Jste po cordycepsu unavení?

Published:

Úloha Cordycepsu při zvyšování energie

Přemýšleli jste někdy o tom, proč jsou v dnešní době ve světě doplňků stravy v kurzu houby ophiocordyceps sinensis, známé také jako cordyceps? Tady je náhled do této problematiky. Tyto houby hrají důležitou roli v boji proti únavě nadledvinek a při zvyšování hladiny energie. Jak? Zvyšují produkci ATP ve vašem těle, čímž vám dávají pořádně zabrat při cvičení. Navíc podobně jako rhodiola rosea posilují reakci vašeho těla na stres.

Cordyceps, ať už cordyceps sinensis nebo cordyceps militaris, se v tradiční čínské medicíně používá již po staletí proti únavě a ke zlepšení výkonnosti při cvičení. Rhodiola rosea, často konzumovaná ve formě kapslí, je dalším doplňkem známým pro své potenciální zdravotní účinky. Stejně jako cordyceps může zlepšit využití kyslíku a zvýšit tak vaši vytrvalost. Takže až se příště budete cítit trochu ospalí, zvažte doplnění stravy o cordyceps nebo rhodiola rosea v kapslích. Možná vám dodají potřebnou vzpruhu!

Nezapomeňte však, že ačkoli jsou potenciální zdravotní přínosy těchto bioaktivních složek - od posílení imunitního systému až po podporu zdraví srdce - působivé, před zahájením jakéhokoli nového doplňkového režimu je vždy nejlepší poradit se s odborníkem. To je zásadní pro pochopení případných nežádoucích účinků a toho, jak může doplněk doplňovat léky, které již užíváte. Také se ujistěte, zda je doplněk dodáván ve formě kapslí pro snadné užívání.

Jste po cordycepsu unavení?

Zkoumání vlivu Cordycepsu na spánek

Zlepšení kvality spánku

Už jste někdy zažili noc, kdy jste se kvůli nespavosti neustále převalovali? Nejste v tom sami. Někteří lidé, kteří přidali do svého jídelníčku cordyceps, druh houbového doplňku, hlásí znatelné zlepšení kvality spánku. Domnívají se, že je to jako vypínač pro jejich mozek, který jim usnadňuje odchod do říše snů. Potenciální zdravotní přínosy skutečně stojí za zmínku.

Výzkum v oblasti regulace spánku zatím není připraven tato tvrzení o spánku REM a nespavosti podložit přesvědčivými fakty. Ale zvažte toto - pokud cordyceps může některým lidem pomoci dosáhnout klidnějšího spánku, mohl by fungovat i pro vás?

Vliv cirkadiánního rytmu

A ještě jedna zajímavá informace: cordyceps může ovlivnit váš cirkadiánní rytmus nebo regulaci spánku. To jsou vnitřní hodiny vašeho těla, které řídí bdění a nespavost a signalizují, kdy je čas na spánek REM, kdy je třeba jít spát nebo vstát a svítit.

Představte si následující scénář: Je pozdě večer, ale vaše tělo se kvůli nespavosti a únavě nadledvinek chová, jako by byl čas na snídani. To není legrace, že? Hypotalamus, který je často spojován s bdělostí, by mohl být potenciálně resetován pomocí cordycepsu, aby normalizoval vaše spánkové vzorce.

Omezený výzkum délky spánku

Na druhou stranu neexistuje mnoho výzkumů, které by přímo spojovaly účinky kapsle cordycepsu s délkou spánku nebo jeho nástupem. Takže i když někteří uživatelé přísahají na přínos této vlny ve zdravotních trendech pro lepší noční odpočinek, nemáme k dispozici solidní vědecký důkaz... zatím.

Je to podobné, jako když čtete knihu s chybějícími stránkami - chápete podstatu, ale přicházíte o důležité detaily. Než začnete houbu cordyceps ládovat jako bonbón v naději, že se vám prodlouží bdělost a že budete mít z houby prospěch, nezapomeňte: Potřebujeme v této oblasti další výzkum.

Potenciální zklidňující účinky

Nakonec si probereme něco, co se nazývá analog adenosinu - složitý termín pro prvky, které napodobují adenosin, sloučeninu, která podporuje spánek. Hádejte co? Cordyceps, druh houby, je údajně obsahuje! Často jsou spojovány s úlevou od únavy nadledvinek a regulací hypotalamu. Mohou vám tedy pomoci probudit se s pocitem svěžesti.

To znamená, že by mohly mít uklidňující účinky, které nepřímo podporují lepší spánek REM. Představte si je jako ukolébavku přírody, která vám pomůže uklidnit se po dlouhém dni, snížit stres a prodloužit celkovou dobu spánku. Jejich uklidňující vlnový rytmus pomáhá dosáhnout hlubšího odpočinku.

Vědecké důkazy: Cordyceps a spánkový režim

Souvislost mezi Cordycepsem a spánkem

Jen málo vědeckých studií přímo spojuje konzumaci ophiocordyceps sinensis, známého také jako cordyceps, se změnou spánkového režimu. Většina stávajících výzkumů se zaměřuje spíše na zvýšení energie než na regulaci spánku. Je to jako soustředit se na zvýšení výkonu motoru automobilu bez ohledu na jeho brzdy.

Výzkum často zdůrazňuje, jak může ophiocordyceps zlepšit váš celkový spánek, včetně spánku REM, nejen bdělé hodiny. Je to podobné, jako kdybyste studovali vlnu přínosů kávy pro produktivitu, ale opomíjeli její vliv na relaxaci před spaním.

Studie na zvířatech a potvrzení u lidí

Studie na zvířatech naznačují možné sedativní účinky cordycepsu na hypotalamus, což ovlivňuje spánek REM, ale potřebujeme potvrzení u lidí. Zjednodušeně řečeno, co funguje na vašeho domácího křečka nebo pacienty ve studiích na zvířatech, nemusí přesně fungovat na vás! Tyto studie se podobají testování nové receptury psího krmiva na labradorovi, než ji podáte čivavě.

Některé důkazy například ukazují, že ophiocordyceps má při regulaci cirkadiánního rytmu u myší podobný účinek jako rhodiola rosea - další rostlina známá svými adaptogenními vlastnostmi. Ale hele, pokud vím, tak my nejsme zrovna chlupatá zvířátka s fousky!

Je třeba dalšího výzkumu

K prokázání jasné souvislosti mezi konzumací cordycepsu sinensis a poruchami spánku nebo změnami v cyklech bdění je zapotřebí komplexnějšího výzkumu. Zatím je studium prospěšnosti houby cordyceps, zejména v doplňcích stravy s cordycepsem, a jejího vlivu na hodnoty EEG (elektroencefalogramu) během spánku podobné snaze složit skládačku, v níž chybí polovina dílků.

Studie EEG by mohly poskytnout informace o účincích těchto hub na delta vlny (pomalé vlny spojené s hlubokým spánkem) a neuronální aktivitu během různých fází spánku, včetně REM. Do té doby se však budeme jen dohadovat, zda jsou cordycepsy pro buňky našeho nervového systému spíše ukolébavkou nebo budíkem a jakou moc mohou mít při ovlivňování hladiny stresu.

Stručně řečeno:

Potřebujeme více studií na lidech

Potřebujeme data EEG

Potřebujeme lépe porozumět účinkům houby Cordyceps sinensis na naše delta vlny během REM spánku, jak je lze pozorovat pomocí EEG.

A především potřebujeme sílu trpělivosti, dokud věda nerozluští tajemství spánku REM, AR a EEG!

Takže až budete příště přemýšlet nad otázkou "ovlivňuje cordyceps spánek nebo sílu adenosinu?", vzpomeňte si, že věda o EEG nám zatím nedala jasnou odpověď!

Jste po cordycepsu unavení?

Stručně řečeno, po cordycepsu se necítíte, jako by vás srazil náklaďák. Ve skutečnosti jsou docela dobrým přítelem vašeho spánku, protože působí jako posilovač vašich EEG vzorců. Studie prokázaly, že tyto hravé houby mohou skutečně zlepšit váš spánek tím, že zvyšují aktivitu adenosinu a AR. Takže místo toho, abyste se cítili vyčerpaní, se možná budete probouzet s pocitem, že máte milion dolarů.

Ale neberte nás jen za slovo. Existuje spousta vědeckých důkazů o síle EEG a adenosinu, které tento názor potvrzují. Vědci si dali tu práci a zjistili, že cordyceps může pomoci regulovat spánkové cykly. To znamená méně nočního převalování a kvalitnější spánek.

Takže až se příště budete snažit zachytit nějaký ten Z, možná zkuste cordyceps. Kdo ví? Možná se váš spánek zlepší, vaše EEG se stabilizuje, hladina adenosinu se vyrovná a aktivita AR se normalizuje. Možná budete spát jako miminko.

Jste připraveni vyzkoušet tuto techniku spánku? Tak do toho! Čeká vás výhled do říše snů, jak naznačují et al. ve své studii AR!

ČASTO KLADENÉ DOTAZY

Jste po cordycepsu unavení?

Ne! Naopak, existuje názor, že přínosy houby cordyceps by mohly pomoci zlepšit kvalitu spánku. To může mít za následek zvýšení adenosinu, který lze měřit pomocí EEG, takže se během dne budete cítit svěžejší.

Mohu cordyceps používat jako přírodní lék proti nespavosti?

Ačkoli výzkum naznačuje, že cordyceps může napomáhat lepšímu spánku a potenciálně ovlivňovat adenosin a EEG zobrazení, je vždy nejlepší se před zahájením jakéhokoli nového doplňkového režimu poradit se svým poskytovatelem zdravotní péče.

Má užívání cordycepsu nějaké vedlejší účinky?

Cordyceps je obecně považován za bezpečný, ale stejně jako u jiných doplňků stravy pro spánek se mohou reakce jednotlivců lišit. Vždy začínejte s nižšími dávkami a sledujte reakci svého těla, případně pomocí EEG, na hladinu adenosinu.

Kde mohu koupit kvalitní cordyceps?

Vysoce kvalitní cordyceps, který může zlepšit váš spánek, najdete v renomovaných obchodech se zdravou výživou, jako je Cibdol s ohledem na přírodní doplňky.

Jak dlouho trvá, než cordyceps ovlivní můj spánkový režim?

Vliv doplňků stravy z houby cordyceps, konkrétně cordycepsu sinensis, na spánkový režim se u jednotlivých osob liší v závislosti na faktorech, jako je dávkování, individuální rychlost metabolismu a přítomnost adenosinu. Tento názor je mezi vědci běžně zastáván.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?