Na vaši adresu nedoručujeme naše zásilky
Z důvodu zákonů a regulací, které jsou platné ve vaší zemi, nejsme schopni doručit naše produkty do vaší země. Pokud máte jakékoliv otázky, tak nás neváhejte kontaktovatRádi vám pomůžeme
Máte otázky ohledně našich produktů či obsahu? Pak nás neváhejte kontaktovat.Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usŽádné produkty
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usFlavanoly jsou podtřídou větší skupiny chemikálií, které známe pod jménem flavonoidy. Flavnoidy můžeme nalézt ve velkém množství rostlin a věří se[1], že mohou pomoci zlepšit zdraví. Skupina flavanolů známá jako katechiny nejspíše přispívá k antioxidačním[2] účinkům řady jídel a pití.
Rostliny syntetizují tyto flavanoly jako sekundární metabolity. Tyto metabolity nepřispívájí k rozmnožování a vývoji, ale mohou pomoci některým druhům vyrovnat se s environmentálním stresem. Flavanoly nejspíše vykazují antioxidační a ochranné vlastnosti[3] u rostlin, ale jejich přesná role ještě není jasná.
Na rozdíl od jejich blízkých příbuzných - antokyanu a flavanonů - flavanoly jsou úplně bezbarvé[4]. Jakmile jsou extrahovány, tak jejich molekuly tvoří kondenzovanou, bezbarvou tekutinu.
Flavanoly se nacházejí v různých populárních jídlech a pitích. Nejčastěji jsou obsaženy ve slupkách a semínkách v ovoci a zelenině.
Flavanoly můžeme[5] nalézt v relativně vysoké koncentraci v ovocných džusech, marmeládách, jablkách, avokádech, fíku, mangu, jahodách, kakau, třešních, černém a zeleném čaji, bílém vínu a v portském vínu.
Konzumace flavanolu závisí na vašem jídelníčku, ale výzkum naznačuje, že průměrný příjem flavanolů je kolem 50 mg v některých částech Evropy.
Předběžný výzkum naznačuje, že flavanoly mohou mít potenciální terapeutické účinky. Těmto chemikáliím se nevěnovalo tolik pozornosti, ale limitovaný výzkum vypadá vcelku slibně.
Katechiny jsou typem flavonoidů a mohou mít prospěšné účinky na zdraví našeho srdce, díky jejich proti-zánětlivým a antioxidačním účinkům.
Primární katechin, který můžeme nalézt v zeleném čaji, je epigalokatechin galát (EGCG) a ten by mohl snížit zánět žil[6] díky inhibici tvorby oxidu dusnatého. Méně NO může pomoci snížit endoteliální exocytózu.
Endoteliální buňky tvoří vnitřní povrch žil a tepen. K exocytóze dochází tehdy, kdy granule z těchto buněk fúzují s plasmatickou membránou. Výsledkem je uvolnění pro-zánětlivých proteinů, které stojí za vznikem zánětu žil, což předchází vzniku arterosklerózy (tvrdnutí tepen).
Další výzkum potvrdil tyto NO inhibující účinky flavanolů. Výzkum[7] publikovaný v časopise Journal of Hypertension testoval účinky na flavanol bohatých kakaových bobů u zdravých jedinců.
Kakao - hlavní složka čokolády - obsahuje vysokou hladinu flavanolů včetně epikatechinu, katechinu a prokynidinových oligomerů. Vědci podali pacientům celkem 821 mg kakaa denně. V průběhu pěti dní zjistili, že kakao snižuje konzistentní a náhlou periferní dilataci cév. Tento výzkum tedy naznačuje, že jídlo bohaté na flavanoly může pomoci ochránit naše srdce před kardiovaskulárními onemocněními včetně infarktu.
Díky antioxidačním účinkům by flavonoly, které jsou obsaženy v zeleném čaji, mohly pomoci s oxidativním stresem. Oxidativní stres vzniká z několika faktorů, mezi které patří znečištění, strava a styk s chemikáliemi. Tyto faktory mohou přispět k nerovnováze mezi volnými radikály a jejich neutralizací.
Volné radikály jsou toxické vedlejší produkty našeho metabolismu, které mohou způsobit závažné poškození našich buněk a mohou stát za vznikem několika chronických onemocnění.
Flavonoly obsaženy v zeleném čaji vykazují antioxidační aktivitu v některých buněčných studiích. Antioxidanty dosahují svých účinků tím, že darují elektron volnému radikálu a sníží či kompletně zastaví oxidativní poškození. Flavonoly EGCG a EGC mohou darovat svůj elektron bez velké spotřeby energie. Díky tomu jsou lepšími antioxidanty než vitamín E.
Studie[8] publikovaná v časopise Journal of Cardiovascular Pharmacology naznačuje, že flavanoly mohou pomoci s léčbou kognitivních chorob. Mechanismus účinku nejspíše leží ve zvýšení průtoku krve do mozku.
Lidská studie[9] ukázala, že jednotýdenní léčba s kakaem bohatým na flavanoly (900 mg za den) zvýšila průtok krve do šedé hmoty mozkové a zvrátila endoteliální dysfunkci. Tyto výsledky naznačují, že flavanoly by mohly mít neuroprotektivní vlastnosti a šlo by je využít k léčbě kognitivních poruch a demence, které jsou spjaty se sníženým průtokem krve do mozku[10].
Kromě ochrany mozku, flavanoly by mohly pomoci zlepšit účinnost našich orgánů. Studie[11] publikovaná v časopise Frontiers in Nutrition detailně popisuje účinky kakaových flavanolů na kognitivní funkce a naznačuje, že krátkodobá konzumace nejspíše zvyšuje paměť a rychlost našich reakcí, kdežto dlouhodobá konzumace může "zvýšit neurální efektivitu".
Konzumace až 2000 mg kakaových flavonolů denně po dobu 12 týdnů je nejspíše bezpečná[12] u zdravých jedinců. Nicméně zdroje flavanolů - kakao a čaj - obsahují i stimulační molekuly, jako je například kofein. Častá konzumace těchto potravin může vést k vedlejším účinkům způsobeným kofeinem, jako je například nevolnost, nervozita, nespavost a zvýšená srdeční frekvence.
[1] de Pascual-Teresa, S., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Flavanols and Anthocyanins in Cardiovascular Health: A Review of Current Evidence. International Journal of Molecular Sciences, 11(4), 1679–1703. https://doi.org/10.3390/ijms11041679 [Zdroj]
[2] Higdon, J. V., & Frei, B. (2003). Tea Catechins and Polyphenols: Health Effects, Metabolism, and Antioxidant Functions. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 43(1), 89–143. https://doi.org/10.1080/10408690390826464 [Zdroj]
[3] Samanta, A., Das, G., & Das, S. K. (2011, January 1). Roles of flavonoids in Plants. ResearchGate. https://www.researchgate.net/publication/279499208_Roles_of_flavonoids_in_Plants [Zdroj]
[4] Das, A. B., Goud, V., & Das, C. (2019). Phenolic Compounds as Functional Ingredients in Beverages. Value-Added Ingredients and Enrichments of Beverages, 285–323. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-816687-1.00009-6 [Zdroj]
[5] Hollman, P. C., & Arts, I. C. (2000). Flavonols, flavones and flavanols – nature, occurrence and dietary burden. Wiley Online Library. Published. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/(SICI)1097-0010(20000515)80:7%3C1081::AID-JSFA566%3E3.0.CO;2-G [Zdroj]
[6] Lin, Y. L., & Lin, J. K. (1997). Epigallocatechin-3-gallate blocks the induction of nitric oxide synthase by down-regulating lipopolysaccharide-induced activity of transcription factor nuclear factor-kappaB. PubMed. Published. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9281609/ [Zdroj]
[7] Fisher, N., Hughes, M., & Gerhard-Herman, M. (2003). Flavanol-rich cocoa induces nitric-oxide-dependent vasodilation in healthy humans. Journal of Hypertension. Published. https://journals.lww.com/jhypertension/Abstract/2003/12000/Flavanol_rich_cocoa_induces_nitric_oxide_dependent.16.aspx [Zdroj]
[8] Fisher, N., Sorond, F., & Hollenberg, N. (2006). Cocoa Flavanols and Brain Perfusion. Journal of Cardiovascular Pharmacology. Published. https://journals.lww.com/cardiovascularpharm/Fulltext/2006/06001/Cocoa_Flavanols_and_Brain_Perfusion.17.aspx [Zdroj]
[9] Nehlig, A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. NCBI. Published. https://doi.org/10.1111/j.1365-2125.2012.04378.x [Zdroj]
[10] Leeuwis, A. E., Smith, L. A., & Melbourne, A. (2018). Cerebral Blood Flow and Cognitive Functioning in a Community-Based, Multi-Ethnic Cohort: The SABRE Study. NCBI. Published. https://doi.org/10.3389/fnagi.2018.00279 [Zdroj]
[11] Socci, V., Tempesta, D., Desideri, G., de Gennaro, L., & Ferrara, M. (2017). Enhancing Human Cognition with Cocoa Flavonoids. Frontiers in Nutrition, 4. https://doi.org/10.3389/fnut.2017.00019 [Zdroj]
[12] Ottaviani, J. I., Balz, M., Kimball, J., Ensunsa, J. L., Fong, R., Momma, T. Y., Kwik-Uribe, C., Schroeter, H., & Keen, C. L. (2015). Safety and efficacy of cocoa flavanol intake in healthy adults: a randomized, controlled, double-masked trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 102(6), 1425–1435. https://doi.org/10.3945/ajcn.115.116178 [Zdroj]
[1] de Pascual-Teresa, S., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Flavanols and Anthocyanins in Cardiovascular Health: A Review of Current Evidence. International Journal of Molecular Sciences, 11(4), 1679–1703. https://doi.org/10.3390/ijms11041679 [Zdroj]
[2] Higdon, J. V., & Frei, B. (2003). Tea Catechins and Polyphenols: Health Effects, Metabolism, and Antioxidant Functions. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 43(1), 89–143. https://doi.org/10.1080/10408690390826464 [Zdroj]
[3] Samanta, A., Das, G., & Das, S. K. (2011, January 1). Roles of flavonoids in Plants. ResearchGate. https://www.researchgate.net/publication/279499208_Roles_of_flavonoids_in_Plants [Zdroj]
[4] Das, A. B., Goud, V., & Das, C. (2019). Phenolic Compounds as Functional Ingredients in Beverages. Value-Added Ingredients and Enrichments of Beverages, 285–323. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-816687-1.00009-6 [Zdroj]
[5] Hollman, P. C., & Arts, I. C. (2000). Flavonols, flavones and flavanols – nature, occurrence and dietary burden. Wiley Online Library. Published. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/(SICI)1097-0010(20000515)80:7%3C1081::AID-JSFA566%3E3.0.CO;2-G [Zdroj]
[6] Lin, Y. L., & Lin, J. K. (1997). Epigallocatechin-3-gallate blocks the induction of nitric oxide synthase by down-regulating lipopolysaccharide-induced activity of transcription factor nuclear factor-kappaB. PubMed. Published. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9281609/ [Zdroj]
[7] Fisher, N., Hughes, M., & Gerhard-Herman, M. (2003). Flavanol-rich cocoa induces nitric-oxide-dependent vasodilation in healthy humans. Journal of Hypertension. Published. https://journals.lww.com/jhypertension/Abstract/2003/12000/Flavanol_rich_cocoa_induces_nitric_oxide_dependent.16.aspx [Zdroj]
[8] Fisher, N., Sorond, F., & Hollenberg, N. (2006). Cocoa Flavanols and Brain Perfusion. Journal of Cardiovascular Pharmacology. Published. https://journals.lww.com/cardiovascularpharm/Fulltext/2006/06001/Cocoa_Flavanols_and_Brain_Perfusion.17.aspx [Zdroj]
[9] Nehlig, A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. NCBI. Published. https://doi.org/10.1111/j.1365-2125.2012.04378.x [Zdroj]
[10] Leeuwis, A. E., Smith, L. A., & Melbourne, A. (2018). Cerebral Blood Flow and Cognitive Functioning in a Community-Based, Multi-Ethnic Cohort: The SABRE Study. NCBI. Published. https://doi.org/10.3389/fnagi.2018.00279 [Zdroj]
[11] Socci, V., Tempesta, D., Desideri, G., de Gennaro, L., & Ferrara, M. (2017). Enhancing Human Cognition with Cocoa Flavonoids. Frontiers in Nutrition, 4. https://doi.org/10.3389/fnut.2017.00019 [Zdroj]
[12] Ottaviani, J. I., Balz, M., Kimball, J., Ensunsa, J. L., Fong, R., Momma, T. Y., Kwik-Uribe, C., Schroeter, H., & Keen, C. L. (2015). Safety and efficacy of cocoa flavanol intake in healthy adults: a randomized, controlled, double-masked trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 102(6), 1425–1435. https://doi.org/10.3945/ajcn.115.116178 [Zdroj]