraví srdce a pomoci zmírnit výškovou nemoc.

Ačkoli je první výzkum zajímavý, stále je zapotřebí získat spolehlivější údaje z větších studií na lidech.

Dílčí obrázek

Je shilajit bezpečný? Nežádoucí účinky a obavy o bezpečnost

Většina lidí může užívat shilajit bez problémů, ale má shilajit vedlejší účinky? Za zmínku stojí několik bezpečnostních aspektů:

1. Purifikace

Surový šilajit, který vytéká z horniny, je často kontaminován těžkými kovy, částicemi rostlin, volnými radikály a dalšími prvky, které jej činí nebezpečným pro konzumaci.

Procesyčištění a filtrace mají zásadní význam pro odstranění potenciálně nebezpečných sloučenin a patogenů předtím, než jsou připraveny k požití. Čistota a postupy zpracování jsou tedy zásadní.

2. Nevyvážené složení

Shilajit obsahuje více než 80 různých minerálů a sloučenin. Klíčovým hráčem je však kyselina fulvová - ta je nositelem hlavních zdravotních přínosů. Mnoho doplňků stravy se shilajitem neuvádí obsah kyseliny fulvové, takže je těžké potvrdit, zda jsou správně vyvážené.

3. Vysoký obsah železa

Shilajit má mimořádně vysoký obsah železa. Přestože je důležité pro mnoho tělesných funkcí, nadbytek železa může způsobit zažívací potíže, poškození jater, nízký krevní tlak a další problémy. Osoby s hemochromatózou by se měly shilajitu vyhnout.

4. Interakce

Shilajit může interagovat s léky včetně antikoagulancií, léků na krevní tlak, imunosupresiv a některých psychiatrických léků. Pokud užíváte nějaké léky nebo doplňky stravy na předpis, poraďte se před užíváním shilajitu se svým lékařem.

5. Příliš vysoké dávkování

Užívání většího množství šilajitu, než je doporučeno, může zvýšit hladinu kyseliny močové, což může vyvolat dnu. Začněte s nízkými dávkami 20-50 mg denně a pak je postupně zvyšujte.

6. Citlivost

Velmi malý počet lidí hlásí alergické reakce a žaludeční potíže při užívání shilajitu. Pokud se objeví jakákoli přecitlivělost, přestaňte ho užívat.

Takže shrnuto - pokud je shilajit správně vyčištěn, vyvážen a užíván podle poky nů, zdá se, že je pro většinu lidí relativně bezpečný. Přesto by se lidé s určitými onemocněními nebo užívající léky měli před užíváním poradit se svým lékařem.

Jaký je verdikt o shilajitu?

Shilajit má dlouhou historii užívání a z některých nových studií vyplývá, že je slibný. Údaje o bezpečnosti a účinnosti jsou však stále omezené.

Pokud uvažujete o vyzkoušení shilajitu, je nejdůležitější vybrat si vyčištěný, vysoce kvalitní produkt z renomovaného zdroje. Ujistěte se, že má uvedené množství fulvokyselin a je vyvážený.

Vždy začněte s nízkými dávkami a pomalu je zvyšujte. Sledujte případné nežádoucí účinky a v případě výskytu reakcí okamžitě přestaňte.

Kombinace shilajitu s vyváženou stravou a aktivním životním stylem může přispět k dalšímu zlepšení zdravotního stavu. Před užíváním se však poraďte se svým lékařem, abyste se ujistili o vhodnosti užívání.

Přednosti shilajitu vypadají zajímavě, ale k potvrzení prospěšnosti je třeba více důkazů. Zodpovědné užívání vysoce kvalitních doplňků stravy může přinést podporu zdraví - platí však určitá bezpečnostní opatření.

Zkoušeli jste užívat shilajit? Zaznamenali jste nějaké výhody nebo vedlejší účinky? Uvítáme vaše názory níže!

Často kladené otázky týkající se shilajitu

Níže odpovídáme na některé časté otázky týkající se shilajitu - co to je, jak funguje, jeho výhody, bezpečnostní profil a další.

Co přesně je shilajit?

Šilajit je hustá, dehtu podobná látka, která vytéká mezi skalami v několika pohořích v Asii, zejména v Himálaji. Skládá se z organické rostlinné hmoty a minerálů, které byly v průběhu času stlačeny vrstvami hornin. Ájurvéda považuje šilajit za omlazující adaptogen.

Jak Shilajit funguje?

Shilajit obsahuje více než 80 minerálů a sloučenin, přičemž hlavní účinnou látkou je kyselina fulvová. Předpokládá se, že kyselina fulvová přenáší minerály a další klíčové živiny do buněk v celém těle, aby je doplnila, dodala energii a revitalizovala na hluboké buněčné úrovni.

K čemu lidé užívají shilajit?

Existuje mnoho tradičních způsobů použití shilajitu. Lidé ho dnes užívají především ke zvýšení energie, zpomalení stárnutí, posílení imunity, zlepšení zdraví mozku a srdce, rychlejšímu zotavení po zranění a zlepšení mužského reprodukčního zdraví.

Jaké je doporučené dávkování shilajitu?

Vzhledem k rozdílům v kvalitě a složení shilajitu neexistuje žádný univerzální návod na dávkování. Mnozí odborníci však doporučují začít s 20-50 mg shilajitu denně, aby se posoudila snášenlivost, a poté pomalu zvyšovat dávku až na dávku doporučenou výrobcem. Nikdy nepřekračujte dávkování uvedené na etiketě výrobku.

Jak brzy mohu očekávat přínosy shilajitu?

Vzhledem k tomu, že shilajit musí doplňovat živiny na buněčné úrovni, většina doplňků doporučuje pravidelné užívání po dobu nejméně 3-6 měsíců, abyste pocítili plné účinky. Buďte trpěliví, protože přínosy se dostavují v průběhu času. Někteří uživatelé hlásí nepatrný nárůst energie, poznávacích schopností nebo síly během několika týdnů.

Je bezpečné užívat shilajit dlouhodobě?

V tradičních textech ani v moderních výzkumech nejsou známy žádné nežádoucí účinky dlouhodobého užívání shilajitu, pokud je užíván podle návodu. Existuje však jen velmi málo studií o dlouhodobé bezpečnosti. Nejlepší je šilajit cyklicky užívat a vysazovat, například soustavně užívat 3-6 měsíců, po nichž následuje 1 měsíc pauza.

Kdo by neměl užívat shilajit?

Osoby s dnou, hemochromatózou (přetížením železem) a Wilsonovou chorobou by se měly šilajitu vyhnout kvůli obsahu minerálů/kovů. Pokud užíváte léky nebo trpíte poruchami krvácení, nízkým krevním tlakem, jaterními problémy nebo citlivostí na kyselinu močovou, poraďte se před užíváním se svým lékařem, protože jsou možné interakce.

Co bych měl hledat u kvalitního shilajitu?

Klíčovým znakem účinného shilajitového komplexu je obsah kyseliny fulvové - měl by se pohybovat v rozmezí 20-60 %. Dbejte také na to, aby byl produkt čištěn (testy potvrzují nepřítomnost toxinů, jako jsou těžké kovy) a zpracován tak, aby si zachoval další prospěšné sloučeniny, jako jsou dibenzo-alfa-pyrony.

Souhrn

Šilajit je látka podobná dehtu, bohatá na minerály, která se v ájurvédské medicíně používá k posílení energie, zpomalení stárnutí, zlepšení mužského zdraví a dalším výhodám. Za horkého počasí vytéká z horských skal v pohořích, jako je Himálaj. Šilajit se skládá z humusu a prastaré rostlinné hmoty a obsahuje více než 80 minerálů a sloučenin, přičemž klíčovou účinnou látkou je kyselina fulvová.

Kyselina fulvová přenáší klíčové živiny a minerály, které doplňují buňky v celém těle. Shilajit má mnoho údajných výhod, které jsou podloženy předběžným výzkumem, například lepší poznávací schopnosti, protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Kvalitní studie na lidech však zatím chybí.

Většina lidí může purifikovaný, vysoce kvalitní shilajit bezpečně užívat, ale u citlivých skupin jsou možné některé vedlejší účinky, zejména při dlouhodobém užívání nebo vysokých dávkách. Klíčové je najít správně vyčištěný a formulovaný komplex shilajitu obsahující 20-60 % kyseliny fulvové a vyhnout se kontaminaci toxiny, jako jsou těžké kovy. Osoby užívající léky nebo trpící určitými zdravotními potížemi by se měly před užíváním doplňků stravy se shilajitem poradit se svým lékařem.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?