Cordyceps : Přínosy pro zdraví

Last updated:

Published:

Cordyceps jako zajímavý a účinný přírodní lék si získal značnou pozornost ve světě zdraví a wellness. Tyto parazitické houby s dlouhou historií v tradiční čínské medicíně se staly populárními díky svému potenciálu přinášet řadu výhod. V tomto článku se budeme zabývat dlouhou historií a vývojem houby cordyceps a také různými druhy, jako jsou sinensis a militaris.

Během našeho rozhovoru se dozvíte, jak může zařazení cordycepsu do každodenního režimu vést ke zvýšení hladiny energie u sportovců, posílení imunity proti únavě, zlepšení sexuálních funkcí u starších osob, a dokonce i ke zlepšení funkce ledvin a zdraví srdce. Kromě toho se budeme zabývat jeho úlohou při tvorbě ATP a využití kyslíku během tréninku - dvěma kritickými faktory, které přispívají k celkové fyzické výkonnosti.

Probereme také nejnovější výzkum potenciálních účinků cordycepsu na inhibici růstu nádorů a zvládání vedlejších účinků léčby rakoviny. Nakonec se dozvíte, jak si vybrat ten nejlepší doplněk pro své potřeby a zároveň pochopíte, kdy je vhodné je užívat - včetně důležitých opatření v těhotenství.

 Cordyceps : Health Benefits

Původ a růst Cordycepsu

Cordyceps je rod parazitických hub, které rostou na larvách hmyzu, a je známo asi 400 různých druhů. Nejčastěji se používají cordyceps sinensis a cordyceps militaris. Rostou v různých oblastech světa, kde jsou sezónní klimatické podmínky příznivé pro jejich optimální růst. Tato fascinující houba je již po staletí využívána v tradiční čínské medicíně pro své četné zdraví prospěšné účinky.

Využití cordycepsu v tradiční čínské medicíně

V tradiční čínské medicíně (TCM) je cordyceps již dlouho ceněn jako silné tonikum pro zlepšení celkového zdraví a vitality. Věřilo se, že má vlastnosti, které pomáhají posilovat imunitní systém, zvyšovat hladinu energie, zlepšovat sexuální funkce a dokonce podporovat dlouhověkost. V praxi TCM se cordyceps často kombinuje s dalšími bylinami, aby se vytvořily synergické účinky, které zesilují jeho léčebný potenciál. Může se například kombinovat s ženšenem nebo kořenem astragalu, aby se ještě více podpořila imunitní funkce nebo zvýšila výdrž. (zdroj)

Běžné druhy: cordyceps sinensis a cordyceps militaris

  • Cordyceps sinensis: Tento druh, známý také jako housenice nebo "zimní červivá letní tráva", pochází z vysokohorských oblastí, jako je Tibet a Nepál, z nadmořských výšek nad 12 000 stop (3650 metrů). Vzhledem k její vzácnosti a obtížnému sběru z volně rostoucích zdrojů, který spočívá ve sběru infikovaných larev hmyzu z horských svahů, se pěstované verze stávají stále oblíbenějšími pro komerční produkci. (zdroj)
  • Cordyceps militaris: Tento druh je rozšířenější a vyskytuje se na různých stanovištích v Severní Americe, Evropě a Asii. Má jasně oranžové zbarvení, které ho odlišuje od jeho protějšku sinensis. Cordyceps militaris má sice mnoho stejných zdravotních účinků jako cordyceps sinensis, ale některé studie naznačují, že může mít dokonce vyšší koncentraci některých bioaktivních látek, jako je cordycepin - který pravděpodobně přispívá k jeho léčebným účinkům. (zdroj)

Cordyceps sinensis i cordyceps militaris jsou k dispozici v různých formách, jako jsou kapsle, prášky, tinktury nebo čaje ke konzumaci. Vzhledem k různým technikám pěstování a zpracování u různých značek a k rozdílům v jednotlivých kmenech se může účinnost těchto produktů výrazně lišit.

V posledních letech začal vědecký výzkum odhalovat možné mechanismy, které stojí za četnými zdravotními účinky tohoto starobylého léku. S tím, jak se díky moderním výzkumným metodikám rozšiřuje naše poznání jedinečných vlastností cordycepsu ( zdroj), roste i jeho popularita mezi sportovci, kteří hledají přírodní způsoby, jak zvýšit svou výkonnost, nebo mezi jednotlivci, kteří hledají alternativní léčbu chronických onemocnění.

Cordyceps má dlouhou historii v tradiční čínské medicíně a v současné době získává stále větší uznání jako účinný přírodní doplněk. Je důležité si uvědomit možné zdravotní výhody spojené s užíváním cordycepsu, které budou podrobněji rozebrány v následujícím textu.

Zdravotní přínosy spojené s konzumací Cordycepsu

Cordyceps, jedinečná parazitická houba, se v tradiční čínské medicíně používá již po staletí díky svým četným zdravotním účinkům. Moderní výzkum podporuje mnoho z těchto tvrzení a naznačuje, že cordyceps může zdravým jedincům přinášet celou řadu výhod. Mezi hlavní přínosy patří zvýšení hladiny energie, zlepšení vytrvalosti, zvýšení odolnosti, posílení imunitního systému, snížení únavy, zvýšení sexuálního apetitu u starších osob, ochrana před onemocněním ledvin a také protizánětlivé účinky.

Common species: cordyceps sinensis and cordyceps militaris

Zvyšování energetické hladiny a vytrvalosti sportovců

Sportovci již dlouho hledají přirozené způsoby, jak zvýšit svůj výkon, aniž by se museli uchylovat ke škodlivým látkám nebo praktikám. Předpokládá se, že Cordyceps pomáhá zlepšit sportovní výkon tím, že zvyšuje produkci ATP, která je nezbytná pro dodávání energie svalům během fyzické aktivity. Toto zvýšení ATP může vést ke zlepšení využití kyslíku a celkové vytrvalostní kapacity během tréninků nebo soutěží.

Posílení imunity a boj proti únavě

Kromě možných účinků na sportovní výkonnost bylo také prokázáno, že cordyceps podporuje imunitní systém tím, že stimuluje produkci určitých buněk, které hrají klíčovou roli v imunitě. Tyto poznatky naznačují, že pravidelná konzumace cordycepsu by mohla pomoci udržet obranyschopnost organismu proti různým infekcím a nemocem a zároveň pomoci rychleji se zotavit z období intenzivního stresu nebo únavy.

  • Boj proti zánětu: Výzkum naznačuje, že sloučeniny obsažené v cordycepsu mají silné protizánětlivé účinky, které mohou snížit zánět v celém těle - což je důležitý faktor pro udržení optimálního zdraví v průběhu času.
  • Snížení únavy: Cordyceps pomáhá zmírňovat fyzickou i duševní únavu, a proto je oblíbenou volbou pro ty, kteří chtějí zlepšit svou celkovou energetickou úroveň a pohodu.

Zlepšení sexuálních funkcí u starších osob

Stárnutí může často vést k poklesu sexuálních funkcí v důsledku různých faktorů, jako je hormonální nerovnováha nebo snížený průtok krve. Některé studie naznačují, že cordyceps může být účinný při zlepšování sexuálních funkcí u starších osob tím, že zvyšuje produkci testosteronu a podporuje zdravý krevní oběh v celém těle. To by mohlo potenciálně vést ke zvýšení libida, zlepšení erektilní funkce a zlepšení celkové sexuální výkonnosti.

Kromě těchto výhod výzkum cordycepsu poukazuje také na jeho potenciální účinnost proti onemocnění ledvin - některé studie prokázaly zlepšení funkce ledvin po užívání doplňků stravy obsahujících tuto jedinečnou houbu. Předběžná zjištění navíc naznačují, že cordyceps by mohl mít dokonce příznivý vliv na zdraví srdce, protože snižuje hladinu špatného cholesterolu (LDL) a triglyceridů v krevním řečišti.

Chcete-li plně využít široké spektrum zdravotních výhod spojených s konzumací cordycepsu, je nezbytné vybrat si vysoce kvalitní doplňky stravy od renomovaných značek podporovaných nezávislými testovacími organizacemi, jako je USP nebo NSF. Pro zajištění optimálních výsledků je důležité vybrat si doplněk stravy s cordycepsem ze spolehlivého zdroje, který byl ověřen nezávislou testovací agenturou, jako je USP nebo NSF.

Konzumace Cordycepsu může přinést řadu zdravotních výhod, včetně zvýšení hladiny energie a vytrvalosti u sportovců, posílení imunity a boje proti únavě, jakož i zlepšení sexuálních funkcí u starších osob. Kromě toho je pro optimalizaci účinků této silné houby na zvýšení výkonnosti nezbytné pochopit, jak cordyceps ovlivňuje tvorbu ATP a využití kyslíku.

Jak Cordyceps ovlivňuje produkci ATP a využití kyslíku

Sportovci a milovníci fitness si cordyceps oblíbili díky jeho údajným účinkům na fyzickou výkonnost. Vědci se domnívají, že tyto účinky lze přičíst zvýšení produkce ATP v našem těle - molekuly nezbytné pro dodávku energie svalům - a tím zlepšení využití kyslíku během cvičení. To by mohlo vést ke zvýšení fyzické výkonnosti zdravých jedinců, kteří ji pravidelně konzumují.

How Cordyceps Affects ATP Production & Oxygen Utilization

Úloha produkce ATP ve svalové funkci

Adenosintrifosfát (ATP), často označovaný jako "energetická měna" buněk, hraje klíčovou roli ve svalové funkci, protože poskytuje nezbytné palivo pro různé buněčné procesy. Během intenzivního tréninku nebo sportovních aktivit naše tělo vyžaduje více ATP než obvykle, což může někdy vést k únavě, pokud není účinně doplňován.

Bylo zjištěno, že Cordyceps stimuluje tvorbu ATP v buňkách, čímž zajišťuje, že vaše svaly mají dostatek energetických zásob během vysoce intenzivních cvičení. Studie provedená na myších ukázala, že myši, které dostávaly cordyceps, měly výrazně vyšší hladinu ATP než jejich protějšky bez suplementace.

Lepší využití kyslíku během tréninku

Kromě zvýšení produkce ATP se zdá, že cordyceps také zlepšuje využití kyslíku - další kritický faktor přispívající ke zlepšení sportovního výkonu. Lepší využití kyslíku znamená, že vaše tělo může efektivně přenášet a využívat dostupný kyslík během cvičení, což vám umožní cvičit déle a intenzivněji, než pocítíte únavu.

Dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie provedená na zdravých starších dobrovolnících zjistila, že u těch, kteří užívali cordyceps, došlo k významnému zvýšení maximálního příjmu kyslíku ve srovnání s kontrolní skupinou. Toto zlepšení využití kyslíku může být prospěšné zejména pro vytrvalostní sportovce, jako jsou běžci na dlouhé tratě nebo cyklisté.

Zařazení cordycepsu do každodenní rutiny může přinést následující výhody:

  • Lepší úroveň energie během tréninku
  • Zvýšená vytrvalost a odolnost
  • Rychlejší zotavení po cvičení
  • Potenciální zlepšení celkového sportovního výkonu

Je důležité si uvědomit, že i když jsou tyto objevy nadějné, je nutné další zkoumání, aby bylo možné zcela pochopit míru účinku cordycepsu na produkci ATP a využití kyslíku u lidí. Vzhledem k potenciálním výhodám a malým vedlejším účinkům při užívání v doporučených dávkách by se mohlo vyplatit přidat tento přírodní doplněk do vaší fitness rutiny.

Před zahájením jakéhokoli doplňkového režimu s cordycepsem se doporučuje poradit se zdravotnickým pracovníkem, aby se určila jeho vhodnost a stanovilo vhodné dávkování.

Bylo zjištěno, že Cordyceps zlepšuje produkci ATP a využití kyslíku, což vede ke zvýšení svalové funkce. Pokračujme dále a prozkoumejme možné účinky cordycepsu na růst nádorů a vedlejší účinky léčby rakoviny.

Potenciální účinky na růst nádorů a vedlejší účinky léčby rakoviny

Nedávné studie zkoumaly potenciál Cordycepsu při řešení růstu nádorů a zmírňování vedlejších účinků spojených s léčbou rakoviny. Ačkoli jsou tato zjištění slibná, je nutné poznamenat, že je zapotřebí dalšího výzkumu, než bude možné vyvodit definitivní závěry o jeho účinnosti pro tento účel.

Úloha kordycepinu při inhibici růstu nádorů

Jednou z hlavních účinných látek obsažených v Cordycepsu je cordycepin, u kterého byly prokázány protinádorové účinky. Studie naznačily, že cordycepin by mohl potenciálně zpomalit nebo zastavit růst nádorů tím, že vyvolá buněčnou smrt a zablokuje tvorbu nových cév. To by mohlo potenciálně zpomalit nebo zastavit růst nádorů.

  • Indukce apoptózy: Výzkum naznačuje, že kordycepin může vyvolat apoptózu u různých typů rakovinných buněk, včetně rakoviny plic, prsu a tlustého střeva. Podporou buněčné smrti v nádorech může cordycepin pomoci zabránit jejich dalšímu růstu a šíření po celém těle.
  • Inhibice angiogeneze: Vývoj a progrese nádorů často závisí na angiogenezi, která jim dodává živiny a kyslík. Studie prokázaly, že kordycepin může tento proces potlačovat tím, že inhibuje specifické signální dráhy zodpovědné za tvorbu krevních cév v okolí nádorů.

Cordyceps as Part of Integrative Oncology

Zmírnění vedlejších účinků léčby rakoviny

Kromě potenciálního vlivu na samotný růst nádorů byla u výtažků z Cordycepsu zkoumána také jejich schopnost zmírňovat některé běžné vedlejší účinky u pacientů s rakovinou, kteří podstupují léčbu. Mezi ně patří:

  • Snížení únavy: Únava související s rakovinou je častým vedlejším účinkem nemoci i její léčby a postihuje až 90 % pacientů. Některé výzkumy naznačují, že Cordyceps může pomoci proti této únavě tím, že zvýší hladinu energie a zlepší celkovou kvalitu života.
  • Ochrana před poškozením ledvin způsobeným chemoterapií: Některé léky na chemoterapii mohou způsobit poškození ledvin, což je bohužel vedlejší účinek. Studie na zvířatech ukázaly, že Cordyceps může chránit před tímto poškozením tím, že snižuje zánět a oxidační stres v ledvinách.

Vzhledem k těmto zjištěním je nutné zdůraznit, že ačkoli je předběžný výzkum potenciálního přínosu Cordycepsu pro pacienty s rakovinou slibný, je třeba provést rozsáhlejší studie na lidech, než bude možné učinit definitivní závěry. Jako vždy by se měli jednotlivci před zařazením nových doplňků stravy do svého léčebného plánu poradit se svým poskytovatelem zdravotní péče.

Cordyceps jako součást integrativní onkologie

Používání přírodních produktů, jako je Cordyceps, ve spojení s konvenčními způsoby léčby rakoviny si získává stále větší pozornost v rámci oboru známého jako integrativní onkologie. Tento přístup se snaží kombinovat doplňkové terapie založené na důkazech spolu se standardní lékařskou léčbou, aby se zlepšily výsledky pacientů a zvýšila se jejich celková pohoda během jejich cesty za rakovinou.

Pokud vy nebo někdo z vašich blízkých zvažujete přidání Cordycepsu militaris nebo jiných přírodních prostředků do stávajícího léčebného režimu, je nezbytné nejprve tyto možnosti prodiskutovat s týmem lékařů, kteří vám mohou poskytnout individuální poradenství na základě vašich jedinečných okolností. Cordyceps je parazitická houba, která se již po staletí používá v tradiční čínské medicíně a nyní získává uznání i v západní medicíně pro své potenciální zdravotní přínosy.

Dosud provedené studie naznačují, že cordyceps by mohl mít potenciálně příznivý vliv na vedlejší účinky léčby rakoviny a růst nádorů, nicméně k potvrzení této skutečnosti je zapotřebí dalšího výzkumu. Zkoumání potenciálních výhod cordycepsu, pokud jde o zlepšení stavu ledvin a kardiovaskulárního systému, je téma, které vyžaduje další zkoumání.

Zlepšení funkce ledvin a přínosy pro zdraví srdce

Výzkum potenciálních zdravotních přínosů cordycepsu se rozšířil i na jeho účinky na funkci ledvin a zdraví srdce. Ve studiích na zvířatech bylo po podávání doplňků stravy s cordycepsem pozorováno významné zlepšení funkce ledvin. Kromě toho tyto studie prokázaly snížení hladiny špatného cholesterolu (LDL) a triglyceridů, což naznačuje možný přínos i pro zdraví srdce.

Zlepšení funkce ledvin ve studiích na zvířatech

V jedné studii byl potkanům s indukovanou dysfunkcí ledvin podáván Cordyceps sinensis po dobu čtyř týdnů. Výsledky ukázaly, že doplněk stravy významně zlepšil funkci jejich ledvin tím, že snížil hladinu kreatininu v séru a dusíku močoviny v krvi - oba markery zhoršené funkce ledvin. Bylo také zjištěno, že Cordyceps sinensis může chránit před poškozením ledvin způsobeným oxidačním stresem.

Potenciál pro snížení hladiny LDL cholesterolu a triglyceridů

Cordyceps může také přispívat ke zlepšení zdraví srdce tím, že snižuje hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů. Studie provedená na myších krmených dietou s vysokým obsahem tuků ukázala, že u myší, kterým byl podáván extrakt z Cordycepsu militaris, došlo ve srovnání s kontrolní skupinou k významnému snížení celkového cholesterolu, LDL cholesterolu a triglyceridů. To naznačuje, že pravidelná konzumace cordycepsu by mohla přispět k udržení zdravých lipidových profilů nezbytných pro dobrou kondici kardiovaskulárního systému.

Je důležité poznamenat, že ačkoli jsou tato zjištění slibná, je třeba provést další studie na lidech, než bude možné vyvodit definitivní závěry o účinnosti cordycepsu na zlepšení funkce ledvin nebo podporu zdraví srdce.

FAQs in Relation to Cordyceps

Výběr nejlepšího doplňku Cordycepsu

Pokud je výrobek označen pečetí USP nebo NSF, je jeho kvalita, čistota a účinnost testována a ověřena externím subjektem.

  • Pečeť USP: Americký lékopis stanovuje normy pro doplňky stravy, pokud jde o jejich identitu, sílu, kvalitu a čistotu. Výrobek s pečetí USP prošel přísným testováním, aby splnil tato kritéria.
  • Pečeť NSF: Národní hygienická nadace testuje výrobky podle přísných směrnic na obsah kontaminantů a ověřuje údaje na etiketě týkající se obsahu složek. Certifikovaný doplněk NSF zaručuje, že to, co je uvedeno na etiketě, odpovídá tomu, co je uvnitř láhve.

Kromě toho, že je třeba vyhledat renomované certifikáty, jako jsou tyto, je nezbytné poradit se se svým zdravotnickým pracovníkem před přidáním jakéhokoli nového doplňku - včetně cordycepsu - do vaší rutiny.

Kdy užívat Cordyceps a opatření během těhotenství

Optimální denní doba, kdy by měl být cordyceps užíván, se může lišit v závislosti na individuálních preferencích nebo doporučeních zdravotnického pracovníka či výrobce doplňku. Je důležité vždy dodržovat veškeré pokyny k dávkování, které vám poskytnou odborníci, abyste nejen dosáhli maximálních přínosů, ale také se vyhnuli možným vedlejším účinkům z nadměrné konzumace.

Úvahy o těhotenství

Pokud jste těhotná nebo plánujete brzké těhotenství, je důležité, abyste se před užíváním cordycepsu nejprve poradila se svým lékařem, protože jeho bezpečnost během těhotenství nebyla dosud dobře stanovena. Váš poskytovatel zdravotní péče vám může nabídnout individuální radu na základě faktorů, jako je anamnéza a aktuálně užívané léky, a zároveň zajistit, aby byla minimalizována případná rizika.

Potenciál cordycepsu zlepšovat funkci ledvin a zdraví srdce z něj dělá zajímavý doplněk stravy. Spotřebitelé se mohou lépe rozhodnout, který druh doplňku cordycepsu je pro ně nejvhodnější, pokud mají přístup ke správným údajům.

Výběr nejlepšího doplňku Cordycepsu

Ověření kvality, čistoty a účinnosti lze zajistit výběrem produktů, které jsou opatřeny pečetí USP nebo NSF vydanou nezávislým orgánem.

Kromě těchto certifikátů existuje několik faktorů, které je třeba zvážit při výběru doplňku cordycepsu:

  • Typ Cordyceps: Jak již bylo zmíněno v tomto článku, existují různé druhy houby cordyceps. Mezi nejčastěji používané patří Cordyceps sinensis a Cordyceps militaris. Ujistěte se, že jste si vybrali doplněk stravy obsahující jeden z těchto druhů, protože byly důkladně zkoumány pro své zdravotní přínosy.
  • Metoda pěstování: V přírodě sbíraný cordyceps může být vzhledem k jeho nedostatku drahý. Mnoho výrobců proto volí laboratorně pěstované odrůdy s využitím kontrolovaného prostředí, jako je tekutá fermentace nebo kultivace v pevném stavu na rýžových substrátech. Ujistěte se, že vámi vybraný doplněk stravy používá jednu z těchto metod, aby byla zaručena konzistentní účinnost a bezpečnost.
  • Dávkování a složení: Doplňky stravy Cordycep se dodávají v různých formách, jako jsou kapsle, tablety, prášky, tinktury nebo dokonce čaje. Vyberte si formu, která vám vyhovuje, a zároveň se ujistěte, že poskytuje přiměřenou dávku na jednu porci na základě výsledků vědeckého výzkumu - obvykle se pohybuje v rozmezí 1 000 až 3 000 miligramů denně.

Jakmile si vyberete vysoce kvalitní doplněk stravy s cordycepsem, je nezbytné dodržovat doporučené dávkování, které vám poskytne váš zdravotník nebo výrobce produktu. To vám pomůže maximalizovat jeho potenciální přínosy a zároveň minimalizovat případná rizika spojená s nadměrnou konzumací.

Pokud jste v oblasti doplňování kordycepsu nováčkem a nejste si jisti, která značka nebo typ produktu by byly pro vaše potřeby nejvhodnější, zvažte radu kvalifikovaného lékaře, který vám poradí na základě vašich individuálních požadavků a cílů. Cenné informace můžete získat také prostřednictvím online zdrojů, jako je ConsumerLab, nezávislá testovací organizace, která poskytuje objektivní recenze a srovnání různých doplňků stravy dostupných na trhu.

Vezměte prosím na vědomí, že ačkoli doplňky stravy s cordycepsem mají při správném užívání řadu zdravotních výhod pro zdravé jedince, neměly by nahrazovat řádnou lékařskou péči, pokud se potýkáte s určitými zdravotními potížemi. Před zahájením jakéhokoli nového doplňkového režimu se vždy poraďte se svým lékařem - zejména v případě těhotenství nebo kojení - protože některé složky mohou interagovat s léky nebo představovat riziko v těchto citlivých obdobích.

Výběr nejvhodnějšího doplňku cordycepsu může být obtížná volba, ale se správnými znalostmi a orientací můžete učinit kvalifikované rozhodnutí. Pokud jde o užívání cordycepsu během těhotenství, je z bezpečnostních důvodů nezbytná konzultace s lékařem; je však třeba vzít v úvahu i dodržování pokynů odborníků k dávkování.

Kdy užívat Cordyceps a opatření během těhotenství

Ačkoli neexistuje konkrétní denní doba, kdy by se měl cordyceps užívat, je nezbytné dodržovat veškerá doporučení zdravotnického pracovníka nebo výrobce doplňku stravy. Těhotné ženy by se měly před užíváním cordycepsu poradit se svým lékařem, protože jeho bezpečnost během těhotenství nebyla dobře prokázána.

Dávkování podle pokynů odborníků

Abyste zajistili optimální přínos a vyhnuli se možným nežádoucím účinkům, vždy dodržujte odborníky doporučené dávkování. Doporučená denní dávka cordycepsu militaris, jednoho z nejčastěji používaných druhů, je přibližně 1-3 gramy denně. Tato dávka se však může lišit v závislosti na faktorech, jako je věk, zdravotní stav a individuální potřeby.

Začněte s užíváním nižší dávky doplňků stravy s cordycepsem a postupně ji zvyšujte podle reakce vašeho těla. Je také velmi důležité věnovat pozornost případným nežádoucím účinkům, které se mohou při konzumaci těchto doplňků objevit; pokud po jejich užití pocítíte příznaky, jako je nevolnost nebo závratě, okamžitě přestaňte přípravek užívat a poraďte se se svým lékařem.

Konzultace s lékařem během těhotenství

Cordyceps nebyl podrobně studován u těhotných žen, proto jeho bezpečnost během těhotenství zůstává nejistá. Pokud čekáte nebo plánujete v blízké době otěhotnět, poraďte se před zařazením doplňků stravy s cordycepsem do svého jídelníčku se svým lékařem. Váš lékař může posoudit, zda jsou pro vás tyto položky vhodné s ohledem na proměnné, jako jsou stávající zdravotní problémy a možné lékové interakce.

  • WebMD uvádí, že cordyceps může být v těhotenství nebezpečný, protože může ovlivňovat hormony a potenciálně poškozovat vyvíjející se plod.
  • O tom, zda jsou doplňky stravy s cordycepsem bezpečné pro kojící matky, jsou k dispozici jen omezené informace. Z preventivních důvodů je vhodné zdržet se užívání doplňků stravy s cordycepsem během kojení, dokud nebude proveden další výzkum.

Pro optimální bezpečnost je důležité získávat doplňky stravy s cordycepsem z důvěryhodných zdrojů s certifikací USP nebo NSF. Hledejte značky, které nesou pečeť USP (United States Pharmacopeia ) nebo NSF (National Sanitation Foundation ), což znamená, že produkt byl testován a ověřen z hlediska kvality, čistoty a účinnosti nezávislou organizací.

Shrnuto a podtrženo, vždy dodržujte pokyny pro dávkování a poraďte se se svým lékařem, než začnete užívat doplňky stravy Cordycep, pokud jste těhotná nebo plánujete brzy otěhotnět. Kromě toho se ujistěte, že kupujete vysoce kvalitní výrobky. Tím maximalizujete přínosy této jedinečné parazitické houby a zároveň minimalizujete případná rizika.

Časté dotazy týkající se Cordycepsu

Existují vědecké důkazy pro cordyceps?

Ano, četné studie prokázaly potenciální zdravotní přínosy cordycepsu. Výzkum prokázal jeho schopnost zvyšovat hladinu energie, posilovat imunitu a zlepšovat funkci ledvin. K úplnému pochopení jeho účinnosti a bezpečnosti u lidí je však třeba provést rozsáhlejší klinické studie. Komplexní přehled výzkumu cordycepsu naleznete v tomto vědeckém článku.

Jak cordyceps působí na tělo?

Cordyceps může pozitivně ovlivňovat různé aspekty lidského zdraví tím, že zvyšuje produkci ATP (zvyšuje energii), zlepšuje využití kyslíku při cvičení, zlepšuje funkci imunitního systému, podporuje zdravou funkci ledvin a zdraví srdce. Kromě toho se tradičně používá pro zlepšení sexuálních funkcí u starších osob.

Jaká je nevýhoda cordycepsu?

Nevýhody spojené s užíváním cordycepsu jsou minimální, pokud se užívá podle pokynů; u některých jedinců se však mohou vyskytnout mírné vedlejší účinky, jako je průjem nebo sucho v ústech. Těhotné ženy by se měly před užíváním jakéhokoli doplňku stravy obsahujícího cordycepin poradit se svým lékařem vzhledem k omezeným informacím o jeho bezpečnosti během těhotenství.

Může cordyceps zmutovat a infikovat člověka?

Žádné důkazy nenasvědčují tomu, že by houby rodu Cordycep mohly mutovat a infikovat člověka přímo, jako to dělají v přírodě u hmyzu nebo jiných hostitelů. Zatímco některé druhy parazitují výhradně na hmyzu nebo členovcích(zdroj), ty, které se využívají pro léčebné účely, pocházejí z laboratorně pěstovaných kmenů speciálně kultivovaných pro lidskou spotřebu.

Závěr

Celkově lze říci, že cordyceps je silný doplněk s mnoha zdravotními přínosy. Tradiční čínská medicína ho již po staletí používá ke zlepšení energetické hladiny, imunity a sexuálních funkcí. Cordyceps může také potenciálně pomoci při vedlejších účincích léčby rakoviny a zdraví srdce.

Při výběru doplňku stravy s cordycepsem je důležité dodržovat pokyny odborníků k dávkování a v těhotenství se poradit s lékařem.

Chcete-li začít využívat potenciální výhody cordycepsu, zvažte jeho zařazení do svého denního režimu.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?