Nejnovější blogy | Page 17

  • Zhoršuje mytí obličeje akné?

    October 21, 2023

    Příliš časté mytí může ve skutečnosti akné zhoršit, protože narušuje hydratační bariéru pokožky, vyvolává záněty a ničí dobré bakterie. Správně prováděné mytí obličeje je však klíčem k odstranění akné tím, že odstraňuje přebytečný olej, odumřelou pokožku a bakterie. Najděte si správnou frekvenci čištění pro svůj typ pleti a používejte jemné čisticí prostředky bez drsných složek, které pleť odlíčí. Čištění pleti by mělo být kombinováno s léčbou akné, jako jsou retinoidy, a následně s hydratačním krémem. V případě závažných, nereagujících akné navštivte dermatologa.

  • V jakém věku je akné nejhorší?

    October 21, 2023

    Akné obvykle začíná v pubertě mezi 9. a 14. rokem života, ale největší závažnosti dosahuje v období dospívání, tedy ve věku 14-19 let. Díky prudkému nárůstu androgenů, zánětům, stresu a kolísajícím hormonům trpí puberťáci nejhoršími výskyty. U mnoha dospělých však akné přetrvává až do 20. a 30. roku života, než se po třicítce konečně stabilizuje, protože hormony se normalizují. Genetika, léky, strava, stres a další faktory mohou způsobit, že akné přetrvává i ve středním věku.

  • Překvapivé výhody akné

    October 21, 2023

    Ačkoli je akné považováno za nepříjemný kožní problém, z této výzvy vyplývají i vědecké klady. Výskyt akné může posílit imunitu proti nemocem, podpořit tvorbu kolagenu pro mladší vzhled pleti, inspirovat ke změnám životního stylu, které zlepší životní pohodu, posílit empatii a odolnost a vštípit neotřesitelnou sebedůvěru, když se naučíte přijmout svou jedinečnou cestu pleti.

  • Pomáhá led na akné?

    October 21, 2023

    Přikládání ledu zabaleného do látky může pomoci zklidnit zanícené akné tím, že stáhne cévy a sníží teplotu pokožky. To může dočasně snížit zarudnutí, bolest a otok v okolí pupínků. Žádná studie se však ledováním při léčbě akné konkrétně nezabývá. Přestože je ledování považováno za málo rizikové, pokud je prováděno správně, samotné akné nevyléčí. Poraďte se s dermatologem a proberte s ním ledování jako součást plánu léčby akné.

  • Může dehydratace způsobit akné?

    October 21, 2023

    Dehydratace může nepřímo zhoršit výskyt akné tím, že vytváří prostředí, které zvyšuje mastnotu, růst bakterií, zánět a stresové hormony. Výzkumy ukazují příznaky dehydratace, jako je zvýšená produkce oleje, závažnější léze akné a změněná kožní mikrobiota. Samotné pití vody sice akné nevyléčí, ale optimální hydratace podporuje čistotu pleti. Odborníci...

  • Jak dlouho trvá úplné odstranění akné?

    October 21, 2023

    Akné často vyžaduje týdny až měsíce soustavné léčby léky, jako jsou retinoidy, antibiotika a isotretinoin, než se pleť zcela vyčistí. Mírné případy mohou ustoupit rychleji než závažné cystické akné. Důsledné dodržování dermatologem předepsaného režimu je zásadní pro co nejrychlejší dosažení výsledků. I když čekání na zlepšení může být frustrující, nevzdávejte se příliš brzy. S trpělivostí a správnou léčbou je čistá pleť dosažitelným cílem.

  • Pomáhá pití vody při akné?

    October 21, 2023

    Přestože je pití dostatečného množství vody důležité pro celkové zdraví, existují jen omezené důkazy o tom, že zvýšení jejího příjmu vede k odstranění akné. Možné přínosy, jako je odplavování toxinů a hydratace pleti, jsou teoretické. Vyhněte se nadměrnému příjmu, který může způsobit nerovnováhu elektrolytů. V centru pozornosti by měly být osvědčené změny stravy a životního stylu, nikoliv samotné pití vody. Raději spolupracujte s dermatologem, než abyste doufali, že voda je všelék.

  • Jak napravit hormonální akné

    October 21, 2023

    Hormonální akné vzniká při změnách hormonů testosteronu, estrogenu a progesteronu, které zvyšují produkci oleje a zánětů, což vede k výronům v oblasti čelistí, brady a tváří. Ústní antikoncepce, antiandrogeny, retinoidy a doplňky stravy, jako je zinek, mohou pomoci regulovat hormony a léčit akné. Mezi prostředky životního stylu patří zvládání stresu, pravidelné cvičení a nízkoglykemická strava. Důslednou léčbou lze hormonální akné zvládnout.

Jaký produkt potřebuji?