Je NMN dlouhodobě bezpečný?

Published:

Je NMN dlouhodobě bezpečný? Tato otázka je středem zájmu mnoha výzkumníků i zdravotních nadšenců. NMN, prekurzor NAD+, který je známý pro své potenciální účinky proti stárnutí a roli při opravách DNA, byl předmětem zkoumání mnoha vědců, kteří se zabývali jeho dlouhodobou bezpečností. Co však říká věda o bezpečnosti nmn?

V tomto komplexním výzkumu se zabýváme fyziologickým bezpečnostním profilem suplementace NMN a zkoumáme jeho vliv na svalovou funkci a pohyblivost. Seznámíme vás také s probíhajícími klinickými studiemi, které zkoumají dlouhodobé účinky užívání NMN.

Probíráme výsledky první studie lékařské fakulty Keio University zaměřené na zlepšení citlivosti na inzulín a hodnocení koncentrace NAD+. Je NMN dlouhodobě bezpečný? Odpověď se může skrývat v těchto studiích.

Krátkodobá bezpečnost suplementace NMN

Nikotinamid mononukleotid (NMN) si získal pozornost v oblasti zdraví a wellness díky svému potenciálnímu účinku proti stárnutí. Je však jeho užívání bezpečné? Pojďme to zjistit.

NMN je sloučenina, která slouží jako základ NAD+, který pomáhá udržovat opravy DNA a produkci energie v našich buňkách. Užívání doplňků stravy s NMN může pomoci doplnit klesající hladinu NAD+ s přibývajícím věkem.

Fyziologický bezpečnostní profil suplementace NMN

Studie ukázaly, že užívání NMN může být bezpečné až šest týdnů v dávkách od 100 mg do 1200 mg denně. U lidí ani myší nebyly zaznamenány žádné klinicky významné nežádoucí účinky.

  • Během těchto studií nebyly pozorovány žádné závažné nežádoucí účinky.
  • Nebyly zaznamenány žádné změny kardiovaskulárních parametrů.
  • V souvislosti s konzumací tohoto doplňku nebyly zjištěny žádné známky poškození jater nebo jiných orgánových dysfunkcí.

Vliv na svalovou funkci a pohyblivost

Výzkum naznačuje, že suplementace NMN by mohla potenciálně zlepšit svalovou funkci a pohyblivost u starších osob, což naznačuje možná preventivní opatření proti svalovým poruchám souvisejícím s věkem, jako je sarkopenie.

Ačkoli existují slibné náznaky týkající se přínosů a bezpečnostního profilu spojeného s krátkodobým užíváním NMN, je třeba provést podrobnější vědecká šetření, aby bylo možné učinit definitivní závěry týkající se jejich dlouhodobých účinků. Proto je třeba při zvažování zahájení užívání NMN postupovat opatrně, dokud nebudou k dispozici přesvědčivé důkazy.

Probíhající klinické studie dlouhodobého užívání NMN

Zatímco krátkodobá bezpečnost nikotinamidmononukleotidu (NMN ) je dobře známá, dlouhodobé účinky se stále zkoumají. V současné době probíhají tři klinické studie, které zkoumají dlouhodobé účinky nikotinamidmononukleotidu (NMN).

Zkoumání bezpečnostních parametrů pro dlouhodobé používání

První studie se zaměřuje především na stanovení bezpečnostních parametrů nmna při dlouhodobém užívání nmn. Tato studie zahrnuje komplexní zkoumání možných nežádoucích účinků a klinicky významných změn zdravotního stavu účastníků po pravidelném užívání doplňků nmn po dobu několika měsíců nebo dokonce let.

Hodnocení zaměřené na účinnost a dopady na zdraví

Druhá studie se zaměřuje na hodnocení účinnosti a možných zdravotních dopadů spojených s dlouhodobým užíváním nikotinamidmononukleotidu. Výzkumníci budou sledovat změny biomarkerů souvisejících se stárnutím, mechanismy oprav DNA a hladinu nikotinamidadenindinukleotidu (NAD+), který hraje klíčovou roli v buněčném metabolismu a produkci energie.

Tato konkrétní studie by mohla poskytnout cenné poznatky o tom, zda NMN skutečně může působit proti stárnutí tím, že v průběhu času zvyšuje hladinu NAD+ v lidských buňkách. Mohla by také odhalit případné negativní důsledky spojené s dlouhodobým užíváním.

Kromě těchto dvou studií probíhá v současné době další klinická studie zaměřená speciálně na dospělé ve středním věku a seniory, tedy na skupiny, které by mohly mít z potenciálních zásahů proti stárnutí, jako je doplňování NMN, největší prospěch.

Dospělí středního věku a senioři: Speciální cílená skupina

  • Dospělí středního věku: S přibývajícím věkem naše tělo přirozeně produkuje méně NAD+, což vede k různým stavům souvisejícím s věkem, jako je snížená hladina energie nebo pokles kognitivních funkcí. Tato skupina může mít z užívání doplňků NMN značný prospěch, pokud se ukáže, že jsou účinné při udržování optimální koncentrace NAD+ v buňkách.
  • Starší osoby: U starších osob, které již pociťují příznaky spojené s nižší hladinou NAD+ - včetně snížené svalové síly nebo zvýšené únavy - by pravidelný příjem účinného doplňku nmn mohl potenciálně pomoci tyto problémy zmírnit.

Všechny tři studie ještě nebyly ukončeny, a proto vědci z celého světa s napětím očekávají jejich výsledky, aby se dozvěděli více o skutečné povaze účinnosti této slibné sloučeniny a o jejím celkovém dopadu na lidské zdraví, zejména pokud jde o aspekty dlouhodobého užívání, a proto varují potenciální uživatele do té doby odpovídajícím způsobem na základě dostupných důkazů, které byly dosud shromážděny v rámci vědeckých šetření prováděných v tomto směru.

První studie lékařské fakulty Keio University o použití u lidí

V roce 2016 provedla Lékařská fakulta Keio University první studii o tom, jak lidé využívají nikotinamidmononukleotid (NMN), prekurzor nikotinamidadenindinukleotidu (NAD+), s cílem prozkoumat jeho účinky na citlivost na inzulín a potenciální využití při léčbě stavů souvisejících s věkem, jako je cukrovka.

Zlepšení citlivosti na inzulín

Studie zjistila, že suplementace NMN zlepšuje citlivost svalů na inzulín, což by mohlo pomoci zvládat stavy, jako je cukrovka, které jsou často spojeny se stárnutím. Tato zjištění jsou však založena na malém vzorku a vyžadují další ověření prostřednictvím větších studií.

Žádný významný vliv na koncentraci NAD+

Přestože se NMN podílí na dráze NAD+, nebyl při suplementaci NMN pozorován žádný výrazný vliv nebo zvýšení hladiny NAD+. Nedostatek důkazů o významném zvýšení koncentrace NAD+ ve studii vyvolává otázky ohledně účinnosti perorálního podávání a vyžaduje další výzkum možných dlouhodobých účinků a bezpečnosti.

Výzkumníci zdůraznili potřebu dalších klinických studií, aby lépe porozuměli krátkodobé bezpečnosti i dlouhodobým dopadům při pravidelném a dlouhodobém užívání doplňků NMN. Zdůraznili také oblasti, jako je farmakokinetika, které je třeba podrobně prozkoumat v souvislosti s touto novou sloučeninou, jejíž popularita stále roste navzdory dosavadním omezeným vědeckým poznatkům.

Stojí za zmínku, že ačkoli bezpečnost NMN nebyla klinicky prokázána, obecně se považuje za bezpečný pro lidskou spotřebu. Před užíváním jakýchkoli nových doplňků stravy je však vždy lepší poradit se s odborníkem.

Rostoucí poptávka po zdravotních produktech proti stárnutí, jako je NMN

Na světovém trhu roste poptávka po zdravotních přípravcích proti stárnutí a nikotinamid mononukleotid (NMN ) se stal jedním z nejvyhledávanějších doplňků. Tento zvýšený zájem lze přičíst jeho potenciálním přínosům proti stárnutí kůže a dalším stavům souvisejícím s věkem.

Potenciální přínos zvýšeného obratu metabolických produktů NAD proti stárnutí pleti

NMN zvyšuje hladinu nikotinamidadenindinukleotidu (NAD+), nezbytného koenzymu přítomného ve všech živých buňkách. Vyšší koncentrace NAD+ souvisí s lepší výkonností buněk a jejich metabolismem, což může zpomalit proces stárnutí pokožky. Výzkum naznačuje, že doplňování NMN může zvýšit produkci kolagenu, zlepšit elasticitu, redukovat vrásky a zlepšit celkové zdraví pokožky.

Naléhavá potřeba podrobného vědeckého zkoumání před definitivními závěry

I přes tyto slibné náznaky zůstává mnoho informací o NMN neznámých nebo neověřených důkladným vědeckým výzkumem. Přestože četné neoficiální zprávy hovoří o jeho účinnosti jako doplňku proti stárnutí, nelze zatím vyvodit definitivní závěry ohledně jeho bezpečnostního profilu nebo dlouhodobých účinků.

Tato mezera ve znalostech představuje významný problém vzhledem k tomu, že tato kategorie výrobků již dosáhla v rámci odvětví doplňků stravy mnohamilionového postavení. Proto je naléhavě zapotřebí podrobnějšího zkoumání krátkodobých i dlouhodobých dopadů pravidelného užívání NMN na lidské zdraví.

Zajištění bezpečnosti spotřebitelů a důvěryhodnosti tvrzení o účinnosti vyžaduje důkladné klinické studie prováděné po delší dobu spolu s komplexním dohledem po uvedení na trh, který sleduje případné nežádoucí účinky u uživatelů v různých demografických skupinách po celém světě. To zajišťuje informované rozhodovací procesy týkající se dalšího používání a případně i regulační dohled.

Kromě individuálních úvah o uživatelích existují také širší společenské důsledky, které se týkají zejména etických otázek spojených s širokým používáním, zejména s ohledem na možné nezamýšlené důsledky na populační dynamiku, pokud by se prostřednictvím těchto zásahů skutečně podařilo účinně prodloužit délku života. Proto je před jejich širokým zavedením nutné je pečlivě zvážit.

Randomizovaná kontrolovaná studie (RCT) o cvičení a suplementaci NNm u amatérských sportovců

V poslední době se objevil zvýšený zájem o potenciální výhody suplementace nikotinamidmononukleotidem (NMN). Tato zvýšená pozornost je způsobena jeho slibnými výsledky, které ukázala nedávná randomizovaná kontrolovaná studie provedená se zdravými amatérskými sportovci.

Cílem studie bylo prozkoumat, jaký vliv může mít cvičení v kombinaci se suplementací NMN na aerobní kapacitu. Výsledky byly poměrně zajímavé - bylo zjištěno, že tato kombinace vedla ke zlepšení aerobní kapacity účastníků. Nebyl však zaznamenán žádný znatelný vliv na fyzickou sílu.

To naznačuje zvýšenou úroveň fyzické aktivity, zejména u starších osob. Tato pozorování naznačují možná preventivní opatření proti svalovým poruchám souvisejícím s věkem, které jsou často spojeny se sníženou pohyblivostí a celkovou kvalitou zdraví.

Ačkoli se tato první zjištění zdají být slibná, zdůrazňují také potřebu dalšího podrobného vědeckého zkoumání, než bude možné učinit definitivní závěry o případných negativních dopadech v tomto směru. Proto by měli potenciální uživatelé přistupovat k suplementaci NMN opatrně, dokud nebudou k dispozici přesvědčivější důkazy o dlouhodobé bezpečnosti a účinnosti.

Slibné výsledky, ale je třeba dalšího výzkumu

Výsledky této RCT dávají naději mnoha lidem, kteří hledají způsoby, jak zlepšit svou fyzickou výkonnost a případně zpomalit úpadek související s věkem. Jako vždy u nových doplňků stravy nebo léčebných postupů, jako je NMN, je však důležité zatím nepředbíhat.

Je třeba dále zkoumat, jak přesně NMN působí v našem těle po delší dobu - zda se při dlouhodobém užívání mohou vyskytnout nepředvídané vedlejší účinky nebo interakce, jak může dávkování působit na různé lidi, zda mohou mít některé skupiny obyvatelstva větší prospěch než jiné atd.

Upozornění pro potenciální uživatele

Pokud na základě výsledků těchto předběžných studií uvažujete o tom, že NMN vyzkoušíte sami, nezapomeňte, že i když jsou první náznaky pozitivní, stále nevíme dost o důsledcích jeho dlouhodobého užívání. Různé faktory, jako je individuální genetická výbava, volba životního stylu, již existující zdravotní stav, mohou mimo jiné významně ovlivnit reakci člověka na tyto suplementy. Proto je nutná individuální konzultace, nejlépe pod odborným vedením. Do té doby zde zůstává klíčovým slovem opatrnost.

Časté dotazy týkající se Je Nmn dlouhodobě bezpečný?

Je NMN bezpečný pro dlouhodobé užívání?

Ačkoli první studie naznačují, že NMN je obecně bezpečný, je zapotřebí dalšího výzkumu, aby bylo možné určit jeho dlouhodobé účinky.

Jaké jsou dlouhodobé účinky NMN?

Ačkoli dlouhodobé účinky NMN nejsou zcela známy, může zlepšovat zdraví buněk a dlouhověkost.

Můžete užívat NMN každý den?

Ačkoli denní příjem může být prospěšný, optimální dávkování a frekvence zůstávají nejasné, takže je vždy nejlepší poradit se s lékařem před zahájením jakéhokoli doplňkového režimu.

Jaká jsou rizika užívání NMN?

Potenciální rizika zahrnují neznámé vedlejší účinky, protože chybí komplexní studie na lidech, takže je důležité postupovat opatrně.

Závěr

Je NMN bezpečný pro dlouhodobé užívání?

Krátkodobé studie naznačují, že suplementace NMN je obecně bezpečná a dobře snášená, ale chybí přesvědčivé důkazy o její dlouhodobé bezpečnosti.

Probíhající klinické studie zkoumají vedle zdravotních dopadů také bezpečnostní parametry a účinnost.

První studie na lidech provedená lékařskou fakultou Keio University zjistila zlepšení citlivosti na inzulín, ale žádný významný vliv na koncentraci NAD+.

Vzhledem k tomu, že poptávka po zdravotních přípravcích proti stárnutí, jako je NMN, se zvyšuje, existuje možnost, že zvýšený obrat metabolických produktů NAD bude mít příznivý vliv na stárnutí pokožky.

Před definitivním závěrem o dlouhodobé bezpečnosti suplementace NMN je nutné provést další vědecké šetření.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?