Ájurvédská medicína

Published:

Ájurvédská medicína, holistický léčebný systém s prastarými kořeny v indické kultuře, nabízí bohaté znalosti pro udržení optimálního zdraví a pohody. Tento tradiční medicínský systém zdůrazňuje význam rovnováhy mezi fyzickým, duševním a emocionálním stavem člověka pro prevenci a léčbu různých onemocnění.

Tento příspěvek se zabývá počátky ájurvédy, porovnává ji s jinými tradičními formami medicíny a zkoumá její minulost. Probereme také základní principy a pojmy, kterými se tato praxe řídí, jako je prakriti (individuální konstituce) a dóši (bioenergie).

Dále se budeme zabývat úlohou ájurvédských lékařů neboli vaidyů při poskytování individuálních léčebných plánů na základě jedinečných potřeb jednotlivce. Kromě toho prozkoumáme populární využití ájurvédské medicíny u konkrétních onemocnění, jako je kašel, léčba cukrovky, léčba hubnutí a prostředky na zvýšení výšky.

Nakonec se blíže podíváme na doplňky stravy a bylinné přípravky běžně používané v ájurvédě a budeme se zabývat možnými interakcemi s moderními léky. Síťová farmakologie se jako inovativní přístup k objevování léčiv stále vyvíjí,

Ayurvedic Medicine

Počátky ájurvédské medicíny

Ájurvéda, starobylý systém zdravotní péče, který vznikl v Indii před více než 3 000 lety a praktikuje se dodnes, je přírodní forma medicíny. Skládá se z vnitřního očistného procesu, speciální stravy, bylinných přípravků, masáží, jógy a meditace. V Indii je dnes ájurvédská medicína považována za rovnocennou konvenční západní medicíně spolu s tradiční čínskou medicínou a dalšími alternativními způsoby léčby.

Historické kořeny ve staré indické kultuře

Ájurvéda má své kořeny v bohatém kulturním dědictví a moudrosti předávané z generace na generaci starověkými indickými mudrci známými jako rišiové. Tito moudří muži vytvořili tento holistický léčebný systém na základě svých pozorování a pochopení přírodních zákonů pro udržení zdraví a pohody. Samotné slovo "ájurvéda" pochází ze dvou sanskrtských slov: "Ayu", což znamená život nebo délka života, a "Veda", což znamená vědění nebo nauka - což ji označuje jako vědu o životě.

Nápisy z doby kolem roku 1500 př. n. l. zmiňují, že tito mudrci používali léčivé rostliny k léčbě různých onemocnění. Postupem času bylo jejich učení shrnuto do textů zvaných Védy (například Rigvéda), které tvoří základ pro moderní ájurvédské postupy.

Srovnání s jinými tradičními lékařskými systémy

Ájurvédská medicína má společné rysy s několika dalšími starověkými zdravotnickými systémy po celém světě, včetně tradiční čínské medicíny (TCM) a řecko-arabského systému Unani Tibb. Všechny tři zdůrazňují obnovení rovnováhy v těle jedince pomocí přírodních terapií, jako jsou byliny, úpravy stravy, jógová cvičení a meditační techniky. Každý systém má však své jedinečné teorie a diagnostické metody.

TČM se například zaměřuje na koncept čchi (energie) proudící meridiány v těle a snaží se o rovnováhu sil jin a jang. Unani tibb je naproti tomu založena na čtyřech humorech - krvi, hlenu, žluté žluči a černé žluči -, které je třeba pro udržení dobrého zdraví vyrovnávat.

Naproti tomu ájurvéda vych ází z pojmů prákriti (konstituce), dóši (životní síly), agni (trávicí oheň) a dhátu (tkáně). Velký důraz klade také na pochopení typu mysli a těla nebo konstituce jedince předtím, než předepíše jakýkoli léčebný plán.

Principy a koncepty ájurvédy

Základní principy ájurvédy jsou založeny na univerzální provázanosti mezi jednotlivcem a jeho prostředím. Tento holistický přístup se zaměřuje na udržení rovnováhy v tělesné konstituci(prakriti) a životních silách(dóš). Lidé jsou na základě svých anatomických fyziologických charakteristik rozděleni do tří typů - váta (vzduch), pitta (oheň), kapha (voda).

Porozumění prakriti

Prakriti, které je určeno při narození, je ovlivněno faktory, jako je genetika, strava a životní návyky. Zůstává konstantní po celý život. Prakriti si lze představit jako plán, který pomáhá určit, jak náchylný může být člověk k určitým nemocem nebo nerovnováze. Kromě toho poskytuje náhled na optimální stravu, volbu životního stylu a terapie pro dosažení celkové pohody šité na míru každému člověku.

Comparison with other traditional medical systems

Vyvážení dóš pro optimální zdraví

  • Váta řídí pohyb, dýchání, krevní oběh a nervové impulzy. Nerovnováha váty může vést k úzkosti, nespavosti a zažívacím potížím.
  • Pitta řídí metabolismus, trávení a tělesnou teplotu. Nerovnováha může mít za následek záněty, kožní vyrážky nebo pálení žáhy.
  • Kapha je zodpovědná za strukturu, růst a mazání kloubů. Nadbytek kaphy může způsobovat přibývání na váze, dýchací potíže a letargii.

Ájurvédští lékaři se zaměřují na identifikaci příčiny nerovnováhy těchto dóš a předepisují léčbu, jako jsou bylinné přípravky, úprava stravy a změna životního stylu, aby obnovili jejich harmonii. Tento přístup zajišťuje holistický léčebný proces, který se zabývá jak fyzickými, tak duševními aspekty pohody.

Ájurvédská medicína se po staletí používá k udržení optimálního zdraví a pohody a představuje alternativní pohled na tradiční lékařské postupy. Pochopením principů prakriti a vyrovnávání dóš můžeme získat přehled o tom, jak ájurvéda působí na podporu celostního uzdravení.

Principy a koncepty ájurvédy

Křehká rovnováha mezi myslí, tělem a duchem je podle ájurvédy rozhodující pro zdraví; pochopení této rovnováhy může člověku pomoci přirozeně dosáhnout optimálního zdraví. Tento holistický přístup ke zdravotní péči se zaměřuje na udržení harmonie v rámci individuální konstituce (prakriti) a životních sil (dóš). Pochopením těchto principů lze přirozenou cestou dosáhnout optimálního zdraví.

Porozumění Prakriti

Podle ájurvédy má každý člověk jedinečnou prakriti neboli konstituci, která je určena jeho fyzickými vlastnostmi, mentálními vlastnostmi a emocionálními sklony. Předpokládá se, že tato vrozená povaha zůstává po celý život neměnná. Různé faktory, jako je strava, životní styl, úroveň stresu, podmínky prostředí a genetika, však mohou ovlivnit celkový stav jedince.

Přesné určení prakriti vyžaduje posouzení vyškolenými ájurvédskými lékaři. Ti vyhodnocují řadu aspektů, jako je stavba těla, fungování orgánů a dokonce i osobnostní rysy, aby mohli poskytnout individuální pokyny pro dosažení optimálního zdraví. Udržování vyvážené prakriti pomáhá předcházet chronickým onemocněním a zároveň podporuje vitalitu a dlouhověkost.

Vyvážení dóš pro optimální zdraví

Tři dóši - váta (vzduch), pitta (oheň) a kapha (voda) - jsou základní prvky, které řídí fyziologické funkce v lidském těle. Každá dóša má specifické vlastnosti, které přispívají k celkovému zdraví, pokud je udržována v rovnováze:

  • Váta řídí procesy související s pohybem, jako je krevní oběh, dýchání a nervové impulzy;
  • Pitta řídí metabolické činnosti včetně trávení, regulace tělesné teploty a hormonální rovnováhy;
  • Kapha je zodpovědná za udržování struktury, síly a imunity prostřednictvím správné hydratace, výživy a růstu tkání.

Nerovnováha dóš může vést k různým zdravotním problémům, od drobných potíží, jako jsou zažívací potíže nebo únava, až po závažnější onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby, cukrovka a duševní poruchy. Cílem ájurvédské medicíny je obnovit rovnováhu pomocí úpravy stravy, bylinných přípravků, změny životního stylu a dalších terapeutických zásahů přizpůsobených jedinečným potřebám každého jednotlivce.

Principles and Concepts in Ayurveda

Stravovací doporučení podle typů dóš

Ájurvédské zásady zdůrazňují význam vyvážené stravy, která je v souladu s prakriti. V závislosti na dominantní dóše se doporučují konkrétní potraviny:

  1. Váta typy by měly konzumovat teplá, výživná jídla bohatá na zdravé tuky a bílkoviny;
  2. Pitta jedincům prospívají ochlazující potraviny se sladkou, hořkou a svíravou chutí;
  3. Kapha lidé potřebují lehkou, suchou stravu, která se skládá hlavně ze zeleniny, obilovin a libových bílkovin.

Bylinné prostředky pro vyrovnání dóš

Kromě úpravy stravy hrají v ájurvédské medicíně zásadní roli bylinné prostředky. Různé léčivé rostliny mají vlastnosti, které pomáhají obnovit harmonii mezi dóšami:

  • Ašvagandha (Withania somnifera) - vyrovnává vátu a kaphu a zároveň zvyšuje celkovou vitalitu;
  • Kurkuma (Curcuma longa) - zmírňuje záněty spojené s nerovnováhou Pitta;

Základy a koncepty ájurvédy jsou pro pochopení tohoto starobylého léčebného systému nepostradatelné. Když získáme lepší přehled o povinnostech a odborných znalostech lékařů, můžeme si uvědomit, jak se v ájurvédské medicíně vytvářejí individuální léčebné plány.

Oblíbené použití pro konkrétní stavy

V rozvojových zemích poskytuje ájurvédská medicína alternativu ke konvenční léčbě a lékům na různé zdravotní potíže. Mnoho lidí se k tomuto starobylému systému obrací, když nejsou spokojeni s konvenčními možnostmi léčby nebo chtějí přirozenější přístup ke své zdravotní péči. To platí zejména v rozvojových zemích, kde podvýživa a podváha zůstávají významnými rizikovými faktory pro celkové zdraví a pohodu obyvatelstva. Tento segment se zabývá některými široce používanými ájurvédskými postupy léčby běžných problémů, jako je kašel, cukrovka, hubnutí a zvyšování výšky.

Nejlepší ájurvédské léky na kašel

Kašel může být způsoben několika faktory, jako jsou alergie, infekce nebo dráždivé látky z prostředí. Ájurvéda nabízí řadu bylinných přípravků, které mohou pomoci zmírnit příznaky kašle přirozenou cestou, aniž by způsobovaly vedlejší účinky často spojené s volně prodejnými léky. Mezi účinné ájurvédské léky patří Tulsi (bazalka posvátná), která má antimikrobiální vlastnosti; kořen lékořice (Glycyrrhiza glabra), který je známý svým uklidňujícím účinkem na krk; zázvor (Zingiber officinale), který pomáhá snižovat záněty; a med smíchaný s práškem z černého pepře, který přináší úlevu od úporného kašle.

Ájurvédské léky na cukrovku

Diabetes mellitus je chronická metabolická porucha charakterizovaná vysokou hladinou cukru v krvi v důsledku nedostatečné produkce inzulínu nebo jeho neefektivního využití tělesnými buňkami. Moderní medicína využívá k léčbě cukrovky převážně syntetické léky a inzulínové injekce, zatímco ájurvéda se snaží řešit příčinu pomocí změny stravování, změny životních návyků a bylinných přípravků. Mezi oblíbené ájurvédské léky na cukrovku patří hořká tykev (Momordica charantia), semena pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum), Gymnema sylvestre a skořice (Cinnamomum zeylanicum). Bylo prokázáno, že tyto byliny pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi tím, že zlepšují citlivost na inzulín nebo stimulují slinivku břišní k větší produkci inzulínu.

Popular Uses for Specific Conditions

Účinná léčba hubnutí v ájurvédě

Ájurvéda klade důraz na holistický přístup k hubnutí, který zahrnuje vyváženou stravu, pravidelné cvičení, zvládání stresu a užívání specifických bylin, které jsou známé svými hubnoucími účinky. Mezi účinné ájurvédské postupy hubnutí patří prášek Triphala - kombinace tří plodů: Amalaki (Emblica officinalis), Bibhitaki (Terminalia bellirica) a Haritaki (Terminalia chebula); výtažek z guggulu Commiphora mukul; kůra plodů Garcinia cambogia; a výtažky ze zeleného čaje bohaté na antioxidanty, jako jsou katechiny. Tyto přírodní prostředky působí tak, že podporují metabolismus, snižují vstřebávání tuků nebo potlačují chuť k jídlu.

Ájurvédské léky zvyšující výšku

Genetické faktory jsou sice hlavním faktorem určujícím výšku, ale růst v dětství a dospívání může ovlivnit i strava, hormonální rovnováha a celkový zdravotní stav. Kromě podpory zdravých stravovacích návyků bohatých na základní živiny, jako je vápník, vitamin D a bílkoviny potřebné pro růst a vývoj kostí,

  • Ashwagandha: Tato adaptogenní bylina pravděpodobně stimuluje produkci lidského růstového hormonu, který pomáhá přirozeně zvyšovat výšku.
  • Šatavari: Asparagus racemosus je známý svou schopností vyrovnávat hormony, což může přispívat k optimálnímu růstu.
  • Mulethi (Lékořice): (Glycyrrhiza glabra) se v ájurvédě tradičně používá jako přírodní prostředek na podporu růstu výšky díky svým estrogenním vlastnostem, které mohou stimulovat růst kostí.

Před zahájením jakékoli bylinné léčby nebo doplňkového léčebného plánu je důležité požádat o radu zkušeného ájurvédského lékaře, který vám může poskytnout nejvhodnější léčebné prostředky a dávkování přizpůsobené vašim individuálním potřebám a zdravotnímu stavu. Pomůže vám určit nejvhodnější prostředky a dávkování na základě vašich individuálních potřeb a zdravotního stavu.

Mnozí dnes používají ájurvédskou medicínu, starobylou formu léčby, jako náhradu konvenčních léků. Vzhledem k rostoucí popularitě ájurvédských doplňků stravy a bylinných přípravků je nutné zvážit, jak mohou interagovat s jinými léky.

Doplňky stravy a bylinné přípravky v ájurvédě

Vzhledem k tomu, že stále více lidí hledá přírodní možnosti, jak si udržet a zlepšit zdraví, roste obliba nutraceutik odvozených z tradičních funkčních potravin. Mezi tyto výrobky patří doplňky stravy, vitaminy, minerály, antioxidanty, tonizující přípravky zvyšující kvalitu bílkovin. Mnoho jednotlivců se rozhodlo zařadit tyto doplňky stravy do svého pravidelného režimu pro zlepšení osobního zdraví a wellness.

Běžné složky ájurvédských doplňků stravy

Ájurvédské doplňky stravy často obsahují řadu bylin a dalších složek, které se v tradiční medicíně používají již po staletí. Mezi běžné složky těchto produktů patří:

  • Ašvaganda (Withania somnifera): Ašvaganda je adaptogenní bylina, známá jako indický ženšen nebo zimní třešeň, která pomáhá snižovat hladinu stresu a podporuje celkovou vitalitu.
  • Kurkuma (Curcuma longa): Kurkuma je oblíbené koření se silnými protizánětlivými účinky díky své účinné sloučenině kurkuminu.
  • Brahmi (Bacopa monnieri): Tato bylina je známá svými kognitivními účinky na udržení paměti a zlepšení soustředění.
  • Guggul (Commiphora mukul): Tradičně se používá ke snížení hladiny cholesterolu tím, že podporuje zdravý metabolismus lipidů v těle.
  • Trikatu: Kombinace tří ostrých koření - černého pepře(Piper nigrum), dlouhého pepře(Piper longum) a zázvoru(Zingiber officinale)- používaná ke stimulaci trávení a zlepšení vstřebávání živin.

Možné interakce s běžnými léky

Ájurvédská medicína má bohatou historii, ale je důležité si uvědomit, že některé byliny, kovy, minerály a další látky, které se v těchto prostředcích nacházejí, nebyly důkladně prozkoumány západním ani indickým výzkumem. V důsledku toho mohou existovat potenciální interakce mezi ájurvédskými doplňky stravy a konvenčními léky.

Pro zajištění bezpečnosti při užívání doplňků stravy spolu s moderními léky zvažte následující opatření:

  1. Poraďte se se svým lékařem: Před zahájením užívání jakéhokoli nového doplňku stravy se vždy poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem. S poskytovatelem zdravotní péče proberte případná rizika nebo kontraindikace na základě vaší anamnézy.
  2. Vyvarujte se autodiagnostiky: Je důležité, abyste si sami nepředepisovali bylinné léky bez řádného vedení zkušeného lékaře, který rozumí tradičním i moderním zdravotnickým postupům.
  3. Udržujte otevřenou komunikaci: Udržujte všechny členy svého zdravotnického týmu informované o doplňcích stravy, které užíváte, aby mohli sledovat případné nežádoucí účinky nebo interakce s léky.
  4. Seznamte se s běžnými interakcemi: Ginkgo biloba ovlivňuje léky na ředění krve, jako je warfarin; kořen lékořice zvyšuje krevní tlak, pokud je užíván spolu s diuretiky - vždy se informujte o možných rizicích spojených s konkrétními složkami ájurvédských produktů.

Zařazení ájurvédských doplňků stravy a bylinných přípravků do vašeho životního stylu může přinést řadu potenciálních zdravotních výhod. Je však nezbytné uvědomit si možné interakce s běžnými léky a před zahájením jakéhokoli nového doplňkového režimu se poradit se zdravotnickými pracovníky. Ájurvédské léky se používají již po staletí a jsou známé svou účinností při léčbě chronických onemocnění, jako jsou například kardiovaskulární choroby. Ájurvédští lékaři používají léčivé rostliny k vytvoření bylinných přípravků, které jsou bezpečné a účinné. Na rozdíl od moderních léků mají ájurvédské prostředky méně vedlejších účinků a představují přirozený způsob, jak zlepšit své zdraví.

Ájurvédská medicína využívá doplňky stravy a bylinné přípravky, které mohou přinést řadu výhod. Síťová farmakologie, slibná oblast výzkumu, může změnit objevování léčiv spojením ájurvédských principů s tradičními biomedicínskými metodami.

Moringa

Síťová farmakologie a budoucnost objevování léků

Dalším paradigmatem v objevování léků je síťová farmakologie, v níž se výzkumníci zaměřují na vzájemně propojené systémy v těle, nikoli pouze na jeden cíl nebo dráhu onemocnění. Tento přístup k léčbě je v kontrastu s konvenční biomedicínou, která obvykle uplatňuje pohled zdola nahoru. Celostní chápání organismů a jejich interakcí s prostředím, které je obsaženo v základních naukách a metodikách používaných ájurvédskými lékaři, směřuje shora dolů a nabízí potenciální pokrok díky integraci těchto principů.

Srovnání síťové farmakologie s konvenčními biomedicínskými přístupy

Biomedicínští výzkumníci se zaměřují na hledání konkrétních molekulárních cílů, které by mohly být upraveny pro léčbu onemocnění. Tento redukcionistický přístup má však svá omezení kvůli úzkému záběru a nedostatečnému zohlednění komplexních biologických sítí. Naproti tomu síťová farmakologie se zaměřuje na studium složité sítě vztahů mezi geny, proteiny, metabolity, signálními drahami a dalšími faktory, které se podílejí na zdravotních a chorobných stavech.

Tato širší perspektiva umožňuje komplexnější pochopení interakce různých složek v rámci systému organismu i jeho prostředí. Jako takový je v úzkém souladu s principy, na nichž je založena ájurvédská medicína - klade důraz na rovnováhu mezi různými tělesnými prvky (dóšami) a zároveň zohledňuje jednotlivé konstituce (prakriti).

Potenciální pokrok díky integraci ájurvédských principů

Celostní rámec ájurvédy poskytuje cenné poznatky o fyziologii člověka, které by mohly pomoci pokročit v moderním úsilí o objevování léků, pokud budou začleněny do síťových farmakologických přístupů. Například:

  • Klasifikace na základě dóš: Vědci mohou na základě kategorizace osob podle jejich dóšické konstituce (váta/pitta/kafa) vyvinout individuální léčebné strategie, které zohledňují jedinečné potřeby každého pacienta. To by potenciálně mohlo vést k účinnější léčbě s menším počtem nežádoucích účinků.
  • Bylinné prostředky: Ájurvédská medicína má bohatou historii používání rostlinných látek při různých onemocněních, z nichž mnohé byly potvrzeny moderním vědeckým výzkumem. Studiem těchto přírodních látek a jejich interakcí v biologických sítích mohou vědci objevit nové kandidáty na léky nebo zlepšit stávající terapie.
  • Spojení mysli a těla: Ájurvéda uznává význam duševní pohody pro celkové zdraví a zdůrazňuje praktiky, jako je meditace a jóga, které udržují rovnováhu. Začlenění těchto poznatků do síťové farmakologie by mohlo pomoci identifikovat nové cíle pro léčbu psychiatrických poruch nebo jiných stavů ovlivněných psychologickými faktory.

Kromě těchto potenciálních pokroků podporuje integrace ájurvédských principů do síťové farmakologie také udržitelnější přístup k objevování léčiv. Mnoho konvenčních léčiv se získává z neobnovitelných zdrojů nebo vyžaduje ekologicky škodlivé výrobní procesy. Ájurvéda naproti tomu využívá především obnovitelné rostlinné materiály a používá ekologicky šetrné metody přípravy.

Pro plné využití výhod, které nabízí spojení síťové farmakologie s tradičními lékařskými systémy, jako je ájurvéda, je zásadní, aby výzkumní pracovníci napříč obory - včetně molekulární biologie, bioinformatiky, etnofarmakologie a klinické medicíny - úzce spolupracovali na multidisciplinárních projektech zaměřených na objevování inovativních léčebných možností založených na holistickém pohledu.

Budoucnost je velkým příslibem pro ty, kdo přijmou tento integrativní přístup k objevování léků; nejenže budeme schopni objevit nové léčebné postupy, ale také významně přispějeme k zachování biologické rozmanitosti naší planety a zároveň podpoříme globální zdravotní rovnost prostřednictvím dostupných zdravotnických řešení, která mají kořeny ve starobylé moudrosti kombinované s nejmodernější vědou.

Effective Weight Loss Treatments in Ayurveda

Časté dotazy týkající se ájurvédské medicíny

Je ájurvédská medicína vědecky ověřená?

Ájurvédská medicína se praktikuje již tisíce let a mnohé léčebné postupy vykazují pozitivní výsledky. Vědecký výzkum její účinnosti je však ve srovnání s konvenční západní medicínou omezený. Některé studie potvrzují účinnost některých ájurvédských léčebných postupů, ale k prokázání jejich platnosti je zapotřebí důkladnějšího výzkumu.

Jaká jsou témata výzkumu v ájurvédě?

Výzkumná témata v ájurvédě zahrnují studium farmakologických vlastností bylinných léků, pochopení nerovnováhy dóš a jejich vlivu na zdraví, hodnocení detoxikačních metod, jako je pančakarma, zkoumání dietních doporučení založených na jednotlivých typech konstitucí (dóš) a zkoumání integrativních modelů zdravotní péče, které kombinují tradiční a moderní lékařské postupy.

Jakých je 5 principů ájurvédy?

Pět principů ájurvédy je následujících:

  1. Koncept tridoši (váta, pitta a kapha), který řídí tělesné funkce;
  2. Prakriti neboli určení tělesného typu;
  3. Dinačárja - každodenní postupy pro udržení zdraví;
  4. Ritučarja - sezónní režimy pro dobrou pohodu a
  5. Ahar Vidhi Vishesayatana - pokyny pro vyváženou stravu přizpůsobenou konstituci.

Jaký je nejlepší citát o ájurvédské medicíně?

"Když je strava špatná, medicína je k ničemu. Když je strava správná, léky nejsou potřeba." Tento slavný citát neznámého autora zdůrazňuje význam, který je v ájurvédské praxi přikládán správné výživě jako prostředku k udržení dobrého zdraví, aniž bychom se museli spoléhat pouze na léčebné zásahy.

Závěr

Ájurvédská medicína je starobylý lékařský systém, který pochází z Indie a po staletí se používá k udržení dobrého zdraví. Jedná se o holistický přístup, který se zaměřuje na rovnováhu mysli, těla a ducha. Pochopení tří dóš - váta, pitta a kapha - je nezbytné pro přizpůsobení léčby a postupů specifickým potřebám každého jednotlivce.

Mezi běžné postupy patří vnitřní očistné procesy, speciální diety podle typu dóši a bylinné léky. Ájurvédskou medicínu lze integrovat do moderních systémů zdravotní péče, ale může to být náročné. Existují úspěšné modely integrované zdravotní péče, ale při používání ájurvédské medicíny vedle konvenční léčby je důležité dbát na opatrnost a poradit se s kvalifikovaným lékařem kvůli možným interakcím mezi bylinnými přípravky a farmaceutickými léky.



Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?