Kdy by se měl Shilajit užívat?

Last updated:

Published:

Kdy byste měli užívat shilajit? Optimální čas pro "ničitele slabosti"

Slyšeli jste o šilajitu a chcete vyzkoušet tento starobylý ájurvédský superdoplněk? Ale kdy je nejlepší ho užívat - ráno, odpoledne nebo večer?

Šilajit se v ájurvédské medicíně používá již po staletí pro širokou škálu zdravotních účinků. Shilajit, známý jako "ničitel slabosti", obsahuje více než 80 minerálů a stopových prvků, které pomáhají obnovit energii, vitalitu a pohodu.

Shilajit16

Co je shilajit?

Šilajit je hustá, dehtu podobná látka, která vytéká mezi skalami v pohořích v Asii. Vzniká z pomalu se rozkládajících rostlin a minerálů v průběhu stovek let.

Sklizeň vysoce kvalitního shilajitu je velmi pracná, a proto může být pravý shilajit drahý. Mnozí se však domnívají, že se to vyplatí kvůli rozsáhlým zdravotním a wellness výhodám.

Kdy byste tedy měli shilajit užívat, abyste využili plnou sílu tohoto omlazujícího adaptogenu? Pojďme si o tom promluvit.

Nejlepší denní doba pro užívání shilajitu

Podle ájurvédské moudrosti je optimální doba pro užívání šilajitu brzy ráno nalačno.

Proč brzy ráno? Užívání shilajitu hned po probuzení před jídlem nebo pitím dává tělu šanci, aby se snadno vstřebal.

Doporučuje se dát si pod jazyk malou dávku šilajitu o velikosti hrášku a nechat ji pomalu rozpustit, nikoli ji hned spolknout.

Když necháte shilajit pod jazykem, umožníte účinným látkám, aby se přes tenké membrány dostaly do krevního oběhu.

Hlavní důvody, proč užívat Shilajit ráno:

  • Zvyšuje energii - Shilajit vám dodá energii pro správný start do nového dne.
  • Podpora trávení - Užívání nalačno může podpořit trávení.
  • Lépe se vstřebává - sublingvální podání umožňuje lepší vstřebávání
  • Nejvyšší koncentrace - ranní dávka se rychle dostane do krevního oběhu.
  • Nastaví váš rytmus - důsledné užívání shilajitu pomáhá regulovat vaše cirkadiánní cykly.

Shrnuto a podtrženo, denní dávka Shilajitu se užívá brzy ráno na lačno. Dobře se hodí do ájurvédského rituálu dinačárja, který celostně nastaví rytmus vašeho těla.

Existují nějaké výjimky?

Pro většinu lidí funguje dávkování AM Shilajitu na lačný žaludek dokonale. Existuje však několik výjimek, kdy může být rozumné užívat ho později:

Citlivé zažívání - Pokud se vám po užití jakéhokoli doplňku zvedá žaludek, zkuste si dávku Shilajitu vzít v polovině dopoledne nebo brzy odpoledne mezi jídly. Rozložení příjmu živin tímto způsobem může omezit nevolnost.

Problémy se spánkem - zatímco shilajit je pro většinu lidí povzbuzující, pro některé je díky vysokému obsahu minerálů mírně stimulující. Pokud zjistíte, že vás v noci udržuje vzhůru, přesuňte příjem o několik hodin dříve během dne.

Zeptejte se svého ájurvédského lékaře - Jako vždy se poraďte s profesionálním ájurvédským lékařem, abyste přizpůsobili načasování a dávkování své konstituci a aktuálnímu stavu rovnováhy.

Shilajit

Jak dlouho byste měli užívat shilajit pro dosažení nejlepších výsledků?

Stejně jako u většiny bylinných doplňků a superpotravin platí, že čím déle budete Shilajit soustavně užívat, tím lépe.

Kumulativní účinky se dostaví, když se Shilajit stane součástí vašeho pravidelného zdravotního režimu denně po dobu 3-6 měsíců. Někteří však uvádějí, že přínosy se dostaví během několika týdnů.

Naslouchejte vrozené moudrosti vlastního těla, abyste vycítili, kdy vás Shilajit posiluje. A jako vždy se poraďte s odborníkem o vhodné délce užívání na základě vašich zdravotních cílů.

Jste připraveni zařadit shilajit do své rutiny?

Doufejme, že informace o tom, kdy byste měli užívat Shilajit - brzy ráno na lačno - zodpověděla vaši hlavní otázku a nadchla vás pro přidání tohoto omlazujícího adaptogenu do vašeho režimu!

Shilajit se může pochlubit působivým životopisem sloučenin, které oživují vaši mysl, tělo i ducha. Zaslouží si právoplatné místo v každé ájurvédské lékárně.

Často kladené otázky o shilajitu

Zajímá vás více informací o tomto prastarém omlazujícím adaptogenu? Níže jsou uvedeny odpovědi na některé časté otázky, které si lidé kladou při prvním zkoumání shilajitu.

Jak chutná shilajit?

Čistý, vysoce kvalitní shilajit má velmi zemitou, nahořklou chuť, kterou způsobují všechny koncentrované minerály a sloučeniny. Většina lidí ho popisuje jako poměrně silný, štiplavý a léčivý. Zdá se však, že samotná chuť poskytuje terapeutické účinky na základě jeho nootropní chemie.

Šilajitový prášek má kouřovou příchuť. Počáteční chuť může být pro někoho nepříjemná, ale následný pocit mravenčení svědčí o dobrém vstřebávání. Chcete-li si chuť zpříjemnit, zkombinujte svou dávku Shilajitu s medem, ghí, mandlovým nebo kokosovým mlékem.

Jakou barvu by měl mít kvalitní shilajit?

Autentické pryskyřice shilajitu nejvyšší kvality, které prosakují mezi horskými skalami, by měly mít vždy velmi černou nebo hnědočernou barvu. Tmavší barva svědčí o hustotě a hojnosti revitalizujících živin a minerálů, které se kondenzovaly po staletí tvorby.

Tmavý oceánský shilajit známý jako "sacha inchi" bývá jemnější a lesklejší. I když světlejší barvy Shilajitu mohou stále přinášet výhody, nejtmavší pryskyřice vykazují nejdramatičtější zdravotní účinky.

Je shilajit bezpečný?

Shilajit, získávaný etickým a udržitelným způsobem z nedotčeného přírodního prostředí, je neuvěřitelně bezpečný. Nedávná vysoká poptávka však vedla k tomu, že se na trh dostaly některé nekvalitní zředěné výrobky ze shilajitu.

Pro zajištění bezpečnosti nakupujte shilajit pouze od renomovaných dodavatelů, kteří testují kontaminanty a poskytují dokumentaci o svých sklizňových a výrobních procesech.

Je také vhodné poradit se s ájurvédským lékařem, který vám poradí, jak správně dávkovat přípravek pro vaši konstituci a typ těla. Dodržujte pokyny pro dávkování a začněte se shilajitem pomalu, dokud nebudete pozorovat, jak vaše tělo reaguje.

Můžete užívat shilajit každý den?

Pravidelné denní dávkování umožňuje, aby se minerály a živiny shilajitu postupně hromadily ve vašich tkáních. Tím se v průběhu času holisticky zlepšuje funkce buněk a mitochondrií.

Někteří však doporučují užívat shilajit 5 dní v kuse a 2 dny bez něj, protože pro některá těla může být mírně zahřívací. Upravte si ho podle potřeby na základě své konstituce a po konzultaci s ájurvédským odborníkem.

Shrnuto a podtrženo, konzistentní užívání Shilajitu po dobu několika měsíců a let s pravidelnými odpočinkovými dny podle potřeby přináší největší užitek. Jen cestou hluboce naslouchejte vrozené moudrosti svého těla.

Shilajit Q&A Klíčové poznatky:

  • Na kvalitě záleží - hledejte dobře vyčištěný, autentický shilajit.
  • Držte se malých dávek - Dodržujte bezpečnostní opatření a spolupracujte s lékařem.
  • Černější je lepší - tmavší odrůdy obsahují vyšší minerální hustotu.
  • Budujte pomalu - nechte si měsíce na to, aby se projevily všechny účinky.

Souhrn

Shilajit je prastará léčivá látka pocházející z horských oblastí Asie, která se skládá z více než 80 omlazujících stopových minerálů a sloučenin. Šilajit, který je v ájurvédě známý jako "ničitel slabosti", buduje vitalitu, zvyšuje energii, podporuje poznávání, reguluje hormony, detoxikuje organismus a další. Kdy je však optimální doba pro užívání Shilajitu? Podle ájurvédské moudrosti - hned ráno!

Užívání malé dávky Shilajitu o velikosti hrášku sublingválně na lačný žaludek umožňuje, aby se sloučeniny rozpustily pod jazykem. Tímto podáním se rychle dostanou do krevního oběhu a cirkulují do tkání, zatímco vstřebávání trávením trvá déle. Začátek dne se Shilajitem nastartuje buněčný metabolismus a dodá vám energii. Říká se, že při každodenním užívání podporuje také trávení a cirkadiánní rytmy.

U většiny lidí přináší užívání Shilajitu brzy ráno a soustavně po dobu 3-6 měsíců kumulativní výhody. Někteří citliví lidé mohou chtít užívat Shilajit mezi jídly později během dne, pokud dávkování ráno způsobuje nevolnost. Poraďte se s ájurvédským lékařem, abyste přizpůsobili načasování a dávkování konkrétně vaší jedinečné konstituci a rovnováze dóš. Kvůli čistotě a bezpečnosti dávejte přednost také vysoce kvalitnímu shilajitu z renomovaných zdrojů.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?