Nejnovější blogy | Page 12

  • Můžete cvičit jógu bez instruktora?

    November 5, 2023

    Přínosy jógy pro psychiku i tělo lze zažít při domácím cvičení pod vlastním vedením bez přítomnosti instruktora. Jako začátečník se naučte správné zarovnání, začínejte pomalu s jemnými pozicemi, používejte rekvizity, vyhýbejte se pouze pokročilým formám. Vedení učitelem má sice svou hodnotu, ale s opatrností si můžete bezpečně užívat pohodlí, úspory nákladů a terapeutických účinků sólové jógy. Vytvořte si prostor, vybudujte si sestavu, najděte inspiraci a postupně se rozvíjejte. Naslouchejte svému tělu a zaměřte se na základy.

  • Měli byste cvičit jógu na lačno?

    November 4, 2023

    Cvičení jógy před snídaní má některé výhody, jako je stimulace trávení a spalování přebytečných tuků, ale také značná rizika, jako jsou závratě, nevolnost a zranění. Zda je pro vás jóga na lačno vhodná, závisí na vašem zdravotním stavu, stylu jógy, úrovni zkušeností a typu postavy. Věnujte pozornost signálům svého těla během jógy na lačno a po ní. Pro většinu lidí je ideální lehká svačina 30-60 minut před cvičením jógy, která jim dodá energii a pohodlí během cvičení.

  • Proč se po józe cítím tak dobře?

    November 4, 2023

    Joga je kombinací fyzických pozic, hlubokého dýchání a meditace, která přináší psychické i fyzické výhody, po nichž se budete cítit skvěle. Snížením hladiny stresových hormonů a zvýšením hladiny endorfinů dochází k přirozenému zlepšení nálady. Jóga posiluje sebepřijetí, disciplínu, všímavost, vnitřní klid a propojení. Soustředění se dovnitř vytváří přirozené opojení, protože získáváte moudrost a učíte se zbavovat soudů a přistupovat k životním požadavkům z klidného, vyrovnaného místa.

  • Mám cvičit jógu ráno nebo večer?

    November 4, 2023

    Tento článek porovnává ranní a večerní jógu. Mezi výhody ranní jógy patří zvýšení energie, produktivity a metabolismu, zatímco večerní jóga navozuje hlubší relaxaci a lepší spánek. Ideální čas pro jógu závisí na úrovni energie, povinnostech, tréninkovém plánu, potřebě flexibility, časovém rozvržení práce a rodiny, chronotypu a celkové důslednosti....

  • Jak jóga působí duchovně?

    November 4, 2023

    Joga je starobylá indická praxe s holistickým přístupem ke sjednocení mysli, těla a ducha. Jádrem jógy je duchovní—přesahující pouhé fyzické pozice, aby si člověk uvědomil své nejvyšší já. Prostřednictvím etických principů, pozic, dechových cvičení a meditace má jóga za cíl přivést cvičence do přítomného okamžiku, rozvinout jeho nepřipoutanost a odemknout jeho plné vědomí. Společným tréninkem mysli a těla jóga probouzí v praktikujících jejich vnitřní moudrost a vzájemné propojení.

  • Je jóga zasvěcena Bohu?

    November 4, 2023

    Joga vznikla v rámci hinduistické spirituality, ale s jejím celosvětovým rozšířením se přizpůsobila i světské sféře. Většina moderních lekcí jógy se vyhýbá zjevným náboženským prvkům a zaměřuje se spíše na přínosy pro fyzické a duševní zdraví. Přetrvávají však některé termíny a myšlenky pocházející z hinduismu, které...

  • Jak dlouho by měl začátečník cvičit jógu?

    November 4, 2023

    Při začátcích s jógou začněte s kratšími 20-30minutovými lekcemi, aby si tělo stihlo zvyknout. Cvičení postupně rozšiřujte, abyste se vyhnuli přetížení nebo zranění. Spíše než na délku sezení se zaměřte na správné zarovnání v základních pozicích. Obtížnost zvyšujte pomalu, jak se v průběhu týdnů a měsíců zlepšuje vaše vytrvalost. Zpočátku se vyhněte...

  • Stačí 30 minut jógy denně?

    November 3, 2023

    Mnozí se ptají, zda stačí pouhých 30 minut jógy denně, abyste pocítili její přínos. Ačkoli se často doporučuje delší cvičení, i krátké každodenní 30minutové cvičení jógy může být velmi prospěšné. Vejde se do nabitého rozvrhu, umožňuje pravidelné cvičení, pokrývá základy a hodí se pro svižné styly, jako je vinjása nebo hatha flow. Pomalý pohyb, minimalizace přechodů, delší držení základních pozic a zaměření na práci s dechem a vědomím maximalizují 30minutovou rutinu. Začátek tohoto realistického návyku přináší obrovské duševní i fyzické odměny.

Jaký produkt potřebuji?