10 nejvýživnějších a nejzdravějších druhů zeleniny, které můžete jíst

Last updated:

Published:

Ačkoli každý ví, že konzumace zeleniny je zdraví prospěšná, ne všichni si pamatují, která zelenina je nejzdravější a nejvýživnější. Jejich znalost je však užitečná, pokud si chcete vybírat zdravější zeleninu nebo si zpestřit svůj každodenní jídelníček.

Zde je seznam 10 nejvýživnějších druhů zeleniny. Vezměte si ho příště s sebou do obchodu a naplňte svou nákupní tašku těmito úžasnými zdroji živin.

1. Petržel

Přestože petržel patří mezi zřídka používané bylinky, rozhodně byste jí měli v budoucnu věnovat větší pozornost, protože je bohatá na různé minerály a vitamíny. Jedním z nich je folát: vitamin, který se důrazně doporučuje těhotným ženám a všem, kteří chtějí snížit riziko různých srdečních onemocnění. Petrželky navíc sotva můžete sníst příliš mnoho: dva šálky této bylinky mají pouze 35 kalorií. Petržel můžete přidávat do těstovin, do různých salátů a polévek, aby vaše každodenní strava byla zdravější.

2. Celer

Celer je také bohatý na foláty, ale to nejsou všechny jeho výhody. Tato zelenina má v sobě také hodně vitaminů A a K, které zlepšují zdraví krve a posilují kosti. Můžete ji jíst syrovou, přidávat do různých smoothies a zelených šťáv nebo ji dokonce opékat s kořením a olivovým olejem.

3. Cibule

Cibule má mnoho antioxidantů, a proto je velmi vhodná pro regulaci krevního tlaku a pročištění organismu. Můžete ji přidávat do polévek, salátů, dušených pokrmů apod. Je však třeba mít na paměti, že nejvíce živin má syrová cibule.

4. Ředkvičky

Tato lahodná vodnatá zelenina je bohatá na vlákninu, vitamin C a fytosteroly. Ředkvičky pomáhají normalizovat hladinu cholesterolu a jsou skvělým doplňkem čerstvých salátů.

5. Kukuřice

Pravděpodobně jedna z mála druhů zeleniny, která by se neměla jíst syrová. Navíc čím déle budete kukuřici vařit, tím více prospěšných látek získáte: tato zelenina je bohatá na antioxidanty a jejich množství se zvyšuje pouze tehdy, když je kukuřice vařená. Tyto antioxidanty pomáhají zlepšovat zrak a samozřejmě chuť vařené kukuřice je naprosto vynikající!

6. Zelí

Levná a chutná zelenina, kterou lze přidávat do salátů nebo do složitějších pokrmů (například do těstovin). Je plná vitaminu C a vlákniny a je ideální při hubnutí: jeden šálek syrového zelí má pouze 17 kalorií, přestože vám dodá pěknou dávku živin.

7. Hrách

Můžete jíst čerstvý hrášek, který je plný bílkovin, vlákniny a vitamínů A a C, nebo zkuste přidat do jídla při vaření mražený hrášek: zachová si tak více živin. Hrách je vhodným doplňkem polévek, hnědé rýže, salátů apod.

8. Špenát

Tato zelenina je plná živin prospěšných téměř pro všechny části vašeho těla. Má mnoho antioxidantů, které pomáhají zlepšovat zrak, hořčík, který pomáhá normalizovat krevní tlak, mnoho vitaminů (A, C, E, K, B5), zinek, železo, vápník a další důležité živiny. Špenát můžete přidat do salátu, jíst ho s omeletou nebo si z něj dokonce upéct lahodný špenátový koláč.

9. Brambory

Tato zelenina je bohatá na živiny, ale pouze pokud je správně tepelně upravená. Smažení na oleji nebo zalévání zakysanou smetanou není vhodné: tím nezískáte žádné vitaminy (B6 a C) a draslík. Můžete je však zapéct s olivovým olejem a bylinkami nebo uvařit plněné brambory (i když v tomto případě se musíte snažit vybrat dostatečně zdravou polevu).

10. Červená paprika

Paprika je vhodná pro všechny, kdo chtějí zhubnout a zlepšit své zdraví: má pouze 32 kalorií (pokud je středně velká) a hodně vitaminu C, který zlepšuje pleť a posiluje imunitní systém. Papriky můžete jíst syrové nebo si vybrat jakýkoli recept na plněné papriky, který máte rádi.

Dalším dobrým způsobem, jak získat všechny živiny z této zeleniny, je pít zelené šťávy. Takové lahodné šťávy pro vás mohou být skvělou volbou, pokud neradi jíte syrové ovoce, nemáte čas na vaření nebo prostě chcete přijmout obrovské množství živin najednou.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?