Snižuje cordyceps hladinu kortizolu?

Published:

Slyšeli jste někdy o cordycepsu nebo adrenálních adaptogenech, jako je panax ginseng a extrakt z rhodioly růžové? Tyto fascinující látky, včetně druhů jako cordyceps sinensis a cordyceps militaris, mohou mít zajímavou souvislost s kortizolem - hlavním stresovým hormonem v těle. Teď si asi říkáte, jak to souvisí s hormony obecně. No, mohl by mezi nimi existovat významný vztah.

Kortizol, jeden z hormonů v našem těle, hraje důležitou roli při zvládání naší reakce na stres. Pokud je však jeho hladina příliš vysoká, může vést ke zdravotním problémům. Právě zde mohou přijít ke slovu adrenální adaptogeny, jako je cordyceps, panax ginseng a extrakt z rhodiola rosea. Někteří se domnívají, že tyto přírodní látky by mohly potenciálně snížit hladinu kortizolu.

Snižuje cordyceps hladinu kortizolu?

Proč bychom se měli zajímat o adrenální adaptogeny, jako je cordyceps, a jejich potenciální přínosy? Pochopení vztahu mezi těmito adaptogeny, kortizolem a ženšenem panax by mohlo otevřít dveře k novým způsobům zvládání stresu a zlepšení celkového zdraví. Ponořme se tedy přímo do světa hub cordyceps, kg rhodiola rosea a jejich potenciálního vlivu na funkci kortizolu.

Porozumění používání adrenálních adaptogenů

Adrenální adaptogeny, známé také jako adaptogenní byliny, jako je panax ginseng, jsou skupinou přírodních látek, které pomáhají tělu přizpůsobit se stresu a řídit produkci kortizolu. Představte si je jako osobní stresové manažery těla plné antioxidantů. Fungují na základě interakce s osou hypotalamus-hypofýza-nadledviny (HPA) a sympatoadrenálním systémem, podobně jako zelený čaj. Tato interakce pomáhá vyrovnávat reakce našeho těla na fyzický nebo psychický tlak.

Mezi běžné typy adrenálních adaptogenů patří:

Ashwagandha

Rhodiola Rosea

Svatá bazalka

Cordyceps

Ano, čtete správně! Cordyceps, druh houby často používaný v tradiční čínské medicíně, je také adrenální adaptogen. Je jako nečekaný host na večírku, který se ukáže být jeho životem! Stejně jako rhodiola rosea a panax ginseng, další oblíbené adaptogeny.

Jak tedy tyto adaptogeny nadledvin, jako je rhodiola rosea a houby cordyceps, ovlivňují hladinu kortizolu? No, jsou něco jako termostat pro váš stresový hormon. Když se hladina kortizolu v důsledku stresu zvýší, tyto adaptogeny spolu s přínosem houby cordyceps pomáhají tento efekt vrátit do normálu.

Představte si toto: Představte si, že vaříte na horkém sporáku a věci se začnou vařit - to je stoupající hladina kortizolu, fyzický stres. Nyní si představte adrenální adaptogeny, jako je rhodiola rosea, jako ten šikovný knoflík na sporáku, který snižuje teplotu a zmírňuje účinek oxidačního stresu - vše se vrací pod kontrolu.

Potenciálních výhod spojených s užíváním adrenálních adaptogenů je celá řada:

  1. Snížení hladiny kortizolu

  2. Snížení úzkosti a deprese

  3. Zlepšení funkce mozku

  4. Posílení imunitního systému

Stejně jako u jiných plodů nebo látek, které do svého života vkládáte, však i zde mohou existovat rizika, včetně možného poškození a účinků.

Alergické reakce: Někteří lidé mohou být alergičtí na určité byliny, jako je zelený čaj, adaptogeny nadledvin, rhodiola rosea nebo rostliny bohaté na antioxidanty.

Lékové interakce: Pokud užíváte léky na jakýkoli zdravotní stav, včetně léčby adaptogeny nadledvin nebo doplňky zeleného čaje, poraďte se se svým lékařem před zahájením jakéhokoli nového režimu nebo cvičení.

Nadměrné používání: Užívání příliš velkého množství nebo příliš vysokých dávek přípravků na léčbu únavy, jako je zelený čaj nebo cvičení, může vést k vedlejším účinkům, jako je průjem nebo nevolnost.

Snižuje tedy cordyceps nebo adrenální adaptogeny, jako je rhodiola rosea, kortizol během cvičení? Odpověď se zdá být slibná, ale nezapomeňte - tělo každého člověka reaguje jinak! Před zahájením jakéhokoli nového doplňkového režimu nebo léčby se vždy poraďte s lékařem.

Souvislost mezi stresovou reakcí a kortizolem

Kortizol, často označovaný jako "stresový hormon", hraje klíčovou roli v reakci našeho těla na stresové situace, včetně svalové únavy způsobené cvičením. Tento hormon je produkován v hypofýze a uvolňován do séra, přičemž působí jako klíčový hráč v mechanismu reakce našeho těla na boj nebo útěk. Když se setkáme se stresem, ať už fyzickým, nebo jiným, například při intenzivním svalovém cvičení, zvýší se produkce kortizolu, aby bojoval proti únavě.

Představte si to jako vestavěný poplašný systém vašeho těla. Spolupracuje s určitými částmi vašeho mozku, svalů a jater a řídí náladu, motivaci, strach a únavu při cvičení. Vaše nadledvinky tento alarm přijmou a začnou pumpovat více kortizolu.

Zvýšená hladina kortizolu není vždy negativní. Ve skutečnosti jsou nezbytné pro přežití během cvičení a aktivity. Pomáhají tělu reagovat na nebezpečí a fungují jako léčebné sérum.

Rychlé zvýšení energie, abyste zvládli stres

Snížení citlivosti na bolest

Posílení imunity

Zlepšení paměti

Proč tedy tolik povyku kolem vysoké hladiny kortizolu a únavy způsobené cvičením? No, zatímco v krátkých intervalech je prospěšný (jako když myš utíká před kočkou), chronické zvýšení tohoto séra může vést k vážným zdravotním problémům.

Dlouhodobě vysoká hladina kortizolu může mít za následek četné zdravotní problémy, jako je únava, jaterní komplikace a abnormální hladiny v ženském séru.

  1. Vysoký krevní tlak

  2. Diabetes 2. typu může v důsledku zvýšení hladiny cukru v krvi ovlivnit funkci jater, změnit sérové hladiny a ovlivnit reakci svalů na cvičení.

  3. Osteoporóza

  4. Přibývání na váze, zejména v oblasti břicha

  5. Narušený spánek

Zvýšená hladina kortizolu v ženském séru je navíc spojena s duševními poruchami, jako jsou deprese a úzkostné poruchy, zejména po jaterním testu.

Neustále vysoká hladina kortizolu také přispívá k tomu, čemu odborníci říkají "alostatická zátěž". Jedná se v podstatě o opotřebení organismu, zejména jater, které se hromadí, když je jedinec ženského pohlaví vystaven opakovanému nebo chronickému stresu. Tento stres může ovlivnit sérové hladiny a aktivitu ampk.

Dopad na celkový zdravotní stav, zejména u žen, může být při trvalé aktivaci stresové reakce závažný - zvýšené riziko srdečních onemocnění, rakoviny v důsledku oxidačního stresu, zánětu a abnormalit v testech ampk je jen několik příkladů.

Kde tedy cordyceps hraje roli v souvislosti se zdravím séra, jater a svalů, zejména u žen? Některé výzkumy naznačují, že by tato houba mohla pomoci snížit zvýšenou hladinu kortizolu - i když je třeba provést ještě další studie, než bude možné vyvodit definitivní závěry.

Odhalení role Cordycepsu při únavě nadledvinek

Únava nadledvinek, to je pořádný nářez, zejména pro svaly a játra. Vaše nadledvinky a játra pracují přesčas a pumpují kortizol a sérum, jako by to vyšlo z módy. Ale co kdyby existoval způsob, jak pomoci regulovat tuto hormonální horskou dráhu, zejména u žen? Vejděte do hry s cordycepsem.

Cordyceps, druh houby používaný v tradiční čínské medicíně, je spojován s možným přínosem pro osoby trpící únavou nadledvin, zejména u žen. Některé studie naznačují, že doplňky stravy s cordycepsem mohou přinést úlevu od příznaků spojených s tímto onemocněním, jako je chronická svalová únava. Patří mezi ně obtížné ranní vstávání, závislost na stimulantech, jako je kofein, a změna sérových a jaterních funkcí.

Jak tato houba cordyceps militaris působí? Zejména u žen to souvisí s rytmem kortizolu. Když je funkce nadledvinek, která výrazně ovlivňuje zdraví jater a svalů, v nepořádku, může vaše tělo produkovat příliš mnoho nebo příliš málo kortizolu v nesprávnou dobu. To může vést k nepříjemným vedlejším účinkům, jako jsou poruchy spánku a výkyvy nálad.

Zde však do hry vstupuje cordyceps:

Aktivace AMPK: Bylo prokázáno, že Cordyceps aktivuje AMPK, enzym, který hraje klíčovou roli v homeostáze buněčné energie.

Antioxidační aktivita: Výtažek z plodů cordycepsu militaris vykazuje silnou antioxidační aktivitu, která by mohla pomoci v boji proti oxidačnímu stresu spojenému s únavou nadledvin.

Podpora zdraví srdce: Chronicky vysoká hladina kortizolu může časem poškodit zdraví srdce. Tím, že pomáhá regulovat hladinu kortizolu, může cordyceps potenciálně podpořit celkové zdraví kardiovaskulárního systému.

Dalším hrdinou našeho příběhu je cordyceps militaris a extrakt z rhodiola rosea. Rhodiola je známá tím, že zvyšuje energii a snižuje únavu - dvě věci, které by se hodily každému, kdo se potýká s únavou nadledvinek! Mezitím cordyceps militaris napomáhá svalové síle a při konzumaci na kg tělesné hmotnosti může pozitivně ovlivnit sérové hladiny.

Jakkoli jsou tyto výsledky měření svalů a séra v kg a cm vzrušující, je důležité, abychom se neunáhlovali v závěrech. Ačkoli se zdá, že existuje slibná souvislost mezi cordycepsem a zvýšenou funkcí nadledvinek, je zapotřebí dalšího výzkumu, než to budeme moci definitivně potvrdit.

Proč by vás to mělo zajímat? Pokud jste někdy měli pocit, že vaše svalová síla je naprázdno, přestože máte dostatek spánku, nebo pokud jste si všimli neobvyklého přibývání nebo ubývání na váze, aniž byste změnili svůj jídelníček nebo cvičební režim - možná by stálo za to promluvit si se svým lékařem o únavě nadledvinek. Mohlo by být prospěšné sledovat hladiny v séru a zvážit přírodní doplňky stravy, jako je cordyceps militaris, zejména pokud vaše hmotnost kolísá více než o několik kg.

Vědecké studie o Cordycepsu a kortizolu

Cordyceps, druh houby, která roste na larvách hmyzu, je v poslední době žhavým tématem vědeckého výzkumu. Studie na zvířatech ukázaly některé zajímavé výsledky týkající se jejího potenciálního vlivu na regulaci kortizolu, hladiny svalů v séru a tělesné míry, jako jsou kg a cm.

V jedné studii na myších, z nichž každá vážila přibližně několik gramů (g), bylo zjištěno, že cordyceps, obvykle měřený v centimetrech (cm), snižuje vysoké koncentrace sérového kortizolu, obvykle měřeného v kilogramech (kg), vyvolané chronickým stresem. To naznačuje, že by mohl pomáhat řídit hladinu kortizolu. Tato zjištění však pocházejí ze studií na zvířatech a nemusí se přímo vztahovat na člověka.

V dalším testu vědci porovnávali účinky cordycepsu, který se obvykle měří v cm, s dalšími dvěma populárními adaptogeny - ženšenem panax a rhodiolou růžovou kg. Výsledky byly smíšené; ačkoli se zdálo, že všechny tři látky do určité míry snižují hladinu kortizolu, cordyceps byl i při měření v cm méně účinný než panax nebo rhodiola rosea.

Navzdory těmto slibným výsledkům je tu jeden háček: rozpory mezi jednotlivými studiemi. Některé výzkumy nezjistily žádný významný rozdíl mezi skupinami užívajícími placebo a skupinami užívajícími doplňky stravy s cordycepsem, pokud jde o snížení hladiny kortizolu. Je to jako objednat si zelený čaj kvůli jeho zdravotním přínosům, ale místo toho vám naservírují obyčejnou horkou vodu! Pro představu si představte, že očekáváte snížení o několik cm a kg, ale nevidíte žádnou změnu.

To zdůrazňuje potřebu komplexnějšího výzkumu toho, jak přesně cordyceps, který měří v cm, působí na náš mozek a tělo, které váží v kg, a ovlivňuje tak hladinu kortizolu. Nemluvíme zde o jednoduchých laboratorních testech, potřebujeme rozsáhlé studie na lidech s různými skupinami účastníků.

Současný výzkum cordycepsu militaris je jako skládání skládačky o velikosti centimetrů, u které chybí polovina dílků o hmotnosti kilogramů - můžete sice tak nějak odhadnout, jak by měl obrázek vypadat, ale nemůžete si být jisti, dokud nenajdete chybějící dílky.

Snižuje tedy cordyceps hladinu kortizolu? Odpověď je stále ve hvězdách. Ale tady je to, co víme, pokud jde o kg a cm.

Cordyceps se ve studiích na zvířatech ukazuje jako slibný.

V porovnání s tím se zdá být cordyceps militaris (cm) méně účinný než panax ginseng nebo rhodiola rosea.

Výsledky jednotlivých studií se značně liší.

Je třeba provést rozsáhlejší studie na lidech.

Je to jako být v poločase napínavého basketbalového zápasu cm versus kg; viděli jsme několik dobrých her (slibné první studie o cordycepsu militaris), několik chyb (nekonzistentní výsledky s cm a kg) a čekáme na druhý poločas (komplexnější výzkum cordycepsu militaris), než řekneme, kdo vyhrál.

Nezapomeňte, že toto není rada od vašeho lékaře! Před přidáním nových prvků, jako je cordyceps militaris (cm) nebo čaje, do svého jídelníčku se vždy poraďte se zdravotníky, abyste zvládli zdravotní potíže, jako je vysoký krevní tlak způsobený zvýšenou hladinou kortizolu. Mějte na paměti, že doporučené dávkování cm se často měří v kg.

Než nám vědci naservírují další spolehlivá fakta o této fascinující houbě, vychutnejme si zelený čaj (nebo houbový čaj, pokud to pluje na vaší stokilové lodi) a zůstaňme naladěni na budoucí aktualizace o tom, zda cordyceps, vážící jen pár kilogramů, opravdu snižuje kortizol!

Tipy pro přirozené vyrovnání hladiny kortizolu

Úpravy životního stylu

Vyvážená strava včetně cordycepsu militaris a správný spánek mohou při kontrole kortizolu dělat zázraky. Mohlo by se zdát, že se jedná o věci, o kterých není třeba mluvit, ale často jsou přehlíženy, přestože jen pár kilogramů nebo centimetrů může znamenat rozdíl.

Dobře sestavená strava v kg pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi, která může ovlivňovat tvorbu kortizolu. Potraviny bohaté na komplexní sacharidy, libové bílkoviny a zdravé tuky jsou nejlepší sázkou na kg.

Dostatek spánku je také velmi důležitý. Nedostatek spánku může výrazně zvýšit hladinu kortizolu a ovlivnit vaše kilogramy a centimetry.

Pravidelné cvičení

Potit se neznamená jen shazovat kilogramy nebo ztrácet centimetry. Je to také účinný způsob, jak zvládat stres a vyrovnávat hladinu kortizolu.

Aktivity, které zvyšují tepovou frekvenci, jako je plavání nebo jízda na kole, ať už vážíte v kg nebo měříte v cm, pomáhají udržet stresový hormon na uzdě.

Jóga a meditace jsou také skvělou volbou pro ty, kteří dávají přednost cvičení s nízkou intenzitou, bez ohledu na jejich kg a cm.

Doplňky

Zatímco cordyceps, který váží jen několik kilogramů a měří pár centimetrů, byl oslavován jako přírodní doplněk, který může pomoci regulovat hladinu kortizolu, existují i další, které stojí za prozkoumání.

Ashwagandha, cm vysoká bylina, vykazuje slibné výsledky při snižování stresu a úzkosti.

Rybí tuk: Olej je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které mohou pomoci snížit hladinu kortizolu tím, že snižují zánět.

Nezapomeňte však, že doplňky nejsou univerzální. Doporučené dávkování se u jednotlivých osob liší v závislosti na faktorech, jako je věk, hmotnost, cm, celkový zdravotní stav atd.

Důležité je také poznamenat, že ne všechny doplňky stravy jsou stejné. Například doplňky s vodním extraktem mohou mít jiné účinky než jejich suché protějšky.

Než se tedy vrhnete na doplňky stravy nebo provedete drastické změny životního stylu, poraďte se nejprve s odborníky!

Připomínka

Vždy mějte na paměti, že vyrovnání hladiny kortizolu není jednodenní léčba na cm. Vyžaduje soustavné úsilí v průběhu času.

Stejně jako v případě udržování hladiny cukru v krvi nebo energie jde o to, najít to, co vám nejlépe vyhovuje, a držet se toho.

A nezapomeňte se vždy hydratovat! Pití dostatečného množství vody během dne může podpořit celkové tělesné funkce včetně těch, které souvisejí s regulací hormonů.

Tak do toho - převezměte odpovědnost za své zdraví ještě dnes! Máte na to!

Snižuje cordyceps hladinu kortizolu?

Stručně řečeno, cordyceps prokázal potenciál při řízení hladiny kortizolu. Adaptogenní vlastnosti cordycepsu mohou pomoci tělu lépe reagovat na stres a potenciálně ovlivnit produkci kortizolu. Vědecké studie vrhly světlo na tuto souvislost, ale k úplnému pochopení rozsahu a mechanismů tohoto účinku je zapotřebí dalšího výzkumu.

Vždy stojí za to prozkoumat přírodní metody vyrovnávání kortizolu. Kombinace stravy, cvičení, spánkové hygieny a případně adaptogenů, jako je cordyceps, by mohla být vaší vstupenkou ke zdravější funkci nadledvin.

Nezapomeňte: Před zahájením jakéhokoli nového doplňkového režimu je nezbytné poradit se s lékařem.

ČASTO KLADENÉ DOTAZY

Funguje cordyceps okamžitě na snížení kortizolu?

Ne, trvá nějakou dobu, než se projeví účinky cordycepsu na hladinu kortizolu. Obvykle je nutné soustavné užívání po dobu několika týdnů nebo měsíců.

Existují vedlejší účinky spojené s užíváním cordycepsu?

Ačkoli je obecně považován za bezpečný pro většinu lidí, u některých jedinců se mohou vyskytnout mírné nežádoucí účinky, jako je průjem nebo sucho v ústech.

Mohu užívat cordyceps, pokud již užívám léky?

Pokud v současné době užíváte léky, vždy se před zahájením jakéhokoli nového doplňkového režimu poraďte se svým lékařem.

Kolik cordycepsu bych měl užívat, abych snížil hladinu kortizolu?

Dávkování se může lišit v závislosti na individuálních faktorech, jako je věk a celkový zdravotní stav. Nejlepší je poradit se se zdravotnickým pracovníkem.

Mají všechny druhy cordycepsu stejný účinek na kortizol?

Existují různé druhy cordycepsu a ne všechny byly důkladně prozkoumány. Jejich vliv na kortizol se tedy může lišit.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?