Co je průmyslové konopí?

Published:

Technické konopí je odrůda rostliny Cannabis sativa, která se pěstuje speciálně pro průmyslové účely. Na rozdíl od marihuany, která se rovněž získává z rostliny Cannabis sativa, obsahuje technické konopí velmi nízké množství tetrahydrokanabinolu (THC), psychoaktivní látky, která vyvolává pocit "sjetí".

Co přesně je průmyslové konopí a proč je tak užitečné? Čtěte dál a dozvíte se to.

Co je průmyslové konopí?

Stručná historie průmyslového konopí

Lidé používají konopí již tisíce let. Nejstarší záznamy o použití konopí pocházejí z doby 8000 let př. n. l. z Asie, kde se používalo k výrobě látek, provazů a keramiky.

Po staletí bylo konopí díky svému širokému využití významnou plodinou po celém světě. Bylo hojně pěstováno v Asii, Evropě, Africe a Americe. Konopí pěstovalo i několik otců zakladatelů Spojených států, včetně George Washingtona a Thomase Jeffersona.

Konopí bylo tak důležité, že v roce 1619 přijalo shromáždění ve Virginii zákon, podle kterého musel každý farmář pěstovat konopí. Po více než 200 let bylo konopí považováno za zákonné platidlo, kterým bylo možné platit i daně.

Ve 30. letech 20. století se však postoj ke konopí začal měnit. Marihuana byla kriminalizována, což vedlo i k zákazu pěstování konopí. Tento zákaz trval více než 50 let, dokud nebyla produkce průmyslového konopí opět legalizována v zákoně o zemědělství z roku 2014.

Dnes konopí zažívá znovuobjevení, protože jsme znovu objevili jeho mnohé výhody. Očekává se, že celosvětový trh s průmyslovým konopím se do roku 2027 rozroste na 15 miliard dolarů.

Čím se průmyslové konopí liší od marihuany?

Průmyslové konopí i marihuana pocházejí z Cannabis sativa, ale jedná se o odlišné odrůdy. Na genetické úrovni obsahuje technické konopí nižší množství THC, psychoaktivní látky, která je zodpovědná za opojný pocit z marihuany.

Podle zákonné definice nesmí průmyslové konopí obsahovat více než 0,3 % THC. Marihuana naproti tomu obsahuje 5-35 % THC.

Při těchto nízkých hladinách je fyzicky nemožné se zkonzumováním průmyslového konopí zfetovat. Bylo by to jako snažit se opít z nealkoholického piva.

Vzhledově se technické konopí a marihuana značně liší. Rostliny konopí jsou hubené a vysoké, zatímco rostliny marihuany bývají krátké a bujné.

Takže shrnutí:

  • Konopí obsahuje méně než 0,3 % THC, zatímco marihuana může obsahovat až 35 % THC.
  • Konopí je vysoké a hubené, marihuana je krátká a bujná.
  • Konopí vás nezfetuje, ale marihuana ano.

Díky tomu je konopí neuvěřitelně všestrannou plodinou bez psychoaktivních účinků marihuany.

Jak se průmyslové konopí pěstuje a zpracovává?

Průmyslové konopí lze pěstovat venku i v interiéru. Nejlépe se mu však daří v teplejším podnebí s mírnými klimatickými podmínkami. Ideálními lokalitami pro pěstování jsou Čína, Evropa a Kanada.

Konopí je připraveno ke sklizni za pouhé 3-4 měsíce, což z něj činí rychle obnovitelný zdroj ve srovnání se stromy, jejichž zrání může trvat desítky let. Rostliny dosahují výšky 2-4 metrů a mají dlouhá vláknitá stébla.

Po sklizni procházejí stonky konopí procesem zvaným dekortikace, při kterém se oddělí tuhá vnější vlákna od měkkého vnitřního jádra.

Dvě hlavní extrahované složky jsou:

  • Konopná vlákna - dlouhá, tuhá vnější vlákna, která se nacházejí podél stonku konopí. Používají se k výrobě textilií a provazů.
  • Vlákna - měkká vnitřní vlákna, která se nacházejí v jádru konopného stonku. Používají se k výrobě papíru, absorpčních látek a stavebních materiálů.

Kromě toho se z rostlin sklízejí také konopná semena a květy. Zpracovávají se na potravinářské výrobky, oleje a extrakty, včetně oblíbeného doplňku stravy kanabidiolu (CBD).

Nyní, když jste pochopili základní informace o pěstování a zpracování konopí, se podíváme na to, proč je konopí tak úžasnou plodinou.

4 Hlavní výhody průmyslového konopí

Existuje mnoho dobrých důvodů, proč je konopí jednou z nejuniverzálnějších plodin na světě:

1. Udržitelnost

Konopí má velmi pozitivní dopad na životní prostředí. Obohacuje půdu, vyžaduje méně vody než bavlna a eliminuje potřebu pesticidů a herbicidů.

Konopí také zachycuje velké množství uhlíku z atmosféry. Jeden akr konopí dokáže absorbovat čtyřikrát více CO2 než akr stromů.

Konopí je díky svému rychlému růstovému cyklu považováno za uhlíkově negativní surovinu. To znamená, že ve skutečnosti snižuje emise uhlíku.

2. Trvanlivost

Vlákna z technického konopí jsou neuvěřitelně pevná a odolná.

Konopná vlákna se například používají k vyztužení betonu. Směs konopí a vápence vytváří přírodní kompozitní materiál zvaný konopný beton, který je vysoce odolný proti praskání.

Konopné textilie mají také dlouhou životnost. První páry džínů Levi's byly ve skutečnosti vyrobeny z konopné plachtoviny!

3. Obnovitelnost

Jak již bylo zmíněno, konopí roste rychle již za 3-4 měsíce. Díky tomu je konopí mnohem obnovitelnější než pomalu rostoucí stromy používané k výrobě papíru, oblečení a stavebních materiálů.

Konopná stébla po sklizni neustále regenerují nové výhonky, takže je lze rok co rok pěstovat v hustém porostu jako obnovitelnou plodinu.

4. Přizpůsobivost

Protože lze využít celou rostlinu konopí, každá její část má přidanou hodnotu. Konopí poskytuje potraviny, oblečení, materiál pro bydlení, papír, kosmetiku a dokonce i energii.

Není divu, že se konopí díky své všestrannosti a potenciálu zisku pro zemědělce nazývá "plodinou, na kterou se vydělává". Konopí přináší významné příležitosti v mnoha odvětvích a průmyslových oborech.

Nyní, když znáte některé z největších výhod konopí, si projděme všechny různé způsoby jeho využití.

Mnohostranné využití technického konopí

Konopí je s více než 25 000 známými způsoby využití skutečně zázračnou plodinou. Zde jsou některé z hlavních způsobů, jak se dnes konopí využívá:

Konopná vlákna pro textil a lana

Konopná vlákna se již po staletí používají k výrobě oděvů, tašek, obuvi, koberců, bytového textilu a průmyslových lan.

Konopné vlákno je mimořádně odolné a pohodlné. Používáním také měkne, a proto je ideální pro výrobu tkanin.

Konopné oblečení poskytuje UV ochranu a antimikrobiální vlastnosti, které potlačují bakterie způsobující zápach. Při výrobě vláken se používají dlouhá lýková vlákna získaná z konopných stonků.

Zajímavost: slovo canvas pochází z latinského slova pro konopí, cannabis!

Výroba konopného papíru

Před rokem 1883 se více než 75 % světového papíru vyrábělo z konopných vláken, včetně bankovek, archiválií, map, biblí a novin. Konopný papír měl zásadní význam pro písemnou komunikaci.

Konopný papír upadl v nemilost, jakmile se začal vyrábět papír z dřevní hmoty, který byl levnější díky novým průmyslovým metodám.

Papír z dřevní hmoty však vyžaduje ke zpracování velké množství chemikálií a způsobuje větší znečištění a odlesňování.

Konopný papír vyrobený z vnitřních stonků konopí je udržitelnou alternativou. Konopný papír je přirozeně bělejší, pevnější a má delší životnost než dřevěný papír. Z každého akru konopí lze vyrobit až 4x více papíru než z akru stromů.

Konopné stavební materiály

Dřevitá vnitřní vlákna konopných stonků mají vynikající vlastnosti pro stavebnictví.

Po smíchání s vápnem se z tohoto lehkého materiálu vytvoří konopný beton, ze kterého lze odlévat bloky, cihly a panely pro stavbu domů a konstrukcí.

Konopný beton je šetrný k životnímu prostředí, nehořlavý, odolný proti plísním a poskytuje vynikající izolaci. Používání konopného betonu by mohlo výrazně snížit uhlíkovou stopu stavebnictví.

Konopná biopaliva a plasty

Konopná semena a stonky lze také zpracovat na biopaliva s čistým spalováním, jako je etanol, metanol, bionafta a metan.

Konopnou biomasu lze také zpracovat na biologicky odbouratelné konopné plasty, které nahradí polymery na bázi ropy. Představte si, že plastové lahve, obaly a tašky nahradíte konopnými plasty na rostlinné bázi, které se biologicky rozloží, místo aby znečišťovaly planetu.

Konopné potraviny a nutraceutika

Konopná semínka jsou mimořádně výživnou superpotravinou. Jsou bohatá na bílkoviny, vlákninu, esenciální mastné kyseliny, hořčík, železo a zinek.

Konopná semínka lze konzumovat syrová, mletá na konopnou mouku nebo lisovaná na konopný olej, který má kulinářské i lokální využití.

Konopné výtažky jsou také bohaté na fytochemikálie, terpeny a kanabidiol (CBD), které mají terapeutické účinky. CBD z průmyslového konopí se hojně využívá pro zdraví a wellness.

Konopí pro péči o domácí mazlíčky a zvířata

Mnoho majitelů domácích zvířat objevilo výhody konopí. Existují konopné doplňky stravy pro zvířata, pamlsky, stelivo, steliva pro kočky, ptačí semínka, a dokonce i konopné oblečení a hračky.

Konopná podestýlka zajišťuje vynikající absorpci podestýlky pro zvířata. Konopné krmivo zlepšuje stav kůže, srsti, pohyblivosti a zažívání psů a koček. Konopné výtažky, jako je CBD, mohou snížit úzkost u domácích zvířat během stresových událostí, jako jsou bouřky a cestování.

Jak vidíte, průmyslové konopí má mnoho cenných využití, která jsou prospěšná lidem, zvířatům i celé planetě. Stále však existuje jeden problém, který omezuje využití plného potenciálu konopí.

Hlavní problém, kterému čelí konopný průmysl

Ačkoli bylo konopí legalizováno v zákoně o zemědělství z roku 2018, v zákonech týkajících se konopí stále panují určité nejasnosti, které brání přijetí konopí veřejností a investicím do něj.

Hlavním problémem, kterému průmyslové konopí čelí, je vyřešení politických konfliktů mezi státními a federálními zákony týkajícími se konopí a marihuany. Zatímco konopí je nyní legální na federální úrovni, na úrovni jednotlivých států stále existuje složitá mozaika zákonů týkajících se konopí.

V některých státech mají pěstitelé konopí například problém otevřít si bankovní účet a získat pojištění pro pěstování státem schváleného konopí, protože je zaměňováno za marihuanu.

Je třeba zavést jasnější politiku, aby pěstitelé konopí a podniky mohli bez problémů fungovat za hranicemi států bez právních následků. To zajistí jasnost a bezpečnost potřebnou k tomu, aby se konopný průmysl skutečně rozjel a využil svého potenciálu.

Dobrou zprávou je, že konopí má podporu obou stran. Veřejnost si také začíná uvědomovat výhody konopí a jeho odlišnosti od marihuany. Vyhlídky na prosazení konopné legislativy jsou tedy dobré.

Budoucnost průmyslového konopí vypadá nadějně

Díky lepšímu vzdělání a rozumné politice by průmyslové konopí mohlo významně změnit společnost.

Konopí může naši budoucnost pohánět udržitelným způsobem, protože poskytuje potraviny, textil, materiály, energii a léky s minimálním dopadem na životní prostředí. Může pomoci řešit problémy spojené se změnou klimatu, znečištěním a vyčerpáním zdrojů.

O konopí stále panují mylné představy, které je třeba vyjasnit. Pravdou však je, že konopí nemá žádné psychoaktivní účinky a má obrovské výhody.

Podniky budou i nadále hledat nové inovativní způsoby, jak tuto starobylou rostlinu využít a optimalizovat ji pomocí moderních technologií. Konopí v sobě spojuje to nejlepší z minulosti a možnosti budoucnosti.

Jaké vzrušující možnosti vidíte ve znovu se rozvíjejícím konopném průmyslu? Dejte nám vědět v komentářích níže!

Často kladené otázky o průmyslovém konopí

Průmyslové konopí se stává stále populárnějším, ale kolem této rostliny je stále mnoho otázek. Zde vám odpovíme na některé z nejčastějších otázek týkajících se konopí.

Je konopí totéž co marihuana?

Konopí i marihuana pocházejí z druhu Cannabis sativa, ale jedná se o zcela odlišné druhy. Marihuana obsahuje vysoké množství THC, které vyvolává psychoaktivní účinky. Konopí obsahuje méně než 0,3 % THC a nemůže vám způsobit zfetování.

Jaký je rozdíl mezi konopnými semínky a konopným olejem?

Konopná semínka jsou nutričním zdrojem, který lze konzumovat syrový nebo z něj vyrobit konopné mléko, proteinový prášek, cereálie a tyčinky. Ze semen se získává konopný olej, který obsahuje omega mastné kyseliny a CBD. Olej se používá k vaření, péči o pleť, vlasy a k lékařským účelům.

Jaké druhy výrobků můžete z konopí vyrábět?

Konopí je jednou z nejuniverzálnějších rostlin na světě. Semena jsou výživnou superpotravinou. Vlákna a stonky se používají k výrobě oblečení, provazů, stavebních materiálů, plastů, papíru a dalších materiálů. Z výtažků se vyrábějí doplňky stravy, kosmetické přípravky, prostředky pro péči o domácí zvířata a další.

Je pěstování konopí legální?

Ano. Po desetiletích zákazu zákon o zemědělství z roku 2018 federálně legalizoval pěstování konopí pod státní regulací. Nyní je ve Spojených státech legální pěstovat konopí pro komerční účely, pokud rostliny obsahují méně než 0,3 % THC.

Mohou vás konopné produkty sjet?

Ne, z konzumace produktů z průmyslového konopí se nemůžete zfetovat. Obsahuje stopové množství THC, které je hluboko pod úrovní psychoaktivity. Drogové testy nezjistí ani CBD nebo jiné sloučeniny konopí.

Jak konopí pomáhá životnímu prostředí?

Konopí je udržitelné, obnovitelné a zdravé pro životní prostředí. Obohacuje půdu, eliminuje potřebu herbicidů a snižuje emise uhlíku. Konopí pohlcuje více uhlíku než jakýkoli les nebo komerční plodina, takže je uhlíkově negativní.

Je konopí bezpečné pro domácí zvířata?

Ano, konopí je pro kočky a psy obecně zcela bezpečné. Existuje mnoho konopných pamlsků, tinktur a doplňků stravy, které pomáhají zmírnit úzkost, bolest, nevolnost a další problémy domácích zvířat. Před podáváním jakéhokoli doplňku svému zvířeti se vždy poraďte s veterinárním lékařem.

Jaký je rozdíl mezi konopným olejem a olejem z konopných semen?

Konopný olej pochází z listů, stonků a květů konopí a obsahuje CBD, terpeny a další sloučeniny. Konopný olej pochází konkrétně ze semen a poskytuje výživné látky bez CBD. Konopný olej je určen k léčebnému použití, zatímco olej z konopných semen je především výživový.

Má konopný olej vedlejší účinky?

Většina lidí konopný olej dobře snáší, ale u některých může vyvolat drobné nežádoucí účinky, jako je sucho v ústech, závratě a nevolnost, zejména ve velmi vysokých dávkách. O vhodném užívání a dávkování jakýchkoli konopných doplňků se poraďte se svým lékařem.

Může se konopí do roku 2027 stát průmyslovým odvětvím s obratem 15 miliard dolarů?

Ano! Průzkum trhu předpovídá, že celosvětový trh s průmyslovým konopím dosáhne do roku 2027 15 miliard dolarů. Díky rostoucí poptávce po potravinách na bázi konopí, výrobcích osobní hygieny, CBD oleji a léčivých přípravcích je toto odvětví připraveno na obrovský růst.

Jak rychle konopí roste?

Díky rychlému růstu lze konopí sklízet již 3-4 měsíce po výsadbě. Na rozdíl od stromů, kterým trvá desítky let, je konopí díky své rychlé obnovitelnosti neuvěřitelně udržitelným materiálem a zdrojem potravin.

Lze konopí použít do betonu?

Ano, konopný beton je přírodní stavební materiál složený z vnitřního dřevitého jádra konopného stonku smíchaného s vápnem. Je lehký, prodyšný, odolný proti plísním a poskytuje vynikající izolaci. Konopný beton by mohl způsobit revoluci ve stavebnictví.

Shrnuto a podtrženo - konopí je výživné, udržitelné, etické a vysoce všestranné bez psychoaktivity. Nabízí řešení pro zdraví lidí i planety. Budoucnost průmyslového konopí je světlá a "zelená"!

Souhrn

Průmyslové konopí má více než 25 000 způsobů využití, od textilií, stavebních materiálů, papíru, biopaliv až po potraviny a léky. Konopná vlákna jsou velmi odolná a používají se k výrobě oděvů, tašek, provazů a tkanin. Konopné potraviny jsou výživné superpotraviny bohaté na bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky. Konopné výtažky obsahují CBD, vitamíny a minerály, které poskytují léčebné účinky. Na rozdíl od marihuany obsahuje technické konopí méně než 0,3 % THC a nemůže vyvolat psychoaktivní účinky. Konopí je šetrné k životnímu prostředí, obohacuje půdu a pohlcuje emise uhlíku. Je také obnovitelné, rychle roste již za 3-4 měsíce. Předpokládá se, že celosvětový trh s konopím dosáhne do roku 2027 hodnoty 15 miliard dolarů, a to díky rostoucí poptávce po potravinách na bázi konopí, osobní péči a CBD oleji. Plnému využití potenciálu konopí však brání rozporuplné zákony týkající se konopí. Politiky musí odlišit konopí od marihuany, aby se posílila průmyslová produkce konopí. S vhodnými předpisy by konopí mohlo udržitelným způsobem změnit průmyslová odvětví, jako je textilní průmysl, stavebnictví, energetika a medicína. Budoucnost této prastaré plodiny, která bude pohánět naši budoucnost, vypadá jasně.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?