Nejnovější blogy | Page 55

  • Zvyšuje CoQ10 obsah draslíku?

    September 9, 2023

    CoQ10 je oblíbeným antioxidačním doplňkem, ale může zvýšit hladinu draslíku? Klinické studie ukazují, že CoQ10 v běžných dávkách draslík v krvi významně nezvyšuje. Lidé užívající léky, které draslík ovlivňují, by však měli být opatrní. Zdá se, že většina lidí CoQ10 dobře snáší, ale ti, kteří mají problémy s ledvinami, by měli hladinu sledovat.

  • Posiluje vás CoQ10?

    September 9, 2023

    Koenzym Q10 (CoQ10) je antioxidant, který může být prospěšný pro sílu tím, že zlepšuje produkci energie, snižuje zánět a zlepšuje funkci mitochondrií. Podporuje však výzkum suplementaci CoQ10 pro zvýšení silového výkonu? Přečtěte si, co říká věda o CoQ10 pro svalový výkon.

  • Je CoQ10 vhodný při cukrovce?

    September 8, 2023

    Předběžný výzkum naznačuje, že antioxidant CoQ10 může pomoci při léčbě cukrovky tím, že zlepšuje sekreci inzulínu, citlivost na inzulín a regulaci hladiny cukru v krvi. K potvrzení prospěšnosti je však stále zapotřebí rozsáhlejších studií. Na základě klinických studií se jako nejbezpečnější a nejúčinnější jeví dávky mezi 100-200 mg denně. Osoby s nedostatkem mohou zaznamenat větší zlepšení.

  • Je CoQ10 náročný na ledviny?

    September 8, 2023

    Podle prvních důkazů se zdá, že suplementace CoQ10 nepoškozuje funkci ledvin ani není ze své podstaty "náročná na ledviny", pokud se užívá v doporučených dávkách. Některé studie dokonce ukazují, že CoQ10 může mít antioxidační a protizánětlivé účinky u osob s mírným až středně závažným chronickým onemocněním ledvin. Osoby na dialýze by však měly postupovat opatrně a poradit se s nefrologem.

  • Kdo by neměl CoQ10 užívat?

    September 8, 2023

    Ačkoli je doplněk stravy CoQ10 obecně bezpečný pro většinu dospělých, existují určitá opatření a osoby, které by se mu měly bez lékařského doporučení vyhnout. Patří mezi ně děti, těhotné ženy, osoby s poruchami krvácení, cukrovkou, onemocněním jater a ledvin a příjemci transplantovaných orgánů. CoQ10 se také může vzájemně ovlivňovat s některými léky, například s léky na ředění krve.

  • Mohu užívat CoQ10 s hořčíkem?

    September 8, 2023

    Doplňky stravy CoQ10 a hořčík lze obecně bezpečně užívat společně. Výzkumy naznačují, že při správné kombinaci mohou mít vzájemně se doplňující účinky na energii, antioxidační ochranu, zdraví srdce a další. Obvyklé dávky se pohybují v rozmezí 100-400 mg pro hořčík a 100-200 mg pro CoQ10. Dávky rozložte s jídlem, abyste zlepšili vstřebávání a vyhnuli se možným vedlejším účinkům.

  • Má koenzym Q10 vliv na náladu?

    September 8, 2023

    Některé omezené důkazy naznačují, že antioxidant CoQ10 může pomoci stabilizovat poruchy nálady, ale je třeba provést další výzkum. Zlepšením funkce mitochondrií, snížením zánětu, ochranou neuronů a potenciální regulací neurotransmiterů se CoQ10 ukazuje jako slibný pro podporu duševního zdraví. Jen málo kvalitních klinických studií však přímo analyzovalo účinky na deprese a bipolární poruchy.

  • Pomůže CoQ10 od mozkové mlhy?

    September 8, 2023

    Výzkumy naznačují, že antioxidant CoQ10 může pomoci zlepšit mozkovou mlhu, která zahrnuje mentální mlhavost a problémy se soustředěním. Díky podpoře energetického metabolismu, průtoku krve a antioxidační ochraně mozku se CoQ10 jeví jako slibný zdroj pro zlepšení poznávacích schopností a jasnosti. Ve studiích se používají dávky kolem 100-400 mg denně.

Jaký produkt potřebuji?