Noční pocení u žen: Příčiny, prostředky a úleva

Published:

Noční pocení může být pro mnoho lidí ženského pohlaví nepříjemným a rušivým zážitkem. V tomto komplexním průvodci o nočním pocení žen se budeme zabývat různými příčinami a faktory, které přispívají k těmto nočním návalům horka. Pochopením příčin, které stojí za nadměrným nočním pocením, mohou jedinci podniknout vhodné kroky ke zmírnění svých příznaků.

Obsah:

  1. Hormonální příčiny nočního pocení u žen
    1. Perimenopauza a hormonální změny související s menopauzou
    2. Úloha hypotalamu v regulaci tělesné teploty
    3. Předčasná ovariální nedostatečnost (POI)
  2. Léky a infekce vyvolávající noční pocení
    1. Běžné léky, které mohou způsobovat noční pocení
    2. Virové a bakteriální infekce vedoucí k nočnímu pocení
  3. Zdravotní stavy spojené s nočním pocením
    1. Souvislost léčby rakoviny s noční hyperhidrózou
    2. Neurologické poruchy způsobující nadměrné noční pocení
    3. Endokrinní problémy přispívající k nočnímu pocení
    4. Nemoci trávicího traktu a noční pocení
    5. Idiopatická hyperhidróza: Nevysvětlitelné nadměrné pocení
  4. Možnosti léčby menopauzálních vazomotorických příznaků
    1. Úpravy životního stylu pro zvládání nočního pocení
    2. Hormonální terapie
    3. Nehormonální léky
  5. Domácí prostředky a změny životního stylu pro úlevu od nočního pocení
    1. Techniky snižování stresu pro minimalizaci výskytu nočního potu
    2. Úpravy stravy, aby se zabránilo spouštěcích faktorů
    3. Význam udržování zdravé hmotnosti
  6. Vytvoření chladnějšího prostředí pro spánek osob trpících nočním pocením
    1. Nastavení pokojové teploty pro optimální pohodlí
    2. Výběr vhodných materiálů oblečení na spaní
    3. Investice do prodyšných lůžkovin
  7. Časté dotazy týkající se nočního pocení žen
    1. Co způsobuje noční pocení u žen?
    2. Kdy se mám obávat nočního pocení u žen?
    3. Proč je noční pocení červenou vlajkou?
    4. Jaká hormonální nerovnováha způsobuje noční pocení u žen?
  8. Závěr

Hormonální výkyvy v různých fázích menstruačního cyklu ženy nebo životní změny, jako je perimenopauza a menopauza, jsou častými viníky skutečného nočního pocení. Prozkoumáme, jak změny hladin hormonů ovlivňují regulaci tělesné teploty hypotalamem a další zdravotní stavy, jako je předčasná ovariální nedostatečnost.

Kromě hormonálních příčin mohou noční pocení vyvolat i některé léky a infekce. Probereme, které léky běžně vedou k tomuto nežádoucímu účinku, a také virové a bakteriální infekce, které mohou způsobovat nadměrné pocení během spánku.

Se zvýšeným pocením během spánku může být spojena řada zdravotních potíží. Prozkoumáme, jak tyto problémy přispívají k nočnímu pocení u žen, od léčby rakoviny zahrnující inhibitory aromatázy až po neurologické poruchy nebo endokrinní problémy.

Abychom vám pomohli zvládnout vazomotorické příznaky spojené s menopauzou, poskytneme vám přehled možností léčby, včetně úpravy životního stylu, hormonální terapie a nehormonálních léků určených speciálně k úlevě od návalů horka a podobných potíží.

A konečně, zavedení domácích prostředků spolu s praktickými změnami životního stylu může výrazně snížit četnost nočního pocení. Techniky snižování stresu v kombinaci s úpravou stravy hrají zásadní roli při minimalizaci spouštěcích faktorů, zatímco udržování zdravé hmotnosti je pro celkovou pohodu nezbytné.

Dalším klíčovým aspektem při řešení tohoto problému je vytvoření chladnějšího prostředí pro spánek; proto naše doporučení zahrnují vhodnou úpravu nastavení teploty v místnosti spolu s výběrem vhodných materiálů pro oblečení na spaní a investicí do prodyšných lůžkovin, které jsou přizpůsobeny tak, aby poskytovaly optimální pohodlí po celou noc.

noční pocení žen

Hormonální příčiny nočního pocení u žen

Nejčastější příčinou nočního pocení u žen je kolísání ženských hormonů během perimenopauzy a menopauzy. Hormonální nerovnováha může způsobit, že tělo není schopno regulovat teplotu, což vede k nadměrnému pocení jako mechanismu ochlazování. Výsledkem je nadměrné pocení jako pokus o ochlazení.

Perimenopauza a hormonální změny související s menopauzou

S blížící se menopauzou začíná u žen klesat hladina estrogenu, což může způsobovat řadu příznaků včetně návalů horka a nočního pocení. Tyto hormonální změny jsou příčinou většiny případů, kdy se u lidí, kteří byli při narození přiřazeni k ženám, objevuje noční pocení. Estrogen hraje klíčovou roli při regulaci tělesné teploty, proto když jeho hladina během perimenopauzy nebo menopauzy výrazně poklesne, může to mít za následek skutečné noční pocení.

Úloha hypotalamu v regulaci tělesné teploty

Hypotalamus je malá oblast nacházející se v dolní části mozku, která funguje jako tělesný termostat. Hypotalamus se stará o udržování stálého vnitřního prostředí tím, že mění různé fyziologické činnosti, jako je srdeční frekvence, krevní tlak a tělesná teplota. Při nerovnováze způsobené kolísáním hormonů, jako je tomu například v období perimenopauzy nebo menopauzy, se hypotalamus potýká s regulací tělesné teploty, což způsobuje návaly horka a noční pocení.

Předčasná ovariální nedostatečnost (POI)

Předčasná ovariální insuficience (POI) je stav, kdy vaječníky přestanou správně fungovat před 40. rokem života. To může vést k nízkým hladinám estrogenu, podobným těm, které se vyskytují během menopauzy, a může způsobit příznaky, jako jsou návaly horka a noční pocení. U žen s POI se v důsledku této hormonální nerovnováhy častěji vyskytuje noční pocení.

Tipy pro snížení nočního pocení způsobeného hormonálními změnami

  • Udržujte chladné prostředí pro spánek: Udržujte teplotu v ložnici v rozmezí 15-19 °C (60-67 °F) a v případě potřeby používejte ventilátory nebo klimatizaci.
  • Vhodně se oblečte: Oblečte si volné, prodyšné oblečení z přírodních vláken, jako je bavlna nebo bambus.
  • Vyhněte se spouštěčům: Omezte konzumaci kofeinu, alkoholu, kořeněných jídel a tabákového kouře, protože mohou zhoršovat návaly horka a noční pocení.
  • Hormonální terapie: Poraďte se se svým lékařem o možnostech hormonální substituční terapie (HRT), která může pomoci zmírnit noční pocení způsobené hormonálními změnami během perimenopauzy nebo menopauzy. HRT však není vhodná pro každého; před zahájením léčby se poraďte se svým lékařem o možných rizicích a přínosech.

Kromě těchto tipů, jak snížit noční pocení u žen, které prožívají hormonální změny související s perimenopauzou nebo menopauzou, je nezbytné zvážit i další faktory, které mohou přispívat k nadměrnému nočnímu pocení, jako jsou léky, infekce a zdravotní potíže, o nichž se dále píše v jednotlivých částech tohoto článku, abyste mohli najít úlevu a zlepšit kvalitu spánku a celkovou pohodu.

Souhrnně lze říci, že kolísání hormonů během přechodu do menopauzy může u žen způsobovat noční pocení. Kromě toho mohou ke zvýšenému nočnímu pocení vést také léky a infekce.

Léky a infekce vyvolávající noční pocení

Noční pocení může být vedlejším účinkem některých léků nebo důsledkem infekcí. Je důležité vědět, které léky mohou způsobovat nadměrné noční pocení a jaké typy infekcí mohou vést k tomuto nepříjemnému příznaku. Zjištěním těchto faktorů můžete ve spolupráci se svým lékařem najít způsoby, jak noční pocení zvládnout nebo omezit.

Běžné léky, které mohou způsobovat noční pocení

Zvýšené noční pocení vyvolává několik léků, včetně antidepresiv, antipsychotik, léků na cukrovku, steroidů, paracetamolu, aspirinu a léků na vysoký krevní tlak. Pokud se u vás při užívání některého z těchto léků objeví noční pocení, je nezbytné poradit se s lékařem o možných alternativách nebo úpravě dávkování, které by mohly pomoci problém zmírnit.

  • Antidepresiva: Mnoho lidí, kteří užívají antidepresiva, uvádí jako vedlejší účinek návaly horka a noční pocení.
  • Léky na cukrovku: Některé léky na cukrovku mohou způsobovat výkyvy tělesné teploty, které vedou k nadměrnému pocení během spánku.
  • Steroidy: Užívání steroidů je spojeno s výkyvy hormonů, které mohou přispívat k nočnímu pocení.
  • Inhibitory aromatázy: Tyto léky na léčbu rakoviny prsu jsou rovněž spojovány se zvýšeným výskytem návalů horka a studeného potu během spánku, a to v důsledku jejich vlivu na hladinu estrogenu v těle.

Virové a bakteriální infekce vedoucí k nočnímu pocení

Noční pocení mohou způsobit také virové a bakteriální infekce. Mezi nejčastější viníky patří viry nachlazení nebo chřipky - včetně viru COVID-19 - které mohou způsobovat pocení vyvolané horečkou, protože se tělo snaží regulovat teplotu. Bakteriální infekce, jako je tuberkulóza nebo HIV, mohou vést k přetrvávajícímu nočnímu pocení v důsledku jejich vlivu na imunitní systém.

  • Nachlazení a chřipka: Když tělo bojuje s virem chřipky nebo nachlazení, zvyšuje svou tělesnou teplotu ve snaze zničit napadené patogeny. Toto zvýšení tělesného tepla může v noci vyvolat nadměrné pocení.
  • Tuberkulóza: Noční pocení je častým příznakem této bakteriální infekce, která postihuje především plíce, ale může se rozšířit i do dalších orgánů v těle.
  • HIV/AIDS: Lidé žijící s HIV/AIDS často trpí hormonálními výkyvy a oslabením imunitního systému, což je činí náchylnějšími k rozvoji nočního pocení v rámci progrese jejich onemocnění.

Pokud máte podezření, že noční pocení způsobuje infekce, obraťte se na svého lékaře, který vám stanoví správnou diagnózu a možnosti léčby. Odstraněním těchto příčin budete mít větší šanci najít úlevu od nepříjemných epizod noční hyperhidrózy.

Zásadní je porozumět zdravotním potížím spojeným s nočním pocením, protože k nim mohou přispívat především léky a infekce. Endokrinní problémy, léčba rakoviny a neurologické poruchy jsou potenciálními příčinami nočního pocení, které je třeba vzít v úvahu při snaze zjistit zdroj nočního pocení.

Zdravotní stavy spojené s nočním pocením

Patří mezi ně léčba rakoviny, neurologické poruchy, endokrinní problémy, onemocnění zažívacího traktu, syndrom obstrukční spánkové apnoe a idiopatická hyperhidróza - stav, kdy tělo produkuje příliš mnoho potu bez jakékoli identifikovatelné zdravotní příčiny.

Souvislost léčby rakoviny s noční hyperhidrózou

Některé typy léčby rakoviny, například leukémie nebo lymfomu, mohou vést k nočnímu pocení, protože ovlivňují systém regulace tělesné teploty. Chemoterapeutika a inhibitory aromatázy používané při hormonální léčbě mohou rovněž vyvolat nadměrné noční pocení.

Neurologické poruchy způsobující nadměrné noční pocení

Neurologické poruchy, jako je Parkinsonova choroba nebo autonomní neuropatie (poškození nervů, které ovládají mimovolní tělesné funkce), mohou vést k neschopnosti správně regulovat tělesnou teplotu. To se může projevit návaly horka nebo skutečným nočním pocením během spánku.

Endokrinní problémy přispívající k nočnímu pocení

Poruchy endokrinního systému - například problémy se štítnou žlázou - mohou způsobit hormonální nerovnováhu, která ovlivňuje, jak dobře vaše tělo reguluje svůj vnitřní termostat. Například tyreoiditida, zánět štítné žlázy, může vést k výkyvům hormonů, které mají za následek noční pocení. Kromě toho mohou lidé, kterým byla při narození přiřazena ženská pohlaví, pociťovat noční pocení během menstruačního cyklu v důsledku hormonálních změn.

Nemoci trávicího traktu a noční pocení

Některé zažívací potíže, jako například GERD, jsou spojeny s pocením během noci. Nepříjemné pocity způsobené GERD mohou nemocným ztěžovat usínání nebo udržení spánku, což vede ke zvýšené tělesné teplotě a pocení během noci. Syndrom obstrukční spánkové apnoe je dalším stavem spojeným s nadměrným pocením během spánku v důsledku přerušovaného dýchání.

Idiopatická hyperhidróza: Nevysvětlitelné nadměrné pocení

V některých případech mohou jedinci trpět idiopatickou hyperhidrózou - stavem, kdy tělo produkuje příliš mnoho potu bez jakékoli identifikovatelné zdravotní příčiny. Tato forma nadměrného pocení se často vyskytuje v noci a může být náročná na zvládnutí, protože k příznakům přímo nepřispívají žádné základní zdravotní problémy.

Pokud se u vás objeví noční pocení, je nezbytné poradit se s odborníkem, který vám doporučí správné vyhodnocení a léčbu. Pomůže vám určit, zda by změna životního stylu nebo úprava léků mohla účinně snížit výskyt nočního pocení. Mezi tipy na snížení nočního pocení patří pití studené vody před spaním, používání prodyšného ložního prádla a vyhýbání se kořeněným jídlům nebo alkoholu před spaním.

Je důležité zjistit příčinu nočního pocení a zahájit vhodnou léčbu. Možnosti léčby menopauzálních vazomotorických příznaků, jako je noční pocení, zahrnují úpravu životního stylu, hormonální terapii a nehormonální léky.

Možnosti léčby menopauzálních vazomotorických příznaků

Vazomotorické příznaky spojené s menopauzou lze často léčit pomocí změny životního stylu, doplňků stravy, hormonálních a nehormonálních léků, které jsou k dispozici v závislosti na individuálních potřebách a preferencích. Přetrvávající případy nočního pocení by měl posoudit poskytovatel zdravotní péče, aby mohl v případě potřeby doporučit vhodnou léčbu nebo změnu medikace.

Úpravy životního stylu pro zvládání nočního pocení

Jednoduchá úprava denních zvyklostí může pomoci snížit četnost a intenzitu nočního pocení. Některé příklady zahrnují:

  • Udržování zdravé hmotnosti: Nadbytek tělesného tuku může přispívat k výkyvům hormonů, které vyvolávají návaly horka a noční pocení.
  • Pravidelné cvičení: Bylo prokázáno, že fyzická aktivita zlepšuje kvalitu spánku a snižuje vazomotorické příznaky, jako jsou návaly horka.
  • Každodenní odreagování před spaním: Zavedení uklidňující rutiny před spaním může pomoci dát tělu signál, že je čas na odpočinek, a tím snížit výskyt nočního pocení.

Hormonální terapie

Hormonální substituční terapie (HRT), známá také jako menopauzální hormonální terapie (MHT), je účinnou možností léčby pro mnoho žen, které trpí středně závažnými až závažnými vazomotorickými příznaky. HRT spočívá v užívání samotného estrogenu nebo v kombinaci s progesteronem, aby se vyrovnaly kolísající hladiny hormonů během perimenopauzy a menopauzy. Proto je nezbytné před rozhodnutím zvážit s poskytovatelem zdravotní péče možná rizika a přínosy HRT.

Nehormonální léky

Pro ženy, které nemohou nebo nechtějí užívat hormonální léčbu, je k dispozici několik nehormonálních léků. Některé z nich zahrnují:

  • Bylo zjištěno, že antidepresiva, jako jsou SSRI a SNRI, jsou u některých žen účinná při snižování návalů horka a nočního pocení.
  • Gabapentin: Tento antikonvulzivní lék se někdy předepisuje off-label k léčbě vazomotorických příznaků, jako je noční pocení.
  • Klonidin: Klonidin, antihypertenzivum, se používá ke zmírnění návalů horka a nočního pocení, pokud se užívá perorálně nebo jako náplast.

Kromě lékařské léčby mohou některým jedincům ulevit od příznaků menopauzy také doplňky stravy, jako je černý kohosh, sójové izoflavony, extrakt z červeného jetele nebo vitamin E. Před zahájením užívání jakéhokoli doplňku stravy je nutné se poradit s lékařem, protože může dojít k možným interakcím se stávajícími léky nebo zdravotními problémy.

Je důležité si uvědomit, že existuje celá řada léčebných postupů, domácích prostředků a změn životního stylu, které lze využít ke zmírnění menopauzálních vazomotorických příznaků, jako je noční pocení. Kromě toho mohou být domácí léčebné prostředky a změny životního stylu také prospěšné při poskytování úlevy od těchto nepříjemných příznaků.

Domácí prostředky a změny životního stylu pro úlevu od nočního pocení

Ženy trpící nočním pocením mohou své potíže zmírnit jak lékařsky, tak pomocí domácích prostředků. Ženy mohou tento obtěžující příznak účinně zvládnout, pokud budou používat techniky na odbourání stresu, udržovat si zdravou váhu, pravidelně cvičit, před spaním se uvolnit a vyhýbat se běžným spouštěčům, jako je kofein, alkohol, kořeněná jídla a tabákový kouř.

Techniky snižování stresu pro minimalizaci výskytu nočního potu

Soustředění se na přítomný okamžik bez posuzování může díky meditaci všímavosti pomoci snížit stres a omezit výskyt nočního pocení. Každodenní cvičení všímavosti může pomoci snížit četnost a závažnost nočního pocení. Další užitečnou metodou pro snížení úzkosti, která může přispívat k nadměrnému nočnímu pocení, jsou dechová cvičení s řízenými představami, při nichž si představujete klidné scény a zároveň zhluboka dýcháte v uvolněném stavu.

Úpravy stravy, aby se zabránilo spouštěcích faktorů

  • Kofein: Kofein: Konzumace kofeinových nápojů, jako je káva nebo čaj, před spaním může zvýšit tělesnou teplotu a zhoršit noční pocení. Zvolte raději alternativy bez kofeinu.
  • Alkohol: Alkohol: Konzumace alkoholu je spojována s návaly horka, protože má vliv na rozšíření cév. Omezte jeho konzumaci nebo se mu zcela vyhněte, pokud se u vás často objevuje noční pocení.
  • Pikantní potraviny: Proto jejich konzumace během večeře může vyvolat pocení později večer, když se snažíte usnout.
  • Tabákový kouř: Kouření cigaret způsobuje zúžení cév, což vede ke zvýšené srdeční frekvenci a zvýšené tělesné teplotě, která může zhoršit noční pocení. Přestat kouřit je prospěšné nejen pro snížení nočního pocení, ale také pro zlepšení celkového zdravotního stavu.

Význam udržování zdravé hmotnosti

Nadbytek tělesného tuku působí jako izolant a zvyšuje riziko návalů horka a nočního pocení. Udržováním zdravé hmotnosti pravidelným cvičením a vyváženou stravou mohou lidé přiřazení ženám snížit pravděpodobnost vzniku těchto příznaků. Provozování fyzických aktivit, jako je chůze, plavání nebo jóga, pomáhá regulovat výkyvy hormonů, které mohou přispívat k nadměrnému nočnímu pocení.

Kromě těchto změn životního stylu je nezbytné poradit se se svým lékařem, pokud se u vás i nadále objevují přetrvávající nebo závažné epizody nočního pocení. Ten bude schopen váš stav dále posoudit a v případě potřeby doporučit vhodnou léčbu nebo úpravu medikace.

Zavedením jednoduchých změn životního stylu a domácích prostředků mohou lidé trpící nočním pocením najít úlevu od svých příznaků. Dále se budeme zabývat tím, jak vytvořit chladnější prostředí pro spánek, které přispívá k minimalizaci výskytu nočního pocení.

Vytvoření chladnějšího prostředí pro spánek osob trpících nočním pocením

U žen, které se potí v noci, může vytvoření chladnějšího a pohodlnějšího prostředí pro spánek výrazně snížit nepohodlí způsobené nadměrným pocením. Úpravou teploty v místnosti, výběrem vhodných materiálů oblečení na spaní a investicí do prodyšných lůžkovin můžete minimalizovat rušení během noci.

Nastavení pokojové teploty pro optimální pohodlí

Pro klidný spánek je důležité udržovat v ložnici ideální teplotu. Nadace Sleep Foundation doporučuje nastavit termostat v rozmezí 15 °C až 19 °C pro optimální pohodlí a k regulaci teploty používat klimatizaci nebo ventilátory a otevřít okna pro cirkulaci čerstvého vzduchu. Použití klimatizace nebo ventilátorů může pomoci účinně regulovat teplotu v ložnici. K udržení chladnější atmosféry může navíc přispět i otevření oken pro cirkulaci čerstvého vzduchu.

Výběr vhodných materiálů oblečení na spaní

Typ oblečení nošeného během spánku hraje zásadní roli při regulaci tělesné teploty během noci. Lidé přiřazení ženám, u nichž se vyskytuje noční pocení, by měli volit vrstvené volné bavlněné oblečení, které umožňuje snadné svlékání, pokud se cítí příliš teplí. Bavlna je známá pro svou prodyšnost a vlastnosti odvádějící vlhkost, které pomáhají udržet vás v suchu při pohodlném spánku během hormonálních výkyvů souvisejících s menstruačními cykly nebo menopauzou.

  • Bavlna: Přírodní vlákno s vynikající prodyšností a schopností odvádět vlhkost.
  • Bambus: Bambus: další ekologická varianta s podobnými výhodami jako bavlna, ale ještě jemnější k pokožce.
  • Povlečení: Je lehké a zároveň vysoce absorpční - ideální při návalech horka.

Investice do prodyšných lůžkovin

Investice do správných materiálů na lůžkoviny může významně přispět ke snížení nočního pocení a zlepšení kvality spánku. Hledejte povlečení odvádějící vlhkost, chladivé gelové polštáře a potahy matrací, které podporují cirkulaci vzduchu a pomáhají regulovat tělesnou teplotu během noci.

  1. Prostěradla odvádějící vlhkost: Tato prostěradla jsou navržena tak, aby odváděla pot od pokožky a udržovala vás v suchu po celou noc. Mezi oblíbené varianty patří bambusová tkanina nebo tkanina Tencel.
  2. Chladicí gelové polštáře: Chladicí gelové polštáře obsahují vrstvu gelu, která absorbuje teplo a odvádí ho od hlavy, čímž vám pomáhá zůstat během spánku v chladu. Podívejte se na tento seznam nejlepších chladicích polštářů od nadace Sleep Foundation.
  3. Prodyšné kryty matrací: Prodyšné potahy matrací vyrobené z přírodních vláken, jako je bavlna nebo bambus, mohou zlepšit proudění vzduchu kolem vašeho těla během spánku a zabránit tak přehřátí způsobenému nadměrným nočním pocením. Zvažte investici do některého z těchto nejlépe hodnocených potahů na matrace.

Zařazení těchto technik do režimu před spaním může nejen zmírnit potíže spojené s nočním pocením, ale také vést ke zlepšení spánku žen, které se s tímto častým problémem potýkají.

Časté dotazy týkající se nočního pocení žen

Co způsobuje noční pocení u žen?

Noční pocení u žen může být způsobeno různými faktory, včetně hormonálních změn během perimenopauzy a menopauzy, některých léků, infekcí a základních zdravotních potíží. K nadměrnému nočnímu pocení může přispívat také stres a životní návyky.

Kdy se mám obávat nočního pocení u žen?

Pokud noční pocení přetrvává, je doprovázeno dalšími příznaky, jako je nevysvětlitelný úbytek hmotnosti nebo horečka, nebo pokud významně narušuje váš spánek, je nezbytné poradit se s odborníkem, aby správně vyhodnotil a diagnostikoval možné příčiny.

Proč je noční pocení červenou vlajkou?

Noční pocení může být varovným signálem, protože může naznačovat základní zdravotní potíže, kterým je třeba věnovat pozornost. V některých případech je noční hyperhidróza spojena s hormonální nerovnováhou nebo závažnými onemocněními, jako je rakovina nebo neurologické poruchy.

Jaká hormonální nerovnováha způsobuje noční pocení u žen?

Hormonální nerovnováha související s kolísáním estrogenů v perimenopauze a menopauze často způsobuje noční pocení u žen. Kromě toho může předčasná ovariální nedostatečnost vést k podobným příznakům v důsledku snížené produkce estrogenů.

Závěr

Noční pocení u lidí, kterým byla přiřazena ženská pohlaví, může být způsobeno výkyvy hormonů v menopauze a perimenopauze, léky a infekcemi, ale i zdravotními potížemi, jako je léčba rakoviny a neurologické poruchy. Pokud se u vás noční pocení vyskytuje, je důležité, abyste se poradili se svým lékařem a zjistili příčinu vašich příznaků.

Existují různé způsoby, jak tyto příznaky zvládnout, včetně úpravy životního stylu, například vytvoření chladného prostředí pro spánek, technik zvládání stresu, jako je meditace s vědomím a dechová cvičení, a hormonálních nebo nehormonálních léků. Zařazení zdravých návyků do každodenní rutiny může pomoci snížit závažnost noční hyperhidrózy.

Pokud se u vás objevuje skutečné noční pocení, které se vyznačuje nadměrným pocením během spánku a nesouvisí s prostředím ani léky, je důležité poradit se s lékařem, protože může jít o příznak základního zdravotního stavu.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?