Jak se cítíte po shilajitu?

Last updated:

Published:

Už jste někdy slyšeli o shilajitu? Pokud ne, tak jste o něco přišli! Tato jedinečná látka má neuvěřitelné účinky na tělo i mysl. Pojďme prozkoumat, jak se díky shilajitu cítíte.

Látka používaná po staletí

Šilajit se v tradiční indické medicíně a lidovém léčitelství používá již po staletí. V sanskrtu se mu říká "dobyvatel hor a ničitel slabostí." Co to ale přesně je?

Šilajit je hustá, lepkavá látka podobná dehtu, která se nachází především ve skalách Himálaje v nadmořské výšce 1000 až 5000 metrů. Vzniká pomalým rozkladem rostlinné hmoty, která se zachycuje v puklinách a štěrbinách skal.

Jak se lidé cítí po této podivné dehtovité látce?



CibdolShilajit-image_1

Hlavní účinky shilajitu

Šilajit je v ájurvédské medicíně považován za omlazující a adaptogenní prostředek. To znamená, že může:

  • Snížení únavy
  • Zlepšení fyzické výkonnosti
  • Zlepšení nálady
  • Podpora poznávání

Pojďme si tyto klíčové výhody dále rozdělit.

Méně únavy a vyčerpání

Cítíte se unavení? Shilajit by vám mohl pomoci!

Mnoho lidí uvádí, že při pravidelném užívání shilajitu pociťují menší únavu. Studie z roku 2021 zjistila, že účastníci měli po 4 týdnech užívání shilajitu téměř o 50 % větší svalovou vytrvalost při cvičení.

Vědci se domnívají, že kyselina fulvová, jedna z hlavních bioaktivních složek shilajitu, pomáhá zlepšovat energetický metabolismus uvnitř buněk.

Všimli jste si, že se při užívání doplňků shilajitu cítíte méně unavení? Rád si poslechnu vaše zkušenosti v komentářích!

Lepší fyzický výkon

Kromě menší únavy může shilajit také zvýšit fyzickou výkonnost.

Stejná studie z roku 2021 zjistila, že ti, kteří užívali shilajit po dobu 4 týdnů, mohli provádět cviky na budování svalů podstatně déle, než se vyčerpali.

Další výzkumy ukazují, že shilajit může snížit srdeční frekvenci a spotřebu kyslíku i během fyzické aktivity. Dohromady to naznačuje ergogenní účinek - to znamená, že vám umožní vynaložit více "práce", než se dostaví únava.

Zlepšení nálady

Komu by se občas nehodilo zlepšit si náladu?

Důkazy ukazují, že shilajit může mít kromě snížení únavy a lepší fyzické výkonnosti také psychologické účinky.

V jedné studii byl účastníkům podáván shilajit po dobu 90 dnů. Zlepšení nálady zaznamenalo 63 % z nich, zatímco ve skupině s placebem to bylo jen 37 %. Vědci se domnívají, že v tom může hrát roli souhra mitochondrií a buněčné energie.

Zaznamenali jste při pravidelném užívání shilajitu zlepšení nálady? Dejte mi vědět v komentářích!

Shilajit

Závěrečné myšlenky

Jak jsme zde zkoumali, shilajit může:

  • Snížení únavy
  • Zvýšení fyzické výkonnosti
  • Zlepšení nálady

I když je stále zapotřebí dalšího výzkumu, první poznatky o této jedinečné látce podobné dehtu u lidí, zvířat a buněk jsou poměrně slibné.

Takže shrnuto - jak se cítíte po shilajitu? Mnoho lidí uvádí, že cítí menší únavu, lepší pracovní výkon při cvičení a zlepšení nálady.

Často kladené otázky týkající se shilajitu

Shilajit je fascinující doplněk zdraví, ale pravděpodobně máte spoustu otázek. Pojďme si prozkoumat některé nejčastější dotazy týkající se shilajitu.

Co přesně je shilajit?

Šilajit je hustá, lepkavá látka podobná dehtu, která se vyskytuje především ve skalnatých horských oblastech v nadmořské výšce nad 1000 m. Vzniká staletým pomalým rozkladem rostlinné hmoty uvězněné ve skalních štěrbinách. Shilajit obsahuje hustou síť živin, jako je kyselina fulvová, vitaminy a další.

Je shilajit bezpečný?

Výzkum ukazuje, že shilajit je pravděpodobně bezpečný, pokud se užívá s mírou. Vysoké dávky však mohou potenciálně ovlivňovat některé léky. Stejně jako u každého nového doplňku stravy se před jeho užíváním poraďte o shilajitu se svým lékařem, zejména pokud máte nějaké zdravotní potíže nebo užíváte léky na předpis.

Jaký je nejlepší způsob užívání shilajitu?

Shilajit se dodává ve dvou hlavních formách - jako prášek a pryskyřice. Prášek shilajitu lze přimíchat do koktejlů, čajů nebo vody. Dávka je obvykle 300-500 mg denně. Pryskyřici shilajit lze rozpustit pod jazykem nebo smíchat s mlékem. V každé dávce je třeba pouze malé množství o velikosti hrášku.

Kdy je nejlepší doba pro užívání shilajitu?

Optimální doba závisí na důvodu užívání shilajitu. Pokud jej užíváte pro získání energie, mnoho lidí dává přednost užívání shilajitu na začátku dne. Pro imunitu, zdraví trávicího traktu nebo celkovou pohodu může fungovat kdykoli. Vždy užívejte shilajit s jídlem, abyste zvýšili vstřebávání.

Jak rychle funguje Shilajit?

Přínosy se vyvíjejí postupně v průběhu týdnů a měsíců. Mnoho lidí však uvádí, že během několika dnů nebo týdnů dochází k jemnému zvýšení energie, kognitivních funkcí, nálady, imunity a výkonnosti při cvičení. Buďte trpěliví, vydržte a sledujte všechny změny, kterých si všimnete!

Kde si mohu koupit kvalitní shilajit?

Ne každý shilajit je stejný. Zaměřte se na formu pryskyřice a ne na prášek. Hledejte značky, které se testují na přítomnost těžkých kovů a dalších kontaminantů. Himálajský shilajit je považován za nejúčinnější. Mnoho specializovaných obchodů se zdravou výživou dnes nabízí doplňky stravy s obsahem shilajitu.

Souhrn

Šilajit, látka podobná dehtu, která se vyskytuje především v Himálaji, se v tradiční indické medicíně a lidovém léčitelství používá již po staletí. Tato jedinečná látka vzniká pomalým rozkladem rostlinné hmoty zachycené v horských štěrbinách. Moderní výzkumy naznačují, že shilajit má několik zdraví prospěšných účinků, včetně snížení únavy, zlepšení fyzické výkonnosti a zlepšení nálady.

K účinkům uvnitř těla mohou přispívat čtyři hlavní složky shilajitu: kyselina fulvová, shilajitiny, dibenzo-alfa-pyrony (DBP) a stopy různých minerálů a vitaminů. Kyselina fulvová zlepšuje transport živin do buněk. Šilajitiny působí jako antioxidanty a podporují energetický metabolismus. Zdá se, že DBP, kyselina fulvová a shilajitiny mají regenerační vliv na určité struktury uvnitř buněk, např. na mitochondrie.

Údaje ze studií na lidech a laboratorní výzkumy shilajitu ukazují, že lidé, kteří ho pravidelně užívají, hlásí menší únavu a větší svalovou vytrvalost při cvičení. Vzhledem k tomu, že kyselina fulvová a další složky pomáhají dopravovat výživu do buněk, může shilajit také snižovat únavu a podporovat fyzický výkon tím, že zlepšuje energetický metabolismus uvnitř buněk. Další důkazy ukazují, že shilajit může také snižovat srdeční frekvenci a spotřebu kyslíku během fyzické aktivity.

Doplnění shilajitu může mít také psychologické výhody. Ve studiích porovnávajících šilajit s placebem účastníci zařazení do skupiny se šilajitem výrazně častěji uváděli zlepšení nálady. Mechanismy mohou zahrnovat souhru mezi buněčnou energií, mitochondriemi a příjmem mikroživin, které podporují funkci nervového systému.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?