Spojení střeva a mozku

Published:

Střeva a mozek jsou propojeny více, než si myslíte. Nově se rozvíjející výzkum ukazuje, že mezi trávicím systémem a mozkem probíhá neustálá komunikace a že tato osa střevo-mozek hraje klíčovou roli v mnoha aspektech zdraví a nemocí.

V posledních letech vědci zjistili, že střeva a mozek jsou úzce propojeny prostřednictvím bloudivého nervu, imunitního systému, hormonů a střevních bakterií. To znamená, že to, co se děje v trávicím systému, nezůstává v trávicím systému a naopak.

Pojďme prozkoumat fascinující svět spojení střev a mozku. Co zatím víme o tom, jak střeva ovlivňují mozek a naopak?

Spojení střeva a mozku

Jak vaše střeva komunikují s mozkem?

Střeva a mozek jsou anatomicky i chemicky propojeny. Bloudivý nerv slouží jako informační superdálnice, která přenáší signály oběma směry. Mezitím váš střevní mikrobiom produkuje neurotransmitery a další chemické látky, které mohou ovlivňovat funkci mozku.

Vagový nerv: Informační superdálnice vašeho mozku

Bloudivý nerv je hlavní cestou toku informací mezi střevy a mozkem. Tento dlouhý nerv vychází z mozkového kmene a pokračuje až do střev.

Bloudivý nerv přenáší signály o stavu střev do mozku a sděluje informace o trávicích procesech, signálech hladu a střevních zánětech. Současně přenáší signály z mozku dolů, kde moduluje například sekreci žaludeční kyseliny a svalové kontrakce.

Tato obousměrná komunikace umožňuje mozku sledovat a integrovat signály ze střev a podle toho koordinovat svou reakci na stres. Například v době stresu může mozek vysílat signály ke zpomalení trávicích procesů a zesílení zánětu.

Váš střevní mikrobiom: Továrna na chemické signály

Společenství mikroorganismů žijících ve střevech, známé jako střevní mikrobiom, funguje jako továrna na signály a produkuje mnoho různých chemických látek, které mohou působit na mozek.

Střevní bakterie produkují neurotransmitery, jako je serotonin, dopamin a kyselina gama-aminomáselná (GABA). Ve skutečnosti vaše střeva obsahují přibližně 90 % serotoninu ve vašem těle! Mezi další chemické látky produkované střevními bakteriemi patří mastné kyseliny s krátkým řetězcem a aminokyseliny.

Všechny tyto chemické látky jsou vnímány bloudivým nervem a dalšími dráhami a ovlivňují funkci mozku a chování. Střevní mikroby mohou dokonce ovlivňovat hladinu zánětlivých cytokinů, což jsou chemičtí poslové zánětu.

Střevní mikrobiom tedy v mnoha ohledech funguje jako endokrinní orgán, který uvolňuje chemické látky, jež kolují po celém těle a mozku.

Jak vaše střeva ovlivňují váš mozek a duševní zdraví

Nyní, když máme základní znalosti o spojení střev a mozku, prozkoumejme některé způsoby, kterými může trávicí systém přímo ovlivňovat váš mozek a duševní zdraví. Vliv se projevuje oběma směry, ale my se nejprve zaměříme na vliv střev na mozek.

Osa střevo-mozek a stres

Cítili jste někdy "motýly v břiše", když jste nervózní nebo úzkostní? Tento běžný pocit je projevem osy střevo-mozek.

Když mozek zjistí hrozbu, spustí stresovou reakci, která zahrnuje uvolňování stresových hormonů, jako je kortizol. Tyto hormony ovlivňují trávicí procesy a zvyšují propustnost střev. Zároveň jsou prostřednictvím bloudivého nervu vysílány signály, které informují mozek o tom, co se děje ve střevech.

Tento obousměrný okruh umožňuje střevním poruchám zesilovat pocity stresu a vytvářet tak začarovaný kruh. Poruchy osy střevo-mozek jsou spojovány s poruchami, jako jsou úzkost, deprese a syndrom dráždivého tračníku (IBS).

Střevní mikrobiom a duševní zdraví

Jak již bylo zmíněno, střevní mikrobiom produkuje mnoho neuroaktivních látek, které se mohou dostat do krevního oběhu a mozku. Důkazy naznačují, že nerovnováha nebo změna těchto střevních bakterií a jejich chemických látek může přispívat k problémům s duševním zdravím.

Například lidé s depresí a úzkostí mají obvykle zanícená střeva s nižší mikrobiální rozmanitostí. Studie na hlodavcích ukazují, že změny střevního mikrobiomu mohou přímo změnit chemii mozku a chování.

Probiotika a prebiotika mohou pomoci obnovit rovnováhu střevního mikrobiomu a snížit depresivní příznaky u lidí. V současné době probíhá další výzkum, jehož cílem je objasnit, zda střevní mikrobi hrají příčinnou roli při poruchách duševního zdraví.

Vagový nerv: Proč mohou střevní problémy způsobovat bolesti hlavy?

Vzhledem ke klíčové roli bloudivého nervu v signalizaci mezi střevy a mozkem je logické, že se gastrointestinální problémy často vyskytují současně s bolestmi hlavy nebo migrénami.

Podráždění bloudivého nervu může způsobit příznaky migrény aktivací trojklanného nervu, který se podílí na vnímání bolesti. Lidé s migrénami mají často souběžné zažívací potíže, jako je IBS. Náprava základních střevních problémů může u některých osob pomoci zmírnit bolesti hlavy.

Spojení střeva a mozku u poruch autistického spektra

Porucha autistického spektra (PAS) je spojena s gastrointestinálními problémy, jako jsou zažívací problémy, citlivost na potraviny a změněná střevní mikroflóra. To vedlo k zájmu o vztah střev a mozku u poruch autistického spektra.

Předpokládá se, že "děravá střeva", která umožňují průnik nestrávených částic potravy a bakteriálních toxinů do krevního řečiště, mohou přispívat k zánětům, poruchám imunity a chování při poruchách autistického spektra. Omezující dieta a probiotika mohou pomoci zlepšit zdraví a funkci střev u dětí s poruchami autistického spektra.

Vnitřní pocity: Interocepce a vnímání emocí

Měli jste někdy "pocit" nebo "motýly v břiše", když jste stáli před důležitým rozhodnutím? Tyto běžné idiomy zdůrazňují naši schopnost vnímat emoce a intuitivně se rozhodovat na základě vnitřních pocitů.

Tato schopnost, nazývaná interocepce, závisí na vstupu z osy střevo-mozek. Zlepšování interocepce prostřednictvím tělesných praktik, jako je jóga nebo meditace, by mohlo potenciálně zvýšit emoční uvědomění a schopnost rozhodování.

Jak vidíte, vliv střev na mozek a duševní zdraví je komplexní a mnohostranný. Nyní vše otočme a podívejme se, jak váš mozek ovlivňuje váš trávicí systém.

Jak váš mozek ovlivňuje vaše střeva

Obousměrná komunikace mezi mozkem a střevy znamená, že stejně jako trávicí systém může ovlivňovat váš duševní stav, může váš duševní stav ovlivňovat i funkci střev.

Stres a střeva

Jak již bylo zmíněno, spojení střev a mozku umožňuje, aby psychický stres přímo ovlivňoval funkci trávicího traktu. Akutní i chronický stres může narušit trávení, zvýšit zánět a změnit střevní mikrobiom.

Studie ukazují, že v době stresu mozek omezuje průtok krve do střev, snižuje ochrannou sekreci hlenu a zvyšuje propustnost střev. Stres může zvýšit náchylnost k žaludečním vředům, IBS a zánětlivým onemocněním střev.

Zvládání stresu pomocí relaxačních technik, jako je hluboké dýchání, jóga a meditace, může pomoci snížit zažívací potíže. To poukazuje na to, jak přímo ovlivňuje stav vašeho mozku prostředí ve střevech.

Mozková mlha a střeva

Měli jste někdy pocit, že máte po velkém a těžkém jídle zamlžený mozek? Tento fenomén kómatu z jídla poukazuje na to, jak je funkce vašeho mozku závislá na optimálním trávení.

Když se krevní oběh přesměruje do střev, aby pomohl trávení, může to snížit aktivitu v oblastech mozku zodpovědných za soustředění, jasné myšlení a krátkodobou paměť. Někteří vědci se domnívají, že odpojení střev a mozku může přispívat k mozkové mlze u některých chronických poruch trávení.

Emocionální stravování a souvislost mezi střevy a mozkem

K emočnímu přejídání může přispívat i osa střevo-mozek. Aktivace vagových střevně-mozkových drah může zklidnit stresovou reakci a vytvořit naučené asociace mezi jídlem a lepším pocitem.

Časem to může vést k přejídání a touze po jídle, jako jsou sladkosti, smažená jídla a rafinované sacharidy, během stresových stavů. Klíčem k přerušení tohoto cyklu je uvědomit si stres a emocionální spouštěče svačin.

Spojení mysli a střev u funkčních poruch

Zdá se, že funkční gastrointestinální poruchy, jako je IBS, zahrnují přecitlivělost mezi střevy a mozkem. Zdá se, že signální dráhy bolesti jsou nadměrně reaktivní, takže normální střevní funkce a mikroby jsou v mozku zesíleny jako příliš nepříjemné.

Kognitivně-behaviorální terapie a hypnoterapie zaměřená na střeva mohou pomoci přeučit spojení mezi střevy a mozkem u IBS. Ta zdůrazňuje, jak přímo naše myšlenky, pocity a způsoby zvládání ovlivňují funkci trávicího traktu.

Optimalizace osy střevo-mozek

Nyní, když jste pochopili hluboké vazby mezi mozkem a střevy, vás možná zajímá - jak mohu optimalizovat spojení střev a mozku pro zdraví celého těla? Zde je několik výzkumem podložených způsobů, jak podpořit zdravou osu střeva-mozek:

  • Zvládejte stres pomocí pravidelných relaxačních cvičení, jako je meditace, jóga, hluboké dýchání a pobyt v přírodě. Chronický stres narušuje signalizaci mezi střevy a mozkem.
  • Jezte střevně zdravou stravu plnou rostlinných potravin bohatých na vlákninu, jako je ovoce, zelenina, fazole, ořechy a semínka. Omezte zpracované potraviny, které živí škodlivé střevní bakterie.
  • Zůstaňte aktivní díky pravidelnému cvičení a pohybu. Fyzická aktivita snižuje zánět, zlepšuje náladu a stimuluje pohyblivost střev.
  • Dostatekspánku, protože nedostatek spánku narušuje rovnováhu střevního mikrobiomu. Snažte se spát 7-9 hodin denně.
  • Užívejte probiotika a prebiotika, abyste podpořili prospěšné střevní bakterie. Hledejte širokospektrální probiotické doplňky stravy s více kmeny.
  • Řešení gastrointestinálních problémů, pokud se vyskytnou. Navštivte lékaře, který provede vyšetření a cílenou léčbu střevních potíží.

Pokud jde o zdraví celého těla, teprve začínáme odhalovat tajemství vzájemného působení střev a mozku. S jistotou však víme, že zlepšení zdraví střev zlepšuje zdraví mozku - a naopak.

Spojení střeva a mozku

  • Střeva a mozek jsou anatomicky a chemicky propojeny prostřednictvím cest, jako je bloudivý nerv, imunitní buňky a střevní mikroby. To je známé jako osa střevo-mozek.
  • Stres může mít negativní vliv na trávení, rovnováhu mikrobiomu a zdraví střev, což se zpětně promítá do mozku a umocňuje pocity stresu.
  • Střevní mikroby produkují neurotransmitery a další chemické látky, které se dostávají do mozku a mohou měnit náladu, chování a poznávání.
  • Gastrointestinální problémy se často vyskytují společně s bolestmi hlavy, úzkostmi, depresemi a poruchami autistického spektra, což poukazuje na souvislost mezi střevy a mozkem.
  • Kromě konkrétních příznaků nabízí vaše "střevní pocity" intuici, která řídí rozhodování díky vstupům z nervových zakončení trávicího traktu.
  • Stejně jako střeva ovlivňují mozek, mozek ovlivňuje střeva prostřednictvím vlivu na trávení, zánět, propustnost střev a další.
  • Zdravé spojení střev a mozku můžete podpořit zvládáním stresu, zdravou stravou, kvalitním spánkem, cvičením a užíváním probiotik.

Nové vědecké poznatky jasně ukazují, že mezi vaším mozkem a trávicím systémem probíhá neustálá komunikace. Optimalizace zdraví střev se ukazuje jako klíčová strategie pro dosažení zdraví celého těla. I když je stále potřeba další výzkum, péče o mikrobiom a zdraví trávicího traktu může být pro duševní zdraví stejně důležitá jako péče o mozek!

Často kladené otázky o spojení střeva a mozku

Obousměrná komunikace mezi trávicím systémem a mozkem se nazývá osa střevo-mozek. V tomto článku se hlouběji seznámíte s důkazy o propojení střev a mozku a s tím, jak je aplikovat.

Jak silné jsou vědecké důkazy o spojení střev a mozku?

V současné době jsou k dispozici poměrně přesvědčivé důkazy o těsných vazbách mezi střevními mikroby, zdravím střev a funkcí mozku. Studie na lidech i zvířatech ukazují, že změny střevních bakterií a zánět rychle ovlivňují náladu, chování, vnímání bolesti, reakci na stres a kognitivní schopnosti. Stále je však zapotřebí dalšího výzkumu, který by prokázal, že střevní problémy přímo způsobují problémy s duševním zdravím.

Měl/a bych se nechat vyšetřit na střevní potíže, pokud se potýkám s úzkostí nebo depresí?

Je rozumné nechat se vyšetřit, zejména pokud máte také chronické zažívací příznaky, jako je zácpa, průjem, reflux nebo bolesti břicha. Lékař může zkontrolovat problémy, jako je citlivost na potraviny, IBS, SIBO nebo syndrom děravého střeva. Většina pojišťoven však rozsáhlé testování mikrobiomu zatím nehradí.

Jaké zažívací potíže jsou nejčastěji spojeny s poruchami duševního zdraví?

Zdá se, že s psychiatrickými problémy nejvíce souvisí stavy zahrnující střevní záněty a propustnost, jako jsou zánětlivá střevní onemocnění (IBD). Zvýšená střevní propustnost umožňuje bakteriím a toxinům pronikat do krevního oběhu a vyvolávat záněty, které se dostávají až do mozku. Studie ukazují vysokou komorbiditu mezi IBD a úzkostí nebo depresí.

Jak může zlepšení stravy zlepšit komunikaci mezi střevy a mozkem?

Strava s vysokým obsahem různých zdrojů vlákniny, jako je ovoce, zelenina, ořechy, semena a fazole, vyživuje střevní mikroby, které produkují protizánětlivé chemické látky. Omezením cukru, rafinovaných sacharidů, smažených potravin a zpracovaných surovin se škodlivé bakterie vyhladoví. Zdravější rovnováha mikrobiomu snižuje záněty a podporuje spojení mezi střevy a mozkem.

Slyšela jsem, že probiotika mohou prospívat duševnímu zdraví - je to pravda?

Nové výzkumy naznačují, že probiotické doplňky by mohly zlepšit náladu a snížit úzkost, depresi, obsedantní myšlenky a reakce na stres. Mezi kmeny s největším počtem důkazů patří Lactobacillus, Bifidobacterium, S. boulardii a přípravky s více kmeny. Před zahájením suplementace se vždy poraďte s lékařem.

Existují nějaké další přírodní doplňky, které zlepšují komunikaci mezi střevy a mozkem?

Mezi potenciální možnosti patří prebiotika, jako je inulin, omega-3 mastné kyseliny, trávicí enzymy, glutamin, zinek a výtažky z česneku. K potvrzení účinnosti je zapotřebí dalšího výzkumu. Spolupracujte s odborníkem na funkční medicínu a vytvořte cílený plán doplňků.

Co kromě stravy může pomoci harmonizovat spojení mozku a střev?

Denní pohyb, dostatek spánku, aktivity, které odbourávají stres, a vhodná léčba případných gastrointestinálních problémů mohou pomoci optimalizovat osu střeva-mozek. Pokud máte diagnostikovanou poruchu nálady, pokračujte v dodržování předepsaného léčebného plánu a zároveň podporujte zdraví střev.

Jak může zlepšení komunikace mezi střevy a mozkem ovlivnit mou náladu a poznávání?

Stabilizace střevního zánětu, propustnosti a rovnováhy mikrobiomu by se mohla projevit jasnějším myšlením, lepší koncentrací a pamětí, nižší úzkostí, pozitivnější náladou a sníženou reaktivitou na každodenní stresory prostřednictvím prospěšné chemické signalizace. Na toto téma je však třeba provést další studie.

Optimalizace spojení střev a mozku vyžaduje integrativní přístup. Buďte trpěliví, protože může trvat týdny nebo měsíce, než se projeví přínosy úprav stravy a životního stylu. Poradit se můžete s poskytovateli zdravotní péče, kteří se vyznají v oblasti mikrobiomu a duševního zdraví.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?