Způsobuje ashwagandha ospalost?

Last updated:

Published:

Už vás nebaví se celou noc převalovat? Zajímá vás, zda vám ashwagandha, přírodní prostředek na podporu spánku a withania somnifera, může konečně přinést zdravý spánek a pomoci při poruchách spánku? Nejste sami. Lidé se na ashwagandhu spoléhají již po staletí, aby si odpočinuli a chytili kvalitní spánek. Ale funguje skutečně?

Žádné řečičky, žádný žargon - jen přímá fakta. Prozkoumáme, jak může extrakt z kořene ashwagandhy, adaptogenu a alternativní medicíny, vědecky známý jako Withania somnifera, zlepšit kvalitu spánku a působit jako přírodní pomocník pro zdravý spánek. Ashwagandha byla studována pro své potenciální přínosy při léčbě nespavosti a podpoře duševní bdělosti.

Od záznamů o spánku až po parametry spánku, jako je efektivita a latence nástupu, zjistíme, co říkají studie o přínosech withania somnifera (ashwagandha) pro ty, kteří bojují s nespavostí nebo si chtějí dobře odpočinout. Takže se pohodlně usaďte a pojďme zjistit, zda vám tento adaptogen skutečně pomůže dosáhnout nepolapitelného celkového času spánku. Výzkum navíc ukázal, že withania somnifera může také zlepšit duševní bdělost a kvalitu spánku při měření pomocí aktigrafie.

Jste připraveni odhalit tajemství, jak může ashwagandha zlepšit váš zdravý spánek? Pojďme se vrhnout do zkoumání jejího vlivu na přírodní spánkové pomůcky a také toho, jak ji lze sledovat pomocí spánkového deníku pro monitorování parametrů spánku.

Způsobuje ashwagandha ospalost?

Výhody Ashwagandhy pro zlepšení kvality spánku

Kořen ašvagandy, adaptogenní byliny, je v ájurvédské medicíně známý svými zdravotními účinky. Jednou z oblastí, v níž vyniká, je zlepšení kvality spánku, což z ní činí vynikající prostředek proti nespavosti. Zjistěte, jak může ašvaganda podpořit klidnější a omlazující spánek a zvýšit duševní bdělost při studiu.

Adaptogen ašvaganda může výrazně zlepšit kvalitu spánku a pomoci při nespavosti tím, že snižuje hladinu stresu a úzkosti. Její adaptogenní vlastnosti regulují systém reakce těla na stres a podporují klidnější stav mysli před spaním. Snížením stresu a úzkosti přispívá ashwagandha k lepšímu spánku a duševní bdělosti.

Studie dále prokázaly, že ashwagandha může zvýšit duševní bdělost a pomoci při nespavosti. Je to proto, že ashwagandha podporuje hluboký spánek, který je nejregenerativnější fází spánkového cyklu. Hluboký spánek umožňuje tělu opravovat a regenerovat tkáně, posilovat imunitní funkce a upevňovat vzpomínky. Podporou hlubokého spánku pomáhá ashwagandha zajistit, abyste se probudili svěží a plní energie. Studie využívající aktigrafii ve skutečnosti zjistila, že ashwagandha zlepšila kvalitu spánku účastníků.

Adaptogenní vlastnosti ashwagandhy podporují duševní bdělost a cyklus spánku a bdění. Naše tělo má cirkadiánní rytmus, který reguluje spánek a bdění. Ashwagandha může pomoci léčit poruchy tohoto rytmu, jako je nespavost nebo nadměrná denní ospalost. Podle studie o aktigrafii působí jako přírodní sedativum před spaním a energizér během dne.

K měření účinnosti ashwagandhy na zlepšení kvality spánku a léčbu nespavosti vědci ve svých studiích často používají nástroje, jako je Pittsburghský index kvality spánku (PSQI). Tyto studie prokázaly, že u účastníků, kteří užívali ashwagandhu, došlo ke zlepšení skóre PSQI ve srovnání s těmi, kteří ji neužívali. To naznačuje významný přínos z hlediska kvality spánku, včetně lepšího trvání spánku, efektivity a snížení poruch. Dalším nástrojem, který se běžně používá ke sledování spánkových vzorců a duševní bdělosti během těchto studií, je aktigrafie.

Kromě podpory lepší kvality spánku a snížení nespavosti nabízí ashwagandha i další výhody, které přispívají k celkové duševní jasnosti a pohodě. Je známo, že má protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci snížit bolest a nepohodlí, jež mohou narušovat spánek. Ašvaganda také podporuje přirozenou antioxidační obranyschopnost organismu a chrání ho před oxidačním stresem, který může narušovat spánek. Kromě toho může ašvaganda zlepšit bdělost a analýzu aktigrafie.

Vědecké poznatky o vlivu ashwagandhy na spánek

Ashwagandha, silná bylina známá svými četnými zdravotními účinky, si získala pozornost díky svému potenciálu zlepšovat kvalitu spánku a bojovat proti nespavosti. Prozkoumejme vědecké poznatky o vlivu ašvagandy na spánek a zjistěme, jak vám může pomoci dosáhnout lepšího nočního odpočinku a zvýšit bdělost. Tato studie bude využívat aktigrafii k měření účinků ashwagandhy na spánkový režim.

Regulace hladiny kortizolu

Studie zdůraznily schopnost ashwagandhy regulovat hladinu kortizolu prostřednictvím aktigrafie, která hraje klíčovou roli v regulaci spánku. Kortizol, často označovaný jako stresový hormon, se v těle přirozeně uvolňuje v reakci na stresory. Zvýšená hladina kortizolu však může narušit spánkový režim a vést k nespavosti. Placebo testy ukázaly slibné výsledky při snižování hladiny kortizolu.

Studie naznačuje, že ashwagandha může být účinnou léčbou nespavosti. Výzkum ukazuje, že může snižovat hladinu kortizolu, podporovat relaxaci a napomáhat snadnějšímu usínání. Snížením stresu a úzkosti může tato bylina poskytnout uklidňující účinek, který přispívá ke klidnému spánku. Je důležité si uvědomit, že účinky ashwagandhy na nespavost nejsou způsobeny placebo efektem.

Interakce neurotransmiterů

Ashwagandha je přírodní léčba nespavosti. Obsahuje sloučeniny, které interagují s neurotransmitery podílejícími se na podpoře relaxace a navození spánku. Jedna z těchto sloučenin, triethylenglykol (TEG), má sedativní účinky. Aktigrafické studie prokázaly, že Ashwagandha může být účinná při zlepšování kvality spánku ve srovnání s placebem.

TEG působí na určité receptory v mozku spojené s GABA (kyselina gama-aminomáselná), inhibičním neurotransmiterem, který pomáhá regulovat vzrušivost neuronů. Posílením GABAergní aktivity může ashwagandha přispívat k lepší kvalitě spánku tím, že podporuje pocit klidu a snižuje úzkost. Tato studie naznačuje, že ashwagandha by mohla být účinná při léčbě nespavosti. Ke sledování spánkového režimu byla použita aktigrafie. Studie zahrnovala také skupinu s placebem pro srovnání.

Zvýšená aktivita GABA

Nedávné studie naznačily, že ashwagandha může zvýšit aktivitu GABA v mozku, což by mohlo zvýšit celkovou délku a kvalitu spánku u osob trpících nespavostí. Tato zjištění byla zjištěna na základě placebem kontrolovaného testu.

GABA působí jako přírodní uklidňující prostředek proti nespavosti, protože potlačuje nervové přenosové signály, což vede k uvolnění a ospalosti. Zvýšením aktivity GABA může ashwagandha usnadnit rychlejší vstup do hlubokých fází spánku a prodloužit jejich trvání po celou noc. Tato studie také zkoumala účinky ashwagandhy na nespavost, přičemž kontrolní skupina dostávala placebo.

Kromě vlivu na GABA ovlivňuje ashwagandha také další neurotransmitery, které se podílejí na regulaci spánku. Studie například zjistila, že ashwagandha může pomoci při nespavosti tím, že upravuje hladinu serotoninu, neurotransmiteru známého svou rolí při podpoře pocitu pohody a regulaci cyklů spánek-bdění. Studie zahrnovala účastníky, kterým byla podávána buď ashwagandha, nebo placebo.

Načasování: Kdy užívat Ashwagandhu pro optimální spánek?

Užívání ashwagandhy před spaním může být prospěšné pro zlepšení kvality spánku, zejména pro osoby trpící nespavostí. Pokud vás zajímá, kdy je nejvhodnější užívat ashwagandhu, abyste maximalizovali její přínos pro spánek, vězte, že studie o účincích ashwagandhy na spánek zjistila, že v testu předčila placebo.

Pro optimální výsledky se doporučuje užívat ashwagandhu alespoň 30 minut před spaním. To umožní, aby se bylina vstřebala a začala působit na vaše tělo a potenciálně zlepšila nespavost. Užíváním před spaním můžete podle studie zažít klidnější a omlazující spánek.

Při používání ashwagandhy jako přírodního prostředku proti nespavosti je klíčová důslednost v načasování. Zavedení konzistentního režimu pomáhá regulovat vnitřní hodiny vašeho těla, což usnadňuje přirozené usínání a probouzení. Když budete ashwagandhu užívat každý večer ve stejnou dobu, vaše tělo si začne tento čas spojovat s ukládáním a přípravou na spánek. To potvrdila i nedávná studie o vlivu ashwagandhy na kvalitu spánku. Účastníci studie uváděli, že se jim po užití ashwagandhy zlepšil spánek ve srovnání s těmi, kteří dostávali placebo.

Chcete-li co nejlépe využít potenciální přínosy ashwagandhy pro pacienty trpící nespavostí, zvažte její zařazení do svého nočního režimu. Zde je jednoduchý návod krok za krokem, jak studovat a testovat její účinky.

  1. Vyberte si vhodnou formu přírodních prostředků na spaní: Ashwagandha je k dispozici v různých formách, jako jsou kapsle, prášky nebo tinktury. Vyberte si formu, která vyhovuje vašim preferencím a potřebám pro zdravý spánek.

  2. Pro určení správného dávkování doplňků stravy s ashwagandhou by se pacienti měli poradit se zdravotnickým pracovníkem nebo se řídit doporučeným dávkováním uvedeným na etiketě výrobku. Je důležité, aby pacienti nepřekračovali doporučenou denní dávku ashwagandhy, pokud jim to nedoporučí lékař.

  3. Nastavte si konzistentní plán užívání ashwagandhy před spaním, abyste si pomohli s nespavostí. Rozhodněte se pro vhodný čas každý večer, přibližně 30 minut před požadovanou dobou spánku. To vám pomůže studovat účinky ashwagandhy jako placeba pro skupinu nespavců.

  4. Vytvořte rutinní postup pro pacienty trpící nespavostí: Zařaďte do večerní rutiny před užitím ashwagandhy relaxační aktivity. Tato placebo studie může zahrnovat čtení knihy, cvičení hlubokého dýchání nebo teplou koupel. Tyto činnosti mohou vašemu tělu pomoci signalizovat, že je čas se uvolnit a připravit se na spánek.

  5. Chcete-li zlepšit své spánkové parametry a bojovat proti nespavosti, zařaďte ashwagandhu do svého denního režimu. Užívejte doporučenou dávku ashwagandhy v určený čas, zapijte ji sklenicí vody nebo podle pokynů na obalu výrobku.

  6. Kromě užívání ashwagandhy může kvalitu spánku u pacientů s nespavostí zlepšit i dodržování správné spánkové hygieny. Patří sem vytvoření příjemného prostředí pro spánek, vyhýbání se stimulujícím činnostem před spaním a skupinové dodržování konzistentního spánkového režimu.

Zařazením ashwagandhy do svého nočního režimu můžete časem zaznamenat zlepšení kvality spánku. Studie prokázala, že ashwagandha může být prospěšná pro pacienty s nespavostí. Před zařazením jakéhokoli nového doplňku do svého režimu se nezapomeňte poradit se zdravotníkem, protože individuální výsledky se mohou lišit.

Doporučení pro dávkování Ashwagandhy jako léku na spaní

Pro pacienty trpící nespavostí je zásadní najít správné dávkování. Vhodné dávkování se může lišit v závislosti na parametrech spánku, jako je věk, hmotnost a celkový zdravotní stav. Je důležité si uvědomit, že každý může na ashwagandhu reagovat jinak, proto je vždy nejlepší poradit se před zahájením jakéhokoli nového doplňkového režimu se zdravotníkem, aby byla zajištěna optimální účinnost spánku.

U osob trpících nespavostí seobecně doporučuje začít s nižší dávkou a postupně ji podle potřeby zvyšovat . To umožní vašemu tělu přizpůsobit se a pomůže vám odhadnout, jak ashwagandha ovlivňuje váš spánek. Pod vedením zdravotnického pracovníka můžete najít optimální dávkování, které vám bude vyhovovat ve vaší studijní skupině.

Typické dávkování pro podporu lepšího spánku pomocí ashwagandhy se pohybuje mezi 300 mg až 600 mg standardizovaného extraktu denně. Toto rozmezí prokázalo pozitivní výsledky v různých studiích a neoficiálních důkazech od uživatelů, kteří trpí nespavostí. Je však důležité mít na paměti, že individuální reakce se mohou v rámci studijní skupiny lišit.

Pro představu, jak by to mohlo vypadat v praxi, uveďme následující příklady. Řekněme, že jsme provedli studii na skupině osob trpících nespavostí, abychom analyzovali jejich spánkové parametry.

  1. Příklad 1:

  2. Začněte s 300 mg standardizovaného extraktu ashwagandhy denně, abyste zlepšili celkovou dobu spánku, studovali parametry spánku a zvýšili jeho účinnost.

  3. Sledujte své spánkové návyky a vyhodnocujte případné změny nespavosti v průběhu jednoho nebo dvou týdnů. Zkoumejte účinky extraktu z kořene ashwagandhy na kvalitu spánku skupiny osob.

  4. V případě potřeby zvyšujte dávku extraktu z kořene ashwagandhy o dalších 100 mg každých několik dní, dokud nedosáhnete požadovaného účinku na parametry spánku a jeho efektivitu.

  5. Jakmile najdete optimální dávku ashwagandhy, která přispívá k lepšímu spánku, aniž by způsobovala nadměrnou ospalost během dne, udržujte tuto dávku. Tu lze určit na základě studie nebo konzultací se skupinou.

  6. Příklad 2:

  7. Podle studie začněte užívat 200 mg standardizovaného extraktu ashwagandhy denně, abyste zlepšili parametry spánku, včetně celkové doby spánku a nástupu spánku.

  8. Proveďte studii kvality a délky spánku po dobu asi jednoho týdne s použitím extraktu z kořene ashwagandhy. Sledujte, jaký vliv má na váš spánek ve srovnání s kontrolní skupinou.

  9. Pokud nedojde ke znatelnému zlepšení spánku, postupně zvyšujte dávku extraktu z kořene ashwagandhy po 50 mg každých několik dní, dokud se nedostaví pozitivní účinky. Nezapomeňte si prostudovat účinky extraktu na váš spánek a podle toho upravit dávkování.

  10. Jakmile dosáhnete požadovaných účinků na spánek, udržujte tuto dávku ve studijní skupině s extraktem z kořene ashwagandhy.

Stojí za zmínku, že ashwagandha není sedativum. Její účinky na zlepšení spánku se přičítají především její schopnosti snižovat hladinu stresu a úzkosti u studované skupiny. Studie totiž ukázaly, že ashwagandha může pomoci snížit skóre úzkosti na stupnicích, jako je Hamiltonova škála úzkosti (HAM-A), ve studijní skupině. Tím, že snižuje úzkost, nepřímo přispívá ke zlepšení kvality spánku ve studijní skupině.

Nežádoucí účinky a bezpečnostní aspekty Ashwagandhy a ospalosti

Ašvaganda je oblíbená bylina používaná v tradiční ájurvédské medicíně pro své různé zdravotní účinky. Nedávná studie o účincích ašvagandy ukázala slibné výsledky při zlepšování parametrů spánku. Obecně je považována za bezpečnou pro většinu lidí, pokud je užívána v doporučených dávkách. Stejně jako u každého doplňku stravy nebo léku je však důležité mít na paměti možné vedlejší účinky a bezpečnostní hlediska.

Jednou z častých obav týkajících se ashwagandhy je, zda může způsobit ospalost. Ačkoli není známo, že by ashwagandha obvykle způsobovala ospalost, někteří jedinci ve studijní skupině mohou po jejím užití pociťovat sedativum nebo se cítit více unavení. Tento účinek se může u jednotlivých osob lišit, protože tělo každého člověka reaguje na látky jinak.

Před užíváním ashwagandhy je nezbytné poradit se s lékařem, zejména pokud máte nějaké základní onemocnění nebo užíváte léky. Ten vám může poskytnout individuální radu na základě vaší konkrétní situace a pomoci určit, zda je pro vás ashwagandha vhodná. Před zahájením užívání ashwagandhy je důležité zvážit vaše studium, celkový spánek a nástup spánku.

Z hlediska bezpečnosti byla ashwagandha ve studiích zaměřených na nástup spánku obecně dobře snášena. U některých jedinců se však mohou vyskytnout nežádoucí účinky nebo mírné vedlejší účinky. Ty mohou zahrnovat bolesti hlavy a žaludeční potíže. Pokud se u vás při užívání ashwagandhy pro nástup spánku objeví jakékoli znepokojivé příznaky, je vhodné užívání přerušit a poradit se s odborníkem.

Pro zajištění bezpečného užívání ashwagandhy je nezbytné dodržovat doporučené dávkování, které poskytují renomované zdroje nebo váš poskytovatel zdravotní péče. Podle studie může užívání nadměrného množství ashwagandhy zvýšit pravděpodobnost výskytu nežádoucích účinků.

Pokud jste těhotná nebo kojíte, je lepší se užívání ashwagandhy vyhnout, pokud vám to výslovně nedoporučí váš lékař. Není k dispozici dostatek studií o její bezpečnosti během těhotenství nebo kojení.

Stojí za zmínku, že bylinné doplňky, jako je ashwagandha, nejsou regulovány FDA stejně jako léky na předpis. Proto je důležité studovat kvalitu a bezpečnost těchto produktů. Chcete-li se ujistit, že kupujete spolehlivý a vysoce kvalitní doplněk ashwagandhy, hledejte renomované značky, které procházejí testováním čistoty a účinnosti třetí stranou.

Kombinace Ashwagandhy s dalšími přírodními doplňky pro lepší spánek

Kombinace ashwagandhy s dalšími přírodními prostředky na spaní, jako je kořen kozlíku lékařského nebo heřmánek, může posílit její účinky na podporu spánku. Mnoho lidí se obrací na doplňky stravy s ashwagandhou jako na přírodní prostředek ke zlepšení kvality spánku. Její kombinací s dalšími bylinnými prostředky známými svými uklidňujícími vlastnostmi však lze potenciální přínosy studie ještě zesílit.

Studie prokázala, že kořen kozlíku lékařského, který se běžně používá v tradiční medicíně, má sedativní účinky a podporuje relaxaci. Pokud se tyto dvě byliny užívají společně s ashwagandhou, mohou působit synergicky, a tím zajistit hlubší pocit klidu a napomoci lepšímu spánku. Podle studie se předpokládá, že kořen kozlíku lékařského zvyšuje hladinu kyseliny gama-aminomáselné (GABA), neurotransmiteru, který pomáhá regulovat úzkost a podporuje relaxaci.

Podobně je heřmánek další bylinou známou svými uklidňujícími účinky. Studie prokázala, že heřmánek obsahuje sloučeniny, které se vážou na receptory GABA v mozku a mají anxiolytické a sedativní účinky. Podle nedávné studie může heřmánek v kombinaci s ashwagandhou potenciálně posílit celkový uklidňující účinek a přispět ke zlepšení kvality spánku.

Studie naznačuje, že suplementace melatoninem v kombinaci s ashwagandhou může prospět osobám, které mají problémy s poruchami spánku. Melatonin, hormon produkovaný tělem, reguluje cyklus spánku a bdění. U některých lidí může být hladina melatoninu nižší nebo může docházet k poruchám jeho produkce, což způsobuje potíže s usínáním nebo udržením spánku v noci.

Doplněním melatoninu při užívání ashwagandhy může dojít ke zlepšení regulace spánku. Studie ukazuje, že melatonin může pomoci resetovat cirkadiánní rytmy a signalizovat tělu, že je čas na odpočinek. Studiemi prokázaná schopnost ašvagandy snižovat stres a úzkost může tento proces dále podpořit tím, že podporuje relaxaci před spaním.

Je důležité si uvědomit, že kombinace různých doplňků, jako je extrakt z kořene ashwagandhy, by měla být vždy prováděna pod vedením zdravotnického pracovníka. Ten může posoudit vaše individuální potřeby, zvážit možné interakce s léky nebo základními zdravotními potížemi a doporučit vhodné dávkování pro lepší nástup spánku.

Závěr

Závěrem lze říci, že studie ukazuje, že ashwagandha může mít skutečně pozitivní vliv na kvalitu spánku. Bylo zjištěno, že bylina podporuje lepší spánek tím, že snižuje hladinu stresu a úzkosti, které často významně přispívají k poruchám spánku. Studie také ukazuje, že ashwagandha reguluje hladinu kortizolu v těle, což vede k vyváženějšímu cyklu spánku a bdění.

Při užívání extraktu z kořene ashwagandhy je rozhodující načasování. Doporučuje se studovat a užívat jej večer nebo před spaním, aby se projevily jeho uklidňující účinky a podpořil se klidný spánek.

Doporučené dávkování extraktu z kořene ashwagandhy se liší v závislosti na jednotlivci a jeho specifických potřebách, včetně nástupu spánku. Doporučuje se začít s nižší dávkou a postupně ji podle potřeby zvyšovat a zároveň sledovat případné vedlejší účinky.

Ačkoli má ashwagandha obecně dobrý bezpečnostní profil, je důležité mít na paměti možné vedlejší účinky, jako je ospalost nebo sedace, které mohou ovlivnit nástup spánku. Před zahájením jakéhokoli nového doplňkového režimu se vždy doporučuje poradit se zdravotnickým pracovníkem. Kromě toho je vhodné zvážit provedení studie o účincích ashwagandhy na nástup spánku.

Pro ty, kteří chtějí dosáhnout ještě lepších výsledků při zlepšování kvality spánku, může být prospěšná kombinace ashwagandhy s dalšími přírodními doplňky, jako je kořen kozlíku lékařského nebo heřmánek. Tyto kombinace mohou posílit celkový uklidňující účinek a podpořit hlubší relaxaci pro lepší spánek.

Pro informované rozhodnutí o užívání ashwagandhy jako podpůrného prostředku při spánku je nezbytné zvážit individuální okolnosti a poradit se s odborníkem, který vám může poskytnout individuální radu na základě vašich specifických potřeb.

Nezapomeňte, že zkušenosti s ashwagandhou se mohou u každého lišit, proto je důležité naslouchat svému tělu a podle toho se zařídit. Pokud máte jakékoli obavy nebo otázky týkající se používání ashwagandhy pro zlepšení kvality spánku, neváhejte se obrátit na odbornou poradnu.

Nejčastější dotazy

Mohu užívat ashwagandhu během dne?

Ano, můžete užívat ashwagandhu během dne, pokud vám pomáhá zvládat stres a úzkost. Pro optimální účinky na spánek se však doporučuje užívat ashwagandhu večer nebo před spaním.

Jak dlouho trvá, než ashwagandha zlepší spánek?

Doba, za kterou ashwagandha zlepšuje spánek, se může u jednotlivých osob lišit. Někteří jedinci mohou zaznamenat zlepšení během několika dní, zatímco jiní mohou potřebovat několik týdnů soustavného užívání.

Může ashwagandha způsobit nespavost?

Ashwagandha je obecně známá pro své uklidňující účinky a schopnost podporovat lepší spánek. Stejně jako u jiných doplňků stravy se však reakce jednotlivců mohou lišit. Pokud máte po užití ašvagandy potíže s usínáním nebo s udržením spánku, je vhodné poradit se s odborníkem.

Je ashwagandha bezpečná pro dlouhodobé užívání?

Ashwagandha se používá již po staletí a obecně se považuje za bezpečnou pro dlouhodobé užívání, pokud se užívá podle pokynů. Pokud však máte nějaké základní zdravotní potíže nebo užíváte léky, je vždy lepší poradit se před zahájením jakéhokoli nového doplňkového režimu se zdravotníkem.

Mohu kombinovat ashwagandhu s léky na spaní na předpis?

Kombinace ashwagandhy s léky na spaní na předpis by měla být prováděna pouze pod vedením zdravotnického pracovníka. Ten bude schopen posoudit vaši konkrétní situaci a poskytne vám vhodné rady ohledně možných interakcí nebo kontraindikací.

Existují nějaká věková omezení pro užívání ashwagandhy jako léku na spaní?

Ačkoli pro užívání ashwagandhy jako podpůrného prostředku při usínání neexistují žádná specifická věková omezení, je vhodné se před podáváním dětem nebo dospívajícím poradit s pediatrem nebo zdravotnickým pracovníkem.

Mohu přestat užívat jiné léky na spaní, pokud začnu užívat ashwagandhu?

Je důležité, abyste náhle nepřestali užívat předepsané léky bez předchozí konzultace s lékařem. Ten vám poradí, jak nejlépe postupovat při postupném snižování nebo vysazování jiných léků na spaní, pokud se u vás ashwagandha osvědčí.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?